Gospodarstvo

'Projekt ključnega pomena za primerno oskrbo Slovenije z električno energijo'

Ljubljana, 11. 06. 2012 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Projekt Teš 6 je nujno potreben za varno in zanesljivo preskrbo Slovenije z električno energijo, je na izredni seji poudaril predsednik Uprave Premogovnika Velenje Milan Medved. Poslanec SDS Andrej Šircelj pa je pozval HSE in Teš k predložitvi končne cene Teš 6.

TEŠ
TEŠ FOTO: Damjan Žibert

Svetniki občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki so na današnji izredni seji v Šoštanju spet izrekli vso podporo nadaljevanju projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Občinski sveti pa odločno nasprotujejo dokapitalizaciji družb energetske dejavnosti s strani tujih vlagateljev.

Svetniki so ocenili, da bi omenjena dokapitalizacija povzročila dolgoročne negativne okoljske, socialne in ekonomske posledice v Šaleški dolini ter v celotni Sloveniji. Privatizacija družb energetske dejavnosti z odprodajo lastniških deležev tujim investitorjem je po mnenju svetnikov dokazano slaba pot in dolgoročno za državljane Slovenije ekonomsko neupravičena.

Od investitorja Teša ter skrbnika Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) svetniki pričakujejo, da bosta projekt izgradnje Teša 6 vodila skladno s predstavljenim terminskim načrtom in zanj pridobila uporabno dovoljenje do 15. februarja 2016.

Kot so navajali občinski svetniki, ki dvema občanoma, ki nasprotujeta gradnji Teša 6, nista dovolila razprave, bodo v Šaleški dolini odkopavali premog in proizvajali električno energijo po letu 2015 pod pogojem, da bo sočasno izvedena kakovostna in celovita sanacija zraka, vode in tal ter se bodo odpirala nadomestna delovna mesta s pomočjo projektov, ki bodo podprti s strani lokalnih skupnosti, Premogovnika Velenje ter Teša.

Svetniki tudi menijo, da morajo imeti prebivalci Šaleške doline s strani Premogovnika Velenje, Teša in njunih lastnikov zagotovljene pogoje za svoje življenje in nadaljnji razvoj v ekološko urejenem ter zdravem okolju.

Občinski sveti so na seji pozvali DZ, da brez škodljivega odlašanja nadaljuje z obravnavo predloga zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicijske banke.

Svetniki so izrazili pričakovanje, da bo vlada pri svojem postopanju v okviru obravnave zakona o poroštvu upoštevala dejstvo, da so bili odzivi dveh predhodnih vlad na finančno konstrukcijo glede Teša 6 pozitivni, zlasti pa, da se upošteva možnost nastopa škodljivih posledic v primeru ustavitve projekta v vseh njihovih razsežnostih.

Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb so svetniki predlagali, da nadaljuje že začete aktivnosti ter da pristopi tudi k nadaljnjim in argumentiranim dejanjem v okviru njenih zakonskih pooblastil.

Teš - 1
Teš - 1 FOTO: POP TV

Medved: Teš 6 ključnega pomena

Izredne seje se kljub povabilu ni udeležil noben predstavnik vlade, je pa na njej med drugim sodeloval direktor Premogovnika Velenje Milan Medved. Ta je pojasnil, da se že nekaj časa intenzivno pripravljajo na zagotavljanje pogojev za ceno premoga, ki bo omogočala konkurenčno proizvodnjo električne energije v Tešu 6. Prepričan je, da je izhodiščna cena 2,25 evra za gigajoul v letu 2015 uresničljiva.

"Zelo dobro se namreč zavedamo, da je doseganje cene 2,25 evra za gigajoul v letu 2015 naša obveza, ki bo omogočila konkurenčno odkopavanje premoga in s tem kakovostna delovna mesta v Šaleški dolini tudi v prihodnjih desetletjih," je dejal Medved.

Opozoril je, da bi ob neizgradnji Teša 6 in predčasnem zapiranju premogovnika v globinah Šaleške doline ostalo več kot 80 milijonov ton odkopnih zalog premoga, nesprejetje zakona o državnem poroštvu in zaustavitev projekta pa bi imela velike posledice tudi na delovanje Premogovnika Velenje.

