Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Samo enotni in združeni v ljubezni do svojih korenin in domovine bomo zmogli poiskati odgovore na vse izzive'

Nova Gorica, 15. 09. 2017 18.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

''Prizadevanja Primorcev so nam še danes lahko zgled. Zgled za Slovenijo prihodnosti,'' je ob prazniku poudaril premier Miro Cerar. Mitja Bervar pa je na proslavi dejal, da je bila narodnoosvobodilna borba, gledano z današnje perspektive, najbolj verodostojen referendum o tem, da so Primorci del slovenskega naroda.

Slovenci smo v zadnjih 70 letih veliko dosegli, vendar se je treba še naprej boriti za svoj obstoj, za pravičnejšo in bolj demokratično družbo, za našo duhovno in materialno blaginjo. Vendar poznavajoč zgodovino ni nič samoumevnega, je na državni proslavi v Novi Gorici poudaril predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

Praznik vrnitve Primorske k matični domovini je državni praznik od leta 2006, vendar ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo uveljavitve pariške mirovne pogodbe leta 1947. S tem so velik del Primorske, Istra južno od Mirne, Reka, Zadar in otoki prišli pod Jugoslavijo, večina Primorcev pa se je po več kot 20-letnem trpljenju pod fašizmom pridružila matičnemu narodu.

Bervar je v svojem govoru na današnji proslavi ob prazniku vrnitve Primorske matični domovini opozoril, da je bila narodnoosvobodilna borba, gledano z današnje perspektive, najbolj verodostojen referendum o tem, da so Primorci del slovenskega naroda. "Svobodo so si Primorci z uporom izborili sami," je poudaril. Danes se od nekdaj enovit prostor Primorcev spet združuje v okviru skupnega evropskega prostora in dobiva svoj glas.

"V današnjem nepredvidljivem globalnem svetu smo res samostojna država, a zaradi geostrateške lege naša varna prihodnost nikakor ni samoumevna. Samo enotni in združeni v ljubezni do svojih korenin in domovine bomo zmogli poiskati odgovore na vse izzive, ki nam jih prinaša čas," je še dejal Brvar.

Slavnostni govornik je poudaril, da bodo naše današnje odločitve pomembno krojile našo prihodnost in prihodnost naših zanamcev, tako kot so jih odločitve naših očetov in mater v dolgem prizadevanju za samostojno državo. Tu je opozoril na pomembno vlogo gospodarskih projektov.

Bervar je spomnil tudi na letošnjo 70-letnico rojstva Nove Gorice, kjer je potekala tokratna proslave ob priključitvi Primorske matični domovini. Proslave so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, nekateri ministri, poslanci in evropski poslanci ter predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji.

Dotaknil se je tudi pomena dobrososedskih odnosov: "Da prizadevanja za graditev dobrososedskih odnosov, vendar na temelju obojestranskega spoštovanja, razumevanja in priznavanja pravic suverenega naroda, nikoli niso končana, nam nenehno dokazuje tudi današnji čas. Tudi tu nam bo pomagala le notranja enotnost in odločnost, da bomo ob upoštevanju mednarodnega prava in spoštljivem odnosu do vseh deležnikov zaščitili svoje interese," je poudaril in dodal, da "nam bo pri tem uspelo".

Kulturno-umetniški program tokratne državne proslave ob prazniku z naslovom Gorico novo bomo dali v dar je pripravlja in režirala Neda Rusjan Bric, na njej pa so nastopili predvsem primorski kulturni ustvarjalci. Veliki oder je bil postavljen tako, da je bila novogoriška mestna hiša, ki je bila ena prvih zgrajenih stavb v novem mestu, del kulise.

'Prizadevanja Primorcev so zgled za Slovenijo prihodnosti'

Slovenski politični vrh na proslavi.
Slovenski politični vrh na proslavi. FOTO: Aljoša Kravanja
Prizadevanja Primorcev so še danes zgled za Slovenijo prihodnosti, saj je za takšno Slovenijo, Slovenijo, kot si jo vsi želimo, pomembno, da smo pogumni, enotni, je v poslanici ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini zapisal premier Miro Cerar. Pomembno pa je tudi, da "imamo na naši poti pravo vizijo, da stopamo v prihodnost mirno in stabilno, v dialogu in medsebojnem spoštovanju".

"Našo Slovenijo, Slovenke in Slovence zaznamuje odločno prizadevanje za povezanost. V tem duhu govorimo o sodelovanju, ko gre za izgradnjo države, za krepitev naše nacionalne identitete ali v prizadevanjih za ozemeljsko celovitost," je ob državnem prazniku - dnevu vrnitve Primorske k matični domovini poudaril predsednik vlade.

