Slovenija

'Privarčevane' socialne transferje vam lahko trgajo

Ljubljana, 29. 07. 2013 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Če ste prejemnik socialne pomoči, še ne pomeni, da so ta sredstva "varna" pred izvršbo. Zakon o izvršbi namreč dovoljuje poseg v socialne transferje, če so na vašem bančnem računu ostali po 1. v naslednjem mesecu. Zadeva ni nova, je pa marsikoga od vas zelo ujezila.

Če ste prejemnik socialne pomoči, še ne pomeni, da so sredstva na vašem bančnem računu 'varna' pred izvršbo. Če gre za sredstva, nakazana za tekoči mesec, potem vam jih z izvršbo ne smejo trgati, če pa vam je denar ostal na računu tudi po 1. v naslednjem mesecu, potem vam lahko banka denar, pa četudi gre za socialne transferje, trga.

Socialnega transferja, pa četudi gre zgolj za otroške dodatke, nikar ne puščajte na računu po 1. v naslednjem mesecu, še posebej, če vam grozi izvršba. Ena od možnosti je, da jih po nakazilu dvignete in shranite v hranilniku.
Socialnega transferja, pa četudi gre zgolj za otroške dodatke, nikar ne puščajte na računu po 1. v naslednjem mesecu, še posebej, če vam grozi izvršba. Ena od možnosti je, da jih po nakazilu dvignete in shranite v hranilniku. FOTO: Thinkstock

Socialni transferji so po zakonu o izvršbi in zavarovanju sicer izvzeti iz izvršbe, kar določa 101. člen zakona, a hkrati 137. člen zakona določa, da na denarna sredstva, ki jih ima dolžnik pri organizaciji za plačilni promet iz naslova prejemkov, ki so izvzeti iz izvršbe, oziroma je izvršba nanje omejena, ni mogoče seči z izvršbo, v kolikor gre za prejemke, nakazane za tekoči mesec. Če pa vam uspe kakšen evro privarčevati in prenesti v naslednji mesec, potem bodo ta sredstva razumljena kot privarčevana in vam jih bodo upniki seveda takoj trgali. "Prejemek iz naslova denarne socialne pomoči je torej izvzet iz izvršbe, če gre za prejemek za tekoči mesec. V nasprotnem primeru pa se lahko šteje za privarčevani dohodek oziroma za privarčevana sredstva in je lahko predmet izvršbe," odgovarjajo na pristojnem ministrstvu za delo.

To sicer ni nič novega v Sloveniji, a je očitno še vedno kar precej oseb, ki s tem zakonom niso seznanjene in so bile nad potezo banke presenečene.

Glede na slabe ekonomske razmere v državi sklepamo, da je takšnih, ki bi uspeli privarčevati kakšen evro od socialne pomoči, resnično malo, če pa vam to uspe, potem je zagotovo ena možnih rešitev, da denar shranite v nogavico ali pa v hranilnik vašega otroka, kjer je zagotovo bolj na varnem.

30 evrov za en sklep

Druga stran te zgodbe pa so stroški, ki jih banke komitentom zaračunajo za obdelavo takšnega sklepa o izvršbi. Bralec nas je opozoril, da mu je banka za obdelavo sklepa o izvršbi zaračunala kar 30 evrov, pa čeprav izvršba ni bila opravljena, saj ni imel na računu dovolj sredstev, ki bi mu jih lahko trgali. A banka si je stroške zaračunala in jih tudi trgala z bralčevega računa. "S pojasnilom, da gre za stroške banke za obdelavo sklepa o izvršbi, so mi trgali 30 evrov od otroškega dodatka," piše razočaran bralec.

Zneski, ki jih banke zaračunavajo za sklep o izvršbi, se gibljejo okoli 30 evrov, kar je mnoge od vas presenetilo.
Zneski, ki jih banke zaračunavajo za sklep o izvršbi, se gibljejo okoli 30 evrov, kar je mnoge od vas presenetilo. FOTO: Thinkstock

Na ministrstvu za delo glede teh stroškov navajajo, da gre za stroške, ki jih imajo banke pri realizaciji sklepov o izvršbi. Ker gre za pogodbeno dogovorjene obveznosti med komitentom in banko, nanje nimajo vpliva.

