Slovenija

Odvetnik babice koroških dečkov po pravico na evropsko sodišče

Velenje, 07. 02. 2017 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ustavno sodišče je s sklepom zavrglo ustavno pritožbo, ki jo je v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča v zadevi dveh dečkov v začetku letošnjega leta vložil Center za socialno delo (CSD) Velenje. Ustavno sodišče o zadevi ni vsebinsko odločalo, ker je, kot navaja v sklepu, pritožbo vložila neupravičena oseba. Gibanje za otroke in družino ogorčeno, odvetnik babice po pravico na evropsko sodišče.

Ustavno sodišče je s sklepom zavrglo ustavno pritožbo, ki jo je v zvezi s sodbo vrhovnega sodišča v zadevi dveh dečkov v začetku letošnjega leta vložil Center za socialno delo (CSD) Velenje. Razlog? Pritožbo naj bi vložila neupravičena oseba. 

Tako v veljavi ostaja sodba vrhovnega sodišča iz oktobra lani, ki je odločilo, da je bil odvzem dečkov iz vrtca 30. marca lani nezakonit ter da so bile njuni babici, pri kateri sta živela do odhoda k rejnikom, kršene ustavne pravice.

Kot je pojasnila odvetnica CSD Velenje Simona Marko, je bila ustavna pritožba vložena 4. januarja letos in je bila "podrobno in natančno" obrazložena.

"Izpostavljena je bila kršitev načela pravne države, kršitev pravice do enakosti pred zakonom ter kršitev pravice do pravnega sredstva. To so bili ključni oziroma temeljni pritožbeni razlogi, ki pa jih ustavno sodišče sploh ni obravnavalo po vsebini, ampak je ustavno pritožbo zavrglo iz procesnih razlogov. In sicer iz razloga, ker naj bi CSD Velenje prevzem otrok izvršil kot oblastveni organ in kot oblastno dejanje, ne pa dejanje na podlagi upravne odločbe," pojasnjuje odvetnica CSD Velenje.

Stroka: Odkar sta dečka v rejništvu, napredek v razvoju

Ob tem še navaja, da odločitev ustavnega sodišča ničesar ne spreminja in ne podaja nobenih novih ugotovitev ali odločitev.

Na CSD Velenje pojasnjujejo, da dečka ostajata v rejniški družini, kjer "veliko bolje napredujeta, kar je ugotovljeno in potrjeno z ugotovitvami strokovnjakov klinične psihologije in pedopsihiatrije iz vzporednih sodnih postopkov". Odkar sta otroka v rejniški družini, je pri njiju po ugotovitvah stroke ugotovljen napredek v razvoju, to pa po mnenju CSD Velenje potrjuje pravilnost strokovne odločitve CSD Velenje glede namestitve otrok v rejniško družino.

Babica po pravico na evropsko sodišče  

Odvetnik Velimir Cugmas je včeraj v imenu babice evropsko sodišče vložil tožbo.
Odvetnik Velimir Cugmas je včeraj v imenu babice evropsko sodišče vložil tožbo. FOTO: POP TV

Odvetnike babice dečkov Velimir Cugmas je dejal, da sklep ustavnega sodišča potrjuje to, kar sam ves čas trdi. To pa je, da centri za socialno delo nimajo razumevanja, kje so njihove pravice, kaj so meje njihovega delovanja in kaj so človekove pravice, je dejal Cugmas.

Ob tem je povedal, da je tudi sam v imenu babice na ustavno sodišče podal pobudo oz. ustavno pritožbo, da bi ustavno sodišče odločalo o tem, da je treba nemudoma odpraviti ugotovljeno kršitev človekove pravice, to je kršitev pravice do družinskega življenja babice, pri čemer odvetnik poudarja, da je ta pravica vzajemna in tako velja tudi za vnuka. Vrhovno sodišče namreč ni odpravilo te kršitve človekove pravice, pa bi jo po odvetnikovih besedah moralo, s čimer bi se otroka vrnila k babici.

A ustavno sodišče te pobude, da bi o tem odločalo, ni sprejelo. S tem se je, tako Cugmas, odprla možnost poti na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, kamor je odvetnik Cugmas včeraj že vložil pritožbo.