Kot je spomnil, danes mineva 70 let od pomembnega zgodovinskega trenutka, ko je bila uveljavljena pariška mirovna pogodba z Italijo, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske.

Z državnim praznikom, ki ga zaznamujemo od leta 2006, tako "častimo prizadevanja Primorcev za priključitev k matičnemu narodu, ki so se pravzaprav začela že ob italijanski zasedbi jeseni 1918", je še navedel Cerar.

Na Primorce lahko gledamo s ponosom

Predsednik republike Borut Pahor pa je ob tem izpostavil, da se Primorci v času, ko niso bili del slovenskega ozemlja, niso pustili poitalijančiti, na kar lahko danes gledamo s ponosom.

Pahor je Slovencem v svojem imenu in v imenu države izrekel čestitke ob današnjem državnem prazniku, ki sicer ni dela prost dan. Praznik, s katerim se spominjamo vrnitve Primorske k matični domovini, po njegovi oceni pomeni pomemben delček v mozaiku nastajanja slovenske države.

Spomnil je, da so Primorci vse do uveljavitve pariške pogodbe leta 1947 22 let živeli pod "tujčevo nogo", pri čemer ne samo, da niso bili svobodni, ampak se jih je skušalo tudi poitalijančiti. "Naši dedje, naši očetje se temu niso pustili in so govorili slovensko. Glede tega so si bili enotni, ne glede na svetovnonazorske in druge razlike," je dejal.

