Slovenija

Opozicija: Bruslja s tem ne bomo prepričali, potrebna je dopolnitev dokumentov

Ljubljana, 08. 05. 2013 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predstavitev programa stabilnosti in reformnega programa je precej boljša od napisanega, so po srečanju z Bratuškovo in Čuferjem ocenili v opoziciji. Pričakujejo dopolnitev dokumentov, saj Bruslja po njihovem mnenju s tem ne bomo prepričali. Bratuškova odgovarja, da se oba dokumenta spreminjata skoraj iz ure v uro.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je članom Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dopoldne predstavila ukrepe, ki jih je vlada pripravila v okviru nacionalnega reformnega programa in pakta stabilnosti, v popoldanskih urah pa je s programom ukrepov v DZ seznanila še predstavnike opozicije.

Vlada v okviru programa stabilnosti predlaga od 0,5- do petodstoten krizni davek na vse bruto prihodke, je po seji ESS potrdil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik. Krizni davek, ki naj bi v veljavo stopil z julijem letos, bo zajel vse bruto dohodke, tudi pokojnine.

Bruto plače v višini polovične povprečne bruto plače bodo obdavčene 0,5-odstotno, povprečne bruto plače enoodstotno, dvakratnik povprečne bruto plače 1,5-odstotno, trikratnik povprečne bruto plače dvoodstotno, bruto plače, višje od trikratnika povprečne plače, pa petodstotno. Povprečna bruto plača je v Sloveniji sicer februarja znašala 1497,55 evra.

Predsednica vlade
Predsednica vlade FOTO: Aljoša Kravanja

V zvezi z zvišanjem DDV je minister potrdil, da bodo končno odločitev sprejeli konec leta, ko bo bolj jasno, kako uspešna bo Slovenija pri zniževanju primanjkljaja. Ali bodo res zvišali znižano stopnjo DDV, se tako še niso odločili, zagotovo pa Slovenijo z letom 2014 čaka zvišanje splošne stopnje DDV. Kolikšno bo, se bo vlada prav tako odločila konec leta.

Zakon za uravnoteženje javnih financ sicer predvideva dvig DDV, če bo javnofinančni primanjkljaj letos presegel tri odstotke BDP.

Po Stepišnikovih besedah želijo z ukrepi v nacionalnem razvojnem programu in programu stabilnosti doseči ravnovesje med javnofinančno vzdržnostjo in gospodarsko rastjo. Dokumenta sta zelo pomembna za povečanje zaupanja v Slovenijo, je dodal.

Program stabilnosti in NRP sta del cikla tesnejšega usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik ter strukturnih reform članic EU, t. i. evropskega semestra. Oba dokumenta naj bi vlada v Bruselj poslala še ta teden.

Poudaril je pomen socialnega dialoga in napovedal, da bo vlada pripombe iz današnje razprave poskušala upoštevati pri pripravi dokumentov. Katere predloge konkretno, ni navedel.

Opozicija pričakuje popravke

Da je predstavitev programa stabilnosti in reformnega programa precej boljša od napisanega, pa so po srečanju z Bratuškovo in finančnim ministrom Urošem Čuferjem ocenili v opoziciji. Bratuškova, Čufer in opozicijski predstavniki so srečanje sicer ocenili kot konstruktivno.

Tako program stabilnosti kot nacionalni reformni program se po besedah Bratuškove še dopolnjujeta in zato ne minister ne ona o njem ne želita govoriti, dokler dokumenta ne bosta sprejeta na vladi. "Program se dopolnjuje skoraj iz ure v uro," je dejala. Dodala je, da bodo sicer v četrtek na vladi naredili piko, a se bo redakcijsko samo besedilo verjetno popravljalo tudi še po seji vlade.

Na vprašanje, ali bodo šli v večje reze javne porabe, je odvrnila s pojasnilom, da ima zakon za uravnoteženje javnih financ učinke še letos in prihodnje leto. Z novimi predlogi v programu stabilnosti in že sprejetimi ukrepi na odhodkovni strani bo razmerje med prihodki in odhodki drugačno, je prepričana.

