Slovenija

Naprodaj tudi izdelki s pretečenim rokom. Bi posegli po njih?

Ljubljana, 28. 05. 2014 13.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
1054

Na trgovskih policah se odslej lahko prodaja tudi hrana s pretečenim datumom minimalne trajnosti. Ta živila so še vedno varna, zagotavljajo pristojni, ki upajo, da bo s tem ukrepom zavržene hrane manj, do hrane pa bodo tako lažje prišle tudi humanitarne organizacije.

Slovenija je uvedla spremenjeno prakso označevanja živil, to pa pomeni, da se lahko prodajajo tudi živila, ki imajo pretečen datum minimalne trajnosti. Vlada pričakuje, da bo s tem omogočena delitev viškov hrane socialno ogroženim.

Po novem pravilniku se za vsa živila, ki z mikrobiološkega vidika niso hitro pokvarljiva, uporablja oznaka datum minimalne trajnosti oziroma oznaka 'uporabno najmanj do'. S tem bo manj hrane zavržene, manj bo t.i. viškov hrane, opozarja minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Pričakujejo, da se bodo tega ukrepa zelo razveselile tudi humanitarne organizacije, ki so najpogostejše prejemnice viškov hrane. Te zbrano hrano nato razdelijo lačnim. In teh v Sloveniji ni malo. "Situacija je vedno bolj kritična. Ljudje dobesedno čakaj na hrano,"  pravi Ana Lukner iz Anine zvezdice, ki za junij že napoveduje novo akcijo.

Na eni strani so naše smeti polne zavržene hrane, na drugi strani pa so pred humanitarnimi organizacijami dolge vrste lačnih.
Na eni strani so naše smeti polne zavržene hrane, na drugi strani pa so pred humanitarnimi organizacijami dolge vrste lačnih. FOTO: POP TV

Hrano s pretečenim datumom lahko prodajajo ali donirajo

V osmih letih je Slovenija v okviru evropskega ukrepa razdelila 30.000 ton pomoči v hrani svojim najbolj pomoči potrebnim prebivalcem v skupni vrenosti skoraj 30 milijonov evrov. Samo v letu 2013 je pomoč prejelo več kot 250.000 oseb.

V humanitarnih organizacijah opozarjajo, da trgovci hrane, ki ji je potekel rok, ne želijo donirati, saj jih zavezujejo zakonske določbe, da morajo hrano po pretečenem roku zavreči. Spremenjen pravilnik o splošnem označevanju predpakiranih živil pa določa, da lahko prodajalec na svojo odgovornost živilo tudi po preteku datuma minimalne trajnosti da v prodajo. Lahko pa to živilo tudi podari kateri od organizacij. To ne velja za hitro pokvarljiva živila z oznako 'porabiti do'.

Potrebe po darovani hrani so velike, opozarja minister Židan, ki upa, da se bo s tem ukrepom posredno zmanjšala količina zavržene hrane, hkrati pa bo olajšano delovanje humanitarnih organizacij.

Pretečena hrana mora biti jasno označena in na posebnih policah, prodajalec nosi vso odgovornost

Generalna direktorica Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Vida Čadonič-Špelič pojasnjuje, da gre za izdelke kot so testenine, moka, koruzni in pšenični zdrob, kava, trajno pecivo, olje, ješprenj in številni drugi. Pri teh izdelkih, tudi po poteku datuma minimalne trajnosti, varnost ni vprašljiva, je pa vprašljiva kakovost.

Višek hrane je tudi tista količina hrane, ki jo morajo trgovci ali gostinci ob izteku dneva zaradi izteka roka uporabe in drugih predpisov, dati v uničenje.
Višek hrane je tudi tista količina hrane, ki jo morajo trgovci ali gostinci ob izteku dneva zaradi izteka roka uporabe in drugih predpisov, dati v uničenje. FOTO: Reuters
Živilo naj bi bilo tudi po poteku datuma 'uporabno najmanj do' še vedno varno za uživanje, če je bilo ustrezno shranjeno in embalaža ni poškodovana. To pa je odgovornost tistega, ki ki daje živilo v promet.

