Slovenija

FOTO: Privlačni študentski status

Ljubljana, 01. 10. 2008 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Neda Došenović/STA
Komentarji
25

Bruci so z začetkom študijskega leta začeli spoznavati študentsko življenje, ki je nekaterim tako privlačno, da iščejo načine, s katerimi bi si ga lahko podaljšali.

Prvega oktobra se je začelo tudi novo šolsko leto za študente. Danes je vse še bolj sproščeno, saj so na večini fakultet sprejeli bruce in tako se pouk za starejše študente še ni začel. Letošnje šolsko leto je tudi zadnje, ko so se študentje lahko vpisali v stare študijske programe, saj bo v prihodnje na voljo le še bolonjski način študija.

Bolonjski študijski program si prizadeva tudi, da bi z obvezno navzočnostjo profesorji lahko preprečili pojav praznih predavalnic.
Bolonjski študijski program si prizadeva tudi, da bi z obvezno navzočnostjo profesorji lahko preprečili pojav praznih predavalnic. FOTO: Reuters

Študentje v prvih dneh nimajo največ opravka s samim študijem, ampak z urejanjem statusa, s kupovanjem bonov in z urnikom. Praviloma fakultete ponujajo vpis že pred začetkom šolskega leta, velikokrat pa se študentje jezijo zaradi gneče pri vpisu in počasnega dela v referatih. Težave so nekatere fakultete poskušale rešiti tako, da so vpis omogočile prek spleta, a so študentje kmalu ugotovili, da tudi vpis iz domačega naslonjača ni brez napak. Zaradi veliko posameznikov, ki se predvsem zaradi izbirnih predmetov (pri katerih je število prostih mest omejeno) želijo vpisati čim prej, prihaja do preobremenjenosti spletnih referatov. In ko omenjena aplikacija deluje počasi, poteka tako tudi vpis.

Dodatno težavo povzroča urnik, saj po navadi fakultete ne dajejo možnosti, da bi si ga študent sestavil sam. Tisti, ki to možnost imajo, pa velikokrat urnik spremenijo že po vpisu ali tik pred začetkom šolskega leta, kar pomeni, da lahko pride do prekrivanja terminov posameznih predmetov.

Naslednja težava je kupovanje bonov. V oktobru, po navadi pa tudi v novembru, se pred prodajnimi mesti študentskih bonov valijo vrste študentov. Študentske organizacije posameznih univerz tako svetujejo, da študentje kupujejo vse bone hkrati, pripravijo drobiž, se prej pozanimajo o ceni bonov, hkrati pa se je na prodajna mesta dobro odpraviti dopoldne. V Ljubljani velja tudi, da morajo bruci prvi nakup bonov opraviti na prodajnem mestu na Kersnikovi ulici, tako da je v tem času tam mogoče opaziti ogromno novopečenih študentov.

Iznajdljivi študentje

V teh dneh je treba poskrbeti tudi za podaljšanje statusa, zato študentski servisi opozarjajo, da morajo študentje prinesti potrdilo o vpisu.
V teh dneh je treba poskrbeti tudi za podaljšanje statusa, zato študentski servisi opozarjajo, da morajo študentje prinesti potrdilo o vpisu. FOTO: POP TV

Nakupovanje rabljenih pa tudi novih učbenikov in knjig ni edina tržna niša v študentskem življenju. Študentje namreč znajo izkoristiti tudi svoj status. Ne le da lahko na spletu najdemo oglase za prodajo študentske nalepke, v študentskih domovih in okolici fakultet so prisotni tudi oglasi za prodajo odločb za sobo v študentskem domu. Tako lahko nekdo, ki pavzira in je izgubil status, ali pa nekdo, ki je že diplomiral, pa se mu še ne mudi v svet odraslih, svojim študentskim letom mirno doda še kakšno leto ali dve. Uživa lahko prednosti študentskega življenja, vprašanje pa je, kdaj se naveliča zabav, ki so zelo pogoste. V navadi je namreč, da so domovi stičišče vseh študentov, ne glede na to, ali ti tam dejansko živijo.

Oktober tako pomeni tudi začetek številnih brucevanj posameznih fakultet in smeri študija ter drugih zabav, ki za študente pomenijo sprostitev. Seveda se študentje pripravljajo tudi na izpite, bolonjski sistem pa prinaša tudi sprotno delo med šolskim letom, tako da tudi težav študija ne gre zanemarjati. Kljub temu pa študentsko življenje nekaterim še vedno pomeni eno lepših obdobij življenja.

