Slovenija

Del hrvaške dokumentacije ponarejen, Židan: 'Jasno je, da je postopek nepravilen'

Bruselj, 28. 02. 2017 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Proizvajalci terana so evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu predstavili pomen terana za Kras in razloge za nasprotovanje izjemi za Hrvaško in mu povedali, da se nameravajo pritožiti pri evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf. Hogan je slovenskim vinarjem obljubil pomoč pri izkoriščanju razpoložljivih instrumentov za promocijo terana.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Proizvajalci terana v Bruslju
    02:05
    Iz 24UR ZVEČER: Proizvajalci terana v Bruslju
  • Iz SVETA: Slovenski vinarji na obisku v Bruslju
    01:26
    Iz SVETA: Slovenski vinarji na obisku v Bruslju
  • Iz 24UR: Inciativa pri komisarju
    02:17
    Iz 24UR: Inciativa pri komisarju

Proizvajalci terana so evropskemu komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu v Bruslju predstavili pomen terana za Kras in razloge za nasprotovanje izjemi za Hrvaško. Seznanili so ga tudi z informacijo o ponarejeni hrvaški dokumentaciji, ki je bila za komisijo nova, je po sestanku povedal predsednik civilne iniciative za zaščito terana Marjan Colja

Približno petdeset predstavnikov Civilne iniciative za spoštovanje zaščite vina teran je v nedeljo odpotovalo v Bruselj z namenom obrambe pridobljenih pravic. Najpomembnejši je bil sestanek s komisarjem Hoganom, ki so ga seznanili s pomenom vina teran za Kras in za preživetje tamkajšnjih ljudi, z zgodovinskimi in strokovnimi dejstvi ter z ekonomskimi razlogi za nasprotovanje načrtovani izjemi za Hrvaško.

Sestanek proizvajalcev terana in komisarja Hogana je trajal uro in pol, kar je precej dlje, kot je bilo pričakovati. "Res nad pričakovanji. Komisar nas je sprejel in nas poslušal uro in pol," je srečanje opisal Colja.

Komisar je po besedah Colje povedal svojo plat zgodbe, da pač mora ravnati v skladu z evropskim pravnim redom, a na koncu so imeli vsi možnost povedati argumente, pri čemer so predstavili tudi nekaj dejstev, ki jih komisija ni vedela. 

"Komisar Hogan je izrazil pripravljenost služb komisije za sodelovanje s proizvajalci v kraški regiji za čim boljše izkoriščanje razpoložljivih instrumentov v podporo promociji vina z zaščiteno označbo porekla teran in drugih proizvodov," pravijo v komisiji.

Slovenski vinarji so pripravili prepričljivo predstavitev zgodovine terana in njegovega pomena za regijo.
Slovenski vinarji so pripravili prepričljivo predstavitev zgodovine terana in njegovega pomena za regijo. FOTO: Jure Rejec

Slovenski vinarji so pripravili prepričljivo predstavitev zgodovine terana ter njegovega gospodarskega in socialnega pomena za kraško regijo ter izrazili skrb zaradi predloga komisije za omejeno izjemo za Hrvaško pri uporabi imena teran kot sorte grozdja za vino Hrvatska Istra, so izpostavili v komisiji.

Komisar Hogan pa je vinarjem potrdil, da bo komisija neomajno branila evropski sistem zaščit geografskih označb, kamor sodi tudi slovenski teran, ter zatrdil, da bodo predvideni ukrepi komisije preprečili zlorabe vina teran.

"Poleg tega, da bodo morali proizvodnjo omejiti na jasno opredeljeno geografsko območje, bodo morali proizvajalci Hrvatske Istre upoštevati tudi natančne pogoje pri označevanju, tako da se bo mogoče izogniti zavajanju potrošnikov," so znova izpostavili v komisiji.

"Gre predvsem za hrvaško dokumentacijo, ki je v nekaterih delih ponarejena, in moram reči, da je bila to neka nova informacija za komisijo," je povedal Marjan Colja. Vse to po njegovih besedah sicer verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

Proizvajalci terana s tožbo na Olaf, bo to rešilo problem?

