Slovenija

FOTO: Propadajoči Kolizej bodo v kratkem zrušili

Ljubljana, 04. 08. 2011 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Saga z ljubljanskim Kolizejem se bo končala z njegovim rušenjem. Pri stavbi, ki je polna zgodovine, bodo delovni stroji zabrneli že v prihodnjem tednu. Da je rušenje blizu, kažejo tudi obvestila na stenah stavbe.

Delo poroča, da bo Kolizej, ki v središču Ljubljane že vrsto let propada, sklenil svojo pot. Kot so za Delo povedali na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS), je začetek rušenja predviden za ponedeljek, 8. avgusta.

V Kolizeju sicer visi obvestilo, na katerem piše, da bodo dela začeli že 1. avgusta. Obvestilo ni podpisano, na njem pa piše še, da morajo vse osebe, ki se v objektu zadržujejo, Kolizej zapustiti in odstraniti tudi svoje osebne predmete.

Ko smo poklicali lastnike objekta, torej Kranjsko investicijsko družbo, so nam povedali, da imajo ta teden kolektivni dopust in tako ni pristojne osebe, ki bi lahko podala izjavo. Pristojna oseba za odnose z mediji naj bi se vrnila v ponedeljek, torej na dan, ko je predviden začetek rušenja.

Kolizej - 7
Kolizej - 7 FOTO: Miro Majcen

Generalni direktor omenjene družbe Jože Anderlič je sicer že ob odkupu stavbe napovedal, da jo bo zrušil. Sledilo je obdobje sporov ter različnih prepovedi in dovoljenj, nakar je leta 2009 ministrstvo za kulturo dalo blagoslov za rušenje stavbe. Takratna ministrica Majda Širca je takrat dejala, da ji je sicer ob tem žal, a da bi Kolizej, če bi ostal, pomenil nevarnost.

Anderlič sicer napoveduje, da bo na mestu, ki ga že vrsto let zaseda Kolizej, zgradil moderen kompleks. Ljubljana naj bi tako dobila novo operno dvorano, hotel s petimi zvezdicami, stanovanjski, trgovski in poslovni objekt ter podzemna parkirišča.

Še vedno so glasni tudi tisti, ki rušenju Kolizeja nasprotujejo. Tako je, denimo, še pred dnevi slovenska sekcija nevladne organizacije Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS) opozorila, da je Kolizej treba ohraniti. Predstavniki sekcije so pisali premierju Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Pavlu Gantarju in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću ter jih opozorili, da bomo z rušenjem Kolizeja izgubili enega izmed izvirnih kulturnih spomenikov, ki po pomenu presega geografske meje Slovenije.