Tudi zato se lahko po Pahorjevih besedah danes glede tega s ponosom oziramo v preteklost, "pa tudi z upanjem in optimizmom gledamo v prihodnost, kar je tudi prava popotnica za najmlajše", je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
16. 09. 2017 17.48
Živela Primorska!
Brabus
16. 09. 2017 12.31
+2
Kej je pa princ teme???
nikhrast
16. 09. 2017 12.23
-2
Folk se zanima za delo. dobro službo, dobre plače, cene nepremičnin, investicije na borzah, pa za svoje pokojninske sklade, recesije pa tako imamo stalno, borze tudi padajo sem in tja, ravno tako cene nepremičnin, samo, v glavnem, stvari gredo v redu. Ej, če električar lahko računa tudi do $100 na uro, pa policaj ali učitelj zaslužita do $100 tisoč, potem se ne moremo pritoževati, investicije pa tako razpršimo, tako da nekaj penziona bo.
saturnsky23 saturnsky23
16. 09. 2017 12.10
-3
Vsako proslavo, vsako prireditev, tudi prvenstva obrnejo v svojo smer. V Istanbulu se izpostavlja in prešerno naslaja Janković. Čez nekaj mesecev torej zimski čas prevzema Kocijančič. Res so ti "večni"rdečkarji lepo razporejeni. V prvih vrstah včeraj v N. Gorici, zopet ista škvadra, ki nikoli ne zaide, če gre stvar njim v prid. Toliko so mladi, da niso videli ne Nemcev ne partizanov, nič prispevali pri začetku izgradnje N. Gorice. A vseeno oni so vedno v prvih vrstah, oni proslavljajo. Le kako so se pravi čas odločili, za pravo stran. Kako so vedeli, da bo ta tema, tema o NOB, toliko časa jih zalagala. Pravzaprav včerajšnja proslava bi morala teči, govoriti o leseni karjoli, o pikonu in lopati. A oni tudi tokrat niso izneverili, pripeljali vse možne praporščake, temo obrnili v smer NOB.
fljfo
16. 09. 2017 12.26
-2
srebrnibreg
16. 09. 2017 20.33
+1
Kdo vam je kriv, če belčki niste sposobni za šport. Tek čez Karavanke vam je pa kar lepo šel od nog.
nikhrast
16. 09. 2017 10.24
-3
Ne vem zakaj se prepirate, zmagali smo, to je, zmagali so svoboda, demokracija, kapitalizem, vrednote zahoda..., propadli so pa fašizem, nacizem in komunizem.
Principat
16. 09. 2017 11.35
+2
sem ti dal + , ampak če dobro poznaš kapitalizem je vsakih 20 let krepal (1904,1914,1939,1954,1971,1989,2004.)in se ponovno spenjal na poniževanju in okupacijah drugih še ne kapitalističnih držav ,, sedaj na zadnje se je le ta ob recesiji 2004 zatekel spet k komunistom na kitajsko ,, ampak kitajci so naredili in jih prehiteli v posesti rundega bogastva širom sveta a nemci kot nemci avtorji obeh WW in plenjenje vzhodne evrope ponovno v obujanju naci in faši ter vseh njihovih podtlačanov -izd , ki so bili že vsi obsojeni
Moj?ica123
16. 09. 2017 10.15
-3
SDS bo na volitvah zmagala,ce postane Tomceva predsednica stranke,ne drzave!Potem pa juhuhu vsi na drevo,pa vik in krik,ta rdecim se bo zmesalo,Slovenija pa bo potonila u podn.Kdo dela vecjo skodo,je pa nemogoce zracunati.
ProtiRde?iZvezdi
16. 09. 2017 09.17
-5
Praznujejo pa potomci morilcev in zločincev, ki so pobili TIGR. G.olazen rdeča. Ko se tega rešimo, bomo šele zares svobodni.
Brabus
16. 09. 2017 12.33
+2
Principat
16. 09. 2017 08.40
+3
ena boljših proslav v zadnjem času , kjer je bil prisoten duh slovenski in možnost , da lahko človek pove na glas , kjer sedaj že 25 let je bolj zaželjeno da si tiho in govoriš tisto , kar želijo slišati ,, tako je po 91 uveden demokracijski mobing , iz delavca si prekvalificiran v tlačana , birokrati v klimatskih prostorih z nesposobnostjo in neodgovornostjo tepejo državo dvakrat , najprej z dobro plačo in potem še s šlampastim delom kjer sledijo tožbe , da o lobiranih in v mrežo spletenih kravatarjev sploh ne govorim , tu pa smetarijo revanšisti z razmetanim podstrešjem in dresiram odzivom , ki ga uvajain spore povzroča hohštapler že 27 let , skregal slovence do korenin in to v celotni državi , čeprav je največ kriva ena pokrajina , vsi lepo dajete komentarje - seveda pod anonimkami , a kaj če vas bi objavili s polnim imenom in naslovom , sledilo bi brisanje da bi kabli goreli ,, kako eni težko dojamejo razvoj in še kako ga na nesramen način zavirajo na vse možne načine ,, ............. sedaj pa vsak minus mi bo v potrditev o resničnem komentarju , resnica v terno
ssbobo
16. 09. 2017 09.29
-2