Opozicijski poslanci so namreč pozvali k dopolnitvi dokumentov, v skladu s tem, kar sta Bratuškova in Čufer povedala. Opozarjajo zlasti na to, da je treba delati na odhodkovni strani oz. omejitvi javne porabe, z ukrepi, kot je višanje davkov, pa ne dušiti gospodarstva.

Izredna seja - 22
Izredna seja - 22 FOTO: Miro Majcen

Poslanec SDS Marko Pogačnik je po sestanku pozdravil dejstvo, da je predsednica vlade predvidene ukrepe predstavila opoziciji. Kot pozitivno je poudaril nadaljevanje ukrepov, ki jih je predlagala že Janševa vlada. "Smo pa tudi opozorili na nekatere stvari, za katere ocenjujemo, da bodo imele negativne vplive na rast gospodarstva, pri čemer smo v razpravi izpostavili predvsem krizni davek na plače in pa na višanje davka na dodano vrednost," je dejal. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo vlada do petka imela še veliko dela, saj bo treba oba dokumenta za potrebe Bruslja še močno konkretizirati.

Da gradivo ne sledi temu, kar je minister povedal, pa je ocenil poslanec SDS Andrej Vizjak in poudaril, da v Bruselj ne "bomo pošiljali predstavitve, tudi ne finančnega ministra, temveč dokumente". Kot je pojasnil, si minister prizadeva, da bi bilo dve tretjini izravnave primanjkljaja z omejevanjem izdatkov države, ena tretjina pa z novimi prihodki. "A gradivo kaže obratno," je povedal Vizjak. Pričakuje, da bo vlada oba dokumenta še precej popravila, saj da tak program stabilnosti, kot je zdaj na mizi, evropskih institucij ne bo prepričal.

Tudi predsednik SLS Franc Bogovič je ocenil, da je razkorak med predlogom besedila in predstavitvijo dokumentov zelo velik. Po njegovih besedah so danes dobili pojasnilo, da bodo s kriznim davkom le premostili obdobje, v katerem bodo posegali z resnimi ukrepi. A Bogovič opozarja, da gre davek na vse tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost, medtem ko vlada odlaša s posegi v javno porabo. Predsednico vlade so tako opozorili, da s tem ogrožajo slovensko gospodarstvo.

Vodja poslancev NSi Matej Tonin pa je pojasnil, da so opozicijski predstavniki dali na mizo precej predlogov, vladnim predstavnikom pa pojasnili, da lahko računajo na njihovo podporo, če bodo delali v smeri reševanja Slovenije. Kot je ocenil, sta Bratuškova in Čufer predloge opozicije ocenila kot dobre in konkretne, ki bi jih vlada lahko morda upoštevala. Predlogov sicer Tonin ni razkrival. Po njegovem mnenju se je minister v predstavitvi dokumentov zelo približal stališčem in programu Janševe vlade. V samem pisnem delu dokumentov pa da je povzet koncept te vlade, ki pa ga je "velik del strokovne javnosti, ekonomistov in opozicija zavrnil, češ, da se osredotoča samo na poviševanje prihodkov z davki".

Čufer: Bruselj bomo prepričali

Po mnenju Tonina s temi dokumenti Bruslja bistveno ne bomo prepričali. Opozoril je, da gre za stvari, ki smo jih Bruslju ves čas sporočali, a jih nismo uresničevali. Bruselj pričakuje dejanja, je spomnil.

Nasprotno pa Čufer ocenjuje, da bomo evropske institucije s predstavljenim programom zagotovo prepričali, ob čemer zagotavlja, da bodo preučili tudi predloge opozicije in jih morda vključili. Kot pravi, so danes slišali marsikaj zanimivega, a pojasnjuje tudi, da je v dokumentih nekaj stvari že tako ali tako nadaljevanje ukrepov prejšnje vlade.

Bratuškova se je opoziciji zahvalila za čas, ob čemer tudi sama ocenjuje, da se bo dalo kar nekaj zadev, ki so bile izpostavljene, upoštevati.

Socialni partnerji zadovoljni vsaj z insolvenčno zakonodajo

ESS je sicer danes končal tudi obravnavo predlaganih sprememb insolvenčne zakonodaje. Predstavniki sindikatov in delodajalcev ocenjujejo, da gre za korak v pravo smer, ki bo omogočil ohranitev zdravih jeder podjetij. Delojemalci se bojijo, da vloga bank upnic ostaja prevelika.

