Slovenija

Torkova košarkarska premiera spet pod vprašajem

Ljubljana, 06. 08. 2010 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.L./M.M./B.S./STA
Komentarji
195

Grep še vedno ni izplačal družbe Leka Transport, na katero naj bi s pogodbo prenesel 17 stanovanj in milijon evrov v denarju. Namesto tega ji je ponudil eno stanovanje manj in samo 400.000 evrov.

Zgodba z neizplačilom del Leke Transport se nadaljuje. Danes bi moral po poročanju Sveta na Kanalu A Grep tej družbi oziroma njenemu direktorju Miranu Srčniku ponuditi pogodbo, s katero bi po letu in pol nanjo prenesel obljubljenih 17 stanovanj in milijon evrov v denarju. Vendar pa se to, kot je poročala omenjena oddaja, ni zgodilo. V pogodbi so Srčniku namreč ponudili samo 16 stanovanj in namesto milijona samo 400.000 evrov, 550.000 pa bi jih Grep obdržal v obliki posojila. Torkova košarkarska premiera v Stožicah je tako spet pod vprašajem, saj priprave na protest spet potekajo.

'Projekt, ki včasih meji na sračje gnezdo'

"Jasno je, da je šlo za razpis, pisan na kožo Jankovićevemu projektu, " je prepričan Zver.
"Jasno je, da je šlo za razpis, pisan na kožo Jankovićevemu projektu, " je prepričan Zver. FOTO: POP TV

Predsednik Odbora za šolstvo in šport v strokovnem svetu SDS Milan Zver se je medtem odzval na očitke, ki so se pojavili v medijih, da so se podobne nepravilnosti, kot jih je zaznati pri projektu Stožice, dogajale tudi pri projektu Ljudski vrt. Zver je prepričan, da "s tem le poskušajo opravičiti ravnanje župana Jankovića in ministra Lukšiča v 'unikatnem' primeru pridobivanja javnih sredstev za projekt Stožice," je zapisal v sporočilu za javnost.

Neurejenost tega projekta, ki včasih meji na sračje gnezdo, ima seveda svoj namen. Namesto predpisov nam v Ljubljani vladajo mišice mogočnežev, ki jim je dovoljeno urejanje stvari na svoj način. Koga pa še briga pravna država ali obči interes? Milan Zver

Projekt Stožice v delu, ko gre za sofinanciranje iz javnih sredstev, ni podoben ne Ljudskemu vrtu ne preostalim projektom. Kot prvo Zver poudarja, da sestava razpisne komisije ni zagotavljala "nepolitičnega, objektivnega, postopkovno transparentnega in posledično poštenega odločanja". Kot drugo Zver projektu očita diskriminatornost. "Jasno je, da je šlo za razpis, pisan na kožo Jankovićevemu projektu." Drugi projekti iz Kopra, Maribora in Pragerskega – tako pravi Zver, niso imeli možnosti. Čeprav investicija finančno še ni ovrednotena, pa predvidevanja kažejo, da bo cena, ki bo preračunana na sedež na nogometnem stadionu v Stožicah, najmanj 2.600 evrov, kar je za tretjino več, kot je bila na primer v Mariboru, poudarja Zver.

Interpelirani minister Lukšič
Interpelirani minister Lukšič FOTO: POP TV

Denar iz ESSR (refionalnega sklada) gre v glavnem za odpravljanje regionalnih razvojnih razlik, a kot poudarja Zver, naj bi bil v primeru razpisa, na katerem je zmagal projekt Stožice, "'regionalni ponder' tako nastavljen, da je Ljubljana dobila projekt ravno iz tega naslova. Projekti, ki so prihajali iz manj razvitih okolij, so torej izpadli".

Nadalje Zver poudarja, da pri projektu Stožice "niso znani finančna konstrukcija, nameni, cilji, terminski načrti, tveganja in odgovornost vpletenih. Zato obstaja utemeljen sum, da ta projekt ne izpolnjuje pogojev za kandidiranje oziroma pridobivanje javnih sredstev."

