Slovenija

'Zaradi referenduma ogroženih 520 milijonov evropskih sredstev'

Ljubljana, 12. 12. 2012 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./B.G./M.K./D.L./STA
Komentarji
627

Sindikati javnega sektorja so vložili podpise za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. Finančni minister Šušteršič pričakuje, da ustavno sodišče referenduma ne bo dovolilo. "Upam, da je vsaj še kdo v državi ohranil nekaj razuma," je dejal.

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so pet minut pred dvanajsto vložili zbrane podpise, s katerimi zahtevajo razpis zakonodajnega referenduma. Referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo, je: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o izvrševanju proračunov RS za leti 2013 in 2014 (ZIPRS 1314), ki ga je Državni zbor RS sprejel na seji 6. 12. 2012?"

V DZ so vložili 13.280 podpisov za začetek postopkov za referendum, zdaj pa pričakujejo vabilo za pogajalsko mizo. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ob tem dejal, da če bi en dan počakali, bi bila številka še bistveno večja, "kar pomeni, da je soglasje veliko". Dodal je, da je to prvo resno sporočilo, da se vlada ne more obnašati, kot da ne obstajajo, kot da so izbrisani. "Želimo imeti pravico do pogajanj tako kot vsi drugi v demokratičnih državah," je povedal.

Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so pet minut pred 12. uro v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014.
Predstavniki reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so pet minut pred 12. uro v državni zbor vložili zbrane podpise za začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. FOTO: B.G.

Zakon o izvrševanju proračuna med drugim ureja način, na katerega se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju. Državni svet je včeraj že obravnaval predlog odložilnega veta na omenjeni zakon, ki ga je podala skupina svetnikov s prvopodpisanim Štrukljem. A zaradi nesklepčnosti svetniki o predlogu niso glasovali. Sedemdnevni rok za izglasovanje veta se izteče v četrtek ob polnoči, saj je DZ zakon sprejel 6. decembra.

Finančno ministrstvo razočarano, opozarja na negativne posledice

Finančni minister Janez Šušteršič je na vprašanje, ali bodo stopili naproti sindikatom, da bi se izognili proračunskemu referendumu, odgovoril, da je "težko iti naproti nekomu, ki sploh zavrača pogovore".

Sicer pa pričakuje, da ustavno sodišče referenduma ne bo dovolilo. "Upam, da je vsaj še kdo v državi ohranil nekaj razuma," je še poudaril.

Na ministrstvu za finance pravijo, da so razočarani nad odločitvijo sindikata. "Predstavniki sindikatov se očitno ne zavedajo vseh negativnih posledic referendumske pobude, ki bo onemogočila gospodarsko in javnofinančno okrevanje Slovenije in bo še poglobila učinke krize v državi," so zapisali v izjavi.

Opozorili so, da bo zaradi referendumske pobude izvrševanje proračuna za leto 2013 oteženo že januarja, da bo nastala podobna situacija, kot če proračun ne bi bil sprejet. To pomeni, da bo vlada primorana sprejeti sklep o začasnem financiranju proračuna, za tekoči mesec pa bo tako na voljo največ ena dvanajstina sredstev, ki so bila v primerljivem obdobju porabljena v preteklem letu.

Po oceni ministrstva bo referendumska pobuda imela tudi močan zaviralni vpliv na že načrtovane razvojne ukrepe, ki jih predvideva predlog proračuna za prihodnje leto. Kot so razložili, ukrep začasnega financiranja proračuna namreč pomeni, da ne bo mogoče zagotoviti dodatnih sredstev, ki so predvidena za politiko zaposlovanja, za podjetništvo in za nekatere investicije. "Pomeni pa tudi oteženo črpanje evropskih sredstev in izvajanje zgolj tistih programov, ki so se izvajali v letošnjem letu," pravijo na ministrstvu.

Pod vprašajem je približno 520 milijonov evropskih sredstev, je po seji vlade na to temo direktor urada vlade za komuniciranje Anže Logar. In kje se bodo poznale izgube? Za ravnanje z odpadki bo na voljo 185 milijonov evrov manj, za aktivno politiko zaposlovanja 44 milijonov manj, 40 milijonov manj bo šlo za lokalno razvojno infrastrukturo, približno 45 milijonov evrov manj sredstev bo za spodbude za rast in razvoj podjetij, za ukrepe za razvoj podeželja in stabilizacijo trga bo 33 milijonov evrov manj, ogroženih je tudi 19 milijonov za podporo tehnološkim razvojnim projektom, je povedal Logar. RTV Slovenija ne bo imela pravne podlage za pobiranje prispevka.