Odvetnik babice na evropskem sodišču terja ne le ugotovitev kršitve človekove pravice babice in vnukov, pač pa tudi ugotovitev kršitve konvencijske pravice do učinkovitega sodnega varstva. "Ker to sodno varstvo v Republiki Sloveniji je za babico in oba dva vnuka neučinkovito," je poudaril Cugmas.

Babičin odvetnik pričakuje, da bo v Strasbourgu ugotovljena tudi kršitev omenjene konvencijske pravice, hkrati pa pričakuje, da bo sodišče naložilo Sloveniji, kako naj njeni organi odločijo, in da bo Sloveniji naložilo plačilo odškodnine.

Medtem odvetnik Cugmas z Upravnega sodišča v Mariboru, na katerem že od lani terja rejništvo za babico, doslej še ni prejel nobenega vabila za obravnavo, ki pa po njegovih besedah mora biti izvedena.

Ministrica Anja Kopač Mrak je zaradi koroških dečkov preživela dve interpelaciji.
Ministrica Anja Kopač Mrak je zaradi koroških dečkov preživela dve interpelaciji. FOTO: 24ur.com

Sprenevedanje, zavajanje javnosti in zavijanje v molk

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti poudarjajo, da ministrstvo ni stranka v postopku v tej zadevi, saj je pritožbo na ustavno sodišče vložil CSD Velenje in ne ministrstvo. 

Sprenevedanje, zavajanje javnosti in zavijanje v molk je glavni način, na katerega ministrica za družino Anja Kopač Mrak podaljšuje agonijo koroških dečkov, ki jih je velenjski center za socialno delo nasilno in nezakonito odvzel starim staršem in ju dodelil v rejniško družino, se je na odločitev ustavnega sodišča odzvalo Gibanje za otroke in družine.

Ustavno sodišče je v vsem pritrdilo sodbi vrhovnega sodišča, ki je odločilo, da je bil odvzem dečkov nezakonit, saj je center za socialno delo s tem nezakonito posegel v pravice starih staršev do družinskega življenja, so zapisali v odzivu.

Družinsko življenje, dodajajo, je med njimi obstajalo ves čas, posebej intenzivno v prvih treh mesecih po smrti matere dečkov, ko se država zanje sploh ni zmenila.

"Če je bila koalicija do sedaj gluha za kršitve zakonov, potem mora vsaj zdaj, ko je sodbo vrhovnega sodišča potrdilo še ustavno sodišče, nemudoma vrniti otroka v družino babice in dedka. S tem ko je ustavno sodišče potrdilo sodbo vrhovnega sodišča, ki je pred tem potrdilo sodbo upravnega sodišča iz Maribora, je dokončno razveljavilo vse dosedanje odločbe in v tem trenutku ni nikakršne pravne podlage, da otroka ostajata ujetnika koalicije Mira Cerarja," so zapisali v odzivu.

Cerarjeva koalicija ščiti in podpira kršitelje človekovih pravic

"Na današnjo sodbo ustavnega sodišča se odvetnica CSD Simona Marko ne odziva, Anja Kopač Mrak pa sporoča, da ni stranka v postopku, ponovno pa se sprenevedajo, da gre za zavrnitev pritožbe CSD Velenje iz procesnih razlogov. Ustavno sodišče je CSD Velenje sporočilo, da so kot oblastni organ kršili človekove pravice, zato nimajo pravice pri US ugotavljati kršitve človekovih pravic drugih organov," trdijo v gibanju.

Nasilen odvzem otrok po nasilni smrti matere 

Primer dveh dečkov iz Velenja, ki sta po nasilni smrti njune matere decembra 2015 živela pri babici in dedku na Koroškem, je v javnosti odmeval lani, ko je konec marca CSD Velenje dečka odvzel iz vrtca brez vednosti starih staršev in ju napotil v rejniško družino. Zaradi primera je lani prišlo do zamenjave na direktorskih mestih v CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec, primer pa je sprožil tudi dve interpelaciji proti ministrici za delo Anji Kopač Mrak, ki je obe interpelaciji uspešno prestala.