Čadonič Špeličeva opozarja, da mora trgovec jasno označiti, da gre za prodajo prek datuma, prav tako morajo biti ti izdelki nameščeni na posebnih prodajnih policah. Prodajalec, ki bo to hrano lahko prodajal še naprej, bo prevzel vso odgovornost, da je bilo to živilo primerno skladiščeno in da je varno za uživanje. Čadonič Špeličeva zagotavlja, da bodo inšpekcijske službe redno nadzirale trgovce, tudi glede prodaje teh živil. Predvidevajo, da bodo trgovci živila prodajali po znižani ceni. "Če jo bodo hoteli prodati, jo bodo morali precej znižati," je prepričan minister Židan. In tisto, česar ne bodo prodajali ali prodali, bodo lahko donirali humanitarnim organizacijam.

Iz Mercatorja za 24ur.com pojasnjujejo, da je bistvo nove uredbe v olajšanju dela humanitarnim organizacijam, ki imajo zdaj zelo malo časa za razdelitev izdelkov za humanitarno pomoč, predvsem tistih skupin živil, ki imajo označbo o izteku roka uporabnosti, pa so lahko dlje uporabna in bodo zato po novem označene z uporabno najmanj do. Dodajajo, da pri tem glede varnosti živil ne sme biti dvoma.

Kako bodo ravnali s temi skupinami izdelkov, v Mercatorju še ne vedo. "To zahteva podrobno preučitev vsake skupine živil posebej in dogovore z dobavitelji," pojasnjujejo. Verjetno pa bo zadeva podobno urejena, kot je urejena za izdelke tik pred potekom roka uporabnosti.

V Zvezi potrošnikov Slovenije ob spremembah pravilnika opozarjajo, na "resne posledice tudi za zdravje potrošnikov", ki bi jih lahko imele novosti. V ZPS so prepričani, da bi bilo bolj ustrezno, če bi uredili prodajo socialnih trgovin in predajo izdelkov dobrodelnim organizacijam.

Iz Tuša so za 24ur.com sporočili, da spremembe, ki jih uvaja nov pravilnik, pozdravljajo, vendar poudarjajo, da bodo še vedno v prvi vrsti na prodajnih mestih zagotavljali varno hrano. Pojasnjujejo, da viške hrane že od lanskega leta za humanitarne namene iz supermarketa v Celju in Žalcu predajajo prostovoljcem Lions kluba Mozaik Celje, projekt pa se je nato razširil tudi v Ljubljano.

Na eni strani smeti polne hrane, na drugi strani vrste polne lačnih

Vsak sedmi državljan sveta trpi zaradi lakote, skupno pa na svetu odvržemo kar tretjino vse hrane. Na globalni ravni je vsako leto izgubljenih in zavrženih 1,3 milijarde ton hrane. V Sloveniji je v letu 2011 nastalo za skoraj 168.000 ton odpadne hrane ali kar 82 kilogramov odpadne hrane na prebivalca. Glede na leto 2010 je bilo zavržene hrane za 14 odstotkov manj, a vseeno preveč. Delež odpadne hrane moramo zmanjšati, opozarja Židan, ki se zave, da gre za dolgotrajen proces. Projekt bo uspešen že, če jim bo uspelo preprečiti, da bi hrana, ki je varna za uživanje, končala v smeteh.

V Sloveniji je veliko lačnih ljudi, ki bi jim prav prišla prav vsaka hrana, ki je še varna za uživanje.
V Sloveniji je veliko lačnih ljudi, ki bi jim prav prišla prav vsaka hrana, ki je še varna za uživanje. FOTO: Thinkstock

Spremeniti bo potrebno razmišljanje ljudi

Ste vedeli, da Slovenci v povprečju na dan zavržemo okoli četrt kilograma hrane. To lahko preprečimo tako, da kupujemo tisto, kar potrebujemo in zaužijemo tisto, kar kupimo.

