Slovenija

Projektni svet za otroško kardiologijo bi združil srčne kirurge in ustanovil novo posebno enoto

Ljubljana, 06. 09. 2017 16.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja projektnega sveta Igor Gregorič Ministrstvu za zdravje in UKC predlaga, da bi obstoječi center preoblikovali v novo organizacijsko enoto, ki bi obravnavala vse otroke s srčnimi obolenji in tudi odrasle s prirojenimi srčnimi napakami.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Damjan Žibert

Projektni svet za otroško kardiologijo se je sestal na prvi seji in sklenil, da bodo predlagali Ministrstvu za zdravje in UKC reorganizacijo že obstoječega centra za obravnavo otrok in odraslih s prirojenimi srčnimi napakami, je po seji povedal vodja projektnega sveta Igor Gregorič. Do reorganizacije pa predlagajo izboljšave v sedanjem programu.

Mednarodno priznani kardiokirurg Gregorič je pojasnil, da bi obstoječi center preoblikovali v novo organizacijsko enoto, ki bi obravnavala vse otroke s srčnimi obolenji in tudi odrasle s prirojenimi srčnimi napakami. Tako bi obravnavali več bolnikov, prav tako bi bili zaposleni v okviru centra, ne pa razdrobljeno po Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

S tem bi se po njegovem mnenju bolje uredila organizacija, takšen koncept samostojne organizacijske enote pa je tudi razširjen v evropskem in svetovnem merilu. Ali bo center popolnoma samostojen ali pa bo deloval v okviru UKC, še ne ve. Bo pa vzpostavitev takšnega centra po njegovem mnenju trajala nekaj časa.

Niso se pa danes osredotočali na operativno izvedbo takega centra, to so prepustili za naslednjo sejo, ki bo predvidoma v začetku oktobra.

UKC Ljubljan
UKC Ljubljan FOTO: Damjan Žibert

UKC ima načrt, kardiokirurg ocenjuje, da je dober

UKC sicer ima že načrt, kako izboljšati sedanje stanje do tedaj. Gregorič pravi, da je načrt dober. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Marija Pfeifer je dejala, da bodo do ustanovitve tega centra, ki bo deloval v sodelovanju s tujim centrom, najverjetneje podpisali začasno pogodbo o sodelovanju z enim od tujih kardioloških centrov, s katerimi se zdaj pogajajo. S tem bodo zagotavljali, da bo v UKC nenehno prisoten otroški srčni kirurg - en teden specialist, en teden specializant, ki bo poleg operacij tudi udeležen pri vizitah, sodeloval bo pri konferencah in poučeval. Poleg tega bi se slovenski kardiologi, intenzivisti in anesteziologi, ki sodelujejo v programu otroške srčne kirurgije, izobraževali v tujini.

Pogodbo za tako sodelovanje imajo že pripravljeno, sedaj se bodo s centroma v Pragi in Massi pogajali o ceni. Točnih cen Pfeiferjeva ne ve. Sicer pa je poudarila, da slovenski kardiokirurg Miha Weiss, ki se izobražuje za otroškega srčnega kirurga, zelo napreduje in veliko operira že sam.

V novem centru bi v njem lahko zdravili bolnike iz širše regije

Gregorič je dodal, da bi lahko sčasoma ta novoustanovljeni center tudi prerasel nacionalne okvire in bi se v njem zdravili bolniki iz regije. "Ampak najprej je treba center ustanoviti, cilj je vzpostaviti center odličnosti," je dodal.

Gregorič je bil tudi vodja mednarodne komisije, ki je v okviru zdravniške zbornice opravila nadzor nad programom otroške srčne kirurgije in ugotovila številne nepravilnosti. Kot je dejal, s podrobnostmi, kako so se priporočila komisije uresničevala v praksi, ni bil točno seznanjen. Ve pa, da so od 2015 narejene nekatere spremembe v pozitivno smer.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tonivecnormalno
07. 09. 2017 08.35
+3
upam samo, da se ne bo ustanovila zopet neka organizacijska enota z namenom polnjenja lastnih zepov...otroci umirajo, rabijo kirurga in to takoj! ce ne veste, kako bi ta problem zrihtali, se javim jaz...takoj zdaj, brezplacno in brez nepotrebnega govoricenja in sestankovanja vec let!
142
07. 09. 2017 08.20
Zakaj sistem prilagajate nesposobnim, namesto da bi se oni prilagajali sistemu?
tedoVV2HCmedo
06. 09. 2017 17.57
+0
Samo za to, da bo par kolegov od šefa UKC dobivalo dodatno mastno plačo za nič dela.
TOX6
06. 09. 2017 17.34
+0
Čim prej sprivatizirat oddelk-TOZDE s socilističnimi storitvami in odgovornostjo.
nitiniti
06. 09. 2017 17.03
+2
načrt, kako bi dobro zaslužili