Slovenija

Programski svet RTVS ni podprl razrešitve Biziljeve, predsednik sveta Zupanič zato odstopil

Ljubljana, 10. 07. 2017 20.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Programski svet Radiotelevizije Slovenija ni podprl predloga za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. Generalni direktor RTV je poudaril, da razrešitve ni predlagal zaradi kakršnekoli osebne zamere do Biziljeve.

Ljerka Bizilj ostaja direktorica televizije.
Ljerka Bizilj ostaja direktorica televizije. FOTO: POP TV

Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na današnji seji ni podprl predloga generalnega direktorja Igorja Kadunca za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj. Predsednik sveta Miran Zupanič je zaradi takšne odločitve odstopil s predsedniške funkcije. Za odstop sta se odločila tudi svetnika Sašo Hribar in Domen Savič.

Predlog generalnega direktorja za razrešitev Biziljeve bi bil sprejet, če bi ga podprlo najmanj 15 svetnikov v 29-članskem svetu. Pri glasovanju se je za predlog izreklo 14 svetnikov, pet jih je bilo proti, štirje pa so se vzdržali.

Zupanič je pojasnil, da je odstopil kot predsednik in tudi kot član programskega sveta. Državni zbor je Zupaniča in Saviča v svet imenoval na predlog gledalcev in poslušalcev, Hribar pa je v svetu zastopal zaposlene na RTVS. Kadunc je njihove odstope pospremil z besedami, da bi kljub nepodpori sveta razrešitvi Biziljeve veljajo ostati na skupni barki in si še naprej prizadevati za izboljšave. Enako so poudarili tudi nekateri svetniki, a je Zupanič dejal, da je že pred sejo dodobra razmislil o takšni možnosti in si ne bo premislil. Hribar in Savič sta takoj po tistem, ko sta sporočila, da odstopata kot svetnika, sejo tudi zapustila.

Na seji je Kadunc poudaril, da razrešitve ni predlagal zaradi kakršnekoli osebne zamere do Biziljeve. Prav tako po njegovih besedah ne držijo očitki, da se je za razrešitev odločil, ker naj bi že imel novega kandidata. Še pred glasovanjem je dejal, da če njegov predlog ne bo dobil podpore, potem se tudi nima smisla ukvarjati s posodobitvijo poklicnih meril, saj se jih tako krši.

Kršitve poklicnih meril 

V obrazložitvi predloga je Kadunc znova izpostavil kršitev poklicnih meril in programskih standardov v televizijskem prispevku o hrvaškem glasbeniku Marku Perkoviću - Thompsonu. Programski svet je po njegovih navedbah že večkrat opozoril na tovrstne kršitve v televizijskih programih, ukrepov, ki bi kršitve preprečevali, pa ni bilo.

Biziljeva je na Kadunčeve očitke odgovorila, da predlog za njeno razrešitev nima podlage ne v argumentih in ne v zakonodaji. Dejala je, da je vodenje televizije prevzela v dokaj neurejenem stanju, a ji kljub velikim težavam skupaj s sodelavci uspeva zadeve premikati na boljše. Izpostavila je krepitev kakovosti programa in ohranjanje gledalcev.

Kot je pojasnila Biziljeva, so prispevek o Thompsonu kritično ocenili, avtor prispevka in takrat še urednik Tednika Igor Pirkovič pa je bil zamenjan. Kot je dejala, je Kadunc vztrajal še pri zamenjavi odgovorne urednice informativnega programa televizije Jadranke Rebernikov, a so ocenili, da njena zamenjava ne bi bila upravičena.

Predsednik programskega sveta Zupanič je ocenil, da je bil svet postavljen pred odločitev, ali naj spoštuje programske standarde ali naj jih relativizira. "Če relativiziramo standarde, potem relativiziramo tudi lastno odgovornost," je dejal in sporočil svetnikom, da zaradi nepodpore Kadunčevemu predlogu za razrešitev Biziljeve odstopa s predsedniške funkcije.

