Gospodarstvo

'Življenje je pretežko, da bi se prodali za 150 evrov!'

Velenje, 16. 09. 2009 07.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Delavci Gorenja, ki so zahtevali dvig plač za 150 evrov neto, se bodo morali zadovoljiti z draginjskim dodatkom v tej višini. In še to pod pogojem, da ob 6. uri zjutraj ponovno zaženejo proizvodnjo. Zato 7. oktobra napovedujejo ponovne ukrepe.

Podjetniški sindikat Gorenja je po celodnevnih pogajanjih glede višjih plač in ponovne vzpostavitve proizvodnje, ki stoji od torka, z upravo družbe okoli 20. ure podpisal sporazum, ki med drugim predvideva izplačilo draginjskega dodatka v višini 150 evrov neto.

Kaj zahtevajo delavci?
Kaj zahtevajo delavci? FOTO: Kanal A

Sporazum so podprli tudi predstavniki delavcev. Tiskovna predstavnica Gorenja Uršula Menih Dokl je povedala, da so se dogovorili o ponovnem zagonu proizvodnje v četrtek zjutraj ob 6. uri, koliko delavcev bo zares prišlo na svoja delovna mesta, pa še ni znano.

Pogajanja bodo tekla naprej in če do 7. oktobra delavske zahteve ne bodo izpolnjene, zaposleni grozijo, da bodo šli spet na cesto. Poleg tega delavci zbirajo tudi podpise za razrešnico sindikatu.

Semolič: Niso se prodali za 150 evrov!

Življenje delavcev in delavk je pretežko, da bi se lahko prodali za 150 evrov, je ob tem povedal Dušan Semolič, predsednik ZSSS. "Zato so pogajanja nujno potrebna, v tem podjetju je nujno potreben tudi posluh lastnikov, da pravočasno prisluhnejo delavcem, ki so prišli do roba obupa in revščine. To je poziv ljudem v podjetju, naj mislijo na preprosto življenje tistih, od katerih je Gorenje usodno odvisno."

Na vprašanje, ali bi stavko, ki je povzročila precej škode, lahko preprečili, je dejal: " Stavko bi lahko preprečili tako v Gorenju kot marsikje v Sloveniji, če bi gospodje lastniki, ko upravljajo s kapitalom, v prvi vrsti skrbeli za delavce in jim pravočasno prisluhnili. Če bi namesto hlastanja po dobičkih, del le-teh dali v delavske plače, v standard teh, ki živijo najtežje."

Izplačilo že v petek

Minimalna plača v Gorenju znaša 433 evrov neto, delavci v proizvodnji zaslužijo od 500 do 600 evrov neto, povprečna junijska plača pa je znašala 1.150 evrov bruto.

Kot je pojasnil predsednik podjetniškega sindikata Žan Zeba, je uprava Gorenja pripravljena draginjski dodatek izplačati že v petek, ne le delavcem v proizvodnji in neposrednih podpornih procesih z najnižjimi plačami, ampak tudi zaposlenim, ki so na čakanju doma. Prav tako je dogovorjeno, da se začnejo pogovori z vodstvom družbe za določitev plačne politike v letih 2009 in 2010, podprt je bil tudi predlog uprave o uvedbi 40-urnega delovnega tedna s 1. oktobrom letos, kar pomeni, da bo od meseca oktobra dalje obračunana polna plača za 40-urni delovnik.

Izredne razmere v podjetju

V omenjenem podjetju je bila danes po besedah sekretarja velenjske območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Branka Amona zaustavljena celotna proizvodnja, razen notranje opreme, pred glavnim vhodom v družbo pa je protestiralo od 2500 do 3500 zaposlenih. Nočna izmena je sicer danes delala, z delom naj bi nadaljevala tudi prva današnja izmena, kar pa se ni zgodilo. Prišlo je tudi do incidenta, saj so delavci na sindikalista, ki jih je nagovoril, metali plastenke z vodo.

Bobinac poln optimizma

Franjo Bobinac
Franjo Bobinac FOTO: POP TV

Uprava je predstavnikom zaposlenih in podjetniškega sindikata posredovala predlog dogovora – delavcem s 1. oktobrom ponuja prehod na 40-urni delovnik, 10-odstotni dvig plač in izplačilo draginjskega dodatka do konca leta.

Bobinac je zagotovil, da ne bodo šikanirali nobenega delavca, ki je sodeloval v prekinitvi dela. Kljub prijazni potezi, pa je delavce opozoril, naj z jutrišnjim dnem zaženejo proizvodnjo, saj so v nasprotnem primeru zaradi nenapovedane stavke že tretji dan v prekršku in se zaradi tega lahko znajdejo na sodišču.