Medved je poudaril, da je nadomestitev starih blokov z novim blokom 6 "iz ekonomskega, ekološkega in energetskega vidika nujno potrebna za varno in zanesljivo preskrbo Slovenije z električno energijo.“ Medved je še dejal, da mednarodne napovedi kažejo, da bo premog igral zelo pomembno vlogo pri energetski preskrbi in zadovoljevanju potreb po energiji. "Teš 6 je zato ključnega pomena za zanesljivo, varno in okolju primerno oskrbo Slovenije z električno energijo,“ je dejal.

Andrej Šircelj je HSE in Teš pozval k predložitvi končne ocene.
Andrej Šircelj je HSE in Teš pozval k predložitvi končne ocene. FOTO: SDS

Šircelj pozval k predložitvi končne cene

Poslanec SDS in predsednik odbora DZ za finance in monetarno politiko Andrej Šircelj pa je pozval vodstvi Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teš, da čim prej, najpozneje pa do 18. junija, dostavijo informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme.

Ravno tako je vodstvi HSE in Teša pozval, naj podata informacijo o tem, ali je podpisano pogodbo s Premogovnikom Velenje o dobavi lignita po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul dejansko obravnaval nadzorni svet, je pojasnil Šircelj.

Omenjeno je Šircelj zahteval v luči tega, da se pridobi ustrezne informacije pred obravnavo predloga zakona o državnem poroštvu za Teš 6, po katerem bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke (EIB), na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki bo 21. junija.

Na vprašanje, ali bo poslanska skupina SDS podprla predlog zakona, če bo končna cena projekta ostala pri 1,3 milijarde evrov – to namreč ni cena iz tretjega noveliranega investicijskega programa – je odgovoril, da tega ne more komentirati.

Je pa, kot je poudaril Šircelj, sklep vlade, da se cena projekta zniža in da se predloži tudi potek pogajanj z Alstomom, jasen. "O končni ceni ne govorim. Če je ne vedo tisti, ki delajo na projektu, kako naj jo potem vemo mi," se je še vprašal poslanec SDS.

Odgovore bodo poslali v najkrajšem možnem času

Kot so v skupnem odzivu za pojasnili v HSE in Tešu, bodo odgovore poslali v najkrajšem možnem času, saj želijo dati vladi jasne odgovore še pred morebitnim suspenzom pogodbe s strani Alstoma, torej pred 17. junijem. Na ta dan bo namreč Alstom, če DZ do takrat ne bo sprejel predloga zakona o 440-milijonskem državnem poroštvu, ustavil vsa dela na gradbišču.

Vlada je namreč Tešu v zameno za državno poroštvo za Teš 6 postavila pet zahtev, in sicer znižanje investicijske cene projekta, sklenitev dolgoročne pogodbe s Premogovnikom Velenje za lignit po najvišji ceni 2,25 evra na gigajoul, ter zagotovilo, da bo projekt končan po terminskem načrtu, da bo Teš zagotovil vse pogoje za doseganje ustrezne donosnosti projekta, pa tudi zagotovilo, da bo omejitev izpustov CO2 skladna z investicijskim programom.

