Slovenija

Virant: Za integriteto DZ bi bilo najboljše, če bi Marinič odstopil

Ljubljana, 19. 04. 2012 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.R./N.D./STA
Komentarji
576

Poslanca Mariniča je sodišče spoznalo za krivega napeljevanja k ponarejanju uradne listine in ga obsodilo na pogojno kazen petih mesecev zapora. Marinič, ki vse očitke zavrača, o tem, ali bo ostal poslanec, še ni razmišljal.

Danes se je začelo in končalo sojenje poslancu SDS Branku Mariniču zaradi domnevne goljufije pri izpitu iz nemščine. Kot je znano, ga je ovadila protikorupcijska komisija, saj naj bi izpit na kranjski fakulteti za organizacijske vede v njegovem imenu opravljal nekdo drug.

Marinič je očitke ostro zavrgel, prvič pa je izjavil, da izpitne pole, ki mu jo je kot dokaz predložilo tožilstvo, ni izpolnil sam oziroma je dejal, da to ni njegova pisava. Poudaril je, da polo vidi prvič. Sicer se pa ni spomnil, ali je pisni izpit iz nemščine opravljal dopoldne ali popoldne, hkrati pa se ne spomni, ali je bila takrat prisotna profesorica.  Dejal je, da je 13. aprila 2005 osebno predložil indeks, izpitno polo pa rešil sam. Nenavaden pa je bil po njegovih besedah ustni izpit, saj je moral, kot trdi, odgovarjati tako, da je pisal. Vprašal je: "Ali je to izpit ali zaslišanje?" Tožilci so mu predložili še en neznan dokument in povedal je, da tudi na tistem dokumentu ni njegove pisave.

Profesorica dejala, da ga do danes ni videla

Profesorica nemškega jezika Marjeta Ekar pa je dejala, da se je danes prvič iz oči v oči srečala z Mariničem. Povedala je, da on pri njej nikdar ni opravljal pisnega ali ustnega izpita. Neznana oseba, ki je do Ekarjeve pristopila trikrat in se izdajala za Mariniča, pa je po njenih besedah visok temen moški, s temnimi lasmi in tudi precej mlajši od Mariniča.

Branko Marinič
Branko Marinič FOTO: SDS

Obramba izpostavila, da gre za politični konstrukt, ključna priča pa da je neverodostojna

Tožilstvo je za Mariniča predlagalo pet mesecev pogojnega zapora s preizkusno dobo enega leta. Obramba pa je pred izrekom sodbe poudarila, da je ključna priča Ekarjeva neverodostojna, saj naj bi bil njen mož sodelavec Službe državne varnosti (SDV) in nekdanji aktivni politik stranke SD. Pri tem je obramba dodala, da je spor med Mariničem kot predsednikom parlamentarne komisije za preprečevanje korupcije in nekdanjim šefom protikorupcijske komisije Dragom Kosom dokazuje politični konstrukt. Da se Marinič nekaterih podrobnosti glede opravljanja izpita ne spomni, je obramba razložila z besedami, da je od dogodka minilo že sedem let in da je jasno, da se obdolženec marsičesa ne spomni več.

Marinič je sicer tik pred sodbo dejal še, da ga je Ekarjeva videla že, ko ji je oktobra 2004 povedal, da ga na izpit ne bo, ker je zmagal na volitvah.

Na koncu sodišče prikimalo tožilstvu

Sodišče je na koncu Mariniča spoznalo za krivega napeljevanja k ponarejanju uradne listine. Izreklo mu je pogojno obsodbo petih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta.

Kot nam je znano, se bo poslanec Marinič na današnjo odločitev sodišča pritožil. V SDS bomo z dokončnim komentarjem počakali do pravnomočne sodbe. Odziv SDS na odločitev sodišča

Marinič je po razsodbi povedal, da ga takšna odločitev preseneča. Sodišče po njegovih besedah ni pristalo na to, da bi v nadaljnji obravnavi dokazoval stvari, ki kažejo, da sodba "ni pravična, ni poštena". Prepričan je, da bi lahko v nadaljnjem postopku glavne obravnave sodišče upoštevalo dokaze, ki pričajo o tem, da očitanega dejanja ni storil.

