Slovenija

'Prodaja je velik blef'

Ljubljana, 02. 07. 2010 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prodaja časnika Večer računalniškemu podjetju s štirimi zaposlenimi je "velik blef", so prepričani v društvu novinarjev. Večerovi novinarji bodo skušali razveljaviti kupoprodajno pogodbo.

Predsednik Društva novinarjev Slovenije Grega Repovž je pozval ministrstvo za kulturo, naj "ne sodeluje več v tem blefu" in skladno z zakonom o medijih posel razglasi za ničen. Obenem ugotavlja, da je zadnje dogajanje v zvezi s prodajo časnika Večer napotilo ministrstvu, da je treba v zakonu o medijih reformirati tudi to področje.

Za društvo novinarjev je prodaja Večera "velik blef".
Za društvo novinarjev je prodaja Večera "velik blef". FOTO: Rok Plevnik

Strokovnjakinja za medije Sandra Bašič je pozvala ministrstvo za kulturo, da resno vzame svojo vlogo, da se ne spreneveda. Od ministrstva pričakuje, da bo zahtevalo pojasnila, kdo stoji za poslom prodaje časnika. "Treba je obtožiti vse, ki so odgovorni, da smo se znašli v taki situaciji." Skrbi jo, ker mediji ne povzdignejo svojega glasu, in izpostavila, da medij sam po sebi ni vreden nič, saj njegovo vsebino ustvarjajo novinarji.

"Vrednost medija je zaupanje, ki ga imajo ljudje vanj," je opozorila. Ljudje si po njenih besedah od medijev želijo neodvisne informacije, naloga medijev pa je, da izvajajo kritični nadzor v družbi. V zvezi z Večerom pa se boji, da so šle zadeve tako daleč, da je časnik že izgubil podporo svojih bralcev.

Vse novinarje je pozvala, naj po potrebi tudi stavkajo, "da jih bodo lastniki jemali resno" in opozorila, da morajo sami povedati, da ne dovolijo, da se take zgodbe nadaljujejo. "Vsakič, ko se je kolektiv nekega medija odločil, da ima dovolj, so lastniki po začetni aroganci stopili k njim," je k povedanemu pristavil Repovž. Zagotovil je, da bo novinarska skupnost novinarjem Večera v takem primeru stala ob strani. A prvi bodo morali odreagirati sami, poudarja.

"To niso več niti balkanski posli. Kdo se dela norca v tej zgodbi? Večer je kupilo podjetje s štirimi zaposlenimi, njegov lastnik pa je izjavil, da časnik prebere le občasno. Prepričujejo nas, da obstajajo ljudje, ki plačajo štiri, pet ali več milijonov evrov za zadevo, ki je sploh ne poznajo," je še izpostavil.