Sindikalisti niso navdušeni nad vladnimi predlogi, prav tako pa niti delodajalci.
Sindikalisti niso navdušeni nad vladnimi predlogi, prav tako pa niti delodajalci. FOTO: Damjan Žibert

Kot je po obravnavi predloga novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju ocenil predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Peter Majcen, spremembe prihajajo nekaj let prepozno. "Zdaj, ko je že vse skupaj propadlo, je nekoliko pozno, ampak bolje pozno kot nikoli," je dejal.

Predstavniki sindikalne strani so imeli po njegovih besedah na to točko danes kar precej pripomb. Motilo jih je, da niso bili vključeni v pripravo predloga novele, bojijo pa se tudi, da bo vloga bank upnic v insolvenčnih postopkih ostala prevelika. Kljub temu upajo, da bodo spremembe omogočile, da zdrava jedra podjetij in proizvodnja – s tem pa delovna mesta – ne bodo več ugašala.

Evropska komisija v teh dneh od Slovenije pričakuje "prepričljiva" programa reform in stabilnosti, je v Bruslju poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn.

Ob tem je Majcen izrazil upanje, da bodo sindikati bolj vključeni v pripravo novega zakona o razdolževanju zadolženih podjetij, ki naj bi bil v osnutku pripravljen vsaj do konca tega meseca.