Predsednik Türk študentom zaželel uspešen študij

Predsednik republike Danilo Türk je v izjavi ob začetku študijskega leta študentkam in študentom zaželel uspešen študij in prijetno študentsko življenje, ki je pomemben in nepozaben del študija. Profesorjem in drugim, ki sodelujejo v pedagoškem procesu, pa je Türk zaželel čim več iskrenega pedagoškega veselja za delo z mladimi ljudmi.

Na prvi študijski dan je predsednik sicer obiskal Jesenice, saj je v omenjenem mestu potekala otvoritev visoke šole za zdravstveno nego. "Mislim, da bo lahko ta šola zelo veliko prispevala k mednarodni primerljivosti razvoja Slovenije," je dejal. Poudaril je, da so Jesenice uspele v kritičnem trenutku pridobiti evropska sredstva, da so spremenile svojo urbanistično podobo in svoj koncept. "Mislim, da je v tem velika lekcija tudi za Slovenijo kot celoto," je pojasnil.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafaela_
02. 10. 2008 16.11
Očitaš mi funkcionalno nepismenost, za katero očitno bolehaš sama. Nikoli nisem trdila, da je PF najhujši fax ever... Deleč od tega. Sovražim fax in večino folka na našem faxu, ker je 3/4 folka vase zaverovanih, sam sebepolnih in nadutih študentov, ki so s trenutkom, ko so prestopili prag PF in v roke dobile prelepo rdečo knjižico - index, mislili, da je ves svet njihov in da so mali Čeferinčki in Seničke... Nikoli nisem hvalila našga faxa, ker roko na srce, na faxu sem skoraj vedno samo takrat, ko grem na izpit al pa na kakšen \"pomemben\"predmet, vaje itd. Ne prenesem ne folka in ne nadutih prfoksov. Na živce pa mi gre, če nekdo govori, da je PF na izi, ker ni... Rajš bi celo leto hodila na vaje, pisala seminarske in se udeleževala drugih seminarjev in razprav, samo da mi na koncu ne bi bilo potrebno konzumirate teh preobsežnih knjig... Rajši to, kot to kar imamo pri nas... Ampak zaradi ljubezni do študija in veselja do prava mi tudi to ni problem, kar sem že večkrat zapisala...
polona
02. 10. 2008 14.32
@Rafaela: Ni mi treba razlagat o tem kakšen je nadaljni potek študija na PF, ker imam brata ki ga je naredil z odliko in zato dobil več nagrad, lahko si ga kdaj tudi videla kdaj na kaki konferenci na faksu. Tako, da... Kar mene moti pri že diplomiranih ali bodočoh pravnikih je ravno ta zagledanost v svoj faks, vsi ostali so itak lažji, kar nekaj, sam PF je najbolj super. Kot sem ti že napisala ne gre za lažji ali težji študij gre za drugačne študije. Na PF se zahteva sedenje pred knjigo en meces pred izpitom. Na drugih faksih namesto tega počnemo druge stvari. Razumeš? In če bi prebrala kar sem napisala bi videla, da nisem napisala da imaš to poznastva amapak da jih ima 3/4 drugih študentov. Dej si priznaj ene stvari in objektivno oceni svoj faks. Jst komt objektivno ocenim FDV, ker vem da več kot pol študentov nima pojma kaj sploh delajo na faksu (očitno so med njimi tudi tvoji prijatelji). Kritiziram lahko tudi mnoge stvari. Je pa dejstvo, da če želiš lahko od študija na FDV-ju odneseš ogromno. Ter, da je študij po zahtevnosti bistveno težji kot v mnogih evropskih državah. Sem bila na izmenjavi zato ne govorim na pamet. In če mi boš rekla, da je PF pa najbolj super faks se bom pa začela le smejat, ker poznam preko brata toliko raznih zgodb. Da te ne moti da prfoksi pri vas popestrijo ure z dvigovanjem ega na račun žaljenja drugih fakultet je tipično z adanašnjo mladino, ki jim je vseeno za vse. Na ta način itak vaši prfoksi kažejo kakšne osebnosti so...
pridna1
02. 10. 2008 13.45
