Slovenija

Tot: Za odstopom projektantov stoji Rotnik

Ljubljana, 27. 12. 2010 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.D./B.G./T.Š./STA
Komentarji
94

"Razmere v Tešu so kaotične," pravijo člani projektne skupine bloka 6 Teša, ki so nepreklicno odstopili. Prepričani so, da svoje naloge ne morejo več opravljati. Tot je nad odstopom presenečen, vendar projekt po njegovem mnenju ni ogrožen.

Člani projektne skupine bloka 6 Teša so jasni: "Zaradi ravnanj vodstva Termoelektrarne Šoštanj ne sprejemamo več odgovornosti za nadaljnjo usodo Teš 6!"

Pravijo, da je Simon Tot ob prevzemu dolžnosti novega direktorja Teša zatrjeval, da je vodenje družbe Teš prevzel z namenom, da projekt pospešeno, transparentno, odgovorno in racionalno teče dalje. "Žal smo člani projektne skupine soočeni z dejstvi, ki kažejo prav nasprotno," so sporočili člani projektne skupine.

Višek ignoriranja njihovega dela in strokovnega znanja so zaznali v teh dneh, saj so ugotovili, da kot odgovorni za projekt Teš 6 niso več neposredno in strokovno vpeti v njegovo izvajanje. Trdijo, da se njihove naloge prenašajo na nepooblaščene osebe, ki do zdaj v projektu niso sodelovale in za takšno delo nimajo primernih strokovnih referenc. "Nismo pripravljeni sprejeti odgovornosti za posledice, povezane z nadaljevanjem ali, kot smo vse bolj prepričani, z načrtovano ustavitvijo projekta blok 6," pravijo člani projektne skupine.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Našteli nekaj stvari, ki jih motijo

Pravijo, da so bili ogorčeni nad samovoljnim nastopom predsednika aktivnega odbora za nadzor investicije Deana Besednjaka v medijih. "Na račun projekta je spet izrekel kopico netočnosti in prispeval k nadaljnjemu zavajanju slovenske javnosti," pravijo projektanti.

Hkrati se jim ne zdi dopustno, da kot projektna skupina niso seznanjeni niti ne sodelujejo pri direktorjevih dogovarjanjih pri ministrici za gospodarstvo Darji Radić. "Bojimo se, da se odločajo brez potrebnega strokovnega znanja in brez vseh potrebnih podatkov," so prepričani.

Pravijo tudi, da se pri sklepanju zavarovanja projekta direktor Teša nestrokovno vpleta ter z diktatom in brez argumentov vpliva na pogajanja. Dodajajo, da so bila v prvem tednu januarja predvidena usklajevanja z Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) o razpisni dokumentaciji za gradbena dela, vendar ključni ljudje projektne skupine po nalogu direktorja Teša v teh pogovorih ne smejo sodelovati.

Člani projektne skupine ocenjujejo, da so razmere v Tešu kaotične. Ne strinjajo se s tem, da je Tot še vedno v delovnem razmerju s slovenskimi elektrarnami (HSE). "Trenutno odločanje o največji investiciji v Sloveniji opravlja honorarno, kot svojo postransko dejavnost," navajajo člani projektne skupine.

Tot je presenečen nad odstopom.
Tot je presenečen nad odstopom. FOTO: POP TV

"Kdo bo zdaj prevzel odgovornost?"

"V opisanih pogojih nezaupanja, kaosa in zavajanja ne moremo več opravljati naloge, ki smo jo vestno in strokovno izvajali vse od leta 2003. Sprašujemo se, kdo v Republiki Sloveniji zdaj vodi in prevzema odgovornost za nadaljnjo usodo in posledice Teš 6, največjega projekta v državi, ki bo zagotavljal tretjino električne energije, potrebne za slovensko gospodarstvo in ostale porabnike," zaključujejo člani projektne skupine, ki so podali svoj nepreklicni odstop.

Odgovornost za to prevzema prvenstveno družba TEŠ z direktorjem družbe na čelu; prevzema jo njen lastnik, Holding Slovenske elektrarne, in z njim celotna skupina HSE. Prevzemajo jo tudi poslovni partnerji, od uglednih bank do zavarovalnic, o katerih pravilnosti sprejemanja odločitev dvomijo podpisniki sporočila za javnost, torej člani projektne skupine TE2Š 6. Predvsem pa jo prevzemajo strokovnjaki, notranji in zunanji, brez katerih si izvedbe projekta na transparenten, učinkovit in zanesljiv način ne moremo predstavljati. S temi tremi cilji pred očmi bo skupina za vodenje projekta TEŠ 6 v prihodnje tudi okrepljena. Ne dvomimo, da imamo v Sloveniji dovolj strokovnega znanja in izkušenj, ki jih takšen projekt potrebuje, predvsem pa ljudi, ki imajo zadostno mero pripadnosti, da takšnih projektov ne jemljejo osebno, temveč v obče dobro. Simon Tot

"Vse njihove navedbe lahko zanikam"

Tot pa je na novinarski konferenci dejal, da ga je ta odstop presenetil. ''Od 15. do 24. decembra so potekali intenzivni sestanki s skupino, tako da ni res, da ni bilo komunikacije med nami,'' je dejal.