Sredi 19. stoletja zgrajeni Kolizej je bi ena prvih multifunkcijskih stavb v Evropi in je poleg stanovanj za vojaštvo obsegal zabaviščne prostore in prostore za športne dejavnosti. Čeprav je stavba v zadnjih dveh desetletij propadala, je po njihovem prepričanju še vedno ohranila večino svojih arhitekturnih značilnosti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nekdo17
05. 08. 2011 10.24
V Sloveniji se vedno najdejo pametnjakoviči, kateri bodo proti, vseeno, za kaj gre. Nekateri se še niso zavedli, da živimo v kapitalizmu in da LASTNIK svojo nepremičnino npr. lahko tudi podre in zgradi kaj drugega. Nima smisla pametovati, kaj Kolizej kot spomenik predstavlja, če ga lastnik ne misli obnavljati. Bi pa vprašal tiste, kateri rušenju nasprotujejo, kje dobiti denar za njegovo vzdrževanje? A iz proračuna? Temu nasprotujem, saj je tam zbran denar VSEH prebivalcev Slovenije, ne samo te peščice, katera se z rušenjem ne more sprijazniti. Torej, če so proti, da se poruši, naj ga odkupijo, potem pa naj z njim počnejo, kar jim je volja. V nasprotnem pa naj bodo tiho.
haarpo
05. 08. 2011 10.00
mam občutek, da se za ohranitev takega kolizeja zavzemajo tisti, ki bi imali največ koristi beri đankiji in dilerji...
SlOutsider
05. 08. 2011 09.40
+1
Večina vs je neki pametnih, kako je notr!? pa ste dejansko bli kdaj notr, ste se sprehodil čez vse sobe!? .... Že 4 leta fotografiram celotno zgradbo, vse sobe, tako da sem videla mnogo tegak ar vi nikoli v življenju ne boste! Pa veste zakaj!? Ker ste slovensci, polni predsodkov, nekih omejitev, ne sprejemate drugačnosti, ne želite probat! ... Preprosto ne veste kar se dogaja! in če ste tok ZELOOO pametni, bi si kdaj kej sami pogledal, pa okusl na svoji koži, preden bi solil pamet tukej en drugmu!
SlOutsider
05. 08. 2011 09.38
MA dej tih bodte! ustante mal s svojih usnjenih foteljov, stolov pa se mal sprehodte čez. Poglejte mal življenje na cesti, pa se mal vživite v vlogo ljudi ki tam živijo. Potem se pa tukej napihujte pa delite pametne!.... živite v samem izobilju, imate vse, medtem ko drugi nimajo skoraj nič, pa niso sami krivi za to! ....Spala sem z narkomani notri, preživela več dni z njimi, in še danes jih, pa se ne drogiram in nisem ena izmed njih! Ko sem bila tam sem se naučila kaj je življenje! ...
dule100
05. 08. 2011 09.15
Če si majhen in nepomemben, so tudi take razvaline pomembne !
Bartolomeus
04. 08. 2011 22.35
Ubogi narod, ki se mora ponašat s staro avstroogrsko konjušnico, ki je bila že ob svojem nastanku arhitekturno skrpucalo. Ljubljana je lahko hvaležna Anderliču, da je vztrajal do konca.
danii4
04. 08. 2011 16.12
1po a za nakupovalne centre pa mamo denar? Kupna moč ljudem itak pada, zakaj gradit nove trgovine če folk itak nima denarja da bi ga potrošu? Dvojna morala pač, za stvari ki jih ne rabmo je denar, za tiste, ki bi jih pa rabil ali bi se jih splačal obnovit ga pa ni. Diktatura kapitalizma pač.
baigor
04. 08. 2011 16.07
Zadnji čas, da se odstrani ta sramota za Ljubljano. Če pa zagovorniki zberejo denar za obnovo, pa kar....
PolnKontejner
04. 08. 2011 15.38
Vlagat denar v staro ruševino? Če ma kdo tak finančni presežek naj pokliče Anderliča in ga sponzorira. Še 50 let stare bajte se ne splača prenavljat...
BaGr67
04. 08. 2011 15.33
Vsi ,ki ste proti rušenju bivše konjušnice in kupleraja izvolte pojdite na ogled notranjost objekta kadarkoli brez vodstva zagovornikov le tega.Rabite čelade in cepljeni morate biti proti virusu HIV!Lep pozdrav.
Maček2
04. 08. 2011 15.16
danii4 da bomo spet zapravljali denar ki ga nimamo
danii4
04. 08. 2011 15.06
In zakaj namest Kolizeja rabmo še en drag multi-ne vem kaj- kompleks? Itak mamo že preveč trgovin, hotelov ipd. Greš v kako manjše mestece pa ma več trgovin skor ko prebivalcev. Zgodovinske objekte bi blo treba obnovit oz. sploh preprečit njihovo propadanje, sam se Slovenčki svoje dediščine očitno premal zavedamo.
scipio
04. 08. 2011 14.07
...poln je zgodovine... bi rekel, da je tudi poln radona in vlage
Maček2
04. 08. 2011 14.06
stric_joze imaš prav
Polhek08
04. 08. 2011 14.00
Vi bi vsako kočo zaščitli, sej je treba naprej gledat lepše objekte gradit ne pa podrtije zaščitit.
a1b2c3d4e5f6
04. 08. 2011 13.49
rock204.08.2011, 12:417 Sploh ne vem kako so lahko zgradili Ljubljano. Ne bi smeli zrušit hiš koliščarjev. Plečnik je uničil našo kulturno dediščino koliščarjev, ki po pomenu presegajo evropske ne samo Slovenske meje. Človek kaj ti bluziš o koliščarjih in Plečniku? A ti dejansko sploh veš kdo so bili koliščarji in kdaj in kje so živeli? Poleg tega se je od njihove dediščine ohranilo samo nekaj arheoloških najdb in res ne vem, kaj je Plečnik od tega uničil. Če ne bi bilo Plečnika bi bila Ljubljana eno romsko naselje skorajda, tako pa je (vsaj zame) eno najlepših mest v Evropi- govorim za arhitekturo v starem delu mesta, ne za ostale stvari, ki so nekatere katastrofalne. Škoda je edino to, da je Plečnik umrl prezgodaj in ni dokončal vseh svojih načrtov. Sicer pa nekoga kot je bil Plečnik še dolgo časa ne bomo videli.
dreko123
04. 08. 2011 13.41
če maš v slo denar in veze, so ti odprte vse poti, zakoni ne veljajo več ali pa se slednji prikrojijo. pokažeš €€€€ pa kakega Jankota pokličeš... pa kar na enkrat stavba ni več pod spomeniškim varstvom. Take stavbe bi morali lepo prenoviti. To je tko kot bi šel sred Dunaja rušit...
Herr Immergleich
04. 08. 2011 13.35
Škoda da so desetletja zanemarjali tako veličasten spomeniško zaščiten objekt. Tovrstne arhitekture je čedalje manj, novi objekti nikjer ne upoštevajo razmerij zlatega reza. Za uničenje kulturne dediščine pa obstoja izraz, kulturocid.
sledi
04. 08. 2011 13.27
hvalabogu se ga je zrušilo. Za odpret šampanjec. Ker turist bo želel videt tisto podrtijo. Poglejte malo v druga evropska mesta kako veličastne star stavbe imajo, mi pa bi razkazovali hlev, kot da bi koga to zanimalo. Z novim kolizejem bo mesto vsaj dobilo neko funkcijo in ne bo le muzej. zgodovino moramo ustvarjati ne pa sloneti na njej!!!
pika poka ježek
04. 08. 2011 13.25
Nov Mercator center v Celju pravzaprav životari. Kino Kolosej v Celju pa že dolgo ne obratuje več. Ni nujno da je vsaka velika investicija tudi dobičkonosna.