Novinar Večera Vasja Jager je sicer pojasnil, da bodo novinarji časnika prihodnji teden na Agencijo za trg vrednostnih papirjev vložili zahtevo za razveljavitev kupoprodajne pogodbe.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
02. 07. 2010 16.21
VEČEROVI NOVINARJI,GLEJ,GLEJ KAJ SO SI NOVINARJI STRESLI MEGLO IZ OČI KR NAJ JIH KUPI KAKŠEN KLOŠAR,BODO VSAJ KONČALI NA CESTI KOT STO TISOČ SLOVENSKIH MATER-OČETOV,SINOV-HČERA NAJ OKUSIJO BLJUZGARIJO KI SO JO ZAKUHALI,SAJ RAVNO NOVINARJI SO 90% KRIVI ZA VSE NEPRAVILNOSTI ,KER NE OBVEŠČAJO NEPRISTRANSKO,KER LAŽEJO,KER SO PODPLAČLJIVII
WikiX
02. 07. 2010 16.01
Oho, prej so bili zadovoljni, ko jih je kupila mafija in so pač malo pisali, da je načelno vse v redu ter kdo je neprilagojen, zdaj pa ni več v redu ali kako. Kakšna je razlika, ta organizirana združba je zdaj kupila podjetje legalno, ker ni nihče prijavil, da je bilo prej ukradeno kot tudi ne, da bi bilo z njihovim denarjem kaj narobe, to bi novinarji vendar lahko vedeli. Treba je razumeti, kaj je lastnina in kaj prodaja, šele potem se lahko poljubno navajajo stari komunistični pamfleti ter fraze, kot je "Vrednost medija je zaupanje, ki ga imajo ljudje vanj," in "da si ljudje od medijev želijo neodvisne informacije, naloga medijev pa je, da izvajajo kritični nadzor v družbi." To so ideali utopičnega režima, v modernem svetu pa študirajo, kako si podjetja kupujejo zaupanje ljudi, kako s propagando gojijo tradicijo, ki je ključna za dolgoročno obvladovanje trga, poligon pa so seveda najbolj mediji. Marsikaj je medij, po katerem se izmenjujejo informacije. Ljudje si želimo edino resnične informacije, ker jih potrebujemo za razvoj svojega kritičnega pogleda, pri čemer smo ob poplavi različnih virov zelo selektivni in skeptični, kar izkoriščajo mediji in iščejo načine, kako prodati svoje zgodbe ter pri tem zaslužiti. Sicer pa si poglejte recimo Američane ali katere koli druge razvite države, primerjajte isto novico v par različnih medijih in mi povejte, kdo med njimi je neodvisen, kdo kritičen, kdo pa za elito, pere možgane javnosti.
Mazagazaaa
02. 07. 2010 15.19
očitno je frima uveljavljena sicer nebi imela par miljonov a se vam ne zdi tako, sploh pa koga briga kdo jih kupi...
CoolBreeze
02. 07. 2010 15.05
Večer več ni kot je bil. Mnogokrat si ne upajo pisati o perečih temah v mestu. Recimo kdo in kako gradi sredi mesta. Kako je bobil dovoljenje, koga je podkupil, itd...Namesto, da bi raziskovali take teme rajši pred korupcijo zamižijo in pišejo o kurjih tatovih itd...Zaradi mene ga lahko prodajo tudi Hrvatom! Nimam nič proti!
burman
02. 07. 2010 14.37
ka ne boste mislili da smo pomurci reveži.pri nas tudi plavajo zelo velike ribe kot v prestolnici vendar so nekatere zelo dobro skrite.
AnyColour
02. 07. 2010 14.35
večer za 9mio €.. prihodki 3lana pa so 44k €... občutna razlika ;)
letmeseeit
02. 07. 2010 14.29
Me zanima za koliko je 3LAN kupil VEČER in odkot denar 3LAN-u.
gjuro3
02. 07. 2010 14.29
Folku pa, seveda, takoj... ...plasirati teorijo zarote...
utvara
02. 07. 2010 14.26
Podpiram, da se medij ne prodaja kar tako, nepoznanim družbam. Prosil bi pa še, da ko se dela reforma medijskega zakona, da upoštevate tudi večjo odgovornost medijev. Izjemno me moti, da si mediji lastijo neskončno pravico objavljanja vsega povprek in povprek, potem pa se zgovarjajo na "naj bi bilo", neprevrjeno ipd. Ko enkrat z mastnim naslovom na prvi strani onemogočite nekoga, oz. mu umažete ime, ga tisti povpravek kasneje na 10, 15 ali 20 strani, na osminki strani ne more več oprati krivde. kljub temu, da se zgodi, da človek neupravičeno doživi medijski linč. Torej, kot povsod, dajte im pravice, ampak določite tudi sankcije in odgovornosti.
endrug
02. 07. 2010 14.24
Če lastnike ne zanima branje novic, bodo imeli novinarji proste roke...
ti_si_nula
02. 07. 2010 14.19
saintjozef
02. 07. 2010 14.17
Še malo igric pa bo napis na strehi še največ vreden.
nikajana
02. 07. 2010 14.17
malo zgrešil komentar:)...
RealityView
02. 07. 2010 14.12
81 letnik? pa to je noro....vsem nad 60 bi moral dati ponovno preverjanje CPP vsako leto in 3x letno na zdravniške preglede!!!