Logar je napovedal tudi, da bo vlada "pripravila predlog za ustavno presojo tovrstne pobude", vse to pa pomeni, da zakon o izvrševanju proračunov skoraj zagotovo ne bo začel veljati s 1. januarjem 2013. To bo prineslo precejšnje težave, je dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (627)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

290ktober
13. 12. 2012 16.33
+0
Zaradi skorumpiranega Janše in skorumpirane vlade ter poslancev je ogrožena DRŽAVNOST SLOVENIJE!!LOPOVI KRADLJIVI!
hondica
13. 12. 2012 14.38
-3
Sindikati + PS(i) nas bodo ugonobili, že dolgo znana resnica, narod pa nikome ništa...
290ktober
13. 12. 2012 16.36
+0
SINDIKATI SO DELAVCI ! MI SE PA BORIMO PROTI KRAJAM IN KORUPCIJI ! SI POZABIL?
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 18.25
+2
sindikati se financirajo iz članarin stranke pa iz davkoplačevalskega denarja. ukinimo dotacije za stranke, prihranki so takoj
prpa24
14. 12. 2012 00.32
+0
@hondica, SDS nas JE že ugonobila in nas še gnjavi, že dolgo znana resnica. In zakaj nas, narodno maso, tiste, ki še imamo svojo pamet, nismo v strankah, prepričuješ, da nas bodo PS(i) +sindikati (oziroma so1..v vrsti sindikati) ugonobili? Ko rečeš nas, misliš SDS in strah, da vas druge stranke ugonobijo. Za narod vam je malo mar. Le za lastne sebične interese. tudi nezakonito, škodljivo za narod. Pa nikome ništa... Naj vlada razpiše predčasne volitve in drugim prepusti, da sestavijo tehnično vlado. Zakaj se bojijo referendumov, ko pa je njihova reforma tako čista? Grozijo s časovnimi obveznostmi in nas silijo, da skočimo v prepad,.. Sistem je gnil in rabi strokovno pomoč, ki je na voljo. Eni ste pa res kot zajci na pločevinastem vojaškem bobnu, ali kure na gnoju.
Jimi1
13. 12. 2012 13.50
+10
Država RS ni odgrožena zaradi referenduma, pač pa zaradi lopovov, ki se že 22 let oklepljejo oblasti in ostalih banditov blizu korita.... Kot Slovenec in državljan te bananije glede na dosedanje izkušnje s tem sistemom, delodajalci, zaposlitvijo...lahko rečem le, da mi je gladko malo vse eno, četudi ta fašistična država jutri propade...
Candy Man 1
14. 12. 2012 04.19
Škoda, da nas takšni kot ti zapuščajo.... Upam, da boš v tujini lahko normalno żivel. P
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 13.15
+7
policija je vedno zvesta vladajoči strukturi, torej upor proti policiji je upor proti trenutni vladajoči garnituri. upor proti nacistični diktatorski vladi je legitimen in če zmagamo tudi zakonit. zgodovino pišejo zmagovalci. če nas policija ovira na poti do zmage in zakonitosti našega početja, da se upiramo fašistični diktaturi potem se imamo pravico braniti tudi proti policijskemu nasilju z enako mero.
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 13.09
+8
kak pogrešam eno malo revolucijo z vsemi dodatki, bummm po zaporih, bummm po parlamentu, pok pok po tajkunih, in kapitalističnih izkoriščevalcih. kaj granitne kocke pa prometni znaki. puškoo, meč kopje v dlan....tod sekla bridka bodo jekla, kri po kranji korotaniji prelita napolnila bo jezero
Jimi1
13. 12. 2012 13.53
+6
Tudi sam vidim dolgoročno rešitev v deratizaciji lopovov in plenjenju nakradenega.... za vzgled tudi prihodnjim rodovom, da se "zločin nad narodom NE IZPLAČA"....
Candy Man 1
14. 12. 2012 04.20
karlek
13. 12. 2012 13.02
+8