Bravo.... prav imaš....... le zakaj se nekateri spuščajo-mo na tako negativnost ksr se tiče poltično usmerjenih tem..... morebiti ZATOl ker lahko s svojim komentarjii oz pomisleki izražaš svoja občutja v tem Slowenistanu..... sigurno je nek vzrok da ljudje tako na veliko kritizirajo vodilno ter zakonodajno oblast katera se nikoli ni znala postaviti za državljana v podporo ampak in edino samo za svojo korist...... uprašanje je le zakaj jih tako malo hvali ves ta sistem..... glede na to da sejih dokaj veliko napaja iz njega
MalaZaba
16. 09. 2017 08.38
+0
Na sliki pa Slovenski politični vrh,v prvi vrsti pa penzionist Kučan. Da ne bo več kdo v dvomih kdo še vedno vodi to mafijsko državo.
komarec
16. 09. 2017 08.58
+1
Vzemite mu oblast iz rok, če ste v to prepričani.
komarec
16. 09. 2017 09.08
+1
Ko boš ti dvakrat predsednik Slovenije, boš lahko tudi ti sedel-a v prvi vrsti.
ProtiRde?iZvezdi
16. 09. 2017 09.16
-2
Seveda na kupljenih volitvah in truplu Krambergerja.
komarec
16. 09. 2017 10.40
+2
No kdo se bo koga rešil bomo še videli in kdo je g. olazen tudi.
komarec
16. 09. 2017 10.40
+1
No kdo se bo koga rešil bomo še videli in kdo je g. olazen tudi.
nikhrast
15. 09. 2017 22.56
-2
Ljuba teta, kakšen hec, malo smo gledali, pa se smejali. No, lačni umetniki in artisti so pa dobili nekaj dela. Pa vsa ta reklema z rdečo zvezdo za heineken pivo, upam da so bili dobro plačani.
krtofl
15. 09. 2017 22.59
+5
Skunk Works
15. 09. 2017 22.51
+1
Pol Ljubljane se že veseli po današnji tekmi, saj so postali dvojni evropski prvaki
komarec
16. 09. 2017 09.04
+3
Nekateri lahko praznujemo vse praznike, nekateri jih sploh nimate.
trumpet2018
15. 09. 2017 22.41
-2
Toliko zastav s petokrako, kot bi bili v Severni Koreji, ne moreš verjeti, kot v dobrih starih Titovih časih, samo, piše se leto 2017, ne pa 1977, sklicevanje na nekakšne korenine, pri zadnjih vratih pa na skrivaj uvažajo teroriste, enotni ste pa samo v tem da boste čim prej podarili Piranski zaliv Hrvatom, Levaški nesposobni bleferji, ste že začeili s predvolilno kampanjo, malo prepozno, bi morali že prej kaj pokazati, pa niste ničesar, razen dolgovezenja, praznih obljub in mešanja megle.
Skunk Works
15. 09. 2017 22.47
+2
trumpet2018
15. 09. 2017 22.48
+1
piljan
15. 09. 2017 22.56
+4
krtofl
15. 09. 2017 22.58
+1
nova stranka nova zmaga...sds pa spodvit rep po volitvah...
komarec
16. 09. 2017 09.02
+5
trumpet a niste še rešili problema S. Koreje, ko ste tako veselo obljubljali kako bo Trump to zadevo rešil v parih urah? Kaj sedaj, a se je po ka**l?
ssbobo
15. 09. 2017 22.31
+0
Jaz bi pa Boratu zgolj izpostaviil da neki naši kokošarkaši igrajo v finalu Eurobasketa......
Skunk Works
15. 09. 2017 22.17
-1
Žalostna zgodba...Slovenija...
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.19
+13
Res je. Nekateri so se rajši pridružili Dolfiju in skupaj z njegovimi uničevali našo domovino in naš narod namesto, da bi ju branili pred njim.
krtofl
15. 09. 2017 22.24
+5
in še plačani so bili za to....domobranci....
Skunk Works
15. 09. 2017 22.25
-3
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.25
+2
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.26
+2
Dokler jih imajo drugi jih imava tudi midva. Sicer si pa ti zadnji kateri bi lahko o tem spraševal kot plačanec za pisanje na portalih pod nešteto nicki. Pa eni gledamo naše slovanske brate kako igrajo.
Skunk Works
15. 09. 2017 22.29
-6
Eni trosite neumnosti in jaz sem samo realwork in delam
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.31
+3
Seveda, seveda...pa veš, da ti vse verjamem. HAHAHAHA....................
krtofl
15. 09. 2017 22.32
+5
delaš?....a ne šteješ denar....ti ni to glavno delo.....
ssbobo
15. 09. 2017 22.35
-1
Lol....... meni bi bilo popolnoma vseeno če bi bila sedaj TU Germanija........ oz. še sedaj nevem zakaj so se sploh borili....... zato da smo kjer smo...... to je žalostna zgodba
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.35
+5
krtofl- ampak ta tip me vedno nasmeji s svojimi sanjami in hvaljenjem. Toliko dela in tako bogat pa se potem tu na tem portalu ubada z nami siromaki.
Skunk Works
15. 09. 2017 22.36
-3
Real delam, kot vedno, denar štejem seveda, vi ne?
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.38
+3
Šteješ ja. En komentar toliko centov krat toliko komentarjev je toliko evrčkov krat toliko nickov je...
Skunk Works
15. 09. 2017 22.42
-4
Real delam...očitno ti je pošteno delo tuje
krtofl
15. 09. 2017 22.57
+4
komarec
16. 09. 2017 09.11
+2
Real ne smeši se tu gor s štetjem denarja. Šteješ tistih par fičnikov, ki jih dobiš kot štipendijo od majerja. Ti nimaš pojma o delu in o ženskah.
marker1
15. 09. 2017 22.11
-7