In nazadnje Zver poudarja, da bodo revizije najverjetneje pokazale na kršitve zakonskih in drugih predpisov. Zato meni, da obstaja nevarnost, da bodo morali slovenski davkoplačevalci evropski denar vrniti in tudi plačati potrebno kazen. Podobno opozarja tudi kandidatka NSi za ljubljansko županjo Mojca Kucler Dolinar. Sprašuje se namreč, kateremu delu investicije bodo namenjena sredstva.

Stožice iz zraka - 17
Stožice iz zraka - 17 FOTO: Miro Majcen

Opozorila glede uporabnega dovoljenja

Pred odprtjem stadiona Stožice, če bo objekt v ponedeljek pridobil uporabno dovoljenje, bo prva tekma potekala v torek,  Kucler Dolinarjeva opozarja, da uporabno dovoljenje v torek še ne bo pravnomočno.

"Skoraj nihče ne dvomi, da bosta oba objekta zaradi političnega pritiska tik pred obema tekmama dobila uporabno dovoljenje," pravi Kucler Dolinarjeva.

Kot pravi kandidatka za županjo, je Janković izsilil, da bo postopek tehničnega pregleda doživel nadzvočno hitrost, medtem ko drugi objekti dolgo časa čakajo na ustrezna dovoljenja.

Glede samega objekta Stožice Kucler Dolinarjeva pravi, da v Sloveniji še ni bilo tehničnega pregleda na objektu, ki bi bil tako surovo gradbišče, kot je bilo to v primeru stadiona Stožice.