Proizvajalci terana se bodo sicer po navedbah Colje pritožili tudi pri evropskem uradu za boj proti goljufijam Olaf. Prav tako se bodo intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.

Vse to po njegovih besedah sicer verjetno ne bo ustavilo postopka sprejemanja delegiranega akta za odobritev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran kot sorte grozdja pri označevanju vina Hrvatska Istra.

"Mislim, da druge poti skorajda ni," je menil Colja. A obenem je dejal, da jih je komisar Hogan podučil, da je zdaj čas, da predstavijo vse argumente, ki bi mogoče spremenili odločitev komisije, kar so tudi pripravljeni storiti. "Mogoče pa ni vse tako zaprto," je dodal. Na vprašanje, kaj se torej še da storiti, je odgovoril, da ne ve, a da so iz konteksta debate razbrali, da bi bilo mogoče postopek tudi ustaviti, če bi komisija ugotovila kaj nepoštenega s strani Hrvaške.

Prva naloga civilne iniciative sicer sedaj bo, da pritiskajo na komisijo, naj jim čim prej posreduje zahtevane dokumente. Komisija bo po njegovih besedah verjetno iskala izgovore, da teh dokumentov ne razkrije, a "upanje umre zadnje". Prav tako se bodo sicer po besedah Colje intenzivno nadaljevale priprave na tožbo proti Evropski komisiji na Sodišču EU.

Prva naloga civilne iniciative bo, da pritiskajo na komisijo, naj čim prej posreduje zahtevane dokumente.
Prva naloga civilne iniciative bo, da pritiskajo na komisijo, naj čim prej posreduje zahtevane dokumente. FOTO: POP TV

Evropska komisija ima možnost častnega dejanja, da na podlagi priporočila evropske varuhinje človekovih pravic Sloveniji posreduje hrvaško dokumentacijo, ji da čas za njeno preučitev in prekine postopek sprejemanja delegiranega akta za dodelitev izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran, je v Bruslju poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

Minister mnenje evropske varuhinje o nepravilnosti odločitve komisije proti razkritju hrvaške dokumentacije, ki ga je zahtevala Slovenija, razume kot pomembno novo dejstvo in prelomno točko. "Sedaj je jasno, da je postopek nepravilen," poudarja.

Komisija ima po Židanovih besedah zdaj tri možnosti: da to mnenje zavrne kot nepomembno, da opozorilo sprejme in ustavi postopek ali da v skladu s priporočilom Sloveniji posreduje dokumente, ji da čas za njihovo preučitev in postopek prekine.

Minister pravi, da sicer še vedno obstaja tudi črni scenarij - tožba komisije na Sodišču EU, na katerega se prav tako še naprej pripravljajo. To po njegovih besedah ni nič neobičajnega, saj članice pogosto tožijo komisijo in pogosto tudi zmagajo. V Sloveniji je preveč tistih, ki prehitro sklonijo glavo, še meni minister in izpostavlja, da slovenski predstavniki v nobenem primeru nimajo pravice skloniti glave, ko gre za zaščito terana.

Komisija ima po Židanovih besedah zdaj tri možnosti: da mnenje zavrne kot nepomembno, da opozorilo sprejme in ustavi postopek ali da v skladu s priporočilom Sloveniji posreduje dokumente, ji da čas za njihovo preučitev in postopek prekine.

Predsednik civilne iniciative za zaščito terana Colja je na novinarski konferenci poleg informacije o ponarejenih hrvaških dokumentih izpostavil tudi "govorice", da predlog delegiranega akta še ni javno objavljen zaradi težav s pravno službo.

V komisiji v odzivu na to pravijo, da datum objave predloga akta ni določen in da postopek poteka po običajnih korakih, na primer predlog akta je treba prevesti pred objavo na portalu za izboljšanje zakonodaje, ko postane javen. Po mesecu dni na tem portalu roma akt predvidoma v pisni postopek v sprejetje na komisiji, v okviru katerega odločajo komisarji. Nato začne teči dvemesečno obdobje, v katerem lahko Svet ali Evropski parlament akt z ustrezno večino zavrneta.