V Tešu zagotavljajo, da investicija v Teš 6 skupaj z montažo ne bo presegla 1,3 milijarde evrov, čeprav pogajanja z Alstomom, dobaviteljem glavne tehnološke opreme za Teš 6, še niso končana in se bodo predvidoma zaključila v tem tednu. Po pojasnilih Teša sta nadzorna sveta Teša in Premogovnika Velenje potrdila pogodbo oz. aneks k pogodbi za dobavo lignita.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tito-idol
14. 06. 2012 11.15
+0
Za milijardo in pol bi kupili kar dosti elektrike....pa še čisto ozračje bi imeli.
olyca
13. 06. 2012 18.17
+3
Če bi se projekt TEŠ 6 financiral iz enega naslova bi zadevo bilo možno speljati, ko pa začnejo strankarski prvaki je pa eden od drugega pametnejši in tako gre čas (čas pri tej investiciji so milijoni) in ni čudno da je vsako minuto zadeva dražja.
Damir Senada Omer?i?
12. 06. 2012 22.04
+9
gospodje in gospe taksnih bedarij kod jih nekateri tule pisejo se nisem bral res me glava pece .....dokler se ni vlada umesala je ta projekt imel sprejemljivo ceno potem je pa normalno vsak od gospodov v vladi hotel pristavit svoj loncek in cim je odpadel od korita se je zacelo sranje pelat,,,projekt je cist dobr naret in napisan izdelano je ze bilo nevem koliko studij ki to dokazujejo in kr naenkrat ni vec dober zato ker negdo nebo imel nekaj od tega ...sedaj na sredini projekta je pa treba to vse skupi zaustavit taksne bedarije se pa nisem cul....kje so bili ti gospodje na zacetku preden se je vse to skupaj zacelo in rekli to ni uredu projekt ne bomo ga speljali i gotovo....zdj so pa polovici slovenije krivi prebivalci saleske doline rudarji itd itd in je treba se vec ljudi spravit na kolena da ostanejo brez sluzb in kruha res pametno nekateri razmisljajo ma brilijantno butalci
Majda Božnar
12. 06. 2012 13.26
+3
Izvajajo se hišne racije udeležencev v primeru TEŠ. Če bi na volitvah prišla v parlament stranka Zares z Golubičem na čelu, potem teh preizkav ne bi bilo - kajti GG bi pri tem projektu pristavil lonček. Torej, ne glede, kdo je zmagal - dejstvo je, da nihče ne ve, kaj je prav in kaj ni - tudi vlada s poslanci vred ne ve, kaj storiti.
Peter Kralj 1
12. 06. 2012 08.00
+4
Pristranski mediji pritiskajo na vlado in pravijo, da je projekt TEŠ6 odobrila v veliki meri prav prejšnja Janševa vlada. NE POVEDO PA, DA JE TAKRATNA CENA ZNAŠALA 600 MILIJONOV € IN NE SEDANJE 1,5 MILIJARDE!
olyca
12. 06. 2012 13.12
+2
Niso računali špricerjev, ko so podpisovali....................
speedstar
12. 06. 2012 06.27
+0
Nič drugega kot še ena luknja brez dna kar se denarja tiče. Vsi vemo zakaj.
minister
12. 06. 2012 05.48
+4
folk ne rabi štroma...ugasnite kompe pa ne lajajte v luno
minister
12. 06. 2012 05.42
+3
in vladi pade podpora, stranke izgubijo člane...vse skupaj pa gre v maloro
Mohandas
12. 06. 2012 05.17
+2
Medije lepo naprošam, da za spremembo predstavijo tudi mnenje kakšnega nepristranskega in neodvisnega strokovnjaka. Mnenja predsednika uprave premogovnika, ki bo imel neposredno korist od prodaje premoga človek res ne more jemati kot objektivno. Sploh pa so že od vsega začetka tega energetskega debakla medijsko izpostavljeni samo ljudje, ki ali imajo korist od projekta, ali pa so naravni sovražniki teh ljudi. Ne od enih, ne od drugih ni za pričakovati objektivne ocene. Energetska samopreskrbljenost je res izrednega pomena. Toda po mojem mnenju je gradnja elektrarn na fosilna goriva v današnjih časih totalno nespametno početje. Alternativ je mnogo.
Buena Vita
12. 06. 2012 00.37
-1
izrecno lažnivega in skorumpiranega pomena
ivekjanezjansa
12. 06. 2012 00.08
+7
Šalečani V BOJ, za pravice,za delovna mesta, rudarji štrajkat, šaleška dolina ne odvajat davkov državi oziroma izvajat totalno džavno nepokorščino. TEŠ, ugasnite elektrarno škoda, da je niste že med remontom NEK in ko še vode v rečnih strugah ni bilo dovolj.. in naj vidijo kako si ljubljanske in ostale "pametne" riti brišejo svoje riti s položnicami od dražje uvožene elektrike. V Gorenju tudi štrajkat zaradi naše drage države z kvazi direkorati in ostalo politično sodrgo selijo proizvodnjo v tujino. (jaz bi vse politike selil v rudnike diamatov v Zimbabve) pa naj tam mešajo drek.
