Slovenija

FOTO in VIDEO: Na cesti ugasnilo življenje

Ljubljana, 03. 02. 2009 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./B.S./STA
Komentarji
243

Sneženje je prineslo veliko nevšečnosti. Največ težav so povzročili tovornjaki, ki se niso izločali iz prometa. Eden je tako zdrsnil in se zaletel v avto, nato pa zadel še ob zadnji del drugega. Ena oseba je umrla, druga se bori za življenje.

Po vsej Sloveniji je dopoldne močno snežilo, kar je ohromilo tako cestni kot letalski promet. Na avtocestah so največ težav povzročili tovornjaki, ki se niso izločali iz prometa, kot to določa zakonodaja.

sneg na Ravnah na Koroškem
sneg na Ravnah na Koroškem FOTO: Ivan Zorman
Voznik nekega tovornega vozila s polpriklopnikom je tako dopoldne na primorski avtocesti pred cestninsko postajo Log v smeri Ljubljane trčil v osebni avtomobil. V nesreči je ena oseba v osebnem avtomobilu umrla na kraju nesreče, še ena pa je bila hudo poškodovana in so jo odpeljali v ljubljanski klinični center.

Tovornjak naj bi dohitel osebni avtomobil, ki se je ustavljal zaradi kolone vozil. Kljub zaviranju in umikanju je tovornjak najprej trčil v en osebni avtomobil, nato pa še v zadnji del drugega avtomobila, v katerem sta bili žrtvi nesreče. Policisti še preverjajo okoliščine in ugotavljajo razlog nesreče, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Razmere na cestah
Ceste po državi so mokre, zaradi nizkih temperatur pa obstaja možnost poledice. Prilagodite hitrost!

''Ob sneženju velja samoizločanje za tovorna vozila s priklopniki, za vozila, ki prevažajo nevaren tovor, in za izredne prevoze,“ so sicer poudarili na prometnoinformacijskem centru. Promet po državnih cestah je zaradi zimskih razmer povsod upočasnjen, zaradi snežnih plazov je zaprta cesta Sorica–Soriška planina in cesta Most na Soči–Čepovan, polovična zapora je na cesti Col–Črni Vrh, promet pa je oviran tudi na cesti Trenta–Bovec. Prelaza Korensko sedlo in Vršič sta zaprta, na Ljubelju in Jezerskem je obvezna uporaba verig. Na cesti Žaga–Kobarid je zapora za priklopnike in polpriklopnike.

Zaradi zasneženega cestišča je popolna zapora ceste Nemški Rovt–Soriška planina.

Zaradi plužnih skupin in sneženja priporočamo voznikom, naj si vzamejo več časa za načrtovano pot.

Vse, kar imamo, je na cesti

Vreme
Vreme FOTO: Špela Zupan

Predstavnik zimske službe Zvonko Šavor pri Mestni občini Ljubljana je za 24ur.com dejal, da je na cesti na območju Ljubljane več kot 800 ljudi in okoli 300 strojev (tovornjaki, posipalniki, plugi), ki naj bi poskrbeli za normalno prevoznost cest. Poudaril je še, da so na cesti vsi stroji, ki jih imajo. Predvidevajo, da bodo morali ponekod sneg tudi odvažati, zlasti v središču mesta.

Dodal je še, da so že ob 1. uri zjutraj začeli plužiti, ker pa je v treh urah znova zapadel sneg, so pomembne ceste 1. kategorije znova splužili. "Vsekakor bomo delali cel dan in celo noč," je še poudaril. Zvečer naj bi tako še enkrat dodatno počistili vse ceste.

Zaprli tudi letališče

Zaradi novozapadlega snega in snežne plohe pa so morali začasno zapreti Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Predstavnica za stike z javnostjo pri Aerodromu Ljubljana Lea Jarc je za 24ur.com dejala, da so letališče po petih urah znova odprli ob 12.10.

Kot so povedali na Aerodromu Ljubljana, zadnjih 20 let ni bilo treba zapreti brniškega letališča zaradi snežnih razmer za tako dolgo časa. Zaradi vremenskih razmer, na primer megle, so večkrat morali začasno preusmeriti lete, takšnega primera pa ne pomnijo.

Ilirska Bistrica
Ilirska Bistrica FOTO: Boštjan Vrh

Čeprav je 30 delavcev zimske službe čistilo letališče že od nedelje, niso mogli v celoti odstraniti mokrega in zmrznjenega snega, težava pa je bila tudi neučinkovitost soli. Ob tem so na letališču zanikali morebitne očitke, da so prepozno začeli čistiti, saj se držijo zelo strogih pravil glede vzdrževanja.