Bo ostal poslanec?

Na vprašanje, ali bo ostal poslanec DZ, je Marinič odvrnil, da do danes o tem ni razmišljal, po današnji obravnavi pa si bo vzel čas za premislek. "Drugo pa je seveda stvar odločitev politične stranke, ki ji pripadam," je še dejal poslanec SDS.

Predsednik DZ Gregor Virant pa je menil, da bi bilo za integriteto državnega zbora najboljše, če bi Marinič odstopil s funkcije. Sicer pa je, pravi, odločitev odgovornost Mariniča, njegove poslanske skupine in stranke SDS.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (576)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

steiermarkanna
20. 04. 2012 11.04
+0
Zelo zanimivo, da se ta "sodba" ni obrnila proti "profesorici", ki je bila vpletena v to zgodbo, ko je najprej, po svojem "pričanju", imela svojega učenca na izpitu in ni bila sposobna opaziti , da to sploh ni bil on ter mu je dodelila spričevalo o opravljenem izpitu, potem pa z takšno gotovostjo trdi, da pa na izpitu vseeno ni bil on ampak nekdo drugi! To je pravšnja podlaga, za obsodbo te profesorice, saj je očitno, da ni dlovala v skladu z moralnimi normami in ali da je bila malomarna in torej, v koliko drugih primerih povzročila isto škodo - zmedo! Ali laže sedaj ali pa je takrat pri izpitu delovala malomarno, ko ni preverila "identitete" izpitnika! Sramota, da plačujemo takšne "učitelje", ki tako delujejo, sedaj pa clo štrajkajo za "svoje premalo plačano delo". Sicer pa imamo primere, ko je tožilka obdolžila "nekoga" na podlagi "neugotovljenega dne, na neugotovljenem mestu, dobi obljubo o neugotovljeni višini podkupnine - za tretjo (neugotovljeno) osebo! Ali je tudi v tem primeru tako, ali zakaj sodišča delujejo z različnimi parametri (komunistična ideologija) za različne ljudi. Zakaj ne velja za vse enako, kot je to ponavadi, v zahodni civilizirani družbi. S tem samo dokazujejo, da smo na področju šolstva in sodstva, policije, še globoko na neciviliziranem komunističnem balkanu! Zgrožena sem ob teh ugotovitvah!
Marijan Ton?i? 1
12. 05. 2012 23.46
+1
Očitno je napočil čas, da gre v penzijo.
stane@jesenice.net
20. 04. 2012 10.11
-1
Pri vsem tem sploh nekaj ne razumem....KAKO, DA SE DOTIČNA PROFESORICA G. EKAR TAKO DOBRO SPOMNI, DA NI IZPITA OPRAVLJAL G MARINIČ AMPAK V NJEGOVEM IMENU NEKDO DRUG...pa je vseeno priznala izpit kot OPRAVLJEN..../ oceno vpisala v indeks, se ob oceni tudi podpisala in overila opravljeni izpit z žigom kakor se to praviloma dela /....kar naj bi pomenilo, da je s tem zgodba končana....SODIŠČE NAJ SEDAJ OPRAVI GRAFOLOŠKO PREVERJANJE PODPISA g RKAR in, če je to njen podpis je torej ona napravila napako, ker je izpit priznala.../vpašanje je samo za kakšno ceno / ne pa , da se napada sedaj nekoga ki trdi, da spričevala ni on PONEVERIL....
resslovenka
20. 04. 2012 10.22
+1
Ja res hecno, saj je v indeksu fotografija študenta. Najbrž jih je pobrala, pa vpisala ocene naknadno.
steiermarkanna
20. 04. 2012 10.43