Iz Združenja bank Slovenije odgovarjajo, da je obračun provizije za prejem in obdelavo sklepa o izvršbi v domeni poslovne politike vsake posamezne banke oziroma hranilnice. Na vprašanje, ali se jim znesek 30 evrov za obdelavo enega sklepa, vendarle ne zdi previsok, pa odgovarjajo, da obdelava takšnega sklepa zahteva precej dela in seveda tudi stroškov. "S tem, ko sklep pride v banko, je treba izvesti vrsto opravil, povezanih z evidentiranjem, vnosom v aplikacije in obdelavo. Postopek je torej enak kot pri drugih sklepih, banke imajo s tem delo in stroške (delovna sila, programska oprema, dejanski stroški …), ne glede na to, ali se sklepi plačujejo in kdaj koli sploh poplačajo, ter ne glede na to, ali bo dolžnik sploh kdaj prejel priliv, ki ga bo banka smela rubiti skladno z veljavno zakonodajo," pojasnjujejo v združenju bank in dodajajo, da morajo banke dnevno izračunavati tudi zakonite zamudne obresti z namenom, da se sklep o izvršbi, če pride do tega, poplača v dejanski višini dolga na dan poplačila.

Podrobneje o tem, kaj vse prinašajo stroški izvršbe in koliko posamezne banke zaračunavajo za sklep o izvršbi, v članku z naslovom 'Kako bo vaš dolg 13 evrov zrasel na 75 evrov?'.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (591)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