Odpovedani nekateri leti

Adria Airways je morala zaradi vremenskih razmer odpovedati vse jutranje lete (Bruselj, Amsterdam, Zürich, Dunaj, dva leta v München in let v Frankfurt). Letalo iz Istanbula je pristalo v Trstu, so sporočili z Adrie Airways.

Potnikom svetujejo, naj kljub odprtju letališča redno spremljajo informacije o letih na njihovi spletni strani in teletekstu, glede odpovedanih letov pa naj se potniki obrnejo na letalske prevoznike.

Poplave v Ilirski Bistrici
Poplave v Ilirski Bistrici FOTO: Andreja Penko

Reka poplavlja

Poplave v Ilirski Bistrici
Poplave v Ilirski Bistrici FOTO: Andreja Penko

Zaradi intenzivnih padavin in mokrega snega se zmanjšuje tudi odtočna sposobnost porečja reke Reke. Poplavljeno je cestišče med Novokračinami in Ilirsko Bistrico, zato je tam oviran promet, cesta Pivka–Ribnica–Ilirska Bistrica pa je pri Smrjah zaprta, obvoz za osebna vozila je čez Knežak, za tovorna vozila pa skozi Kozino.

Vreme
Vreme FOTO: Špela Zupan

Zaradi dežja in taljenja snega so sicer najbolj narasle reke v jugozahodni in južni Sloveniji. Reka in ostale reke na tem območju še vedno naraščajo in kaže, da bodo še nekaj časa. Na Agenciji RS za okolje so nam namreč povedali, da naj bi k temu pripomogel dež in dvig temperatur, zaradi česar se bo začel taliti sneg. Zaledne vode lahko zalijejo objekte v kotanjastih oblikah površja, ponoči pa voda lahko povzroči škodo celo v Škocjanskih jamah.

Morje poplavljalo v Piranu in Kopru



V sredo zjutraj med 2. in 4. uro bo zaradi znižanega zračnega pritiska in lastnega nihanja Jadranskega morja ob slovenski obali povišano plimovanje morja, ki lahko poplavi najnižje dele obale.

Ob 23. uri je zaradi močnega južnega vetra in znižanega zračnega pritiska morje ponekod na slovenski obali preseglo opozorilni vodostaj 290 centimetrov. Gasilci PGD Piran so ob 23.48 posredovali podatke o prelivanju morja v Piranu. Morje je prestopilo in delno zalilo cestišče ob Gea Collegeu, zalilo je tudi plažo in parkirne prostore ob Hotelu Piran ter prestopilo na piranski punti. Ob 23.50 je bila sprožena sirena javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

Ob 1.53 je morje zalilo celotno cestišce na Kidričevem nabrežju. Po 2.30 je gladina morja začela upadati, po prvih podatkih do večje gmotne škode ni prišlo. Ob 0.59 je v Kopru zaradi visoke plime morje zalilo carinski pomol in okoli pol metra kopnega na Ukmarjevem trgu. Ob 2. uri je bila višina morja na mareografski postaji 312 centimetrov, kar je za 22 cetimetrov čez mejo prvih prelivanj morja preko obalne črte. Po 2.30 je gladina morja začela upadati, po prvih podatkih do večje gmotne škode ni prišlo.

Poplave v Ilirski Bistrici
Poplave v Ilirski Bistrici FOTO: Andreja Penko

V občini Vojnik je tudi prišlo do izpada dvostopenjskega daljnovoda Vojnik in posledično tudi do izpada daljnovoda Ljubečna. Skupaj je bilo tako na območju občine Vojnik brez oskrbe z električno energijo 1941 gospodinjstev. Delavci Elektra Celje so vse okvare odpravili do 2.36.

