Tujina

Proizvajalci hrane v protinapadu

Ljubljana, 16. 03. 2017 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Proizvajalci hrane zavračajo obtožbe, da na vzhodu ponujajo slabše izdelke kot na zahodu, nekateri so že zahtevali umik teh navedb. Ne menjamo sestavin, menjamo le nalepke, pravijo v družbi Kotanyi. Pri Nestleju in Coca Coli se branijo, da njihovi recepti odražajo kulturne razlike, Manner pa trdi, da vse napolitanke prihajajo z ene proizvodne linije.

Po izbruhu afere zaradi domnevno slabše kakovosti hrane na trgovskih policah vzhodnih članic Evropske unije so se odzvali tudi nekateri proizvajalci. Vsi zavračajo obtožbe, več jih je že vložilo tudi tožbe in zahtevalo umik navedb o različni kakovosti izdelkov.

Na Slovaškem in Češkem so v primerjavi enakih izdelkov pri njih in v Avstriji oziroma Nemčiji odkrili več razlik in proizvajalce teh izdelkov tudi izpostavili. Pri STA so pridobili odzive nekaterih med njimi.

Kotanyi: Za vse države uporabljamo surovine enake kakovosti

Vodja oddelka kakovosti pri družbi Kotanyi Elisabeth Voltmer je pojasnila, da so bili podobnih obtožb deležni že leta 2011 in da so na tej podlagi že takrat tudi vložili tožbo na sodišču v Bratislavi. Sodišče je ugodilo tožbi in zahtevalo umik kakršnihkoli navedb o različni kakovosti izdelkov Kotanyi med posameznimi državami.

V družbi Kotanyi trdijo, da je za nihanja v okusu kriva narava.
V družbi Kotanyi trdijo, da je za nihanja v okusu kriva narava. FOTO: Thinkstock

Obtožbe tudi tokrat odločno zavračajo in trdijo, da povsod, kjer so prisotni, ponujajo enako kvalitetne izdelke. "Nihanja v senzoričnih lastnostih (vizualni izgled in okus) ter vsebnost eteričnih olj, se lahko pojavijo zgolj zaradi dejstva, da gre za naravne izdelke. V tem primeru govorimo zgolj o naravnih razlikah med posameznimi saržami oziroma med posameznimi letinami," je poudarila Voltmerjeva.

Opozorila je, da so izdelki v podjetju Kotanyi proizvedeni v tako imenovani "kampanji". "To pomeni, da se enaka kakovost surovine uporablja za vse države in to lahko zagotovimo brezpogojno. Enotna surovina je uporabljena v proizvodni liniji, kjer se za posamezne države menja le embalaža (nalepke v lokalnem jeziku). To velja tudi za poper. Naša prva skrb je zagotoviti visoko raven kakovosti izdelkov in poskrbeti, da vse sarže dosegajo naša stroga merila kakovosti kot tudi zakonske zahteve Evropske unije in posameznih držav," še dodaja vodja kakovosti.

Ob tem je poudarila, da bi za zagotovitev pravične primerjave izdelkov v primeru začimb in zelišč morali v omenjeni raziskavi primerjati izdelke z identičnim rokom trajanja ne glede na državo. V nasprotnem primeru bo vedno prihajalo do odstopanj v vsebnosti eteričnih olj ipd., saj v primeru začimb in zelišč ne gre za standardiziran izdelek z recepturo, temveč naraven izdelek, še dodajajo v družbi.

Nestle: Naši recepti odražajo kulturne razlike med državami

Naši izdelki odražajo kulturne razlike, se branijo pri Nestleju.
Naši izdelki odražajo kulturne razlike, se branijo pri Nestleju. FOTO: Thinkstock

Nestle izdeluje več kot 10.000 različnih izdelkov hrane in pijače in vsi izpolnjujejo enake visoke standarde kakovosti in varnosti, so poudarili v družbi Nestle Adriatic. "Naši recepti odražajo kulturne razlike med državami in območji, tudi v EU, razviti so v skladu z lokalnimi izbirami potrošnikov. Obstajajo lahko manjše spremembe v sestavinah, ki se uporabljajo v nekaterih naših izdelkih in se prodajajo v EU," še pojasnjujejo v družbi. Izpostavili so, da so vsi njihovi izdelki skladni z istimi svetovnimi prehranskimi merili.

Veliko Nestlejevih tovarn v vzhodni Evropi proizvaja izdelke za trge zahodne Evrope in obratno. Kitkat, izdelan v Bolgariji, je razporejen po vsej Evropi, instant kavo Nescafe izdelujejo v proizvodnih obratih v Švici, Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji in Španiji za prodajo po vsej celini.