Oče dečkov, ki je osumljen umora njune matere in sta mu bila otroka pravno-formalno odvzeta, pa je v priporu in mu sodijo na celjskem sodišču. Sojenje prehaja v sklepno fazo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
06. 05. 2017 15.30
+1
CSD je uničil marsikaterega otroka ali pa družino saj ko se ti mrhovinarji enkrat vmešajo jim ni pomoči so kot pijavke ko se enkrat prisesajo se napajajo do onemoglosti,,,,,,,,,,,,
Karantanija
08. 02. 2017 16.47
Seveda je napredek v razvoju, saj sta že eno leto nekje drugje, otroci pa rastejo in se ravzijajo.
resslovenka
08. 02. 2017 13.47
Spet bomo plačali mi, davkoplačevalci. Za zmote naših sodišč. Primite se za denarnice, spoštovani državljani.
SEJBOBOL
07. 02. 2017 21.56
+2
Ne rabte na EU sodišče , gremo na volitve , da bote videl kaj dela GLAS ljudstva.... Na koncu bo to isti strošek , kajti odvetniša in pravne službe niso poceni , in še bo odločeno tko kot se bodo za zaprtimi vrati dogovorili ....
puspan
07. 02. 2017 21.26
+4
To je višek ledene gore slovenskega sodstva, ki se še vedno obnaša, kot ne bi bilo to nič omembe vrednega. Komaj čakam na nmenje ES.
zek
07. 02. 2017 20.51
+8
No tole je pa že od sile g Mrakova,vsa sodišča so ugotovila,da je bil odvzem dečkov NE ZAKONIT! Torej g Ministrica v kolikor ste pismena morate razumeti,da so upravno,vrhovno,in ustavno sodišče povedali,da je CSD UGRABILI DEČKA ! Ne bom se spuščal v to ali sta stara starša dejansko sposobna vzgajati otroka to je stvar drugega postopka in odločitve sodišča,dejstvo pa je,da ste g Kopač Mrakova zagovarjala in še zagovarjate KRIMINALNO DEJANJE UGRABITVE OTROK kar so ugotovili na vseh treh sodnih instancah,in kot kaže bo Ministrica vlade,ki naj bi prisegala na moralo,spoštovanje človekovih pravic,pravno državo in td.. najverjetneje mirno ignorirala tudi sodbo EU sodišča za človekove pravice ------------
zajebant2
07. 02. 2017 20.26
+2
pravico vzamem v svoje roke in bi že komu da ne rečem kaj
Vrhovni
07. 02. 2017 20.23
+2
Dobro je zdaj ozmerjal politike v CD predsednik komisije PS, kar sivi so ratali od menekena, Brgleza do cmerkota.
Rožle2X
07. 02. 2017 20.13
+1
Samo trpljenje dečkov ne bo nikoli odplača....
vox populi
07. 02. 2017 20.10
+2
Roko na srce in končno naj se PRIZNA, da so starim staršem dvakrat zarili nož v srce. 1. smrt hčerke in 2. NEZAKONIT ODVZEM VNUKOV. Dvakrat sta plačala.
igy02
07. 02. 2017 20.03
+2
Kaj če bi še Cerarja vprašali. On ima tako urejeno družinsko življenje. Vsako leto nova baba. Me zanima, kdaj bo ta dobila kovčke pred vrati.
Ronin SLO
07. 02. 2017 20.05
+3
Rožle2X
07. 02. 2017 20.07
+3
Sam za razliko, da njega babe menjajo ... ne on njih ...
kivzfccz
07. 02. 2017 20.02
+2
Upam, da se bodo udeleženci gnusnega dejanja zbrali in plačali škodo, ki jo bo naložilo E.sodišče. Škoda, da to sodišče pozna le finančne odškodnine, kajti morali bi na DOB.
Ronin SLO
07. 02. 2017 20.00
+2
Stroka? Ha ha ha
Ronin SLO
07. 02. 2017 20.02
+2
piljan
07. 02. 2017 19.46
-7