primerjati Avstrijo, Nemčijo in Slovenijo je kot dan in noč, pametni politiki se najprej zmenijo s sindikati in potem gredo v akcijo, pri nas je ravno obratno. Avstrija nima tako organiziranih sindikatov, jih niti ne potrebuje, ker se tam točno ve kaj pomeni državi policist, učitelj ali gasilec pa tudi zdravnik. V nemčiji so sindikati še močnejši ker držijo skupaj z gospdorskimi in so močna opozicija vladi. tako v Avstriji kot v Nemčiji so naredili kontra zaposlili nekaj več ljudi v javni upravi, seveda ne na vodilnih delovnih mestih kot to počnejo pri nas, povišali celo plače in vzpodbudili potrošnjo. Ne rečem, da je potrebno pri nas plače višati, daleč od tega, če pa že varčujemo potem naj bo to pošten način in enakomerno razporejen ne pa po politični pripadnosti, poleg tag pa varčevanje mora pokazati uspehe, kaj lahko politiki pri nas pokažejo ko so že pobrali jvanemu sktetorju več kot milijardo in pol, kaj se je s tem denarjem naredilo, noben ni odprl sp ja na ta račun vse je šlo v banke nato pa v privat žepe. enkrat je treba reči dosti je, jemljite tistim, ki že imajo ogromno in se izogibajo odgovornsoti za storjena kazniva dejanja.
mark54
13. 12. 2012 12.59
+5
Če se prav spomnim je lani ustavno sodišče dovolilo referndue ki so imeli podobne učinke kot zdaj tile. In tako bi moralo tudi v tem primeru delovati , seveda če niso iz iste opcije kot vlada danes ( večina seveda) ali PODKUPLJENI ali PRESTRAŠENI ( grozilna pisma itd ) Enake VATLE b vseh primerih ! Na referendum pa itak ne bom šel. Raje bom na PROTESTIH. kjer itak povem več kot na anonimnem referendumu . Kjer itak o ničemer ne odločamo mi . Politika vedno najde obvoze in naredijo po svoje !
SLObunkeljn
13. 12. 2012 13.10
+4
Če protest uspe, potem tako ali tako referenduma ne bo več treba!
kordiljere
13. 12. 2012 12.57
-5
rdece in crno- to povej Struklju. Socializma je ze zdavnaj konec.
mark54
13. 12. 2012 13.00
+5
Kapitalizem pa nas je spravo sem kjer smo DANES ! tak da nevem kaj je (blo ) BOLJŠE!!!
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 13.04
+4
ne zamenjuj socializma in socialne države. Štrukelj pa je sindikalist in o njem naj govorijo tisti ki ga plačujejo torej člani njegovega sindikata. ostali pa naj bodo raje tiho. kaj če bi počasi šel domov v kordiljere če se ne motim je to tam blizu, kamor je pobegnilo največ belčkov. in tisti baju bajuk, je začel z argentizacijo slovenije in jo potegnil v spiralo zadolževanja. še dobro da se je pravi čas.......(samocenzura=
MeaParvitas
13. 12. 2012 13.05
+5
...v času tranzicije iz socializma v kapitalizem so posamezniki izvedli rop stoletja, pa se še zavedali nismo. Posledice čutimo zdaj, ko se jim je malo zalomilo in hočejo novo finančno injekcijo. Seveda na račun davkoplačevalcev. Takle mamo, socializem za kapitaliste in trdi kapitalizem za rajo.
290ktober
13. 12. 2012 16.40
+0
JANŠA IN NJEGOVI SO BILI IN SO ŠE VODJE MAFIJE!
MeaParvitas
13. 12. 2012 12.55
+5
Spet en taktični manever vlade, da prikrijejo svojo nasposobnost. Enkrat je kriva prejšnja vlada, zdaj sindikati, jutri protestniki... Nekaj podobnega kot nas je farmacevtska industrija nafopala s prašičjo gripo, da je potem kovala milijardne dobičke.
mark54
13. 12. 2012 12.54
+8