Po Bobinčevi oceni je v današnji prekinitvi dela sodelovalo od 300 do 400 delavcev, kar predstavlja tri do štiri odstotke vseh zaposlenih v Gorenju. Poudaril je, da proizvodnja stoji že od torka od 12. ure, podjetje pa je že zabeležilo izpad prodaje v višini štiri milijone evrov. Če se proizvodnja ne bo nadaljevala, tako Bobinac, bo mesečna masa plač zapravljena v naslednjih dveh do treh dneh.

Bobinac je priznal, da je pri izplačilu avgustovskih plač prišlo do tehnične napake, ki je že bila odpravljena, delavci pa so poračun že prejeli na svoje transakcijske račune. Strinja se tudi z dejstvom, da so plače v Gorenju na socialnem robu, čeprav je povprečna plača v Gorenju za osem odstotkov nad panožno.

Spremljamo dogajanje v Gorenju in upamo na čim hitrejšo rešitev – pričakujemo dogovor med vodstvom Gorenja, med zaposlenimi in predstavniki sindikatov. Brez tega se bodo razmere slabšale in tega si ne želi nihče. Upravičene zahteve delavcev podpiramo. Ponujamo sodelovanje in pomoč pri pogajanjih. Srečko Meh, velenjski župan

Türk: Trenutek za vzpostavitev dialoga

Reakcija delavcev je prišla kot presenečenje, "saj se je zdelo, vsaj meni, da obstaja dovolj dober dialog med upravo in delavci." Če to ni tako, je sedaj trenutek, da se vzpostavi dialog, je dogajanje v Gorenju komentiral predsednik Danilo Türk. Ob tem je še pripomnil, da je treba vse videti v okviru strategije, ki je možna, še posebej ob dejstvu, da Gorenje dobiva nova naročila in da se trgi odpirajo. "Dialog je sedaj ključnega pomena, zato upam, da bodo delavci in uprava našli skupen jezik in da bodo tudi sindikati našli svojo pravo vlogo ter da bo Gorenje lahko normalno delovalo naprej," je še dodal.

Nočni protest delavcev
Nočni protest delavcev FOTO: Kanal A

Lahovnik: Povišali bi tudi motivacijo zaposlenih

Razumem stisko in ogorčenje zaposlenih, ki so se odločili za protest, pa je povedal gospodarski minister Matej Lahovnik. "Mislim pa, da bi uprava lahko našla dovolj manevrskega prostora, in glede na to, da se za jesenske mesece pričakuje do 30-odstotna rast naročil v Gorenju, zagotovila tako prehod na 40-urni delovni čas kot tudi ustrezno povišanje plač. S tem bi tudi povišali motivacijo zaposlenih. Predvsem pa je pomembno, da Gorenje prestopi k instrumentu, ki ga ima na voljo – to je udeležba zaposlenih v dobičku podjetja, kar bo država kot 25-odstotna lastnica Gorenja zagotovo podprla, saj bodo na ta način tudi zaposleni imeli več koristi od dobrih rezultatov Gorenja, ki jih pričakujemo v prihodnosti." 

Kad: Kaotično stanje ni v interesu nikogar

Kljub stavki so delnice Gorenja danes dražje za 2,59 odstotka. S tem so Gorenjeve delnice zabeležile najvišjo rast med delnicami v prvi kotaciji.

V tako pomembni družbi, kot je Gorenje, se konflikti urejajo s pogajanji, se je na dogajanje odzval predsednik uprave Kada, ki je z dobrimi 25 odstotki največji lastnik Gorenja, Borut Jamnik. "Kaotično stanje v družbi ni v interesu ne zaposlenih, ne lastnikov, ne dobaviteljev, ne kupcev, zato je treba spor po našem mnenju reševati z razgovori, ki se uspešno zaključijo," je dejal.