Akt je sicer skoraj nemogoče izpodbiti, saj je za zavrnitev na Svetu potrebna super kvalificirana večina članic, kar je 72 odstotkov ali 21 članic, ali absolutna večina v Evropskem parlamentu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (162)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

topo
01. 03. 2017 11.06
-1
Slovenija naj se priključi Avstriji pa bo vse štimalo in 90 % naših politikov bo obsojenih koruktivnga dela.Murgle pa bodo za večno utihnile.Meja z hrvaško bo postavljena v enem tednu brez arbitraže.Standard v Slo se bo dvignil za 50%.In še In še...
Burtonnn
01. 03. 2017 11.02
+1
@enakostzavse, pa si ga prijavil na policijo? ""Slovenski mediji vztrajno ignorirajo pomemben podatek, da sta imeli Hrvaška in Slovenija dve leti časa za medsebojni dogovor in sporazum. Seveda se je slovenski in hrvaški strani, iz različnih razlogov, zdelo "za malo" pogajati o nečem, "kar je naše". No, po dveh letih je v okameneli spor dejavno vstopila evropska komisija in pristojni minister Židan se je "zbudil" ter začel delati alibični cirkus v slogu: "Pekel so drugi!" Že znano, že videno in vselej enako porazno za slovensko politiko, diplomacijo, državo! Politika, ki ni sposobna zavarovati blagovne znamke avtohtonega vina, je pričakovano brez idej in moči tudi ob globljih in resnejših problemih države in državljanov RS."" citat iz foruma Dela,SP!
mallonge
01. 03. 2017 11.01
-1
Važno je, da sta Tanja Fajon in Violeta Bulc zadovoljni s plačo in statusom evro funkcionark. O zblojenih slovenskih problemih pa raje nimata mnenja in ne ukrepata.
enakostzavse
01. 03. 2017 10.46
+1
hrvat je tat, to že dolgo vemo. Da pa so butasti in pohlepni, pa je tudi znano. Kako bo lušno, ko bo tale v Bruslju moral vrnit hrvatarjem podkupnino, hahahahaahahah
dipe
01. 03. 2017 09.49
-1
Zanimljivo,,Slovenci so zmeraj v pravu, a vse spore sa tatima Rvatima zgubijo.To me spominja na Srbsko retoruko,,svi so fašisti, samo se poštenim Srbom sodi v Hagu,Enkrat je en nogometni trener temu reko,,pila naopako,,
enakostzavse
01. 03. 2017 10.43
+1
Nauči se slovenščine če že hočešbluzit tukaj, na slovenskem, portalu.
Kollerik
01. 03. 2017 08.56
+3
Vi jim pa še kar nosite svoj gnar na obalo......
cool1
01. 03. 2017 08.33
+5
Mi Štajerci Terana ne damo, pa čeprav je istrskii. NE DAMO !
Kollerik
01. 03. 2017 08.56
+2
silberblack
01. 03. 2017 08.01
+5
A je slovenski Teran isto kot hrvaški Teran?? Meni ne! Napišite na steklenice; Slovenski teran brez goljufij. Banda hrvaška vedno goljufa in ponareja, balkanci pač. V kravatah.
kaslc 1
01. 03. 2017 00.09
-1
aj to tak problem?Slovenski teran je TERAN.hrvaski je pa TERANČIĆ,pa konc debate,a ni tko?
modelx
01. 03. 2017 11.00
+1
modelx
01. 03. 2017 11.00
+1
BPGC
28. 02. 2017 22.02
-5
Nesposobna SD. Ze v Yugi so vse zafurali, sedaj pa nadaljujejo tisto, kar najbolje znajo. Pa kdo te nesposobneze sploh voli? Za druga niso kot za odpad zgodovine.
BPGC
28. 02. 2017 21.33
-2
Zidan, odstopi nesposobnez.
vrtnar01
28. 02. 2017 21.46
+3
Mal se umiri, kdaj pa je bilo makaronarjem za zaupat?
BPGC
28. 02. 2017 22.00
-2
Kaj pa kranjska klobasa? Tudi lapsus. Pa drzavni gozdovi?
macek_garfield
28. 02. 2017 21.23
+3