Tot vztraja, da ni bilo nobenega mešanja v projekt in nobenega dajanja pooblastil ostalim. ''Nisem posegal v nobene naloge, lahko pa potrdim, da sem posegel v pogajanja glede zavarovanja. Rotnik je namreč 15. septembra letos v koncu pogajanj vključil brokerja, katerega sem jaz nato odslovil, saj smo s tem prihranili. Poteza je znižala ceno zavarovanja,'' trdi Tot.

''Ugotovil sem, da iz te ekipe podpisnikov dva člana sploh nista zaposlena v tej skupini! Gre za zavajanje,'' je nadaljeval Tot, ki pravi, da projekt ni ogrožen. ''Že po prvem sestanku sem sklenil, da je potrebno ekipo kadrovsko okrepiti, saj je po mojem mnenju 15 oseb za tak projekt premalo,'' je še povedal.

Člani projektne skupine so ''podali nekaj neresničnih, neutemeljenih, pavšalnih in zavajajočih trditev, s katerimi se zgolj nadaljuje manipulacija z javnim mnenjem,'' pa je Tot zapisal v sporočilu za javnost.

''Ravnanje vodje projektne skupine, ki je bil v zadnjem mesecu na bolniški, poraja dodatne razloge za sum, da je z vodenjem projekta narobe več, kot je bilo do sedaj ugotovljeno (podhranjena projektna skupina itd.), ograjevanje odgovornosti od vodenja projekta v času bolniške odsotnosti pa lahko pojmujemo le kot to, da gospod Brešar ne želi več aktivno (ali vsaj kot v času prejšnjega direktorja) sodelovati na projektu. V tem pogledu ga motijo tudi vse aktivnosti Odbora za aktivni nadzor investicije, ki je v zadnjem letu, odkar deluje, na projektu odkril kopico netočnosti, s katerimi se člani projektne skupine TEŠ 6 ne strinjajo – a žal tudi ne pojasnijo protiargumentov, ki bi vzdržali resno presojo,'' je zapisal Tot.

"Za tem stoji Rotnik"

Tot meni, da za tem odstopom stoji Rotnik. ''Bojim se, da zato, da se prepreči naše nadaljnje aktivnosti. Tega ne morem dokazati, a menim, da za tem stoji gospod Rotnik,'' pravi Tot.

Ob tem pa Tot dodaja, da ta odstop po drugi strani ni nič slabega. V novi ekipi bo od 40 do 50 oseb, z aktualnim odstopom pa naj bi v Tešu dobili čisto mizo, še meni.

Zaveda se tudi, da gre za nov primer, ko zaposleni v Tešu delujejo proti vodstvu, glede morebitnih sankcij proti podpisnikom izjave pa je dejal, da teh ne izključuje, izjavo pa bo proučila tudi pravna služba.

Tot je sicer znova zatrdil, da projekt Teš 6 ni ogrožen, saj je za to že predaleč. Zagotovil pa je, da bo zgrajen pregledno, ekonomično in racionalno, na podlagi vseh potrebnih informacij in študij. Kot pravi, je moralo biti s projektom nekaj res narobe, če je ob vsakem poskusu njegovega odprtja širši javnosti tak odpor.

Radićeva: Naročili neodvisne strokovne študije

Ministrica Radićeva
Ministrica Radićeva FOTO: Damjan Žibert

Kot je ocenila ministrica za gospodarstvo Darja Radić, odstop članov projektne skupine ne sme vplivati in po njenem mnenju tudi ne bo vplival na nadaljevanje aktivnosti pri projektu.

"Naloga in odgovornost direktorja Teša je, da v najkrajšem možnem času imenuje novo projektno skupino, sestavljeno iz članov, ki imajo zadostne strokovne kompetence za vodenje tako zahtevnih projektov in ki bodo seveda pripravljeni vestno in odgovorno sodelovati pri izvedbi projekta," je poudarila.

Ob tem je spomnila, da je ministrstvo zaradi številnih nejasnosti in sumov nepravilnosti pri dosedanjem vodenju Teša 6 naročilo vodstvu HSE kot lastniku Teša in vodstvu Teša, naj v najkrajšem možnem času pridobijo neodvisne strokovne študije, na podlagi katerih bodo lahko sprejeli optimalne rešitve o smeri nadaljevanja izvedbe Teša 6.

Tako so že naročene študija o zalogah lignita in njegovi kurilni vrednosti, študija o prenovi četrtega in petega bloka ter študija o izgradnji Teša 6 nižje moči, ki bodo predvidoma pripravljene do sredine februarja. Naročena je tudi revizija obstoječega projekta Teša 6.

"Cilj vseh teh aktivnosti je jasen – pridobiti vse potrebne strokovne podlage za sprejem optimalne odločitve za nadaljnji razvoj projekta, optimalne tako z ekonomskega, okoljskega kot tudi socialnega vidika," je še dejala Radićeva in dodala, da bodo rezultati študij podlaga ministrstvu za ustrezno umestitev Teša 6 v nacionalni energetski program.

