Slovenija

'Projekt ni voden brez sodelovanja države'

Ljubljana, 25. 11. 2011 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Tešu vztrajajo, da bo Teš 6 stal 1,3 milijarde evrov. Poudarili so, da je družba za gradnjo bloka 6 doslej pridobila vsa potrebna soglasja vlade in resornih ministrstev. Zavračajo tudi očitek, da dokumentacija o projektu ni javno dostopna.

TEŠ
TEŠ FOTO: Damjan Žibert

Vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je zavrnilo informacije o nepreglednem izvajanju projekta Teš 6. Zatrjuje, da je cena projekta po stalnih cenah 1,073 milijarde evrov, če se tej ceni prištejejo še ocenjena inflacija, stroški financiranja in vrednost eskalacijske klavzule pa bo leta 2015 vrednost projekta 1,3 milijarde evrov.

V Tešu tudi navajajo, da projekt Teš 6 ni voden brez sodelovanja države in brez dovoljenj, saj gre za nacionalno pomemben projekt, ki je vključen tudi v resolucijo Nacionalnega energetskega programa. Spomladi leta 2009 je bil projekt uvrščen tudi v Zeleno knjigo za Nacionalni energetski program Slovenije, so sporočili iz Teša.

Poudarili so tudi, da je družba za gradnjo bloka 6 doslej pridobila vsa potrebna soglasja vlade in resornih ministrstev. Vsi postopki ter aktivnosti so bile in se izvajajo skladno z zakonodajo, ob soglasju državnih organov, tudi slovenske vlade, navajajo v Tešu.

Zavračajo tudi očitek nekaterih predsednikov političnih strank, da dokumentacija o projektu Teš 6 ni javno dostopna. Kot so zapisali, tako Teš, Holding slovenske elektrarne, pristojna ministrstva in nenazadnje tudi informacijska pooblaščenka omogočajo dostop do vseh pomembnejših dokumentov bloka 6.

Vodstvo Teša opozarja, da so kot dober gospodar preučili tudi možnost obnove blokov 4 in 5. Študija, ki jo je izvedlo eno izmed najuglednejših svetovalnih podjetij Evonik, pa je pokazala, da obnova omenjenih blokov ni smiselna.

V Tešu so tudi zavrnili očitek, da je Teš 6 najdražja elektrarna na svetu. "Ključno je, da se pri primerjavi ostalih elektrarn z blokom 6, uporabijo primerjave s projekti, ki bodo inštalirani po letu 2015 in ne tistimi, ki so bili inštalirani na začetku tega tisočletja, saj je takšna primerjava popolnoma neprimerna," še navajajo v Tešu.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mejdn
25. 11. 2011 20.31
+1
Vazn d bomo dal polno vreco dnarja s ktere bojo lahk politiki in direktorji kradl
alterego
25. 11. 2011 20.12
-4
če ne bo TEŠ 6, bojo zneski na položnicah za elektriko dvakrat višji! če ne trikrat...
korintos1
26. 11. 2011 17.15
+2
marinkofranc
25. 11. 2011 18.12
+1
očitno se iz Obrovca nismo ničesar naučili