Na nas kupcih je, da se zavemo tega problema in da v osnovi ne zavrnemo hrane, ki je po pretečenem datumu minimalne trajnosti. Če je bila hrana primerno skladiščena, potem ni razloga, da tudi po roku ne bi bila uporabna. Verjetno ste kdaj že pojedli jogurt, ki je bil že kak dan ali dva po roku trajanja. Preden ga pojemo, pač preverimo, ali je živilo še užitno. Naša čutila nas bodo kaj hitro opozorila, ali se je živilo pokvarilo.

Poleg tega, da odpadna hrana predstavlja veliko obremenitev za okolje, gre tudi za ekonomski vidik te odločitve. In če se zavemo, da bi to hrano povsem ustrezno lahko oporabili tisti, ki si je ne morejo kupiti, je odgovornost za takšno preudarno ravnanje še večja.

Minister Dejan Židan in ministrica Anja Kopač Mrak, poleg njiju pa še Vida Čadonič-Špelič in glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje Saša Dragar-Milanovič.
Minister Dejan Židan in ministrica Anja Kopač Mrak, poleg njiju pa še Vida Čadonič-Špelič in glavna inšpektorica Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje Saša Dragar-Milanovič. FOTO: 24ur.com

Tako minister Židan kot ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak sta prepričana, da bo ta ukrep olajšal humanitarnim organizacijam pri pridobivanju hrane za ljudi v stisk, saj bodo del teh viškov hrane trgovci zagotovo namenili humanitarnim organizacijam.

Uredbo bodo druge države članice EU uveljavile šele 12. decembra letos, Slovenija pa jo je na željo številnih humanitarnih organizacij že uvedla 24. maja letos.

Kaj pravijo potrošniki?

Pa bi potrošniki, kljub temu, da so živila po preteku minimalnega roka, še vedno varna, posegali po njih. Mimoidoči na ljubljanskih ulicah je za 24UR dejal: "Ne, ker raje sveže vzamem." Druga anketiranka pa: "Ne, ne bi me zanimalo. Kupim, kar potrebujem."