-1
Komunajzarsko murgeljska naveza na delu! Vse skupaj je sproducirano (saj je naš "pravosodni sistem" globoko povezan z nepoštenostjo ter delujejo "politično" - po naročilu svojih botrov, ki so jim med drugim tudi omogočili astronomske plače, da ščitijo interese rdeče politike), saj je vendar jasno, to kar se dela z poslanci v DZ, ko jih krivično in nasilno odstranjujejo, samo z desne, medtem ko levake, ki jim je dokazano, da so delovali proti ljudstvu, sodelovali z udbo - kriminalno komunistično združbo in uvajali (in kaj še vse drugega delali ?) tudi svoje bližnje in prijatelje , na koncu jim je bila podarjena tudi univerzitetna diploma - kdo stoji za vsem tem, se ne raziskuje, ker je "prepovedano"...... Sama banda in to rdeča, ki se ni mogla in se ne more spoprijazniti z samostojno in nekomunistično Slovenijo in jo hoče čimprej uničiti. Za svoje delovanje in dosego umazanih in nepatriotskih ciljev (ponovna združitev z balkanci, da bodo lažje naprej vladali s svojimi zločinskimi dejavnostmi ter da bomo ponovno postali otoček pod vodstvom komunističnih zločinskih bebc ev v srednji evropi).
Antikapitalist
20. 04. 2012 08.36
+2
pa kaj take frke?? naj se človeku omogoči ponovno opravljanje izpita pred komisijo, pa naj dokaže, da obvlada, ne pa da se pusti mrcvariti in grdo gledati!
aojz
20. 04. 2012 09.04
+2
Včasih so te obsodili, če so te identificirali. Danes pa, če te še videli niso.
steiermarkanna
20. 04. 2012 10.48
+0
Da te obsodijo po krivem in ti naprtijo krivdo nekoga drugega, po lažnivem in skorumpiranem delovanju policije, ki ščiti "svoje sodelavce" (čeprav tajne, ovaduhe, ki pod njihovo zaščito lahko delajo kar hočejo.....) in pravtako sodnikov, ki niti toliko nimajo poštenosti v sebi, da bi vso stvar "preverili", se potrudili tudi za dokaze, ne, se pač vzame "pričo" ki jim ustreza njihovo lažnivo pričevanje in nazadnje (kot se je meni zgodilo), se nimaš na razsodbo sodišča niti pravico pritožiti, potem ko tvojih prič in dokazov ne upoštevajo! Sramota, živimo še vedno v globoki diktaturi umazani balkansko komunistični ideologiji, ki čeprav je vodena iz ozadja (podzemlja) še vedno kraljuje v teh institucijah!
pupa_od_anbot
20. 04. 2012 08.25
+1
viš, če bi "plonkal" bi šel boljše skozi....
MICLA
20. 04. 2012 08.12
+3
in taki pevaranti odločajo v našem imenu banda pokvarjena,kriva pa je oblast,ki to dopušča vse taku bi morali takoj zjagat in zapret ne pa da jim dajejo pogojno in ostanejo naprej poslanci.zato se pa to dogaja,ker jim nič ne morejo samo smejijo se nam ,bebcem ki to dopuščamo, lahko.
Tonček Balonček
20. 04. 2012 08.16
-1
Janša in Janković sta se iz državnega zbora umaknila, saj mu nočeta delati sramote s svojimi kriminalnimi početji!
sonas
20. 04. 2012 08.01
+7
za integriteto tega DZ je najbolje, da kar 2/3 odstopita, hkrati pa se organizira kolektivni prevoz na povšetovo
skembo
20. 04. 2012 08.06
+5