Kucler Dolinarjeva zato poziva ljubljanskega župana, ministra za okolje in prostor Roka Žarnića in ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, naj javnosti posredujejo podatke, katere pomanjkljivosti so bile v junijskih tehničnih pregledih ugotovljene glede gradnje in drugih del ter kako so bile pomanjkljivosti odpravljene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tv1
08. 08. 2010 22.23
prav je tako da se uporabno dovoljenje ne izda če ne upošteva vseh norm po Zakonu, Saj smo pravna država, je pa res ta ne tak prostor Slovenija potrebuje, ne pa na račun izsiljevanja, Objekt se je začel gradit, in po etapah se ne more predajat v uporabo, če se začel kot cel objekt gradit naj se kot cel in celota zgradi in preda v uporabo, če je bil to cil politične volje....
dukenukem
08. 08. 2010 17.54
bravo leka ,upam da res blokirajo ,naj že enkrat pride do upora,saj je po vseh gradbenih firmah isto stanje ,povsod se dela in nič ni plačano ,to se more nehat
dunc46
08. 08. 2010 13.29
ja koncno upam da jim bojo dali mislit z stavko in blokado !!!!bravo smo z vami LEKA.!!!uni pa si naj sami zavrtijo in ogledajo otvoritev koga briga!!!!
Buena Vita
08. 08. 2010 11.16
HE,HE,JEAH TRANSPARENTNO JA,,500 TUJIH STANOVANJ ZA GARANCIJO,KATERO SODIŠČE BO ZOKIJU DALO TA STANOVANJA RES SO SLOVENSKA SODIŠČA SKORUMPIRANA,VENDAR SPORI BODO DOLGI,IN OŠKODOVANCI SI PRIPRAVLJAJO TOŽBE NA EVROPSKEM SODIŠČU,POZNAM ODVETNIKE KATERI BODO OŠKODOVANCE ZASTOPALI,TAKO VEGRAD KOT LJUBLJANA SE ZA TA STANOVANJA NAJ OBRIŠEJO POD NOSOM,, LASTNIKI TEH STANOVANJ SO OŠKODOVANCI IN PREVARANI PODIZVAJALCI IN NEPLAČANI DELOVCI
Buena Vita
08. 08. 2010 11.11
ZAVEDAJTE SE LJUDJE DEJSTVA DA SO SLOVENCI POŠTEN IN DELOVEN NAROD,,KO BO RAJA DOJELA KAKO JE VSE BILO VELIKA POTEGAVŠČINA IN PREVARA,KO BODO KONČNI UNIČENI OBRTNIKI IN PODJETNIKI PRIPLAVALI PREDPRED OČI SLOVENIJE,KO BODO ZNANI VSI TISTI KATERI SO ZASTONJ SUŽENJSKO DELALI,STOŽIC SLOVENCI ŠE POVOHALI NE BODO,
Nicolete
08. 08. 2010 11.09
V Stožicah je vse Transparentno iz Marsa se vidi kdo je kdo in zakaj se gre.
Buena Vita
08. 08. 2010 11.00
GREP NI LASTNIK NOBENIH STANOVANJ,KER PODIZVAJALCI BLOKIRAJO KONČANJE STANOVAN J IN LASTNIŠTVA--TAKO NE MORE DATI NIČESAR TUJEGA V GARANCIJO
Buena Vita
08. 08. 2010 10.58
ZATARA POVEJ KJE SE DOBIMO,KJE BO ZBIRANJE PROTESTNIKOV
Buena Vita
08. 08. 2010 10.49
polifem orožje kupujejo ij preprodajajo ta rdeči,perez je prišel in potrdil vsem kar je bilo nejasno,povedal je da je prjatu kučana in da sta posleovala uspešno,ali si imel ušesa zamašena ali nisi bral prevoda ali ne razumešne slovensko ne argumentirano,,,,,,bljk
mamica55***
07. 08. 2010 16.53
tale Slovenska raja je pa res čist blesava, a misljo, da jim bom zdej še plačval, vesel naj bojo, da lahko delajo.
Tonček Balonček
07. 08. 2010 14.55
Te Stožice naj čimprej preselijo kam na Štajersko, sicer ne bo nikoli miru. Prepričan sem, da so bili razpoisi za izgradnjo nordijskega centra v Planici prirejeni za te skakalnice tam in Koper ni mogel kandidirati, kar je škandal!! Ko bodo v Kopru gradili jadralno-regatni center bo pa Mojstrana prikrajšana! Ta svet je večno poln krivic, zakaj v Pomurju nočejo zgraditi FIS smuk proge in zakaj v Piranu še vedno ni hokeja? Dol sto vlado in Lukšičem!!
Aless33
07. 08. 2010 12.09
sem za stožice, ampak ne na takole izsiljevalski način našega župana. prav, ampak prav zagotovo ga ne volim več. zdaj je pa dost.
black2
07. 08. 2010 09.16
Živele Stožice !!!
Harrison
07. 08. 2010 09.08
Prelepa je naša Ljubljana, prelep je Sožijski svet! A bo zdej v redu - ADMINISTRATOR !
gospakatja
07. 08. 2010 08.57
ampak na tekmo pa boste šli, a ne?!?
zahod.west
07. 08. 2010 08.07
polifem pravi: Pravna država je prav tako prazna fraza kot so vse ostale!Recimo;demokracija,svoboda,človekove pravice,neodvisni mediji,morala,poštenost,itd... v neskončnost! Ni kaj. naši komunajzerji se morajo vedno izkazati za najbolj kulturno zaostale, civilizacijsko nezrele osebke....
mamica55***
07. 08. 2010 07.26
poliferm 6.8. 23.06 čudno, da se nekateri tako zelo varne počutjo v razpadajočih starih cerkvah . . . razpadajoče so zaradi rdečkotov, ki so jih med in po vojni rušili, zdržale so pa več stoletij, zdaj nam pa gradijo avto ceste, ki so ne vem kolkrat preplačane in že po par letih potrebne obnove, stadione za rodžake ali bol pravilno volilno bazo. . . BLLLLLLLLLLLLLJJJJAAAAAAAAAAKKKKKK ! ! !
mamica55***
07. 08. 2010 07.08
za takale lumparije, morš met palčka za brata, pol se ti pa nič ne zgodi.
Maja Salki? 1
07. 08. 2010 06.33
po DARS-ovih AC se tud vozimo brez da bi imele uporabno dovoljenje, pa to koga sploh kaj briga. tisti ki hoče komu nagajat naj to dela z argumenti in ne s klamfami
Harrison
07. 08. 2010 06.00
Čez Ježco u Stožce po rožce !