Delodajalci na drugi strani danes večjih pripomb niso imeli, je povedal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič. Kot je spomnil, so bili namreč že v mandatu prejšnje vlade vključeni v postopek usklajevanja, z večino pripomb pa so uspeli. Hribar Milič verjame, da predlagane rešitve izboljšujejo zaščito upnikov ter zaostrujejo odgovornost lastnikov in menedžmenta. Postopki bodo hitrejši in transparentnejši, podjetja pa naj bi lahko obstala, četudi bodo v veliki finančni krizi, je dejal. "To pomeni, da bomo prevalili breme tega na lastnike podjetja, blagovne znamke in delovna mesta pa naj bi ohranili," je še povedal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2841)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Resničo
13. 05. 2013 19.12
+1
Izhod iz krize je zelo enostavan. Poslanci, vlada, celoten parlamentarni in vladni apatat očitno NE ZNA ali NOČE voditi državo iz krize, zato jim je OBVEZNO POTREBNO VZETI PLAČE. Dati jim samo zajamčene OD-je dokler državo ne pripeljejo iz krize. Saj so jo oni pripeljali tam kje je in ne ljudi. . Naj pokažejo da zares delujejo v korist naroda. Zato so bili izbrani na volitvah. In ne v svojo korist. Če bi pa še pobrali ali vrnili ves denar, ki so ga pokradli, bi bili v debelem plusu in nebi rabili zategovati nobenih pasov.
Pošten Zvezdaš
09. 05. 2013 22.09
+5
Zelo lepo se vidi ,da z Slovenijo nemoremo več naprej., lepe in resnične kometarje se izbriše Pop TV pa tud so povezani z Ped???in z Janšolini.Prosim vas Kako Janšist je lahko Petsednik vlada če pa nasprotuje v celotno Slovenijo.Zelo vesel bi bil če bi že enkrat pobral svoje Ped???in naj kar potem vladuje .Zelo,zelo pogrešam mojo lepo Jugoslavijo.
luciluk
11. 05. 2013 10.58
-3
Sine tvoja YU je 500km proti J. Tukaj je SLOVENIJA !!!!!!!!
Pošten Zvezdaš
19. 05. 2013 15.12
+4
ZATE ZA MENE PA YU JE ŠE ZMERAJ TUKAJ,KER V SLOVENIJI NI VEČ PRIHODOST.
zdrava.pamet
04. 03. 2014 13.18
glej idi v bosno in srbijo in tam poglej, kako živijo navadni ljudje....ker časovnega stroja še niso izumili, da bi se lahko vrnil nazaj....
pesnitev
09. 05. 2013 18.32
Jaka Planinc, to ste dobro napisali!
Jaka Planinc
09. 05. 2013 09.19
+2
EVRE NAM TISKAJO V FRANKFURTU. SLOVENCI JIH PA NE ZNAMO ZASLUŽITI,HOČEMO DA NAM JIH PODARIJO. JOK BATO.!! POSNEMAJMO BOGATE,SPOSOBNE SOSEDE AVSTRIJCE,NE PA JAMRATI IN ŠTRAJKATI. ZATO PODPRIMO ALENKO IN PRIČNIMO DELATI,GARATI,NE SANJATI O BOLJŠIH ČASIH KI SO MINILI IN SE NE POVRNEJO NIKOLI VEČ. NAROD ČE VSE POZLATITI. OBLAST IN VLADA PA Z NASMEHI IN OBLJUBAMI NAPREJ DO SLAVNEGA KONCA.
zdrava.pamet
04. 03. 2014 13.20
prašek
09. 05. 2013 09.17
+2
Ste se že dogovorili kje bomo Janeza obesili ? Prešernov trg, Kongresni, Tromostovje .......... Krivec za vse tole bi moral bit kaznovan !
luciluk
11. 05. 2013 11.00
+2
Kaj ima Janez zveze s trenutnim stanjem. Stanovnik je že star da bi ga obesil za prašnike, jih tudi verjetno nima več.
zdrava.pamet
04. 03. 2014 13.23
praš...ka bi bilo treba obesiti, ker take klati...katastrofa admin, da to dovoliš takšne komentarje, hujskaške
zdrava.pamet
04. 03. 2014 13.26
prašek
09. 05. 2013 09.08
+4
Jaka_64 Mislim da je vseh teh komisij nekaj čez 300. Nisi vseh napisal !
prašek
09. 05. 2013 09.07
+1
En lep dan, s ☼ sončkom obsijan želim vsem skupaj ! Tudi adminu en lep pozdrav !
Jaka Planinc
09. 05. 2013 09.14
+1
EVRE NAM TISKAJO V FRANKFURTU. SLOVENCI JIH PA NE ZNAMO ZASLUŽITI,HOČEMO DA NAM JIH PODARIJO. JOK BATO.!!
prašek
09. 05. 2013 09.15
+2
Jaz jih dobim vsak mesec kar lepo število ! Pa nič ne delam ☺
brank1
09. 05. 2013 09.06
+1