mark54 13.12.2012 12:11:08 2 2Vse to niso rabili raziskovati strokovnjaki OECD , TO sem jas ( in verjetno še mnogi ) vedel že zdavnaj. Edino kar se ne strinjam je to da je problem državna lastnina podjetij ( načelno ) ZAKAJ ne povejo kaj je problem ! DA smo POKRADENI. Da država NI ZNALA NITI HOTELA zaščititi svojo lastnino in podjetja obvarovati pred lastninjenjem. Prav LASTNINJENJE je bilo problem. Dilema zasebno ali državno samo po sebi NI relevantno. Ravno to DEJSTVO so izkoristili v 1.vladi JJ da so pravzaprav LEGALIZIRALI PRIVATIZACIJO teh podjetij po SLOVENSKO ! S KRAJO !!! spomnimo se : 1) Desni so vpili da je potrebno da država izstopi iz gospodarstva ( kar samo po sebi nebi bilo sporno ). Takoj v naslednjem stavku pa so ISTI takorekoč ZAHTEVALI da vse ostane v slovenskih rokah. In ker slovenci nismo imeli denarja ( predvsem desni slovenci seveda) so ustoličili MANAGERSKE odkupe podjetij s pomočjo kreditov ( nezavarovanih seveda , vsaj ne dovolj in po svetovnih standardih ki veljajo v bančništvu v normalnih državah ). To lastninjenje bi se tajkunom celo izšlo če nebi nastopila svetovna kriza , ki je zaprla pipe kreditom ki so jih svetovni lastniki kapitala prej tako radodarno dajali bankam (predvsem v državni lasti - garancija da bodo dobili nazaj svoj denar ) Kaj je tu spornega ? da so tajkuni IZČRPAVALI denar iz kupljenih podjetij ( = KRADLI SO GA - da niso plačevali davkov in dohodnine za izvlečen denar ) in ga nosili ( ? , nakazovali iz raznih oaz ? - Zanimivo bi bilo pogledati denarne tokove za vračanje kreditov ) nazaj bankam . Ko pa so tajkuni videli da se računica ne bo izšla , so nehali plačevati obroke kredita bankam , na hitro še potegnili iz podjetij vse kar se je še dalo ( s tem so oškodovali dobavitelje , podizvajalce in delavce ) , SI TAKO zagotovili exsistenco za nekaj rodov naprej , firme pa so gole in bose PROPADLE čim je zmanjkalo prilivov.. Niso imele ne kapitala niti časa da se vsaj prestrukturirajo ali si poiščejo delo kje zunaj , ali vsaj poplačajo upnike in normalno zaprejo svoja vrata. Žalostno je da je pri tej raboti sodelovala tudi RKC ( mariborska škofija s pomočjo vseh subjektov v tej verigi ) , ki bi morala biti VZGLED in MORALNA VERTIKALA. pa je pravzaprav največja gnojna jama. Se spomnite dr. Drnovška ? ko so mešetarili z UNIONOM ? ( je lepo povedal da kapital nima nacionalnosti. In namesto da bi ga kupili belgijci s svežim denarjem , pa so ga laščani s kreditom ,ki pa ga sedaj slovenski davkoplačevalci vračamo !!! In ko je Drnovšek zbolel in je vajeti spustil iz rok , pa so MLADOEKONOMISTI IN MLADODESNOPOLITIKI začeli svoj pohod po državni lastnini. Seveda so se LEVI MANAGERJI tudi vključili v sistem ki ga je ustoličila 1.vlada JJ ( s sateliti ) Se bojim da se zgodovina PONAVLJA in bo ta (ista) vlada olastninila še to kar je ostalo NA ISTI NAČIN ! Ker trenutno vrednost premoženja v državni lasti NI REALNA , se bojim da se bo POD CENO prodajala. REŠITEV ? REVOLUCIJA , zahteva po ODPISU DOLGA ki so ga tajkuni ustvarili , zaplemba vsega premoženja ki je bilo na ta način lastninjeno, TEHNIČNA VLADA ! , UREDITEV pogojev za pritegnitev tujega kapitala in NOVA OBLAST NA VSEH NIVOJIH ( tudi sodtvo, tožilstvo itd -se MORA kompletno zamenjati ) To ni enostavno , vendar se bojim da brez radikalnih rezov in sprememb NE BO USPEŠNEGA zdravljenja. MI SMO BOLANI. in je bolano tkivo potrebno IZREZATI ! Zato pa obstajajo KIRURGI. Pa če bodo ti prišli iz EUROPE , bo še najmanj BOLEČE ! sicer se bomo še poklali med sabo ! HITRO ZAPROSIMO ZA POMOČ IN ZA REVIZORJE KI BODO POSKRBELI DA BODO REZULTATI ČIM PREJ. Vse drugo je le prelaganje na kasnejši čas , ko bodo posledice ŠE HUJŠE in rezi še bolj BOLEČI ! Vem da bodo minusi leteli s strani desnice , vendar LEVIH ne zagovarjam . SO SODELOVALI ZRAVEN , eni pa mirno gledali in NIČESAR STORILI ! Kar je takoreloč enako kot kraja. ZATO BI MORALI ODITI LEVI IN DESNI ! Če ne bodo sami šli ( kar verjetno ne bodo ) jim bo MORALA ULICA POKAZATI KJE JIM JE MESTO !!!