briga me, vse skupaj je navadna namjestaljka enih desetih pijanckov pa to
prepri43
28. 02. 2017 20.28
-2
Teran obstaja na mojem jedilniku najmanj od leta 1972. Občasno ga je zamenjal umaški Teran ki mi je izzival manj kisline v želodcu.Ko sem prvič zamenjal ta vina se je zgodilo pomotoma.V čem je problem, to priznam ne vem? Vem da tudi obstaja vino z imenom teran tudi v Italiji! Enako je obstajala koprska in umaška malvazija!
Mars
28. 02. 2017 20.42
+16
Če bi bil ti namesto Rudolfa Maistra, bi bil danes Maribor avstrijski, kot sta Trst in Gorica italjanski, Reka, Istra in Medmurje pa hrvaško. Ti in tebi podobni ne boste nikoli prepoznali problema. Uživaj in nazdravje.
modrook
28. 02. 2017 21.08
+4
no, ce gledamo danes, bi bilo bolje da bi bili Trst, Gorica in Maribor del Avstrije, ne pa banana republik italije in slovenije
.jest
28. 02. 2017 20.26
+10
Kaj je politiki Kradistana? Nesposobni ste. Ne zaslužite si niti 800 eur bruto minimalne plače. Drekači.
LLLEPI
28. 02. 2017 20.08
+13
Ko vam bo enkrat jasno kako delujejo EU politiki se neboste vec cudili. EU politiki so izdajlci svojih drzav navadni lopovi ki so podkupljivi in sprejemajo zakone po nacelu kdo vec da
LLLEPI
28. 02. 2017 20.11
+7
Nasi politiki ki so pa nasi predstavniki v EU so povrh tega pa se nesposobni saj so prisli tja po strankarskih linijah in ne po sposobnostih
nevica
28. 02. 2017 20.06
+1
Ne vem točno kaj bi si ob vsem tem mislila. Še najbolj verjetno je, da nas je nekdo prišel gladit, da ne bi delali prevelike revolucije, in da bi imeli občutek, da je nekdo na naši strani. Dejansko na besede, ki nimajo pravne veljave, ne moremo dati dosti - preučiti je potrebno vse pravne možnosti in ustrezno maksimalno ukrepati. Verjetno se tudi na nivoju parlamenta da skritizirati tak način dela komiasije in zahtevati, da se jo razpusti in izvoli na novo, če se da- ker , ki diši po korupciji. Kar se odvija, izumljanje nove sorte trte, pa še nikdar v življenju nisem slišala za trto teran...in da je to nekomu kar sprejemljivo, tu pa res mora biti neka kuhinja zadaj.
LLLEPI
28. 02. 2017 20.12
+2
brezcasni
28. 02. 2017 20.04
+6
dokler ima večina gospodov v Bruslju svoje parcele,hiške,vikende,stanovanja in vile na Hrvaški obali je jasno da se bodo prodali Hrvatom in da bodo Slovencem le obljubljali......
Django
28. 02. 2017 20.06
+5
halo in kje imajo nasi vikendice? ali bolje receno Vile in Jahte? seveda na hrvaski.
LLLEPI
28. 02. 2017 20.13
LLLEPI
28. 02. 2017 20.14
+3
no Slo hlapci A VAM MOGOCE postaja jasno kdo vas je izdal v imenu ljudstva
slovenija981
28. 02. 2017 20.02
+11
Hogan bo dobil vikend hišo v istri, če komu ni kaj jasno, kako se tem stvarem streže............
LLLEPI
28. 02. 2017 20.17
+7
Tako kot nasi politiki ki delujejo proti svojemu narodu in so poklonili ze pol Slo Hvatom
nitiniti
28. 02. 2017 20.00
+7
tale EU komisar je tako očitno podkupljen, da kar smrdi
Django
28. 02. 2017 20.07
+0
LLLEPI
28. 02. 2017 20.31
+2
LLLEPI
28. 02. 2017 19.50
+13
Bruselski politiki poleg svojih ogromnih nezasluzenih placah sprejemajo se ogromne provizije po nacelu kdor placa vec temu je potem zakonsko dovoljeno da pocne vse
LLLEPI
28. 02. 2017 19.51
+8
Navadna lopovska banda ki kroji zivljenja evropejcev