Rafaela, uredu se zmeniva potem heh.. samo glede tega,da je v 1letniku večina piflarskih predmetov,se nebi strinjal.. mi smo imeli \"uvod\" v ekonomijo, katerga večina še po letu ali več opravlja ponovno, ker je večina razumevanja in računanja..pa še veliko takih predmetov je.. no lepo se mej, pa uspešen študij ti želim. lp
Rafaela_
02. 10. 2008 10.25
Prvi letnik je samo piflanje skoraj na večini fakultet, saj gre za spoznavanje občih predmetov in osnov za nadaljevanje študija... Očitno izpita iz rimskega prava nisi naredila, ker če bi ga, bi vedela, da že tu ni prisotno zgolj piflanje, pač pa v mnogo včji meri razumevanje... Ne pozabi da je izpit zasnovan iz 7 vpr., ki vbistvu niso vpr. pač pa primeri situacij, ki jih moraš rešit. Ni idiotski in nerealni primeri so smešni, a žalostno je to, da je od njih odvisna ocena izpita in uspeh. Pa da ne bi omenjala, da si pri odg. omejen na 2, največ 3 povedi. V nasprotnem primeru ti odg. prečrta, četudi je pravilen, in dobiš 0 točk. Druga je s Pravno zgodovino, Pravoznanstvom in Sociologijo prava ki so živa piflarija, ki sem jo vedno sovražila... A če bi pot na PF nadaljevala bi spoznala, da ostali predmeti niso takšni... Pri meni doma ni nihče pravnik in nihče nima vez, da me bo nekoč, ko končam spravil nekam delat v neko elitna odvt.pisarno.. Zahvalim se lahko le sebi, svoji vztrajnosti in pridnosti ter ocenam, da sem si prislužila kadrovsko štipendijo in to brez kakeršnihkoli vez in mam tako vsaj zagarantirano službo po dilplomi.. Tudi to je nekej... Da se prfoksi norčujejo iz FDV-ja, me ne gane, ker ne dam nič na to... Vem le, da je študij bistveno lažji, kar so mi povedali prijatelji, ki tam študirajo... Smešno pa je, da vedno PF kritizirajo tisti, ki so se izpisala še predno bi opravili 1.letnik.. Pa s tem ne mislim nič slabega, pač ni vsak za vse... denis099: se bova zmenila po tem, ko diplomiram :))) Aja, pa še to, stranke si izbiram na podlagi tega, za kater nogometni klub navijajo, jest sm za Juve, če ti nisi, maš slabe šanse JOKE :PPP
polona
01. 10. 2008 21.59
@Rafaela: govorim iz lastne izkušnje. Moja prva izbira študija je bila pravna fakulteta. Na kar sem ugotovila, da to to ni to in sem šla tja kamor sem si v bistvu res želela na sociologijo na FDV. K moje mu prepisu pa odnos in ravnavnje na PF sigurno ni prav nič pripomoglo, k večjemu me je le vzpodbudilo. Zato vem ko govorim o pivlanju. Če tebe zanima pravo res super, ostalih 3/4 študentov so pa na vašem faksu le zarad svojih mamic in očkotov, ki jim bodo kasneje zrihtal službe. Pać samo rekrutacija elit. In tako kot ti, tudi večina prfoksov na PF za hobi MED PREDAVANJI pluva po FDV-ju. Res je, da je na FDV-ju par \"čudnih\" smeri imaš pa tudi par odličnih in zelo zaposljivih programov. Tako, da ni mogoče vsega metati v isti koš.
luciluk
01. 10. 2008 19.58
o-o eni ze pisetre doktorskew dizertacije po forumih. Studenti uciti se je potrebno ne pa debatirat po forumih. Al pa pejte rajs v KMS zagrabt fletn deklico/pjeba
pridna1
01. 10. 2008 18.48
RAFAELA, mislim da si zelo kredibilna sogovornica. Vendar v piflanju ne vidim poante. Recimo na ekonomskih smereh je zelo pomembno računanje poslovnih financ, deficitov,suficitov ind.. pa nebom se prerekal kateri faks je lažji in težji. Pomembno je,da vsak študira tisto kar ga veseli. Bi pa prav gotovo tebe najel za pravnico,saj ti vrjamem da dobro študiraš, v primerjavi s takšnimi študenti PF in ostalih fakultet,kjer vse prepišejo. lp
Rafaela_
01. 10. 2008 18.20