290ktober
13. 12. 2012 13.28
+1
hondica
13. 12. 2012 14.36
Napiši poimensko, kateri desni so to bili, prosim.
Candy Man 1
14. 12. 2012 04.24
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 12.08
+2
spoštovani politiki jutri se dobimo v gramozni jami kakor dobra zvesta janševa četa. metke prinesite s seboj. račun bo poslan familiji
rde?e in ?rno
13. 12. 2012 12.07
+3
gremo šanson d amur ratatatata ta za to vladi in politike
chucknorris
13. 12. 2012 11.54
+0
PREVERITI, KOLIKŠNE PROVIZIJE SO DOBILI ŠTRUKELJ, SEMOLIČ ,ČERNJAVIČ in še kdo OD DELAVSKE HRANILNICE , POTEM PA V ZAPOR Z NJIMI , LOPOVI DELAVCEV !!!
prpa24
13. 12. 2012 11.42
+8
Spet star trik STA poročanja, vladne propagande. Spremenili so naslov novice in obtožili sindikate, da njihova pobuda ogroža 520 milijonov sredstev! Kakšno zavajanje in sprenevedanje nesposobnega finančnega ministra (ministranta). Grozijo, "da ne bo mogoče zagotoviti dodatnih sredstev, ki so predvidena za politiko zaposlovanja, za podjetništvo in za nekatere investicije", če proračuni ne bodo.sprejeti. Prosim vas. Sprejmite proračune s katerimi bomo odpusti ljudi iz JS, potem pa bomo zaposlili,.. Ne me basat. Na koncu nek uradnik še navrže, da RTV Slovenija ne bo imela podlage za pobiranje prispevkov. Saj se šalijo. Naj vlada poskrbi za gospodarstvo in plače,.. Če tega ni sposobna naj prepusti mesto sposobnim in ne obtožuje sindikatov, da so krivi, da so oni neuspešni, da ne znajo drugega kakor zavajati, živeti od provizij privatizacije na škodo vseh državljanov.
Sputnik
13. 12. 2012 11.29
+0
520 milijonov in 2 miljona slovencev... oni se pa bojijo za denar. če bi to razdelili vsakemu slovencu bi marsikomu polepšali dan. še če izvzamemo take ki si tega ne zaslužijo dobi vsak 300€ če ne več. se pravi polovico plače in oni jokajo za denarjem? zakaj noben ne joka za ljudi? tej sindikati so že prerasli svojo neumnost in hočejo referendum o katerem ljudje nimamo pojma in bomo glasovali proti čeprav ne vemo proti čemu. nekdo naj ustavi te sindikate!!!
Terezinka
13. 12. 2012 11.37
+4
C-16, kaj verjameš, da bi naši politiki poskrbeli, da bi iz EU pošteno počrpali?. Spet nas strašijo. Počrpajo lahko isto kot leto prej. Naj povedo koliko bi lahko počrpali pa niso. Sedaj bomo kot v času samoupravljanja zmeraj vse krivi vsi. Nič ne ukažem in nič nisem kriva. Njihovi izgovori so večno izgovori. Tudi demostracije razumejo kot hočejo. Niti eden iz med politikov ni javno priznal, da narod demostrira proti njim in njihovem načinu dela. Stalno povdarjajo, da demostriramo proti javni porabi. Tolmačijo, da demostriramo proti javnemu šolstvu, proti brezplačnemu zdravstvu, proti našim pravicam
SLObunkeljn
13. 12. 2012 11.54
+3
C-16, jaz imam kar pojma, ko hočejo vzeti zdravstvu, šolstvu , otrokom, delavcem ... porezati in pokrivati izgubo zaradi kreditov, ki so jih dobili levi in desni priskledniki. Oja, naj me kar vprašajo, če sem za take igrice z davkoplačevalskim denarjem! Ti pa še enkrat razmisli, poglej okoli sebe, pa malo članke o bedi in revščini preberi .... sam razmisli, ne pa trobit tisto kar ti ljubljeni vodje narekujejo ....saj bo šlo!
gizadlinka
13. 12. 2012 11.19
+0
mi smo zato volili predstavnike ljudstva, da odločajo o zakonih tako se pa sindikat nekaj namišljuje, kako lahko človek glasuje o slabi banki in drugih bedastih referendumih. Pa saj ti sindikati do konca poneumljajo ljudi.
