Slovenija

Pritožbe na Evropsko sodišče?

Ljubljana, 16. 04. 2009 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Roki za odškodninske tožbe izbrisanim niso zastarali, je pritrdilo sodišče. Njihov zastopnik Matevž Krivic napoveduje dolgotrajne postopke in se sprašuje, ''koliko od nas bo na koncu še živih''.

Pravni zastopnik Matevž Krivic opozarja, da bo pot do morebitnih odškodnin dolgotrajna.
Pravni zastopnik Matevž Krivic opozarja, da bo pot do morebitnih odškodnin dolgotrajna. FOTO: POP TV
Poslanec SDS Zvonko Černač je v sredo povedal, da je Okrožno sodišče v Mariboru 3. novembra lani razsodilo, da je odločba izbrisanemu, ki je bila izdana aprila 2004, ko je notranje ministrstvo vodil Rado Bohinc, pravni temelj za prisojo odškodnine. Po njegovih besedah je tožbeni zahtevek nekaj manj kot 70.000 evrov, o višini odškodnine pa sodišče še ni odločilo. Sodbo je potrdil tudi pravni zastopnik tožeče Bute Krasniqi.

Pravni zastopnik Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije Matevž Krivic je sporočil, da je sodba mariborskega sodišča prva, v kateri je sodišče pritrdilo njihovemu stališču, da roki za odškodninske tožbe izbrisanim še niso zastarali. Je pa pred zavzemanjem političnih stališč o odškodninah po njegovem treba počakati, da se sodna praksa ustali. Kot navaja, je njihovo društvo do zdaj namreč že večkrat ponovilo stališče, da država šele s tako dopolnilno odločbo posamezniku prizna, da je bil izbris tudi v njegovem primeru nezakonit in da zato šele od prejema take odločbe zanj začne teči triletni zastaralni rok za vložitev odškodninske tožbe, ''vendar so sodišča do zdaj takšno mnenje bodisi zavračala bodisi še bolj pogosto kar ignorirala, in celo tožniki se večinoma niso sklicevali nanj, ker ga niso poznali''.

Pač pa Krivic poudarja, da je treba pred zavzemanjem političnih stališč do vprašanja odškodnin "počakati, dokler se sodna praksa, ki je pri tem vprašanju še povsem na začetku, ne ustali oziroma se v njej ne razjasni zlasti zgoraj omenjeno temeljno vprašanje, kdaj začne teči triletni zastaralni rok za vlaganje odškodninskih tožb". Takšno je, kot navaja, tudi stališče notranjega ministrstva oziroma ministrice Katarine Kresal. "Zaradi dosedanjih zelo različnih stališč posameznih sodišč – tako rekoč niti dve dosedanji sodbi si glede tega nista enaki – to vprašanje tudi na pritožbeni stopnji gotovo še ne bo razjasnjeno in bo potrebno počakati najprej na odločitve vrhovnega sodišča ob vloženih revizijah, nato zelo verjetno še na odločitve ustavnega sodišča ob ustavnih pritožbah. Če bi bile vse te odločitve za izbrisane neugodne (delno ali v celoti), pa bo potem gotovo prišlo še do pritožb na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu," navaja.