Sneg v Tržiču
Sneg v Tržiču FOTO: 24ur.com
Sneg v Tržiču
Sneg v Tržiču FOTO: 24ur.com

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kleopatra-1
04. 02. 2009 22.03
matjazz33, zdrsnil je in s tem ogrožal druge. 2500 je očitno premajhna kazen...
kleopatra-1
04. 02. 2009 22.01
sjfgoajf, kriv je tovornjak. Zaletel se je od zadaj, kar pomeni, da ni držal varnostne razdalje. Večer prej sem vozila v koloni po zelo zasneženi avtocesti med Logom in Razdrtim - kar so si tovornjakrji (ki bi se btw morali izločiti na Logu, je lepo pisalo na tabli) torej, kar so si privoščili, presega vse meje...svojih 90 tiščijo tudi po nespluženi cesti - po prehitevalnem na polno in kmalu bi tudi jaz dobila enega v rit - nič drugega nisem počela, kot vozila v koloni, cepec se mi je pa za ritjo celo trobil drznil in celo poskušal prehitevat po odstavnem...pomislila sem, da ne more zavirat, da ima 40 ton ipd., ampak to ni opravičilo - tudi kamijonarji morajo prilagodit hitrost razmeram na cesti in včasih voziti malo manj kot jim kaže tempomat. Izgovori, da se jim mudi na cilj, ker je to njihov poklic, ne pomagajo. Tudi moj poklic je tak, da moram priti na cilj...
gregorian
04. 02. 2009 18.16
+1
Sožalje svojcem, tebi pa želim, da se kmal pozdraviš, da gremo spet ven.. :(
Matej_87
04. 02. 2009 16.00
sožalje svojcem, Bog daj, da bi oseba, ki je v kritičnem stanju, preživela
sjfgoajf
04. 02. 2009 12.09
Vi na 24ur ste pa res čist bedni!!! Včeraj ni noben tovorjakar zaradi zdrsa iz ceste povzročil smrt voznice! Če kdo spremlja RTV Slo je lahko že zdavnaj prebral, da je voznica pred njim zavrla on pa se je zaletel vanjo od zadaj! Tudi slike prometne nesreče kažejo cesto BREZ snega. Tako da za to nesrečo tiči razlog nekje drugje, kot pa v zasneženi cesti in neizklučevanju tovornjakov iz ceste. Tako da ne pametujte kako so vseh zastojev tovornjakarji krivi. Sploh pa ti "orthodox" - mogoče boš že jutri ti tisti voznik, ki boš prav tako imel uničeno življenje, ker si nič hudega sluteč povzročil prometno nesrečo s smrtnim izidom - verjetno bi bil izredno vesel SVOJEGA umora iz malomarnosti! Sploh pa me zanima kdo od pametnjakovičev, da bi blo treba tovorjake na vlak spravit, je šel včeraj sam z vlakom na delovno mesto namesto z avtomobilom... Sošalje vsem svojcem preminule gospe in prav tako gospodu vozniku!
matjazz33
04. 02. 2009 08.08
... tovornjaki se niso sami izločali. Pa lepo vas prosim, kaj pa policija počne ? Lani, ko je bilo najhujše sneženje, so policaji stali na parkiriščih in mirno gledali, kako se kamioni vozijo mimo njih. Zakaj bi bilo tudi letos drugače? Saj policiiji paše, da se nekaj kamionov obrne prek ceste, saj za to mastno pokasirajo. Koliko so že cepili tistega kamoinarja, ki je zdrsnil na Vrhniki ? 2500 evrov ? Kje pa še dobiš tako na hitro in lahko zaslužen denar ?
Red_October
04. 02. 2009 07.54
Etrof, glede na to,da si nepismen,se čudim,kdo te je spusti za volan v teh zimskih razmerah??????
BellaCiao
04. 02. 2009 07.51
Povišat cestnine...pa naj kamione na vlake dajejo...bomo vsaj Slovenske železnice na zeleno vejo spravili...ti kamionarji so pa tako ali tako zgodba zase...ZAKON EKONOMIJE = PRED ZAKONOM O CESTNO PROMETNIH PREDPISIH...ŽALOST...UMOR IZ MALOMARNOSTI IN NE NESREČA!!!!
jannet
04. 02. 2009 07.49
V ponedeljek prispela čez karavanški tunel v SLO in itak, da sem vedela kaj me čaka - katastrofa. Medtem ko sem se peljala max 40km/h po avtocesti sem opazila eno plužno vozilo na bencinski črpalki, ki je stalo, nato kasenej še dva na stranski cesti, ki sta enako stala. Res mi ni jasno, kaj za vraga so tam počeli, ko pa je ena izmed glavnih tranzitnih povezav sramota za vstop tujcev v našo državo. In tako se je pot nadaljevala do LJ. Sramota za SLO, ob vsakem manjšem naletu snega nismo sposobni usposobiti ceste tako, da ne bi bilo novih žrtev, Res sramota, da ne more država nakupiti nekaj strojev več......očitno še ni bilo dovolj človeških žrtev.