Tipično za hlapčevsko razmišljanje "Kaj bo rekel gospod Bruselj"'?? Razmišljajmo že enkrat s svojo glavo, naredimo ukrepe ki bodo koristili nam. Postavit se je treba na svoje noge, porabit samo toliko kot imamo. Tiste ki so nas pokradli, kaznovat predvsem pa pobrat njihovo premoženje. Če sodišča tega niso zmožna jih močno prevetrit, pa naj ne govorijo da se politika v njihovo nedelo ne sme vtikati. Demokracija ni da si vsaka vas umisli svojo občino katero potem plačujejo vsi davkoplačevalci. Seveda bomo to dosegli brez nasilja, tatovi bodo sami vrnili nakradeno, Brez nestrpnosti bodo zginili vsi birokrati in se odpovedali mastnim plačam. Politiki si bodo sami zmanjšali plače in število sedežev v parlamentu. Le ponižno jih prosimo za to.
pesnitev
09. 05. 2013 18.34
+1
Res za polovico zmanjšati parlament in se bo poznalo v milijonih!
Jaka_64
09. 05. 2013 08.17
+3
Program stabilnosti, je to to??: (vsak po 2000 evrov plače): Komisije, delovna telesa: 1. SLOVENSKA NACIONALNA KOMISIJA ZA UNESCO 2. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ŠTUDENTSKA VPRAŠANJA 3. MEDRESORSKA DELOVNA KOMISIJA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE 4. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA MEDNARODNO HUMANITARNO PRAVO 5. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA INVALIDE 6. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DUŠEVNO ZDRAVJE 7. SVET ZA INTEGRACIJO TUJCEV 8. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA MLADINO 9. STROKOVNI SVET ZA IZOBRAŽEVANJE, USPOSABLJANJE IN ZAPOSLOVANJE MLADIH 10. SVET ZA TURIZEM 11. STROKOVNI SVET ZA PROTIPOTRESNE UKREPE 12. SVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA VPRAŠNJA NARODNIH SKUPNOSTI PRIADNIKOV NARODOV NEKDANJE SFRJ V SLOVENIJI 13. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO STROKOVNIH IN PRAVNIH TEMELJEV ZA NADALJNE POGOVORE Z ITALIJANSKO STRANJO O VPRAŠANJU VRAČANJA KULTURNIH DOBRIN, UMETNIŠKIH DEL, ARHIVOV TER TER KATASTRSKIH IN ZEMLJIŠKIH KNJIG IZ ITALIJE V SLOVENIJO 14. DELOVNA SKUPINA ZA TEHNIČNO KOORDINACIJO ZUNANJEPOLITIČNIH AKTIVNOSTI REPUBLIKE SLOVENIJE 15. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA DELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V NATU 16. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA FRANKOFONIJO 17. KOORDINACIJSKI ODBOR ZA VPRAŠNJA NASLEDSTVA 18. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA VSTOP REPUBLIKE SLOVENIJE V ORGANIZACIJO ZA EKONOMSKO SODELOVANJE IN RAZVOJ (OECD) 19. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA NACIONALNA KONTAKTNA TOČKA ZA OSEBNO IN LAHKO OROŽJE (OLO) 20. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA SVET EVROPE 21. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PRIPRAVO PREDLOGA BESEDILA ZAKONA O PRIVILEGIJIH IN IMUNITETAH MEDNARODNIH ORGANIZACIJ S SEDEŽEM V REPUBLIKI SLOVENIJI 22. DELOVNA SKUPINA ZA REŠEVANJE PROBLEMATIKE, VEZANE NA IZGRADNJO HIDRO ELEKTRARNE NA SPODNJI SAVI 23. KOMISIJA VLADE RS ZA ODPRAVO VZROKOV IN POSLEDIC VSEH VRST NELEGALNIH POSEGOV V PROSTOR IN KOPOV MINERALNIH SUROVIN 24. MEDRESORSKA KOORDINACIJSKA SKUPINA ZA IZVAJANJE KONVENCIJE O VARSTVU ALP - ALPSKA KONVENCIJA 25. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA UREDITEV IZVAJANJA DRŽAVNE GOSPODARSKE JAVNE SLUŽBE RAVNANJA S STRANSKIMI ŽIVALSKIMI PROIZVODI KATEGORIJE 1 IN 2 26. SLOVENSKI KOMITE ZA VPRAŠANJA SPREMEMBE PODNEBJA 27. MEDRESORSKA KOMISIJA ZA OBLIKOVANJE STALIŠČ REPUBLIKE SLOVENIJE DO PROBLEMATIKE PLINSKIH TERMINALOV V TRŽAŠKEM ZALIVU IN NJEGOVEM OBALNEM OBMOČJU 28. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA URESNIČEVANJE OKVIRNEGA SPORAZUMA O SAVSKEM BAZENU NA DELU SAVSKEGA BAZENA NA SLOVENSKEM OZEMLJU 29. MEDRESORSKA STROKOVNA KOMISIJA ZA PREGLEDOVANJE IN OCENJEVANJE PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA IZVEDBO INFRASTRUKTURNH UREDITEV HIDROELEKTRARN NA SPODNJI SAVI 30. MEDRESORSKA SKUPINA ZA PODNEBNE SPREMEMBE 31. DELOVNA SKUPINA ZA PROSTORSKE REŠITVE UMEŠČANJA PREDNOSTNIH NACIONALNIH INFRASTRUKTURNIH PROJEKTOV V PROSTOR 32. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA PODROČJE PROTIDOBAV 33. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IMPLEMENTACIJO DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA 2006/123/ES O STORITVAH NA NOTRANJEM TRGU 34. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI PIRATSTVU IN PONAREJANJU NA PODROČJU INTELEKTUALNE LASTNINE 35. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA NARODNI SKUPNOSTI 36. KOMISIJA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA DIALOG Z VERSKIMI SKUPNOSTMI 37. SVET ZA TRAJNOSTNI RAZVOJ 38. PROGRAMSKI ODBOR ZA OBRAVNAVO IN OBLIKOVANJE STRATEŠKIH USMERITEV SID BANKE IN DRUGIH RAZVOJNIH FINANČNIH IN IZVEDBENIH INSTITUCIJ 39. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA USTANOVITEV URADA ZA ODVZEM PREMOŽENJSKE KORISTI PRIDOBLJENE S KAZNIVIM DEJANJEM 40. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA BOJ PROTI TRGOVINI Z LJUDMI 41. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA IZVEDBO DOKONČANJA PROJEKTA IZGRADNJE INFRASTRUKTURE ENOTNEGA DIGITALNEGA RADIJSKEGA OMREŽJA DRŽAVNIH ORGANOV REPUBLIKE SLOVENIJE 42. MEDRESORSKA PROJEKTNA SKUPINA, KI BO PRIPRAVILA JAVNI RAZPIS ZA IZBIRO SOVLAGATELJA IN OPERATERJA ENOTNEGA DIGITALNEGA RADIJSKEGA OMREŽJA DRŽAVNIH ORGANOV (TETRA) 43. NACIONALNA KONTAKTNA TOČKA ZA SODELOVANJE REPUBLIKE SLOVENIJE V EVROPSKI MIGRACIJSKI MREŽI 44. MEDRESORSKA DELOVNA SKUPINA ZA REALIZACIJO PROJEKT
Jaka Planinc
09. 05. 2013 09.13
+1
EVRE NAM TISKAJO V FRANKFURTU. SLOVENCI JIH PA NE ZNAMO ZASLUŽITI,HOČEMO DA NAM JIH PODARIJO. JOK BATO.!!
luciluk
11. 05. 2013 11.00
22722
09. 05. 2013 07.49
+2
Ko smo z velikim veseljem vstopili v EU, sem si vse skupaj predstavljala precej drugače. Menila sem, da se bomo znebili negativnih vplivov prejšnjega režima, da bo prevladala pravna država, da bomo imeli boljše poslovne možnosti na velikem evropskem trgu, da bomo prosto izmenjavali znanje, tehnologijo, trg delovne sile itd.,itd.. Vse to je delno res in je vse tudi zapisano v pogodbi z EU. Kaj pa se dogaja v našem resničnem življenju? Vedno bolj smo zadolženi, vedno več ljudi je na cesti in v revščini, prvi smo na seznamu korupcije, pravna država ne deluje, za znanost in razvoj ni denarja, mladi nimajo nobene perspektive, skratka vse gre samo še navzol. Tako je tudi v veliko drugih evropskih državah. Ko pa pride "trojka", tako kot v Grčiji, pa se spajdaši z domačimi politiki in vse gre po starem naprej, posledice pa trpi le narod, ki si mora zategovati pas, elite pa še bolj bogatijo. Demokracija pomeni oblast ljudstva, kdo pa nam vlada sedaj? Nekaj nesposobnih politikov, ki si lasti državo in si s povezanimi lobiji v ozadju želi prilastiti še to, kar je ostalo, imeli bodo dovolj še za naslednje rodove in jih popolnoma nič ne briga, tudi če potem vse propade. Veliko je ljudi in gibanj, ki nam poiskušajo odpreti oči in pokazati pravo pot, vendar jih očitno nihče ne vidi in posluša, nikjer še ni dosežena kritična masa nezadovoljstva, da bi se ljudje uprli. In dokler se to ne bo zgodilo, bomo pač životarili tako kot sedaj in bomo zadovoljni, da smo pač zdravi in da je vreme lepo.
dostojevski II
09. 05. 2013 08.11
+3
Neverjetno je, da danes najbolj grozijo s trojko iz EU tisti, ki so pred 10 leti najglasneje obljubljali, kako se nam z vstopom EU obetajo pravni red, razvoj, novi trgi ....