Ko bi vedeli, da ni vse v piflanju in mnogo več v razumevanju... Primeri izpitov niso zasnovani na goli teoriji, pač pa njeni uporabi v praksi, kar pri tako abstraktni vedi kot je pravo, ni vedno enostavno... Prvi pristop, torej esejska vpr. najdete na PF MB, kamor gre velik študentov, ki obupajo na PF LJ... Pri nas ni enostavno, tu so še dvojčki in trojčki... Narediti moraš polovico tega sestavljenega izpita, da ti ga priznajo, v nasprotnem primeru pišeš vse šeenkrat, četudi si posamezen izpit pisal pozitivno... Aja, pa še to Polona... Četudi se je št.točk za vpis znižalo, to še ne pomeni, da je PF enostavn fax... Verjetno govoriš iz lastnih izkušenj s kakšne Pedagoške, kjer pojčkate in se učite igrice za otroke, pa ne me narobe razumet, point je, da ne prenesem, da nekdo nekaj sklepa pa sploh ne pozna ozadja zadeve... Sicer pa, če bi bla PF tako zelo enostavna, mi pa povej zakaj ne grejo kar vsi na PF? Glej, sploh nima veze... Vsak si je nekej izbral, jest sem si PF. Pa mi ni hudo sedet za knjigami cele dneve, ker bom enkrat od tega nekej mela, moti me edin to, da PF nekateri mečejo v isti koš z drugimi lažjimi faxi... Lažjimi v tem smislu, da je obseg mnogo manjši... Aja pa še to... A na FDV na piflanja? Pa kaj ti bo FDV, ko je fax z najnižjo stopnjo zaposlitve, saj navsezadnje usposablajo za poklice, katerih v družbi sploh ni... Kulturolog, komunikolog, politlog... Kok je ustreznih razpisou za vsako leto? Malo, zato so v večini brezposelni in delajo magisterije in doktorate ter pridejo do te stopnje, da jih nihče ne zaposli zaradi previsoke stopnje izobrazbe in posledične višjih plač... Tko je in temu se reci funkcionalna brezposelnost...
budda
01. 10. 2008 17.13
ja polona upam, da se ne norčujejo iz strojnikov ;)
black1cat2
01. 10. 2008 14.08
Za moj faks se je bilo treba fajn potruditi in žrtvovati dosti prostega časa. Kakšna zabava je bila tudi vmes, seveda, a če bi se samo temu prepustila, bi še zdaj lahko pavzirala v prvem letu, ne pa zaključila! Še največji \'piflarčki\' niso zaključili v 5 letih. Je pa eno dejstvo - vidi se, če študent resno študira, hodi na izpite in se trudi, ali pa je samo kvazi študent, vpisan in do izpitov sploh ne pride (oz. še bolje - sploh do faksa ne pride, razen ko gre pomotoma mimo stavbe). Študentom bi se dalo pogoje, tako da tudi tisti, ki bi si hoteli vzeti povsem prosto leto s statusom, bi ga lahko med letom izgubili, če ne bi hodili na izpite (ali pa - če res nima resničnega vzroka za odsotnost - naslednje leto nepreklicno konec statusa)!
pridna1
01. 10. 2008 13.51
Ja res je glede na to, da imamo na FM, predavatelja, ki pozna razmere na PF, je dejansko res kar ste napisali. Gre se samo za golo piflanje in nič drugega. Pri nas so obvezne vaje, tako da gre za praktični in teoretični del. Glede vsega pa; na študijskem središču v Celju,kjer se tudi izvaja redni študij FM, je bilo nekaj let nazaj potrebno z odliko dokončat maturo ali imeti res nadpovrečno število točk za vpis na redni študij, kar kaže na dejstvo, da vsakega povprečnega srednješolca ne sprejmejo,kar je pohvalno.
pridna1
01. 10. 2008 13.48
Karkoli so že pisali o Fakulteti za management( seveda bodo vse namerne izjave,ki so škodile ugledu fm, na sodišču dobile epilog), vam lahko iz lastnih izkušenj povem, da je študij dokaj težak. Glede na to, da se pri posameznem predmetu obravnava za en kolokvij literatura za podiplomski študij( magistrski strokovni), na dodiplomski ravni, je študij težak. Res pa je, da imamo prvovrsten kader,se pravi nekdanje vrhovne sodnike, državne sekretarje in nekdanje ministre, ki so predavali v Zda in drugot, je študij zelo kakovosten v primerjavi z nekaterimi visokimi šolami in fakultetami,kjer \"predavajo\" profesorji iz srednje šole z komaj dokončanim magisterijem. Kakovost programov, se pa že tako kaže pri diplomantih te fakultete, ki so prvovrstni strokovnjaki ali pa podjetniki( poznam konkretne primere).