Lidl: Pomembni st anam kakovost in varnost hrane

Med izpostavljenimi izdelki so se v preiskavah znašli tudi trgovske znamke, ki jih prodaja veriga Lidl. "Kakovost in varnost izdelkov postavljamo v ospredje našega poslovanja, zato na tem področju vseskozi zelo tesno sodelujemo s svojimi dobavitelji. Za izdelke lastnih blagovnih znamk, ki so dobavljeni na mednarodni ravni, smo z dobavitelji določili stroge kriterije kakovosti le-teh. Razlik v opredelitvi standardov kakovosti izdelkov Lidlovih blagovnih znamk po različnih trgih oziroma prodajnih regijah nimamo ne mi ne naši dobavitelji," so še dodali.

Manner: Vse napolitanke izdelamo na enem mestu

V družbi Manner trdijo, da vse napolitanke izdelujejo po istem receptu na eni proizvodni liniji in da zato razlik med njimi ne more biti.
V družbi Manner trdijo, da vse napolitanke izdelujejo po istem receptu na eni proizvodni liniji in da zato razlik med njimi ne more biti. FOTO: Thinkstock

V družbi Josef Manner&Comp. so zapisali, da se s trditvami slovaških inšpektorjev glede nižje kakovosti njihovih napolitank ne strinjajo. Zagotovili so, da vse originalne napolitanke Manner, tako tiste, ki se prodajajo na avstrijskem trgu, kot tudi tiste, ki se prodajajo na drugih trgih, proizvajajo po istem receptu. Ob tem dodajajo, da imajo za omenjene napolitanke tudi samo eno produkcijsko linijo, od koder gre distribucija na različne trge.

Očitke, da na trge vzhodne Evrope pošiljajo izdelke slabše kakovosti, tako v celoti zavračajo, na slovaško ministrstvo za kmetijstvo pa so že poslali tudi uraden odgovor.