luciluk
11. 05. 2013 11.01
+1
Ni EU kriva za naš dolg, nepoteziem in korupcijaoter 200 000 zaposlenih v JU
maijster
09. 05. 2013 07.25
+8
..................nikoli nemoremo oddati takšnega poročila v bruselj,da bi nam zaupali ali verjeli,če pa smo zaznamovani kot najbolje skoruptirana država evrope,povejte kako lahko sploh kaj verjamejo,če pa nimamo zaprtih ali obsojenih oseb usumljenih koruptivnosti in z takimi osebami naj bruselj kaj podpiše,halo,.....
andisej
09. 05. 2013 07.22
+2
Vizjak se smeji , se že vidi ponovno v vlogi ministra
mirsad miro muhar
09. 05. 2013 07.18
+1
grem..ciao ragaci
BitterMan
09. 05. 2013 07.18
+4
Piggy ni vedel kaj je zlato pravilo, sedaj je pa največji strokovnjak za reforme naenkrat....samo v sloveniji.
Snakeyes
09. 05. 2013 07.17
+1
Vse zamanj... dokler imamo in se vedno drzimo vec kot 100 deficitnih obcin... so vsi varcevalni ukrepi zamanj... Da postavite vse odgovorne pred sodisce in jih obsodite, tako kot se spodobi, vam dam tudi 10% moje place! Prav lahkega srca!!
kmadra
09. 05. 2013 07.13
-6
PRODANE DUŠE EU !
?\?~
09. 05. 2013 07.13
+1
Prihodki podjetja R.U.R., d. o. o., ki je v lasti bivšega direktorja protikorupcijske komisije Draga Kosa, so v dveh letih zelo poskočili, in sicer s 376 tisoč evrov leta 2011 na 875 tisoč evrov lani, o čemer je pisal Požareport. Po podatkih Supervizorja je septembra 2011 podjetje prejelo 247,10 evra od ljubljanske ekonomske fakultete.
maijster
09. 05. 2013 07.17
+1
........rajko-janšev brat,je naredil posel z stranko SDS za več kot milijon eurov,z telekomom več milijonov evrov,z železnicami več,...............................povej kako je to mogoče,skratka VSI so enaki,tudi tisti ki niso vzeli centa a so vstran gledali zaradi službe,ali pa niso preprečili tega,....zato ne piši-te,kot da je samo ena struja kriva,druga pa svetnik,...................
?\?~
09. 05. 2013 07.21
+1
dr.dare
09. 05. 2013 07.23
-4
maijster
09. 05. 2013 07.31
+2
....štajerka,če nebi bila slepa kot vsi sds-sovci in janšisti bi marsikaj videla,slišala,prebrali,.......saj pa to vse je bilo že povedano po TV in tudi klemečičeva komisija to že lep čas preiskuje,ali pa trdiš da tega še nisi slišala ??? nevem res ste ovce ki vas pastir janša vodi lačne in žejne,mene vodijo vsi lačnega in žejnega z to razliko da nisem ovca in nerabim pastirja,............
dostojevski II
09. 05. 2013 08.07
+2
247,10 evra od ljubljanske ekonomske fakultete. Fantastičen znesek. Tako se torej ropa državo.
dostojevski II
09. 05. 2013 08.09
+2
Kos je torej tisti. Potem so za 30 milijonov preplačane Patrie res prava malenkost.
kmadra
09. 05. 2013 07.09
+9
GOLI OTOK ZA VSE POLITIKE IN IZDAJALCE !
Ne povem vam Imena...
09. 05. 2013 07.12
+7
mirsad miro muhar
09. 05. 2013 07.09
-2
Hajduk,jaz ustajam vsako jutro ob 5 uri,ob 6-30 peljem pesića na sprehod,potem si vzamem pol urce za me,potem pa na juriš,malo gore,malo dole
mirsad miro muhar
09. 05. 2013 07.10
-1
Ljubljanski Snob
09. 05. 2013 07.13
+2
Ja, neverjetna sprememba v igri glede nato, kako so igrali prvi polčas, igra je spominjala v drugem polčasu na Barcelonino. Ampak ne na tisto proti Bayernu :)
Ljubljanski Snob
09. 05. 2013 07.14
+0
Sam sem pa tako zgodaj pokonci, ker moram bit, drugače bi spal še vsaj 3 ure, potem bi šel pa ziher na kavo v staro Ljubljano, pa take....
mirsad miro muhar
09. 05. 2013 07.16
+0
če boš videl župana najlepšegamesta na svetu,ga uljudno pozdravi,tudi v mojemu imenu,že vnaprej se ti zahvaljujem
mirsad miro muhar
09. 05. 2013 07.17
+0
vprašaj ga če se spomni ene Štajerke,samo to
kmadra
09. 05. 2013 07.08
+2
IZDAJALCI VSI PO VRSTI !