Anketa Arhiv
Naprodaj tudi izdelki s pretečenim rokom. Bi posegli po njih?
Ali bi kupili hrano s pretečenim rokom uporabe?
Naprodaj tudi izdelki s pretečenim rokom. Bi posegli po njih?
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1054)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Wurz
29. 05. 2014 14.45
+6
Morala bi biti popolnoma zastonj!
Space Voyager
29. 05. 2014 13.53
+5
Pri teh živilih ni potekel skrajni rok uporabe. Že itak mi pri polovici zadev v hladilniku preteče tudi skrajni rok, pa jo najprej probam. Stran vržem samo pokvarjeno. Kar se mene tiče, bi kupil tudi takšno živilo, če ga bom bolj kot ne takoj uporabil.
dasmika
29. 05. 2014 13.40
-2
pa naj še kdo reče da vodilni nič za narod ne nardijo, pa saj ne moreš verjet, čist se jim je sf...zlal, razumem da se pred rokom cene znižajo....ko rok poteče nikakor ne bi smelo več bit na prodajnih policah
grim3
29. 05. 2014 12.14
+9
Ko kupujes hrano, preveris rok uporabe. Če se ti zdi prekratek, pač ne kupiš (ali pa vzameš izdelek iz police bolj zadaj, ki ima načeloma daljši rok). Če je pretečen, ne kupiš. Če je prekratek, pa izdelek ni znižan (ali pa se ti zdi, da ni znižan dovolj), ne kupiš. A je to tako težko razumeti? Nekateri se obnašate, kot da bodo trgovci hodili za vami in vam grozili, če ne boste kupili prvega izdelka iz police. Ali pa da bodo sedaj prodajali samo izdelke, s pretečenim rokom. ČE TI KAJ NE PAŠE, GREŠ DO KONKURENČNE TRGOVINE! Slej ko prej jim bo potegnilo in bodo spremenili prakso, če pa ne, pa lahko crknejo. Kje točno vidite vi problem? Resno, ne štekam. Dokler so izdelki ustrezno označeni. Imaš izbiro, izbira je vedno kul. Razen če si ovca.
picijulka1
29. 05. 2014 12.14
+11
Trgovci bojo tako blago prodajali dokler se ne zaredijo črvi. Humanitarne organizacije ne bodo imele nič od tega. Predpis bi morali spremeniti tako da se blago s pretečenim datumom lahko deli brezplačno iz prodaje pa mora biti izločeno.
Terezinka
29. 05. 2014 11.49
+5
To je Amerika. Tam sem jaz to že zdavnaj videla, zato ne ćudite se in ne kritizirajte, želeli imamo
Terezinka
29. 05. 2014 11.51
+2
Počasi bomo res uvozili vse tiste pridobitve države, ki jo želimo posnemati. Tudi zdravstvena zaščita živil in uporaba raznih zdravju škodljivih dodatkov in konzervansov je tam 10 proti 1000 v pogledu z EU
Timy15
29. 05. 2014 11.45
+2
Do sedaj so nas učili,da je rok uporabe treba iz več razlogov spoštovati,trgovca,ki tega ne spoštuje pa se je kaznovalo.Danes,kot za državljane evropske skupnosti to več ni pomenbno in kaj nas čaka jutri?
polarmodel
29. 05. 2014 11.26
+3
to reši le delček težav. dejstvo je, da je ta planet preveč onesnažen in vsaj trikrat preveč prenaseljen. in tega ta ukrep ne more rešiti.
samanthka
29. 05. 2014 10.38
+11
V desetih letih evropske unije smo dobili Desetkrat vec nezaposlenih Desetkrat vec lacnih Desetkrat vec brezdomcev 15krat drazjo kavo in cigarete Xy drazji bencin Ukinjanje svobode v kmetijstvu Drazje zivljenje Padli smo za xy mest na listi konkurencnosti Prodali vse kar se je lahko Zadolzili koker je le slo.. LEPAJE TALE NASA EVROPA
samanthka
29. 05. 2014 10.35
-1
Nov dan, novi naivnezi..Zakon je slab..beri S-L-A-B! Vklopit malo mozgancke pa dojet kaj pisejo kle..Trgovci bodo izdelkom pred rokom pustili redne cene,izdelkom po preteku pa spustili za nekaj malega...Pa ce bi spustili za 90 posto je to se zmeraj premalo.Zakaj?Zato, ker se zmeraj ni zastonj za lacnega in zato,ker bo spet ostalo premalo za lacnega..Tistega najbolj lacnega, ki pride po paket.Ker drzava ni napisala nobenega roka do kdaj so izdelki po roku veljavni, bodo ti izdelki kar dolgo na policah preden pridejo kamor treba..Ali pa jih spet ne bo.. V razmislek vsem pametnjakovicem pa se enkrat vprasanje: zakaj bi izdelku znizali ceno,ce je pretecen rok?saj vsi pravite da ni nic slabsi?konstantno negirate sami sebe.. Pa se tole...Kako zaboga boste v trgovini vedeli kaj kupujete in ce je ze fuc? A ce ne bo okusno,boste pa stran vrgli?in kako smo potem regulirali polne smetnjake hrane, ki so btw polni vec ali manj zaradi trgovcev, ki nam vsiljujejo 6000 razlicnih izdelkov, ki jih ne rabimo?dajmo malo pamet v roke in se skoncentrirat na bistvo tega zakona,ne pa na debate a je nekaj se dobro al ni
