Slovenija

Prostori na Litostrojski izpraznjeni, NPU se seli oktobra

Ljubljana, 08. 09. 2012 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Selitev NPU na Litostrojsko cesto v Ljubljani je v pripravljalni fazi. Avgusta se je z Litostrojske že preselilo 128 javnih uslužbencev ministrstva za infrastrukturo in prostor ter 148 uslužbencev ministrstva za kmetijstvo in okolje. MNZ se bo selil v oktobru.

Vlada ocenjuje, da bodo z delovanjem ministrstev na strnjeni lokaciji in v lastnih prostorih v enem letu prihranili okoli 3,6 milijona evrov. Kakšen bo dejanski prihranek letos in v prihodnjem letu, pa bo znano, ko bo zaključen selitveni načrt, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Selitveni načrt se namreč še dopolnjuje, selitve ministrstev pa niso končane.

Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) so pojasnili, da je predvidena selitev NPU z Dimičeve ceste 16 na Litostrojsko cesto 54 v skladu s sklepom vlade, katerega cilj je predvsem zmanjšanje stroškov za najem poslovnih prostorov in celovita prostorska rešitev vseh ministrstev in vladnih služb. Skladno s tem načrtom se bodo bistveno zmanjšali stroški najemnin za prostore, ki jih sedaj uporabljajo ta ministrstva.

NPU - 11
NPU - 11 FOTO: Blaž Garbajs

Na Litostrojsko se poleg NPU seli še vodstvo MNZ in del organov v sestavi MNZ. Fizična izvedba selitve bo opravljena v pretežni meri z lastnimi sredstvi ministrstva in bo zato strošek minimalen, so zapisali na ministrstvu. V celoti naj bi s selitvijo končali marca prihodnje leto.

Stroški selitve ministrstva za infrastrukturo: 35.000 evrov

Z Litostrojske ceste se je do 13. avgusta na Langusovo 4 preselilo 128 javnih uslužbencev ministrstva za infrastrukturo in prostor. Preselitev vse dokumentacije in opreme z Litostrojske je bila končana 17. avgusta, 31. avgusta pa je bila opravljena primopredaja.

Računov za selitev še niso prejeli. Kot so še zapisali, so najeli samo servise za selitve in uničenje dokumentacije, beljenja ni bilo, generalnega čiščenja tudi ne, pohištvo so premontirali in premikali zaposleni na ministrstvu. Okvirna cena selitvenega servisa za arhive, tekočo dokumentacijo, uničenje dokumentacije, selitve računalniške opreme, odklope, priklope bo po navedbah ministrstva znašala največ 35.000 evrov.

Stroški ministrstva za kmetijstvo: 26.500 evrov

Iz prostorov na Litostrojski se je preselilo tudi 148 uslužbencev ministrstva za kmetijstvo in okolje. Selitev opreme in dokumentacije na Dunajsko cesto bo predvidoma stala okoli 23.000 evrov. Selitev sistemske opreme in multifunkcijskih naprav pa nekaj manj kot 3.500 evrov z DDV.

Selitev uslužbencev ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, nekdanje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko z lokacije na Dunajski cesti na Kotnikovo ulico pa je v teku. Prihodnji teden se jih bo od 180 v stavbo na Kotnikovi preselilo 50. Selitev bo končana predvidoma do konca februarja 2013.

Kot so zapisali na gospodarskem ministrstvu, bodo stroški septembrske selitve znašali 960 evrov. Sicer pa gre za racionalizacijo poslovanja oz. prihranek sredstev, saj bo odpovedana najemnina prostorov na Dunajski cesti, ki mesečno znaša 45.000 evrov.

Selitev NPU na Litostrojsko je v pripravljalni fazi.
Selitev NPU na Litostrojsko je v pripravljalni fazi. FOTO: Kanal A
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
08. 09. 2012 18.55
+0
joj janša, si ti kdaj delal za denar, ali si ga vedno brez truda dobival .vemo samo , da si še imel neprijavlene fuše (patrije,orožje,sajovic avstralija, tuje obveščevalne.......)
cepec22
08. 09. 2012 18.54
+1
Pa to ni res, kaj se tam dogaja. Vse skupaj je podobno otroskem vrtcu, kjer vsak dela po svoje, otroci - zaposleni, pa so seveda sami svoji in ne poslusajo. Vsa Slovenija je majhna dezela in nas je vseh skupaj tudi s tistimi, ki niso doma okoli 2 mio. To je dejansko manj kot 15 % prebivalcev velikih mest. Tam je drugace, imajo zupana in je vse organizirano, kot to mora biti. Pri nas pa si poglejmo: cez 200 zupanov, ? svetnikov, toliko obcinskih uprav.....Vse to stane veliko denarja. Nasi oblasti niti na kraj pameti ne pade, da bi kaj prisparali, saj kar naprej delajo nove stroske, se na slabe odlocitve pozvizgajo in nihce za nic ne odgovarja. Ljudje so na minimumu s sredstvi in z zivci. Potrplenja seveda vec ne more biti, saj je vse na ramenih reveza. Ne zelim spodbujati sovrastva in ne nasilja, a vendar toko vec ne gre. Ko ze hodijo okoli po svetu, a si nebi recimo pogledali modele upravljanja mest, ki so uspesna? Ali nebi recimo ubrali tako kot je Holand, novi voditelj Francije? Vse je naredil v dveh mesecih in brez dodatnih stroskov bo dezela sla naprej drugace, vec zaposlenih in prijetnejse zivljenje. Pri nas pa gledajo, da se vse se bolj zakomplicira, da je za enostavno stvar treba vec podpisov in bo manj zahtevkov po doloceni stvari, kar je zivljenje naredilo podobno peklu. No kje ste sedaj tisti, ki ste obljubljali drugo Svico? Svicamo ze, a to je stvar temperatur in zivljenjske situacije. Pa brez zamere, zbudimo se in naredimo ze enkrat nekaj zase in za bodoce generacije te dezele!!!!!
Karli Šinkovec
08. 09. 2012 18.41
+0
Ja,Vinko,a ni vseeno kaj plačujemo,plačamo vedno mi.
wsharky
08. 09. 2012 16.13
+5
... sedaj bo najprej gorenjakov vinkec namestil prisluskovalne naprave v prostore npu ... saj bo potreboval informacije, ko ne bo vec v vladi ...
M_teorija
08. 09. 2012 23.48
+0
Milan Koleznik
08. 09. 2012 14.13
+11
in kdo bo odgovarjal za nastalo škodo državnega premoženja,vsem nam je znano da je pogodbo podpisala Kresalova,bo odgovarjala za to krajo.
mr.T
08. 09. 2012 14.46
+4
Tu moraš še ugotovit kdo je bolj oškodoval tale stavba na litostrojski bo koštala cca 96mio Eur cca 4.6mio letno Stavbo NPU Reifisen proda za 21mio eur
mr.T
08. 09. 2012 14.46
+2
Stavba NPU po pogodbi košta 21 mio vredna naj bi bila 12.7mio