Integriteta je »celovitost, skladnost, pristnost, poštenost, verodostojnost...Gre za pojem, ki ga največkrat povezujemo s področjem etike in morale. Ali kaj od tega drži za naš DZ?
Tonček Balonček
20. 04. 2012 08.17
+3
Ne, Virant je častna izjema. Pa morda še Irglova Eva, krepostna dama iz Vipave.
Funky house
20. 04. 2012 07.57
+7
na bruhanje mi gre ko jih gledam in vidim kaj vse počnejo....PA ČE PONAREJUJEJO SPRIČEVALA, IZPITE....PA NEJ MI KDO REČE DA NE KRADEJO VSE PO VRSTI (INFORMACIJE KOT POSLANCI IMAJO ODLIČNE)......
skembo
20. 04. 2012 08.02
+4
mumumu....pa ni vse tako črno, očitno mi navadni državljani ne vidimo da gre tukaj le za politične konstrukte...črni humor Imaš pa prav...za kozlat...mogoče še kaj drugega
MICLA
20. 04. 2012 08.05
+7
naša sodišča takim barabam dajejo same pogojne kazni ali pa oprostijo ,verjetno so tudi na sodiščih taki s ponarejenimi diplomami,in vedo da bodo tudi oni oproščeni če jihslučajno ujamejo.
Funky house
20. 04. 2012 07.49
+6
VSO VLADO JE TREBA NAGNAT....oblast pa prepustit drugim Avstriji, Nemčiji......... naj nas uni vodjo pr nam so itak sami lopovi pa prevaranti pa ne nevem ka še
sonas
20. 04. 2012 07.59
+1
no no, ne toliko pesimizm! mislim, da pa bomo teh par ljudi, ki bi bili sposobni vodit državo že sami spraskali...
Thor-1st
20. 04. 2012 07.36
+4
Marinič mi deluje že vseskozi kot pokvarjenec, kaj hočem, tak obraz ima. Njegova zgodba me malo spominja na tisto šalo, ko je žena presenetila svojega moža na drugi ženski in je potem možak kasneje rekel: "To nisem bil jaz ampak nekdo, ki mi je bil čisto podoben".
inowu
20. 04. 2012 07.32
+5
so pa taki kalibri ala marinič poučni za našo oblast.takoj lahko na njegovem primeru dodelajo zakonodajo,ki je pri nas zeeelo raztegljiva in prilagodljiva.s primernimi vstavki v zakonih in členih....itd kmalu nebo več prav nič kaznivo.razen če suneš pašteto v merkatorju.na tem področju manjših prekrškov je še vse po starem.
Feels_good_man
20. 04. 2012 07.19
+8
Zanimivo je to, da se je za Mariniča kot edinega od spornih poslancev že pred volitvami vedelo kaj je naredil. Pa ga je SDS vseeno poslala na volitve. Toliko o moralni integriteti
prašek
20. 04. 2012 07.48
+4
brokenhero 1
20. 04. 2012 07.15
+4
NIKOLI VEČ NE GREM NA VOLITVE IN REFERENDUME, KER JE ITAK BREZVEZE IN BREZ TEŽE,VOLIŠ SAME PREVARANTE IN LAŽNIVCE :( :( :(
Thor-1st
20. 04. 2012 07.37
+1
S tem boš dal tem pokvarjencem priložnost za dosmrtno vladanje, zato vseeno pojdi na volitve in voli po svoji vesti.
skembo
20. 04. 2012 07.45
+0
yousuf....itak obrnejo izide volitev, kakor jim je volja....
nemarx
20. 04. 2012 07.13
-5
Najbolje bi bilo, če bi Virant nehal srati klamfe. Res je, da so poslanci Vogrin, Simčič, Marinič in verjetno še kodo v koalicijskih strankah moralno sporni, a je dejstvo in kruta resnica, da je vsaj 5x več moralno spornih poslancev v vrstah PS in tudi SD, pa jih hunta ščiti kot suho zlato. Če se bo Virant zaradi svojega strahu (ima verjetno že polne hlače) in slabe vesti zaradi zaslužkarstva in ljubezni do denarja, še naprej udinjal hunti, bo razbil koalicijo, zrušil vlado in rezultat bo ponovno pripeljal na oblast hunto in njeno diktatorsko politiko.