Veliko tovarn, cest, elektrarn in drugih tirov bi zgradili z denarjem, ki ga zapravimo vsako leto za te nepotrebne in preživete proslave, ki se vrstijo dan za dnem čez celo leto.
krtofl
15. 09. 2017 22.15
+8
veliko je šlo za cerkev...in še gre tem plačanim izdajalcem.....
fljfo
15. 09. 2017 22.20
-2
Res je Krtofl, a to ne izničuje njegove trditve...
srebrnibreg
15. 09. 2017 22.20
+6
Kdor ne spoštuje svoje preteklosti tudi prihodnosti ni vreden.
krtofl
15. 09. 2017 22.23
+2
eFranjo
15. 09. 2017 21.47
+5
država, ki nima svoje meje, svojo vojsko in svoj denar ni država, tako da slo že dolgo ni več država kot govorijo politiki z figo v žepu. nekoč smo bili država, sedaj pa nismo več.
samuray1
15. 09. 2017 21.41
+5
Obljubljeno deželo Beneško,Trst in Horico pa vse do Vrhnike so vam češ nacionalno ponosnim in zahodnjaško usmerjenim,za vedno odvzeli Angleši in Francozi,torej sile antanteter isto podarili Italijanom kot darilo zaradi italijanskega sodelovanja v vojni zoper zločinske AO soldateske in njihovih podrepnikov. In nobeni Hrvati Srbi ali ostali slovenski politiki iz tistih burnih obdobij. Komuniste na Yugoslovanski tron je osebno vam ljubljeni ČERČIL direktno pripelal. Krono po zahodnjaškem modelu so iz Londona,preko Jalte direktno na Vis dostavili,toda zlato so zadržal kot vojaški plen.. "JASNO"
Heretik1
15. 09. 2017 21.36
+22
Če ne bi bilo partizanov, Primorska nikoli ne bi bila v Sloveniji!
Kollerik
15. 09. 2017 22.31
+1
pizzamargerita
15. 09. 2017 21.28
-9
ce ne bi bilo boljseviske revolucije, bi bila Gorica slovenska!!!
eFranjo
15. 09. 2017 21.49
+0
gorica je bila slovenska, pa so nam jo italjani ukradli
Fifi 24
15. 09. 2017 21.53
+2
Pizza ja ta bo ja tako kot je bila prej pred revolucijo kaj ?? hahah
Kollerik
15. 09. 2017 22.32
+1
pizzini idoli nam niso priborili nazaj Primorsko, Kras, Postojno...
Castrum
15. 09. 2017 19.08
+15
Leta 1930 so se moji ponosni Primorci, tigrovci skupaj s primorskimi župniki, z roko v roki začeli boriti proti fašizmu. Na žalost je potem komunizem ene in druge popolnoma izobčil in zatajil !
johanca123
15. 09. 2017 19.11
-1
In potem ste bli ujetniki komunizma dvakrat tol cajta in sedaj ste 25 let sluge komunističnih potomcev, ki vam danes pravijo pravljice
fljfo
15. 09. 2017 19.14
+11
Castrum ++++++ Potem pa so nam Beograđani prodali Benečijo, Trst in njegovo zaledje za hrvaške otoke....Kako so nas Slovence opeharili, Hrvati se nam še zdaj posmehujejo
korintos23
15. 09. 2017 20.09
+3
Invalidi, takrat je bila Juga, Trst za celotno obalo in otoke, take menjave še ni bilo! Kdo pa vas je silil da morate Jugo zrušiti, ste upali da gre obala in otoki k Sloveniji? hahahaha
fljfo
15. 09. 2017 20.16
+6
Kori, a si ti Jugoslovan ali Slovenec? Ali morda Hrvat, ker podpiraš njihove pridobitve? Prav ogorčen sem nad takšnim pomanjkanjem narodnega ponosa...Živela Slovenija!!!
samuray1
15. 09. 2017 21.24
+3
ti nimaš nič skupnega z narodnim ponosom..pa kupit se tudi ne da.
Castrum
15. 09. 2017 21.44
+6
Kori...moji predniki se niso birili za otoke, saj to nikoli ni naše bilo. So se pa borili za Trst, Gorico, Gradež, Tržič, tržaško in goroško. ..in vse to smo po vojni izgubili. In 100 000 Slovencev je ostalo v Italiji. To je bila cena, ki smo jo plačali Slovenci, pa čeprav so bili primorski tigrovci prvi borci proti fašizmu v Evropi. Ampak komunisti so njih in sSlovence izkoristili in izigrali.
Fifi 24
15. 09. 2017 21.46
+0
Alo castrum in kompanija spet alternativna zgodovina ? haha---------------- ja zupniki (množina da se razume ne ti in tam posamezen ti so bili TUDI v partizanih) so se boril proti italiji-vatikanu? aham ja sigurno ja svečkarji spet sanajjno kako je zdaj nova agenda je Tompson še prijatelj z akaterega se bori ali po novem ne več? haha..in btw jp trst bi dobili Tigrovci sami ja ta bo ja Trst so dobili Italiani kot nagrado za kapitulacijo ovce zato so zavezniki poslali tita iz trsta ne zato ker je komunist
den456
15. 09. 2017 21.47
+2
TIGR je bil narodni ponos, komunisti pa narodova poguba.
eFranjo
15. 09. 2017 21.51
-2
a z tistimi župniki, ki so prisegli okupatorju?
eFranjo
15. 09. 2017 21.53
-1
fljfo
15. 09. 2017 21.56
Fifi, ne bomo dolgovezili saj je matematika preprosta...Koliko Slovencev je ostalo na Italijanski strani in koliko Italijanov na Slovenski? Zakaj to slavimo kot zmago?!?!
samuray1
15. 09. 2017 21.57
+1
CASTRUMF ffffffffff, ALTERNATIVNI ZGODOVINAR. Da človek crkne od smeha.