Na vprašanje, ali je moč pričakovati zamenjavo predsednika uprave, pa je odgovoril, da je "to popolnoma neumestno": "To absolutno ni stvar lastnikov, ampak nadzornega sveta."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (868)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tirolec
17. 09. 2009 19.19
Koliko dobrih/zdravih razmišljanj je v rubriki komentarjev, a kaj nam to koristi, ko pa so v državi Sloveniji, ki ima samo dobro napisano Ustavo RS in nekaj dobrih zakonov, ostalo pa je vse samo skropucalo z ljudmi na vrhu in vso politično kliko /levo ali desno/, ki sebi in svojim prijateljem, sorodnikom, znancem itn.polnijo žepe in se bogatijo...zato pa so t.i. tajkuni, ki so pokradli državno premoženje /prigarano z našimi rokami in rokami naših prednikov-zdaj upokojencev/ SRAMOTA!! Sindikat? Ja komu so naklonjeni? Sebi samim, da z blefiranjem obdrižijo položaje...No potem pa se znova gremo vsi igrat kot volilno telo za našo bodočnost??? Slovenci zbudite se!
esmi
17. 09. 2009 18.46
Tale Semolič samo obljublja in nič ne naredi, ker je dobro plačan in se ne zanima za ljudi, ki mu vsak mesec s članarinami vsak mesec prinesejo ogromno evrov.
Anastasia Om
17. 09. 2009 17.56
S PODPISAM NAS PODPIRAŠ Vabim vas, da se podpišete z imenom in priimkom ter mailom, da podpirate naše delavce in naš narod, ki si je zaslužil, da po polnoletnosti nove domovine in vseh danih obljub, zaživi DOSTOJNO ŽIVLJENJE. Ne bi naštevala, kaj vse spada v ta kontekst, ker je tako in tako razumljivo. Država se ukvarja z vsemi možnimi navidezno bolj pomembnimi problemi, medtem ko lastno ljudstvo dobesedno hira, katerega naša izvoljena oblast sladko malo SPLOH NE SLIŠI IN VSE PREDSTAVLJAJO TAKO NA HLADEN IN MIREN NAČIN, KAJTI STRENIRANI SO TAKO, DA NAM V OBRAZ LAŽEJO. BREZ VOJNE JE NA NAŠEM TERITORIJU TOLIKO ŽRTEV POPADALO IN TO CELO IZ MOJE GENERACIJE kot jih ni popadalo med samo vojno. Kaj se je potem dogajalo vseh teh 18 let, da smo mladi že ostareli čakajoč na lepo prihodnost? NAŠA VLADA, PARLAMENT IN PREDVSEM LENA MINISTRSTVA NAJ SE LOTIJO DELA. POTREBNA SO PRAVA DEJANJA, DA SKIDAJO VES DREK KATEREGA SO NASRALI, LJUDSTVO PA POŽIRA IN POŽIRA. VSAKEMU JE JASNA POSLEDICA, DA SEVEDA PRIDE DO IZBRUHA OD TAKE KOLIČINE. PODPIRAM SVOJO SESTRO, KI JE DANES ŠLA ŠTRAJKAT IN IMA DVA PRELEPA OTROKA. BOJEVNICA JE IN NI SE ŠLA BORIT SAMO ZA SVOJE PRAVICE, AMPAK ZA PRAVICE NAŠEGA NARODA, KI DELA IN SE TRUDI A OBLAST GA JE NATERALA NA TAKO TRPLJENJE. RESNIČNO HVALA VSEM STROKOVNJAKOM, PARDON, IZOBRAŽENIH LAŽNIVCEV, ZA VSE, KAR STE NAM LAGALI PONOSNO V ŠOLI, NAM SVOJIM OTROKOM, SEDAJ IZKOREŠČENIM DO DNA ODRASLIM. UPAM, DA SE BODO V MIRU DOGOVORILI, KER SEM PROTI NASILJU, VENDAR JE OČITNO TUDI TO, DA NAŠA CELOTNA OBLAST IGRA RAVNO NA TO STRUNO, DA NAŠ NAROD PA NE BO NASILEN, RES JIM HVALA. VEM PA, DA SE S PRIMERNIM POGOVOROM IN POŠTENOSTJO DA REŠIT NAŠ UBOGI NAROD IN ČAST OBLASTNIKOV...S ČIM MANJ ŠKODE JE REKEL MOJ PROFESOR, a brez upora ne bo šlo.....mirnega upora z natančno navedenimi zahtevami...DOSTOJNO ŽIVLJENJE SI ZASLUŽI VSAK ZEMLJAN...
bucymd
17. 09. 2009 15.18
semulič tisi eden navaden pezde!!!!!
S1S2S3
17. 09. 2009 13.44
Spoštovani delavci Gorenja Kot prvo bi vam rad povedal da vas podpiram v boju za vaše pravice.Moti pa me to ker ste prehitro odnehali.Pri nas v pomurju imamo že veliko izkušenj iz tega področja in vam povem da so vas vaši vodilni spet prinesli naokrog. Semolič kdaj boš nehal delit pravljice za lahko noč.Na lastne oči sem se prepričal(shod v podporo Muri v M.S.)koliko je vreden tvoj sindikat na čelo z vami.Le kako vas ni sram takšne nesposobnosti,če pa vendar le dobivate in to precej visoko plačo iz članari ki jih ti delavci plačujejo. Gospod Bobinac ni tako dolgo ko ste v odaji trenja govorili drugače kot se obnašate danes.Upam da vas bodo v kratkem vaši delavci vrgli na cesto za drugo pač niste.Se ne sramujete da si daste izplačati skoraj 20 000 tisoč EUR nezaslužene plače,delavcem pa 450 eur zaslužene plače.