Coca Cola: Vsi potrošniki so nam enako pomembni

Iz Coca Cole so sporočili, da sta zaupanje in zadovoljstvo potrošnikov za njih izrednega pomena, ne glede na to, v kateri državi poslujejo. Trdijo, da so jim vsi potrošniki enako pomembni, se pa prilagajajo posameznim trgom. "Naša prioriteta je, da povsod po svetu zagotavljamo pijačo dobrega okusa in povsem enake kakovosti. Recepte nenehno izpopolnjujemo in jih v različnih državah prilagajamo tako, da kar najbolje odgovarjajo specifični naravi in potrebam individualnega trga, pri tem pa vedno uporabljamo visokokakovostne sestavine," so še zapisali v odgovoru. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kimg
17. 03. 2017 11.12
+3
In mi tem kekcem verjamemo? Pa kaj še. Tuji trgovci Lidl, Hofer in Spar pri nas prodajajo robo, ki jo jim distributerji najceneje prodajo. Ta roba pa je namenjena za vzhodni trg in ima ponavadi več cukra ali maščob. Pač podturijo nam vse kar gre, in mi to mirno sprejmemo.
pop greznica
16. 03. 2017 16.32
+11
Ne vem ampak milka iz Bolgarije je vsekakor slabša od nemške. Je pa res da imamo možnost kupiti obe
nikhrast
16. 03. 2017 16.38
+2
Kaj pa Godiva čokolada, Milka pa res ni kvaiteta.
PujsTekaTeka
16. 03. 2017 16.27
+8
Gorski zdravnik je v Sloveniji, on bo vse razrešil.
Desnica boli
16. 03. 2017 15.13
+20
Naši izdelki odražajo kulturne razlike, bi se dalo interpretirat tudi takole: temnejše polti kot so kupci, več dreka jim vmešamo v hrano.
Apostol1
16. 03. 2017 14.53
+22
Če mačku na rep stopiš zacvili
nikhrast
16. 03. 2017 14.46
+3
Mislil bi da bi se borili za zdravo hrano, bio ali organic, pa hrano s čim manj sladkorja, soli, maščobe, bele moke..., tu pa debata o junk hrani, Coca Cola, Milka, Nutella
pop greznica
16. 03. 2017 16.34
+4
a misliš da je pri zelenjavi kaj drugače. V Mercatorju je poden od podna
proofreader
16. 03. 2017 14.07
+6
Coca Cola ima že v Nemčiji več polnilnic, vsaka ima svojo lokalno vodo.
proofreader
16. 03. 2017 14.04
+6
Thomy majoneza je sedaj čisto drugega okusa, ta ki jo delajo v Srbiji.
_mOuSe_
16. 03. 2017 13.30
+19
Dokler imamo gorskega zdravnika nam ne bo nic hudega :)
jzkzfzmz
16. 03. 2017 13.27
+9
Še huje je kot se piše!
Uporabnik458403
16. 03. 2017 13.15
+10
Tudi jaz sem enkrat na Dunaju nakdal Tuseve orehe z njihovo zeleno embalazo in jih pripeljal v njihovo skladisce v celje. Da sploh ne omenjam, kolikokrat moram zamenjati papirje med voznjo...... kolikokrat nalozim robo v luki odpeljem na Dunaj, tam kao hisno ocarinim, nalepijo svoje entikete in peljem v skladisce od kakega velikega trgovca....,,, tega mutenja je se pa se, niti se vam ne sanja koliko ga je. V okolici Neaplja sem enkrat nakladal vino v eni polnilnice. Vsaj 100km naokrog pa nobenega vinograda.....cista kemikalija
big_foot
16. 03. 2017 13.48
+6
Če okoli neaplja nisi videl vinograda si pa slep.
Uporabnik458403
16. 03. 2017 14.07
+6
Boris Plantan
16. 03. 2017 13.11
+20
Znano je, da da sta v Evropi dva distributerska centra za celo Evropo za večino izdelkov, eden za zahodno Evropo in eden za vzhodno Evropo in da so izdelki namenjeni za vzhodno Evropo za najmanj 2 kakovostna razreda slabši in imajo krajšo garancijo
Uporabnik458403
16. 03. 2017 13.18
-1
To ima ze skoraj vsaka firma in ne rabimo centrov za to. Ljudje kopujejo po znamki oziroma po embalazi
larbitron
16. 03. 2017 13.10
+16
Zviti odgovori. Isti recept in ista proizvodna linija ne pomeni, da so tudi uporabljene surovine enako kvalitetne. Ta staro robo uporabiš za ene, svežo pa za druge.
Uporabnik458403
16. 03. 2017 13.22
+20
Recept je isti, samo kolicina je drugacna. Naprimer milka za zahodne trge daje vec kakava za vzhodne trge pa vec cukra..... zalostno pa je, da to morajo slovaki, cehi, poljaki ugotoviti, nasi pa se ukvarjajo sami z seboj in le kako si zvisati placo
Samo.Jst
16. 03. 2017 13.32
+8
Cmerar pravi, da smo v skupini ta-hitre Evrope... hehehe, resno ne vem, al je samo tako naiven ali par res slep.
Uporabnik458403
16. 03. 2017 13.41
+5
Pri Cerarju je samo vazno, da se o vsem samo lepo govori, kaj pa dela pa je nepomembno......
SleepyHollow
16. 03. 2017 12.59
+20
Ja kulturne razlike, ko korporacije mislijo da bo vzhodna evropa pozrla vsako sranje ki jim postrezejo in tudi slabse kvalitete, Nutella za italijanski ali nemski trg ni enako kot za slovenski trg, nikoli vec ne kupim slo verzije.
?akula
16. 03. 2017 20.29
SDS Kopriva
16. 03. 2017 12.58
+12
Bojkot vse priznanih znamk jih bo prisili, da delajo bolj kakovostno hrano. Jaz ne kupim več proceisrane in je zadeva končana. Majonezo si lahko doma sam narediš, enako velja za omako za testenine, tiste Manner napolitanke so pa tko in tko strup.
Quaresma7
16. 03. 2017 13.57
+4
Greš v Mullerja in kupiš nemške izdelke in je.
proofreader
16. 03. 2017 14.05
+2
frufelj
16. 03. 2017 12.54
+16
če bi se opravičl bi še nekak razumel, ampak tole je pa zrelo za bojkot
User416781
16. 03. 2017 13.01
-1
Saj verjetno tile ki so se prvi oglasili mogoče govorijo celo resnico, ampak znamk v trgovinah je precej več.
METKA102
16. 03. 2017 12.51
+15
Kulturne razlike? kaj so mislili s tem? No, ja, s tem so vse povedali. To je isto, kot vlak različnih hitrosti. Pa kar je še takih cvetk.
crazy but true
16. 03. 2017 12.41
+7
Protinapadu? Ze same deklaracije so razlicne, zdej pa trdijo da so izdelki isti? Ja, njihovi predragi kupci so pa mentalno zaostali da bojo to verjel, al kaj..
peT99
16. 03. 2017 12.31
+27
Ni mi jasno kako lahko to trdijo :) ? Sama vsebnost sestavin na deklaraciji je drugačna, kako lahko torej nekdo trdi, da gre za popolnoma enak izdelek. XY proizvajalec lahko proizvaja eno čokolado, pod eno embalažo, če primerjamo sestavine pa ugotovimo da je v A čokoladi vsebnost kakava večja in manj sladkorjka, v embalaži B pa je sladkorja več in kakava manj. Torej, kako gre potem za popolnoma enak proizvod ?
Ana Vidic 1
16. 03. 2017 12.29
+16
Ko mački na rep stopiš, zacvili...
valjhunsinkajtimara
16. 03. 2017 12.36
+15
In začne navajati kukturne razlike v receptu... na vzhodu si tako, po njihovem, v hrano radi damo smeti, da začinimo okus.