mymind
04. 02. 2009 07.41
Me prav zanima, kdo od teh nergačev, predvsem pa novinarjev je včeraj zjutraj odmetaval sneg? Kdo je očistil domače dvorišče ali vhod pred blokom, pločnik? Kdo? Vsi tisti ki smo, vemo da nisi mogel sproti čistiti niti dvorišča, kaj šele vseh cest in ulic? Pa tista "varnostnica"? Če je bilo to pri 15 km/h je pa Clio res slabo narejen. Saj s svojm avtom se verjetno ne bi zaletela.
Francek62
04. 02. 2009 07.30
Namesto miške lopato v roke vzamite, ne pa samo nekaj jamrat in stokat! kdor pa ni sposoben verig na gume dat(če sploh ve, na katere ;-))), se naj pa lepo z javnim prevozom pelje. Na cestah taki nesposobneži itak samo gužvo delajo!
pc_rezerva@hotmail.com
04. 02. 2009 07.16
Ko je sneg se praviloma odločimo za pot le v nuji. To da se pa ti tile tračkarji mimo vozijo, snemajo in delajo zgodbice ki nimajo ne repa ne glave, pa je verjetno najbolj nujna stvar. Tolk o tem! Sožalje svojcem!
chemtrail
04. 02. 2009 07.15
Sam res, kako ljudje vozijo po cesti...katastrofa.... Misli če ima terenca, da je nepremagljiv. Moram to povedati: Sem včeraj videl Ljubljansko damo v visokih štiklah in vso nakrancljano stala v plundri, čistila vetrobransko steklo z robčkom svojega terenca z letnimi gumami. Sem obstal in se čudil.... Nič ni vredno komentarja....
ekskluziv.scena
04. 02. 2009 07.07
Čas je že, da se Slovenci naučijo voziti in upoštevati, da niso drugi krivi za njihove pufe za jeklene konjičke.
etrof
04. 02. 2009 02.45
Samo en problem sem imel in to je bilo ko sem pripeljal domov v svojo ulico.Kolesi so se zavrteli, Saj to ni res ampak biloj e.Nič ni bilo izpljuženo.Poklial sem čez 3h, P ozabili so na našo ulico,
etrof
04. 02. 2009 02.07
Jaz sem bil pa danes ponoči na avtocesti, dva pluga pred mano brez snega vozili smo se 40h je bil pa sneg na cesti pa nobenega pluga . Vozil sem iz Trojan proti Logatcu,Imel sem občutek to je moje naprej ko je bil sneg na cesti ni bilo nikogar.Ob 4h sem se vračal pluga sploh nisem videl.Tovornjakov nekaj vendar samo ena steza,Seačno sem se vrnil domov.
bratec3
04. 02. 2009 01.02
Sam tale prispevek od sveta pa je, govori kako se je tovornjakar zaletel v žensko, ki je umrla zaradi zasneženega vozišča, na 24 ur pa kažejo voznika, ki govori, da ne ve zakaj stojijo, ker je cesta čist kopna, in to na istem mestu, dve ekipi, dve zgodbi.
bratec3
04. 02. 2009 00.40
Eni si še avta ne morjo spucat, jih gledam k majo pol metra snega na strehi ali pa pri punci v lj pred blokom, k noben lasten parking ne skida, kritizira lahko vsak, menim da edino pešci majo za jamrat, ker ob snegu najbolj nastradajo.
MetkinPorivačFantOdFare
04. 02. 2009 00.28
zelo je teško delati v takih razmerah..saj sem danes ob 10h zjutraj do pol 11h zvečer delal po cele dneve na cesti..to je odlom spluženo ni nič-.
vladob
04. 02. 2009 00.00
pa sej ni nikoli prav Po zimi sneg, poleti motoristi, jeseni kmetje. Vse je treba dol s ceste sterat, pa vse kaznovat, takoj ! 250 € za čik skoti okno, 150€ za zasnežen, nespucan avto, 200€ za umazano tablico, 400€ za slabe gume, .... Ma lepo vas prosim, prestavite v nižjo, uživajte da niste sami na tem svetu, pojdite v naravo, kepajte se, sprehajajte. Pa kaj bo narobe če v službo pridete eno uro kasneje. Inkasatorjem pa sredinec pokažite, ko vas bojo hoteli oglobiti. Bi raje spet policaji ratali, ljudem v pomoč bili, promet regulirali, dali napotke, organizirali promet, ...