Nasploh je svetniška razprava postregla z nasprotujočimi ocenami Kadunčevega predloga. Janez Gril je generalnemu direktorju očital, da se je reševanja težav, s katerimi se sooča nacionalna RTV hiša, lotil na napačni strani in neposrečeno. Po njegovem mnenju ni mogoče vse odgovornosti za primer Thompson naprtiti Biziljevi in s tem utemeljiti razrešitev.

Tudi Petra Ložar je ocenila, da "ni razlogov za sekanje glav". Po njenem mnenju predlog generalnega direktorja ni zgolj slabo pripravljen, ampak tudi ni v skladu z zakonom in statutom. Dejala je, da Kadunc kliče na odgovornost direktorico televizije, ker zaradi primera Thompson ni razrešila odgovorne urednice Rebernikove, čeprav bi sam moral začeti postopek njene razrešitve.

Sicer je Kadunc že pred sejo napovedal, da bo spoštoval stališče programskega sveta, čeprav zanj ni obvezujoče. Pravna služba zavoda pa je na seji razložila, da bi generalni direktor imel proste roke le, če se svet ne bi izrekel o predlogu za razrešitev Biziljeve. Če svet glasuje o predlogu, pa direktor mora spoštovati večinsko voljo sveta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
11. 07. 2017 16.57
Pa saj se boste sami med sabo požrli in nova tevve vam ploska ,zarotniki ki so med vami jih pa niste prestavili ,,kačo v svojih nedrih gojite in možina je eden od tistih ,,
Transformerji
11. 07. 2017 12.56
+0
Kako lepo bi bilo, če bi čisto vsi državljani , plačniki RTV prispevka, prenehali plačevati položnice. Potem se ne bi o ničemer pregovarjali, dobili bi samo še več nezaposlenih. Kajti še vedno mi ni jasno, zakaj dobim položnico, ko pa programov RTV ne gledam.
Nimasmisla
11. 07. 2017 11.23
+3
polovico ljudi na nacionalki bi bilo treba nagnat saj jih je kot plevela
MaVra55
11. 07. 2017 09.58
+4
Zelo sem vessel, da je Kadunc potegnil kratko. Včeraj je na nacionalki 10 minut mlatil prazno slamo.
sinhron
11. 07. 2017 09.51
-1
Zaradi nekega ekstremista , pevca iz Hrvaške bi naj padla programska direktorica , ker je zaščitila urednico , ki je sprožila ali odobrila članek o Tomsonu , kot nacionalistu ! To je znak , da nekateri zelo podpirajo nacionalizem , zlasti v opoziciji !
marker1
11. 07. 2017 09.41
+3
Vsi, ki javno komentirajo čez SDS, sploh pa čez Janeza Janšo, imajo neomejeno kazensko imuniteto. Tem se nikoli ne bo nič zgodilo, še več, napredovali bodo v karieri in tudi po politični lestvici. Takle mamo.
wolfterier
11. 07. 2017 09.45
+4
Ljerka je bila poslanka LDS.Hijene se že med sabo grizejo !
leond1
11. 07. 2017 09.01
+0
ta baba je pa samo še za na odpad
290ktober
11. 07. 2017 09.17
-2
wolfterier
11. 07. 2017 10.29
+2
Največji zabušant na RTV je odšel,Ljerka ostaja,haha !
NDM
11. 07. 2017 06.00
-1
rtv postaja kucanov klan....
Jožajoža
10. 07. 2017 22.10
+2
jenšisti, ni vam uspelo.ostanite na NOVI TV
tamiflu
10. 07. 2017 22.01
-1
desničarji so nastavljeni vsepovsod,in tako bo manjšina zatolkla večino. fašistični zgledi vlečejo...
wolfterier
11. 07. 2017 15.58
+1
Ljerka je bila poslanka LDS,so to fašisti,tamiflu...
bučar
10. 07. 2017 21.52
-1
naj odide babnca arogantna ...popolnoma brez kulture, vizije in poštenosti je takih res ne potrebujemo gledati in še manj plačevat
felix59 drugič
10. 07. 2017 21.44
+20
Kakor obrneš ste lopovi. Prisilno plačevanje RTV naročnine vas uvršča med lopove. No , tudi POP ni nič boljši !!!
wolfterier
11. 07. 2017 16.00
+1
Referendum za prenehanje obveznega plačevanja TVHanzi,nje !