Terezinka
13. 12. 2012 11.42
+5
Mi smo politike volili in sicer zato, da bodo delali v korist vseh in skrbeli, da bo država funkcionirala. Država niso banke in politiki. Država smo mi in za nas vse mora država funkcionirati. Naloga države pa je, da poskrbi za stabilne pogoje dela, za enakopravnost državljanov in za socialno urejeno življenje. Predvsem mora poskrbeti za naj bolj nemočni del državljanov. Pri nas pa je ravno obratno. Naša politika skrbi, da država podpira neenakost in da jemlje pravice delavcem. Ni uredila stabilnih pogojev za razvoj podjetji in možnosti dela. Njena edina skrb je funkcioniranje politike
SLObunkeljn
13. 12. 2012 11.57
+6
gizdalinka, mogoče odločajo po tvoji volji, po moji že ne! Če ne razumeš kaj je slaba banka, ali pa rezanje zdravstva, šolstva in sociale na račun krpanja ogromne luknje priskledniških kreditov, da jih ne bo nikoli treba vrniti , pa pomisli še enkrat, saj bo šlo!
sudja
13. 12. 2012 11.10
-3
izpišite se iz sindikalne vrste potem bojo sindikalisti ostali brez plač delavcii pa nekaj več
Terezinka
13. 12. 2012 11.44
+7
Seveda, in Janša in SDS bodo znižali minimalno plačo, vzeli malico, uvedli šolnine, uvedli doplačila k zdravstvenemu pregledu in odpisali vse tajkunske kredite ter prodali državo
Candy Man 1
14. 12. 2012 04.28
beri66
13. 12. 2012 10.42
+3
ko se ustavi Javni sektor jE KONC DRŽAVE!!!!!!!! BANKROT!!!!!!!!!!!!!!!!ADIJO SLOVENIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
gizadlinka
13. 12. 2012 11.18
+3
saj so že sedaj skoraj vsi ki kaj znajo privat. Če čakaš na vrsto zdravnika, te že zdavnaj rak pohrusta.
Terezinka
13. 12. 2012 11.52
+3
Ni res, jaz sem sicer privat, toda to nič ne spremeni. Zavedati se moraš, da zato ker si privat nisi bogataš. Normalni privatnik, ki dela normalno in prijavi vsaj večino dohodka, nikoli ne bo obogatel. Nikoli ne bo tajkun. Moj dan ima 24 ur in resnično lahko delaš tam nekje do 1o ur. Če so tvoje ure zelo dobro plačane in vse zares plačane boš dobil dobro plačo in solidno živel. Dejstvo pa je, da si ne moreš privoščit drčave v kateri boš v primeru zaresne bolezni tebe ali tvoje družine lahko funkcioniral. Poleg tega pa vedi, da delat samostojno za svoj račun dolgoročno ni sposobno več kot 1o% ljudi. To pa zato, ker je tako povsod in ne le pri nas. Niti študirani odvetniki, arhitekti, zdravniki in niti poklici kot zidarji vodovodarji, električarji in tako dalje ne morejo in ne zato ker nočejo, delati sami. To ni le delo. Delati samostojno in pošteno skrbeti za delavce je nažin življenja in ne delo 8 ali 10 ur
Terezinka
13. 12. 2012 11.56
+4
Kričanje, da ti ne rabimo sociale je sprenevedanje in laž. Državo rabimo, ker se nam jutri lahko nekaj zgodi in ne bomo mogli delat. Takrat in zato rabimo državo. Takrat rabimo zdravnike,sociali in vse ostalo. Država je potrebna in mora funkcionirat. Problem pa je, da država s takimi politiki, ki ne vedo kaj je delo ne funkcionira. Zagotoviti bi morala okolje za delo in socialo, ko ne moreš delat
beri66
13. 12. 2012 10.39
+4
Z to vlado je ogrožen naš obstoj, če preživimo še 21.12. bomo pa v 2013 revni kot cervene(NS)miši....
JanezNovakJohn
13. 12. 2012 10.08
+6
Malo so brisali. Še eno nagradno vprašanje za Vinkota. Koliko so težki janša bavčar in krkovič. Imena so napisana namerno z malo začetnico.
JanezNovakJohn
13. 12. 2012 10.09
+3
290ktober
13. 12. 2012 13.30
Amak denar pobrai in naj odidejo iz Sovenije