didlos
17. 09. 2009 12.04
Že-že , da je premalo, vendar ste SPET POKLEKNIL - nimate hrbtenic in ste se prodal - točno cela vaša firma se je prodala in usral ste se !!! Zdej pa ne jamrejte in delat !
resslovenka
17. 09. 2009 11.45
Pričakujemo pojasnila s strani uprave družbe Gorenje, kako si je dovolila goljufati svoje delavce in državo, ki je družbi namenila subvencije za skrajšanje delovnega časa zaradi upada naročil. Vse z žegnom sindikatov. Sprenevedanje o tem da desna roka ni vedela kaj dela levica je brezpredmetno. In g. Bobinac nas je s svojim ravnanjem res globoko razočaral. V bistvu si je med ljudmi zapravil ves ugled.
HellWolf
17. 09. 2009 10.36
Ka res niso enkrazt napadli bobinca in mu ''ukradli'' mobitel? No zdaj bi ga bilo treba pričakat z kijem in gorjačo... bi si hitr nov šiht najdu.
mastablasta
17. 09. 2009 10.31
SherlockH17.09.2009, 07:341 Ne bo sprememb, pa veste zakaj!? Zato ker so pri največjih lastnikih Gorenja šefi, ki so zlizani z SDjem in večno rdečo mafijo. Tak lastnik je seveda KAD in dinastija Jamnik.Jamnik je tudi brat poslanke SD Brede Pečan in stric prvega moža Kada Boruta Jamnika. --- O, a res?! I s kom je zlizan predsednik nadzornega sveta Gorenja - Zagožen?
Dimnikar84
17. 09. 2009 10.23
a fellslovenia jaja suznji do konca zivljenja
NoExit
17. 09. 2009 10.13
Revolucija je blizu !! In , ko pridemo do tja ,potem si lahko mislimo,kaj se bo dogajalo .
liv_pool
17. 09. 2009 09.19
Gorenje je lahko, če bodo seveda spregledali, dobra šola za druge z upravo zlizane sindikaliste in hkratne solastnike. Le zakaj je prišel v Velenje Semolič in ne Lidija Jerkič, predsednica branžnega sindikata SKEI? Mogoče zaradi prijateljev in podpornikov iz Gorenja?
mclj
17. 09. 2009 08.56
V gorenju je prek 200 raznoraznih direktorjev z nesramno visokimi plačami. Bobinac je leta 2007 mesečno prejemal 23.900€ plače ( dodatke) V zadnjih letih so se ukvarjali predvsem s tem kako olastninit podjetje (kdo jim že plačuje 1000€ in več po glavi kredite za delnice?) namesto s pogledm naprej, vlaganjem v razvoj... Čez 3000 delavcev pa samo v Velenju životari s 400€ mesečno.
maneno48
17. 09. 2009 08.40
kako pa delnice rastejo pa tud vemo - priredbe !!!!!!!!!!!
maneno48
17. 09. 2009 08.39
delavci, spet so vas sindikalisti žejne peljal čez vodo ! ! !
SherlockH
17. 09. 2009 07.34
Ne bo sprememb, pa veste zakaj!? Zato ker so pri največjih lastnikih Gorenja šefi, ki so zlizani z SDjem in večno rdečo mafijo. Tak lastnik je seveda KAD in dinastija Jamnik.Jamnik je tudi brat poslanke SD Brede Pečan in stric prvega moža Kada Boruta Jamnika.
fsad
17. 09. 2009 07.26
ma dej bobinac pa uprava naj odstopijo!! BANDA LOPOVSKA!!!
naivna
17. 09. 2009 07.23
Kdo so lastniki tega podjetja? Zakaj potrebujejo tolko menedzerjev? a niso sposobni sami prevzeti vodstvo in delavcem ugoditi zeljo, ce je delavec vesel, bo veliko vecji ucinek, kot ce ni zadovoljen in bo sabotiral in cim manj naredil...halooooo
SherlockH
17. 09. 2009 07.19
Križaniči pri nas rešujejo krizo tako, da subvencionirajo.. Nekaj podobnega se je dogajalo z reševanjem gospodarske krize leta 1929. Kasnejše analize pa so pokazale, da so ravno taki neumni ukrepi najbolj poglobili krizo oz. da so bili celo vzroke najgloblje krize kadarkoli! Država ima vedno dovolj moči, da ljudem da, kar želijo, ima tudi dovolj moči, da jim vzame vse, kar imajo-to je potrebno razumeti, Svobodni ljudje pa nikoli niso ekonomsko enaki in ekonomsko enaki ljudje ne morejo biti svobodni.
johndere
17. 09. 2009 07.07
"udeležba zaposlenih v dobičku podjetja" Pesek v oči! Kako pa delavec ve,koliko je dobička, če ta dobiček upravljalci nosijo k "ofru" v cekarju brez dna !!!!!!!