 


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zeleniju
28. 12. 2010 09.58
**lemi 413 ** --ko nekdo dela na projektu 10 letin to NA GOSPODARSKEM pa ni narejeno razen študij nič drugega-- ti ljudje niso za drugo kakor za v rudnik kopat premog ------ na drugi strani pa ustavijo projekt Vetrnih elektrarn ki je najbolj CO2 čista energija
saso999
28. 12. 2010 08.01
danes ali jutri...
prašek
28. 12. 2010 08.00
korintos 27.12.2010, 20:15 Zadel si "žebljico na glavico" !!
tvezovich
27. 12. 2010 20.31
naj kar odstopijo in naj se ta teš6 končno skensla ker gre za največji mafijski posel v samostojni sloveniji!!!!!!!!!!!!
przelmuding
27. 12. 2010 20.28
Če bi bili strokovnjaki bi že zdavnaj ugotovili da je ta projekt predrag in škodljiv za Slovenijo. Vendar oni so strokovnjaki za ožemanje davkoplačevalcev, vsi so ena banda.
Franc Zabukovec
27. 12. 2010 20.20
Pri nas SMRDI tudi v firmah kjer delajo parfum in druge dišave.
korintos1
27. 12. 2010 20.15
prašek Računica bi bila, samo ni PROVIZIJE.
bokor
27. 12. 2010 19.54
Tipično za Slo folk, vse se ve , vsi so pametni, želim samo resnico, naj pride na dan, kaj se res dogaja s TEŠ-om, ker tukaj pa res ne moreš več nobenemu verjeti. Predlagam javno omizje, naj se enkrat za vselej ugotovi, kdo tu plača, kdo pa pije.
prašek
27. 12. 2010 19.31
korintos 27.12.2010, 19:26 Avstrijcem se izplača, oni nimajo morja .... K nam, revežem, bi pa ladja pripeljala dober premog, v Koper, ampak ni računice ..
korintos1
27. 12. 2010 19.26
lemi413 Deset let so delali na projektu. Kaj je to prva taka elektrarna na svetu? Bo pa prva, katera lahko kuri s najbolj umazanim premogom. Zakaj pa avstrijci uvažajo premog za svoje?
prašek
27. 12. 2010 18.59
lemi413 27.12.2010, 18:56 Ne v enem tednu, v enem dnevu !! Brez problema !!
lemi413
27. 12. 2010 18.56
res mi gre na kozlanje ... radičeva, tot, golubič, kopač ...sami strokovnjaki, ki bodo nadomestili projektno skupino, ki je delala na projektu 10 let ... ja seveda v enem tednu bodo našli 50 novih strokovnjakov ... za kozlat ...
lemi413
27. 12. 2010 18.56
res mi gre na kozlanje ... radičeva, tot, golubič, kopač ...sami strokovnjaki, ki bodo nadomestili projektno skupino, ki je delala na projektu 10 let ... ja seveda v enem tednu bodo našli 50 novih strokovnjakov ... za kozlat ...
prašek
27. 12. 2010 18.40
»"Za tem stoji Rotnik"« To ni sporno, vprašanje, ki pa se kar samo ponuja je ; kdo stoji za Rotnikom ??
Nauders
27. 12. 2010 18.31
slovenske gazele 2010: Ultraa d.o.o. in Javni sektor d.o.o.
M-teorija
27. 12. 2010 18.27
Strokovnjaki, ki se gredo politiko so neodgovorni, torej njihove odločitve so vse samo ne stokovne! Torej ostajam pri pušnicah!
goso
27. 12. 2010 18.27
Seveda so politični bleferji zadaj. Brez razloga so Rotnika zamenjali. To se ne dela, če hočeš da gre projekt normalno naprej. Zato bodo politični bleferji izgubili vsak referendum, ne glede na to, za kaj se bo glasovalo. Kot upor vodilni politiki! Kako , da tega ne vidijo...?
Prudi
27. 12. 2010 18.20
Po eni strani vsaka čast projektantom ,ki so soglasno odstpili, raje kot da se pustijo ... Po drugi strani pa se vidi kako je za slovenske mrhvinarje pomemben najdražji projekt v sloveniji. Tudi čez trupla bi šli, da se dokopajo do svoje pogače
Mihec.pihec
27. 12. 2010 18.08
Zares je pa resnično največja nenaravna nesreča za Slovenijo, toliko škode bodo povzročili v teh 4 letih, da se nam sanja ne....Prav absurdno pa je to, da stranka, katere podpora limitira proti nički, povzroča največ zdrah in škode...No,j od odpadnikov LDS-a tudi ni bilo realno pričakovati kaj dobrega.....
Mona666
27. 12. 2010 17.58
Heheh....kdo drug kot projektna skupina je kriv, če noče ultra oranžnih vključit v biznis. Ja dajte no eno stikalo njim za razvit pa za to plačajte par miljončkov pa bo vse ql....;-)