amelija
29. 07. 2013 23.59
+2
mislim, da točno vem kdo je tole poslal 24 ur...ta model zelo pogosto jamra čez vse in odnos do življenja ima tak kot da pričakuje, da mu bo država vse k riti prinesla, samo tako v kapitalizmu ne gre. če ne boš sam zase poskrbel, ne bo nihče drug. Važno da ma čas viseti na fb ob nizkih socialnih transferjih ne vem kako komu sploh uspe privarčevati...je pa bosa tudi tale, da ma banka stroškov 30 eur, zato, da prejme sklep o izvršbi, poišče osebo v sistemu, naredi odteglaj oz. blokado/deblokado res veliko dela, celi 2 minuti
ONniON
29. 07. 2013 23.13
+5
Če bi bila država socialna bi bilo dosti manj ljudi pod pragom revščine in bi bilo tako da tisti ki si ne morejo plačevati najemnine in položnic bi polovico krila država ali pa v celoti , odvisno v kakšnem pomanjkanju bi bila oseba , tisto socialno pomoč , ki se dobi ni niti dovolj da se pokrijejo položnice kaj šele hrana in vse ostalo ! 230€ bi moralo biti samo za hrano čez cel mesec , jaooo ta čuden sistem, brezposelne osebe bi morale imeti tudi 70% popust za potniški promet in takšne storitve , zato da bi lažje preživeli in revščine in stiske bi bilo veliko manj
Tanek_led
29. 07. 2013 22.58
+5
To je socialna država? Prej bi rekel kaj drugega...
ONniON
29. 07. 2013 21.44
+3
SLOVENIJA JE KOT AVTOBUS NA CESTI KI VOZI V NAPAČNO SMER, leta 2009 je 223.000 slovencev živelo pod pragom revščine ali 11,3 % leta 2011 pa že 273.000 ali 13,6% ,zdaj je še veliko več
thhomas
29. 07. 2013 20.29
+5
No - temu se pa ironično reče levi neoliberalizem. Pri nas je pač vse obrnjeno na glavo: levi so desni in desni so levi.
iGURT
30. 07. 2013 09.50
-2
Mamas&Papas
29. 07. 2013 19.46
+0
Kdor lahko kej prišpara od socijalke, je tud ne rab! Verjetno dela na črno al je pa diler......
24vohomurckov
29. 07. 2013 19.48
-2
to je nakladancija.......vsem zmanjka....dvakrat!!
Mamas&Papas
29. 07. 2013 19.52
+5
Dilerji v mojem mestu so vsi na socijalki.......pa vsi furajo črne Audije al pa BMW-je. Socijalka je pribl. 250 EUR mesečno. V glavnem so tisti na socijalki praviloma tud kadilci (je minus 100 EUR). Torej 150 EUR. Kaj boš pa prišparal od tega?
VolkBrenin
29. 07. 2013 18.30
+2
Neumnost potemtakem ni posebej zaželena, vendar, kakor je videti, tudi ni izrecno prepovedana.
El Koronito
29. 07. 2013 17.44
+3
jež, napihljivo lutko si prvež, da je ne odnese...
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.35
+8
...lačen si ful drugačen.....zmešan.....prihaja jesen in z njo bo zmanjkalo denarja za vse!!!
Alen Norman
29. 07. 2013 17.28
+0
Je prišel bobi, malo pogledal naokoli,zagledal šiviljo in jo dobro našilijo....tako naj bo.....
Alen Norman
29. 07. 2013 17.22
-1
MsPikapiki
29. 07. 2013 17.20
+2
Pisec Resnice "Sozvočje" trenutka v kapitalizmu, ki ga k sreči ne bomo več dolgo gledali: Danes mimo mene zdrvi Bentley, 30 m stran pa nekdo išče hrano v kantah ob bloku. Ne samo išče, tudi poje vse kar mu pride pod roke...Ne bom nadaljeval.
Alen Norman
29. 07. 2013 17.25
+0
Morda je bila šivilja med dopustom, si dela zaloge za jesen....o ko bi bilo tako.... Morda je bila šivilja med dopustom si dela zaloge za jesen....o ko bi bilo tako....
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.36
+2
....ki ga k sreči ne bomo več dolgo gledali???...a se ti sanja??....v slovenijastanu se je šele dobro začelo!!!......MsPikapiki!!
MsPikapiki
29. 07. 2013 17.16
+0
Če našparaš sociale transferje,potem je tu sigurno še kak prihodek. Delo na črno ali kaj drugega. SF so za skromno življenje in morda še najnujnejše položnice. Nekateri izkoriščajo sistem in državo kolikor se da in še več.
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.37
+8
...eni morajo delati na črno,da preživijo,drugi pa kar narodu ukradejo....pa nikome niš!!
minnaema@yahoo.com
29. 07. 2013 16.39
+6
"socialne transferje vam lahko tržejo".....za Vraga ali Hudiča kako so v naši državi nekateri Zakoni in PODzakonski akti NAROBE SVET. Primer neka čez osemdesetletna ženička prejema socialne transferje-tri mesece je bila v tujini pri svojcih oziroma "ONI" odpeljali so jo tja in do svojega denarja NI mogla priti, da bi DENAR, katerega potrebuje za življenje na svojem računu prevzela........;eh & tako, kako so pa naši Zakoni napisani tudi v esplicitnosti se eksekutor (v kolikor so dolgovi nastali )-usede na denar starostnika, pa saj le ta nima nikakršne pravne varnosti,da se brani, pa tudi NE denarja za odvetnika, da o človeškem dostojanstvu, ko je efektacijsko življenje oz. se živi v pomanjkanju niti ne govorimo. Torek Zakon o IZVRŽBI je potreben evolviranja in to ZELO temeljito, da bo le ta tudi v konstruktivnosti zagotavljal vsakemu državljanu RS (esplicitno pa starejšim ljudem) pravico do OSEBNEGA DOSTOJANSTVA IN VARNOSTI-tako bi nekako moralo biti tudi iz 2.