opazovalec_
29. 05. 2014 11.53
+0
+++ Kdo bo jamčil za kakovost izdelka, ki je čez rok in kakšne druge negativne učinke (zastrupitev, želočne krče, ...), ki so lahko s tem povezani? Boš kupil izdelek ga pred trgovino odprl ugotovil, da je zanič in šel po drugega? V ozadju vsega je očitno res le za zaslužek!!
santamaura
29. 05. 2014 10.26
+12
Včasih so gospodarji rekli, da je staro hrano škoda metati stran - bolje jo je dati svinjam. Danes pa zgleda, da smo mi tisti, ki jim gospodarji mečejo star kruh in ostanke od njihovega kosila
Marija Krebs
29. 05. 2014 20.29
+5
Povej kar naravnost, da gospodarji še vedno mečejo hrano svinjam.
loden
29. 05. 2014 10.23
+3
Ob takem zdravstvenem sistemu, ne upam...
loden
29. 05. 2014 10.28
+7
Na eni strani višek hrane, na drugi strani lačni ljudje. Na eni strani petdesetmetrske jahte, petstokvadratni vikendi na elitnih lokacijah, na drugi strani ponudba hrane s pretečenim rokom. Čas je, da poteče rok vsem, ki na račun države in državljanov zasebno bogatijo.
opazovalec_
29. 05. 2014 10.22
+8
V kolikor se lahko roba čez rok proda, NEBO nič podarjeno! TO SI DOBRO ZAPOMNITE!! Kaj lahko prodaš, ne podariš ali?? Posebajm, če funkcioriraš v smislu kapitalizma!!
iGURT
29. 05. 2014 10.24
-4
Več bo šlo v dobrodelne namene kot sedaj ko tega niso smeli, posebej ker tud prodajalo se bo slabše, se bo a slabše ..
loden
29. 05. 2014 10.31
+2
V smislu kapitalizma je lahko tudi tako - najprej nekaj podariš zato, da lahko kasneje toliko več prodaš.
nan?iban?i
29. 05. 2014 10.21
+2
Sem in še bom, še vedno živim.
stand van piesangs
29. 05. 2014 10.16
+6
Tako bi moralo ves čas bit....ne pa da se je stran metala hrana na drugi strani pa lačni ljudje....
Ramzess
29. 05. 2014 10.16
+2
"Vsak sedmi državljan sveta trpi zaradi lakote, skupno pa na svetu odvržemo kar tretjino vse hrane." Še vedno manj, kot se je zavrže še preden pride ta police ipd., zgolj zato se da se obdrži nadzor, cene itd.
Razumnež
29. 05. 2014 10.15
+9
Tako ... dober ukrep. Jejmo italjanske prašiče, ker smo svoje izgubili, pijmo madžarsko mleko s pretečenim rokom, pa kitajski česen, ker baje slovenski ni tako dober, oblačimo se v neke kitajske cote, ker Murine niso dovolj dobre za slovenca. V glavnem zagonmo vse kar imamo in žrimo tuje pokvarjeno. Vsem želim da se vam bodo rakotvorni in konzervatirani aditivi čim kasneje vključijo v celice... Čaka nas lepa prihodnost.
iGURT
29. 05. 2014 10.21
-1
nan?iban?i
29. 05. 2014 10.22
+5
Popravek Murine so predrage, dobre so dovolj.
iGURT
29. 05. 2014 10.24
+3
Imam srečo da sam pridelam vso zelenjavo, vsaj to ..
Ramzess
29. 05. 2014 10.14
+1
"saj jih zavezujejo zakonske določbe, da morajo hrano po pretečenem roku zavreči" Kdo je pisal te zakone se ve, lobiji proizvajalcev, ... konglomerati so si vse uredili sebi v prid.
Ramzess
29. 05. 2014 10.11
+1
"trajnosti. Ta živila so še vedno varna, zagotavljajo pristojni, ki upajo, da bo s tem ukrepom zavržene hrane manj, do hrane pa bodo tako lažje prišle tudi humanitarne organizacije." Humanitarne organizacije morda, če se proizvajalci s tem strinjajo, saj so do sedaj od trgovcev zahtevali, da hrano obvezno zavržejo, v varovane zabojnike, to pomeni, da ljudje reveži in tisti s ceste niso imeli dostopa do njih. Kapitalizem pač.
denden
29. 05. 2014 10.09
+10
A bodo sedaj ti izdelki lahko neomejeno dolgo v prodaji? Premislimo raje, če je na trgovskih policah res nujno potrebno imeti "100 " vrst moke, riža, terstenin, konzervirane hrane, pijač, itd. pripeljanih iz vseh koncev sveta, ki zaradi prevelike ponudbe potem ostajajo neprodane. Smo malo preveč razvajeni.