polona
01. 10. 2008 13.42
@Rafaela: Kdor si tako želiš študirat pravo bo pač moral potrpeti tudi porazen odnos porfesorjev do študentov. Iz mojih izkušenj vem, da 3/4 študentov pravo študira zarad povsem drugačnih razlogov kot navdušenjem nad bodočim poklicem. Kot drugo je študij na PF povsem drugačen kot na mnogih drugih družboslovnih študij. Bistvo je na piflanju, na predavanja ni ravno treba hodit - dobiš zapiske od kake pridne študentke in sediš en mesec pred izpiti za knjigami. Drugje je pa večji povdarek na celoletnem delu, na pisanju številnih seminarskih nalog, poročil, ustnih nastopov. Tega na pravni fakultet praktičnoi ni. PF je zarad svojega odnosa v zadnjih 8 letih tevilo točk potrebnih za vpis nanjo bistveno zmanjšala. Praktično vsak gre lahko sedaj študirat na PF. Kogar pač ne moti seksistični in drugače po večini katastrofalen odnos profesorjev, ki se za hobi norčujejo iz drugih LJ fakultet. Mogoče se bo kaj spremenilo ko bodo končno začeli s bolonjsko reformo.
Iluzionist
01. 10. 2008 13.42
morski sadež bi pa kar onemogočil študij...
morski_sadez
01. 10. 2008 13.40
@Rafaela Na pravni piše izpit cca 200 študentov, v povprečju študent napiše 7 strani. Vse skupaj nanese 1400 strani. Takoj drugi dan pa so že rezultati. NI MOGOČE da v eni noči profesor vse popravi, četudi mu pri tem pomagajo asistenti! Pa vendar se to dogaja.
Rafaela_
01. 10. 2008 13.20
Udobje študenstkega življenja je popolnoma odvisno od izbire faxa... Nekdo, ki študira na Fakulteti za org.vede v Kranju ali pa Socialno delo v LJ in na drugih podobnih fakultetah, se nikakor ne more primerjati z zahtevnimi fakultetami kot so Medicinska, Veterinarska, Pravna, Strojna in druge... Ne mi rečt, da ni razlike, če nekdo na FOV(org.vede) piše izpit iz 30strani, medtem, ko mi na PF(pravna) pišemo izpit, npr.trojček, ki je sestavljen iz treh predmetov in obsega 800strani... Nej bo ogranizacija posameznih študentov še tako vrhunska, ni vedno vse odvisno samo od znanja... Pri nas je profesor, za rimsko pravo, ime si je ustvaril sej ga poznajo skor po vsej Sloveniji, ki pri zatiranju štunetov blazno uživa... To so le moje izkušnje....
010708
01. 10. 2008 12.34
hm... glede na to, da sem s faxom opraviu pred pol leta, in da imam sedaj že 6 mesecev delovne dobe... lahko rečm, da mi študentska leta niso bila najboljšaaaaa in oh in sploh! :P hehe najbolj brezskrbno mi je bilo v srednji šoli, kjer nisi se tolk odgovoren .... ko se enkrat začne fax in iskanje stanovanja v LJ... pol so pa že večje krize... je že res, da ga žuraš na polno ( precej na polno...vse od KMŠja, pa do uf uf ) ;) sam vseeno... jepa res, da postaneš bolj samosvoj, bolj odgoren, denar prislužen s svojimi \'\'žulji\'\' drugače zapraviš, kot če ga dobiš od staršev... sicer pa, vsak si lajf kroji po svoje! LP
.vedno
01. 10. 2008 12.20
sanjam o 10, učim se za 9, znam za 8, upam na 7, pišem za 6, dobim pa 5 :D Sploh ne vem zakaj bi se neki \"piflo\", važn da naredim pa četudi je 6 sam da je :D.
morski_sadez
01. 10. 2008 12.16
Vsakemu študentu bi morali onemogočiti študij, če po 5 letih ne uspe zaključiti vseh izpitov in v enem letu spacati skupaj diplome!
pridna1
01. 10. 2008 12.15
nedasemi, nebi reku da si ne znam organizirat sam dobesedno se je tolk za pripravljat da je težko:S seveda ne govorim za ocene 6, ponavadi se pripravljam za 9, in gre zelo ogroooomno časa:S