čl.Ustave RS in zakaj se kontinuirano KRŠI Ustava RS in zakaj kršijo le to tudi pisci ali autorji Zakonov in PODzakonskih aktov v RS.....& .....ali ko se piše Zakonodaja se ne bere Ustave RS, ki je le ta najvišji PRAVNI akt v državi in ko NI akurative je v vse tiho bilo, čeprav je 153 čl.Ustave RS-jasen kakor beli dan-kajne ? ! & ko sem na besedi ponovno esplicitiram ZAKAJ ej sosednja Austrija zelo USPEŠNA država-tudi zato, ker imajo pri njih pisano Zakonodajo tako, da je v abundanco svojim državljanom vsem ne le določeni skupini in kdor ponazarja LAPSUSE tudi poimensko odgovarja..........kako je pa pri nas v naši državi-o tem nebi zgubljala besed !
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.23
+5
...18 evrov za hrano zapornika,4 evre za hrano starostnika,nameni slovenijastan.....toliko o tem....saj je vse jasno!! hildi papca dobro!!!
El Koronito
29. 07. 2013 17.46
+2
tud černigoju nej slabo v luksuznem "zaporu", namesto, da bi ga na Dobu glajzal...
24vohomurckov
29. 07. 2013 16.32
+3
34 stopinj...dežja smo imeli ...ma,še za vzorček ne.....savna,da crkavam!!
noble
29. 07. 2013 16.28
+9
Ne najdem zadosti gnusne besede, da bi okarakteriziral to državo, da revežem, ki živijo od socialnih transferjev rubijo sredstva za preživljanje to je višek. Neoliberalci so humanitarni delavci napram vam, sram vas bodi !
El Koronito
29. 07. 2013 16.16
+2
Kdaj gremo ? Jeseni ...?
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.23
+0
Ovce Aus?ezwane, pa to ...
29. 07. 2013 16.26
+4
A se dobiva pr Privošnik al pr Matk, pa to ... če ne, pa v kupleray na Pouzel, sej si navajen, pa to ...
El Koronito
29. 07. 2013 16.28
-2
bo jeeba ... šola, dopusti .... naši vrli vladalci ne bodo mel kej dost za pokrast od ljudi. El pozdravljen.
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.30
-1
o jež...a maš novo tubo neostika....al te naj raj dante kličemo....
Ovce Aus?ezwane, pa to ...
29. 07. 2013 16.32
+2
Nieta si vzem za Božansko komedijo, pa to ...
24vohomurckov
29. 07. 2013 16.33
+2
Ovce...ampak...,kje ti tele "prtiklne" dobivaš?....gorenc....kuga pa!! :-)
El Koronito
29. 07. 2013 16.34
-1
V Žalcu majo na prodaj bol luštne ... 70€ šampanjec, 70€ "glavna jed", da boš vedel kolk zraven met.
Ovce Aus?ezwane, pa to ...
29. 07. 2013 16.35
+1
El Koronito
29. 07. 2013 16.37
+0
Aha ... včas uleti kaka res lušna pol pa ponavadi naprej za Italijo...
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.38
+0
El Koronito
29. 07. 2013 16.43
+0
ohohoho jež ... a to se janševiki na novo tak pozdravljate. he he prikladno, ni kaj.
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.45
+0
evo..komentarji opevanega genija..danteja...kakšni so šele potem njegovi oboževalci...ki cenijo to genialnost....
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.47
-1
jež...jaz mam eno staro kanto lima...če češ ti ga šenkam...za limat ni več...se bote drgač moral znajt...zate bo pa še dobr....za snifff snifff.
El Koronito
29. 07. 2013 16.52
+2
se prbijemo skupi, te pa v rubina ... jež časti. pr 18€/h to nebi smel bit problem.
VolkBrenin
29. 07. 2013 16.55
+1
on ma tam veze in skonto...za rredne uporabnike...
El Koronito
29. 07. 2013 16.57
+2
24, El .... a sta za premirje z janševiki, tolk da si mal naberemo novih moči pa kako pivo spijemo ?
VolkBrenin
29. 07. 2013 17.01
+1
ma ...jaz sem zmer za premirje....sicer pa je trapasto žaljenje levo desno....itak da bi moral že kdaj že vsi skup stopit ...skupaj proti njim...se ve komu....
VolkBrenin
29. 07. 2013 17.10
+1
sem že enkrat nehu komentirat zaradi pljuvanja in žalitev...kakšen smisel ima to...
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.25
+2
....Niet....ampak mene z janševikom zmerjajo....tko,da......ajd velja!! :-)
24vohomurckov
29. 07. 2013 17.39
+2
...SOLIDARNOST&ENOTNOST!!!....slovenci to znamo....jeeeeeaahhh...zato jim pa paše tale navidezna razdeljenost....pojma nimajo!!!
BMWmunja
29. 07. 2013 16.10
+10
Sodeč po komentarjih je narod besen na to državo, za katero je vprašanje, če si sploh tako ime zasluži. Politični liderji in njihove oprode, zamislite se. Ko čas dozori, milosti ne bo.
sava27
29. 07. 2013 16.00
+3
slika pa ta prava-kot bi bila jaz na bankomatu...
AlternativeFacts
29. 07. 2013 15.52
+4
Bistvo je, da je tu nekdo na novo definiral tekoči mesec...Zgleda da je po novem tekoči mesec dolg po potrebi...Upokojenci pokojnino imate zadnjega v mesecu, torej prvega začnite spraševat vlado kje je vaša penzija, za tekoči mesec....