Buena Vita
12. 06. 2012 00.35
-5
uvožena elektrika pa dražja,nehi no muhe jest
minister
12. 06. 2012 05.43
+8
dokazano dražja....začni računat, če znaš
alterego
12. 06. 2012 07.41
+2
buena vita, ti boš pa elektriko v kanglah nosil? tud meddržavnih daljnovodov za uvoz imamo premalo...
saintjozef
11. 06. 2012 23.28
-1
Projekt Teš 6 je nujno potreben za varno in zanesljivo preskrbo Slovenije z električno energijo, je na izredni seji poudaril predsednik Uprave Premogovnika Velenje Milan Medved. --Laž stoletja.(kar se TEŠ-a tiče. So sicer še hujše)
minister
12. 06. 2012 05.44
+4
kleopatra-1
11. 06. 2012 22.03
+7
TEŠ in okoljsko urejeno ter zdravo okolje ne gredo skupaj ... NEK2 bi bila ekonomsko in okoljsko veliko bolj upravičena.
26277
11. 06. 2012 21.57
+14
Mimogrede,nadzorniki v državnem podjetju, za sejo cca. 4 ure-mešanje zraka, dobijo od 1700 do 1250 eur neto in to ve tudi predsednik vlade-to pa je odgovornost in varčevanje v teh časih ,gospod Janša.Ne zavajt delavce,da je kriza,neodgovornost vlade te,prejšnje,.....Sramota,da tako ravnate in se brezobzirno obnašate do naroda.
Roberto69
13. 06. 2012 12.44
-1
ja, krizo so povzročili gozdni škratje t.i. troli...hehehe
26277
13. 06. 2012 20.43
+1
markokrajnc
11. 06. 2012 21.34
-6
TEŠ 6 bo dal 600 MW za 1,3 milijarde EUR. To je 2,16€/W. Sončne elektrarne pa dobiš še za 1,75€/W z DDV-jem! Torej bi za isti denar dobili več energije, da ne govorim o ekološki in zdravstveni škodi, ki jo bo delal TEŠ 6, ter o tem, da TEŠ 6 ni energija iz obnovljivih virov. SRAMOTA ZA NAS SLOVENCE! Predlagam obisk v Nemčijo, kjer proizvedejo iz sončne energije že toliko, kot 15 do 20 jedrskih elektrarn in cilj imajo kmalu ukiniti vse jedrske elektrarne. Če bo vlada podprla nadaljevanje TEŠ 6, naj jih bo sram, kot tudi Pahorja, da je dovolil to veliko neumnost!
b77
11. 06. 2012 21.37
-6
tako je čimprej ustavit ta socialistični koglomeratski projekt katerih računico imajo samo strici iz ozadja in njihovi priskledniki
makajjezvami
11. 06. 2012 23.23
+5
Dunk
11. 06. 2012 23.48
+2
markokrajnc: že de je cenješa energija, sam a boš po cel sloveniji postavu sončne elektrarne? Že tako majo probleme zaradi vetrnih in ptičev tko da...
gizadlinka
11. 06. 2012 21.30
+4
že zdavnaj bi morali to investcijo zapreti. Ni druzga kot leglo korupcije, na ta način se bogatijo samo lokalni veljaki, pa še kdo od vlade je svoj pisker zraven nastavil.
Jožajoža
11. 06. 2012 21.12
+2
vidite sami, ta vlada dela proti slovenskemu narodu, danes kot vlada, pred 91 pa so delali proti sloveniji in proti slovencem kot zunanji sovražnik
b77
11. 06. 2012 21.39
+0
torej naj zapufa tebe tvoje otroke in bodoče vnike za nadaljnih 50 let da bodo projekt brez kritja, totalno zgrešen in koruptiven speljali do konca!!!!????
Jožajoža
11. 06. 2012 22.00
+5
30 % slovencev je zapufalo tebe,vas, otroke za 16 miliard evrov, in to ne za investicije, kaj je naredil kordež, kaj zidar, kaj baučar, kaj janša........... a si vedel, da je to denarja za 6 takšnih termoelektarrn. nisi. saj teša, stožic,cest, šol, satdionov,tovarne ne bo nihče odpeljal. to ostane vam slovencem. ker si neumen, ti povem po domače. :si zgradil hišo na kredit, pa je kredita za 30 do 5o let. kaj boš pustil otrokom. hišo in 10 let kredita.
PuppetMaster09
11. 06. 2012 20.37
+6
kako cena premoga se navaja samo2015 kaj pa naprej aneks za podražitev o ti medved preračunljivi
botjabotja
11. 06. 2012 20.43
+2
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 06. 2012 20.35
+7
Te6 je leglo mutiranega virusa Sanader tako da veste kam to ne pelje, zato tudi francoski izvajalec zapušča kontaminirani teren
b77
11. 06. 2012 21.40
+1
naj hredo francozi to postavit svoji socialistični vladi
CRNALUKNJA
11. 06. 2012 20.18
+2
Ste sami idi.... tuki gor ! kr neki lajate,pa nevete nič. elektriko rabimo in teš mora biti!
botjabotja
11. 06. 2012 20.23
+2
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 06. 2012 20.36
+6
to ve tudi 5 letni otrok samo problem je v nekompatentnosti politike, ki ponavadi za zamenjavo žarnice kliče servis
wizeman
11. 06. 2012 20.45
+5