Ne dvomi, da bodo "tisti skrajno redki, ki bodo za to mučno pot imeli dovolj vztrajnosti in predvsem denarja, vsaj v Strasbourgu dosegli priznanje pravice do odškodnine", se pa sprašuje, "koliko od vseh nas bo takrat še živih". "Zato je za vse množice izbrisanih, ki o denarju za drage odvetnike lahko samo sanjajo, seveda edina realna možnost zakonsko priznanje pavšalnih odškodnin – podobno kot za žrtve vojnega in povojnega nasilja – koliko je to realno pričakovati od te domnevno pravne in socialne države, je pa seveda spet posebno vprašanje," zaključuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
17. 04. 2009 11.04
Miha040, motika, pajtlerblanka, RADO62, torej vi ste mnenja, da je Slovenija oškodovala te osebe in jim je dolžna to škodo poplačati ?
Jože Pernek
16. 04. 2009 23.02
Shaikan 16.04.2009, 21:10 2 Najprej, vsaka čast adminom da imajo tako veselje brisati komentarje. Kakor sem napisu ze enkrat, nazaj na vlak z vlado vred, od koder so prsli.Ce so 91 leta zbezali dol,bodo pa tudi sedaj. Na lepi način ali pa grdi. zakaj na vlak pot pod noge pa v FRANKOLOVO
Buena Vita
16. 04. 2009 22.51
luciluk
16. 04. 2009 22.10
No no bomo pa napovedal osebni stečaj a'ne :)) Sam da je Srbko srečen.
Zlobcek
16. 04. 2009 22.09
1.5 - 2 miljardi evrov to bo končni strošek vaše neumnosti, dragi moji slovenci ne, ne kriv Krivic, krivi ste vi ki ste izvolili komunajzarsko svojat na oblast... no pa izvolite še zdaj in plačajte... ter krivično zadolžite še svoje nič krive otroke ker toliko denarja vaša generacija ne bo privarčevala.
RADO62
16. 04. 2009 22.01
Bankrotirali bomo.... In lahko se zahvalimo Kresalovi in enkratni politiki SD-ja... V štirih mesecih mandata so oškodovali Slovenijo za par miljard eur in zgodba seveda še zdaleč ni končana.... heh
luciluk
16. 04. 2009 21.50
hack_attack 16.04.2009, 15:2 full dober komentar!!!!!!!!! se podpišem na tvoje misli
Shaikan
16. 04. 2009 21.10
Najprej, vsaka čast adminom da imajo tako veselje brisati komentarje. Kakor sem napisu ze enkrat, nazaj na vlak z vlado vred, od koder so prsli.Ce so 91 leta zbezali dol,bodo pa tudi sedaj. Na lepi način ali pa grdi.
metronom
16. 04. 2009 20.17
v ljublanco pa skalo okol vratu da se bo lah govorilo da so izbrisani
CezDrnInStrn
16. 04. 2009 20.06
Krivic,Kresal, odgovarjala bosta za tole štorijo! Slej kot prej! Vas bomo našli,pa če se v zemljo zabijete !
Buena Vita
16. 04. 2009 19.46
povedano je bilo in to veliko krat,da so manipulanit in lažljivci,pa ste nasedli
Buena Vita
16. 04. 2009 19.44
BREZ REFERENDUMA NE BO NIČ,IN LE SDS LAHKO IZPELJE REFERENDUM,ZBERE DOVOLJ GLASOV IN VOLIVCEV JANŠA,KAJ ČAKAŠ samo nevem če bo janša tako neumen in naredil uslugo slovencem ,koliko gnoja so zlili na njega,,,,,,,zdej je pač treba plačat ceh
motika
16. 04. 2009 19.34
VLADA NAJ TAKOJ ODSTOPI!!!! Ničesar niso naredili za reševanje gospodarske krize, pa delijo denar kot da raste na drevesu!!!! PAHOR, KRESALOVA, GOLOBIČ, KRIŽANIČ, SVETLIK.... GO HOME!!!!
miha040
16. 04. 2009 19.16
ta država bo propadla na račun te vlade, kresalova sploh ne ve kaj dela saj je samo predmet v veliki senci, v ozadju sigurno diktira mogoče tudi kučan takoj za njim pa rop, cvikl, potrč.. zapufali nas bodo za desetletja.. potem še pufi ravno sedaj poslušam na 24ur da je veselinovič podpisal pogodbo za podaljšanje kredita šrotu banka je itak v državni lasti obresti pa lepo rastejo ja super.. imam dober razlog da grem res delat v avstralijo kot sem že računal pred slabim letom.. pa ne vem kako ne more pahor kot predsednik vlade kramarju vzeti milijon eurov nagrade, ja saj je predsednik vlade itak so pa vsa sodišča leva tko da bi zlahkoto uspeli v tej zadevi ampak interes je jasen malo probajmo potem bo pa itak vse potihnilo.. vsem se zahvaljujem ki se volili to čudovito vlado..lp
robinud@volja.net
16. 04. 2009 18.42
Odločite se. Je država Slovenija te osebe oškodovala ,ali so si sami krivi ? Oboje ne more biti. Če ja, je odškodnina edina pravilna pot. Če ne, pa ne vem zakaj eni o bankrotu govorijo, ne dobiš odškodnine od države kar tako na lepe oči.
korosec_SLO
16. 04. 2009 17.46
hvala za vse minuze,izbrisani ki mi jih dajete,ste ena velika nesnaga v sloveniji,bomo priceli z imeni in priimki pisat kateri so tisti v nasi okolici in blizini,pol bo pa ogenj v strehi,ste podmukli kot peta kolona za casa druge svetonve vojne,,kot podgane zajedate samostojno slovenijo,,upam da vam nebo uspelo,,
korosec_SLO
16. 04. 2009 15.40
hack_attack se strinjam,,skupno sem bil 27 dni mobiliziran,pod TO,potem so me spustili domov,,ostal sem brez sluzbe,pristal na zavodu,,devet let brez ficka,,ker zena dost zasluzi za dva ,tak je cenzus,,hvala gre samo komisiji da so mi pri 56 letih dali III kategorijo da lahko dobim miloscino 230 € pomoci,,ko bi to vedel,bi spusto en cel rafal na kolono v Dravogradu,bi sedaj bolj miren bil,,, resnicno, veterani se bomo morali pobrigat za odskodnine,,,
Savrin
16. 04. 2009 15.35
Želim in moram povedat eno resnično dejstvo in verjamem,da jih še marsikdo zna takih:Poznam vsaj dve družini,ki so se nam ob osamosvajanju smejali in govorili,da so ta državljanstva neumnost,da je to samo neka "slovenačka "bedarija itd. "i oni neće nikad da budu slovenaci.Ta isti ljudje so danes med izbrisanimi in se dokazujejo kot grozno oškodovani in prizadeti.Torej:so bili ZBRISANI ALI NISO HOTELI DRŽAVLJANSTVA?SAMO TA ODGOVOR ŽELIM IN NIČ DRUGEGA.
krainburger
16. 04. 2009 15.21
veterani vojne za slovenijo smo tvegali življenja. malce perverzno se sliši, ko ti država kot zaslužnemu državljanu ponuja 2x brezplačno vozovnico kranj-ljubljana letno; tisti ki so med agresijo na slovenijo imeli piknike, po njej pa veselo špekulirali z državljanstvi, bi pa odškodnino!? ja veterani. 30 000 nas je. zahtevajmo še mi odškodnino, za vsak dan, ko smo nosili buče na prodaj, po 20 000eur.! poglejmo kako se bo parlament odločil! glede m. krivica pa to: človek se upravičeno sprašuje: "koliko od nas bo na koncu še živih''. nekomu bo že počil film! ko so tanki , junija ´91,prihajali iz bratske hrvaške, smo si še mi zastavljali podobna vprašanja, sedaj nas je polovica brezposelnih!
F12
16. 04. 2009 15.05
1. če bi te zadeve pričeli urejati tako, vsote ne bi bile tako velike 2. ne verjamem tem številkam o odškodninah. obravnava naj se posameznika, če je sam kriv (in takih bo po moje vsaj 90%)