A slučajno kdo od vas nakladačev ve,če sta sploh sposobna in primerna ,da vzgajata vnuka?Prostorsko,finančno,zdravstveno,ne vem,ampak ,kot je videti,je prisoten tudi alkohol.Nikjer nisem zasledil,da bi kdo dal roko v ogenj,da je vse v redu.Samo pametovanje,kot tistega lenuha iz JS ,Primca in par bab.
PS2Xministri
07. 02. 2017 19.49
+7
piljan
07. 02. 2017 19.51
-6
Kaj je picajzel,kje vidiš,da kaj trdim???Samo sprašujem,če kdo od vas nakladačev ve.Nič več in nič manj.Ti bo potegnilo?
matdej
07. 02. 2017 19.54
+4
Piljan,kako lahko nekoga po videzu sodis.Sram te bodi,da nekoga obsojas,ne da ga poznas!!!
PS2Xministri
07. 02. 2017 19.57
+4
piljko...glede picajzla......se lahko prepričaš kakšen sem .....BOŠ MOČNO PRESENEČEN.
PS2Xministri
07. 02. 2017 19.59
+5
PA ŠE TO ...zgoraj pišeš da je prisoten alkohol.....ne piši laži če ne veš ...pišeš kot drogiranec?????
Ronin SLO
07. 02. 2017 20.04
+3
Rodila se mi je hcerka! Sem usposobljen? Halo o to je moj otrok!
piljan
07. 02. 2017 20.04
-4
Pišem,ne vem,kot je videti,nikjer pa ne piše ,da je sigurno,a je tako.Ti bo potegnilo?Drugače pa tudi mene ni ravno malo skupaj in nisem ravno mačji kašelj.
Rožle2X
07. 02. 2017 19.41
+8
Vrhovno sodišče: Odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit ... *** Skratka sedaj je tudi uradno potrjeno , da gre za ugrabitev... ********Ugrabitev 144. člen (1) Kdor ugrabi koga z namenom, da njega ali koga drugega prisili, da nekaj stori, opusti ali trpi, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let. ***** se pravi 2 ugrabitvi x max 5 let = 10 let ...
staridida
07. 02. 2017 19.31
+6
Kaj bo treba kopačko z buldožerjem odstranit.....
omega _v6
07. 02. 2017 19.35
+8
Pa veš,da nebo odstopila!! Plača je lepa ne odgovarja pa nobenemu dela kaj in koliko ji paše!! To so pač visoka načela Cerarja in njegove vlade!!
omega _v6
07. 02. 2017 19.30
+5
Še ena sramota "rdečih sodnikov"!! Otroka sta bila na koruptiven način dana v rejo in za vse to so krivi tisti,ki so na "pravi strani"! Žal pa tudi po odredbi evropskega sodišča za to SRAMOTO ne bo nobeden odgovarjal!! Morebitno odškodnino pa plačamo DAVKOPLAČEVALCi sodniki,ki so po večini ZANIČ pa napredujejo v višji plačilni razred!!
Perrun
07. 02. 2017 19.27
-9
Neumnost. Zdaj ne bolj važna sreča babic in dedkov, kot kaj je dobro za otroke. Strokovne službe so se takrat cist prav odlocile, sploh ker vedo celo ozadje te druzine in njenih starih starsev.
PS2Xministri
07. 02. 2017 19.35
+5
ti pa veš resnico... upam da tvoji starši ne doživijo take tregadije.
vp99
07. 02. 2017 19.24
+15
Upam da bo pravici zadoščeno na evropskem sodišču, ker v Sloveniji je to znanstvena fantastika! In da bodo odgovorni za to kalvarijo stopili pred sodnika in odgovarjali za svoja dejanja!
Perrun
07. 02. 2017 19.28
-8
Mislis stari starsi, ker mislijo sam nase?
Rožle2X
07. 02. 2017 19.22
+6
Dejstvo je, da bo morala slej ali prej tudi denar vrnit rejnikom...kajti otroka sta bila prodana... zato pa zganja tak upor Zelda Mrak....
korintos23
07. 02. 2017 19.28
-8
Tudi tebe je mamica romom dala, in kaj bi sedaj rad?
Rožle2X
07. 02. 2017 19.32
+6
Ata....si že u letih pa že fejst zmešan...ampak tkole se pa nouš z mano pogovarju....