caspera
20. 04. 2012 07.22
+4
Boli, boli nemarx, ni važno kakšen je naš, njihovi so tudi. Pa naših je manj, njihovih je več. Pa kaj je že to diktatura?
Thor-1st
20. 04. 2012 07.38
-2
Res je, v vrstah PS in SD je še več takih Mariničev, Vogrinov in Simčičev. Samo lingvista Meršola poglejte in njegovo diplomo, ki jo je 30 let "ustvarjal"!!!!
prašek
20. 04. 2012 07.47
+3
Meršol je delal ZA svojo državo !!! Za razliko od predsednika vlade !!!
Tonček Balonček
20. 04. 2012 08.20
+2
Pa kaj je z Meršolom sploh narobe? Eni za svoje knjige dobijo Nonbelove nagrade, ta pa še diplome ne bi smel sestaviti iz njih? A bi moral delati za Sovo, morda za Cio, VAtikan? A potem bi bil pa junak? A če pišeš pisma v Bruselj in prevajaš izjave naših politikov za tuje politike (Cizejeva), si pa domoljub? Slovenec?
rocker2
20. 04. 2012 07.10
+7
Ni važno ali so levi , desni , južni , vzhodni ......, ob takšni intenziteti bomo čez nekaj časa brez kredibilnih poslancev v DZ in potem ugotovili , da DZ sploh ne rabimo . Ne moreš da verjamiš . Dokler se takšne stvari ne bodo sankcionirale ( javna obsodba in vrniti vse kar je bilo pridobljeno z tem nezakonitim dejanjem - ne samo pogojna kazen ampak udariti po žepu , to najbolj boli ) , do takrat je naša prihodnost zelo meglena . Takšni biseri so potem "kao" cvet ljudstva , jagode na smetani , najboljši ki naj bi vodili in usmerjali državo ter potrjujejo zakone , ... itd . ŽALOSTNO
skembo
20. 04. 2012 07.11
+7
ja in tak 'biser' odnese vsak mesec iz parlamenta najmanj 5000 -7000 eur davkoplačevalskega denarja....Mi se pa zamislimo, koliko mesecev moramo mi delati za tak denar...
maj1986
20. 04. 2012 07.34
+3
Pa saj jim bodo 15% vzeli. Kaj bi še radi. Če oni niso pošteni??
skembo
20. 04. 2012 07.06
+6
politični konstrukt???? Pa sej tile poslanci se res delajo norca iz vse Slovenije...Potem ga pa na koncu obsodijo na pogojno kazen... ne moreš verjeti..
aojz
20. 04. 2012 09.08
.Čudno. Nihče jih ne more videti, pa na volitvah dobijo dovolj glasov
brokenhero 1
20. 04. 2012 07.01
+3
Vsi slovenski politiki so lažnivci in kriminalci!!!
brokenhero 1
20. 04. 2012 07.04
+5
Vsak ima svojo afero!! Mogoče je pogoj za biti politik :(
Levji
20. 04. 2012 06.39
+12
Kakršni šefi strank, takšni poslanci.
etul
20. 04. 2012 06.32
+13
Vogrinu in Simčiču se naj pridruži pa bodo skupaj imeli poslansko skupino morda celo eno ministrstvo če se pridružijo vladi
hubertfast
20. 04. 2012 06.01
+11
Najbolje je, če bi odstopil cel državni zbor, zato ker od njih ni nobene koristi ampak samo zguba.
MaTTO1133
20. 04. 2012 05.23
+11
Ni potrebno, da razmišlja. Taknih poslancev pač ne potrebujemo, da nas zastopajo in naj lepo brez pardona opusti svojo pozicijo.