Slovenija

Pritožba sploh ni bila mogoča

Ljubljana, 18. 11. 2011 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Višje sodišče je zavrglo pritožbo obrambe na sklep okrajnega sodišča, ki je zavrnilo izločitev dokazov v zadevi Patria. Odvetniki so se pritožili zaradi dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji, ker naj bi bili dobljeni s kršitvijo človekovih pravic.

Sojenje v zadevi Patria se bo nadaljevalo v ponedeljek.
Sojenje v zadevi Patria se bo nadaljevalo v ponedeljek. FOTO: Miro Majcen
Predsednik SDS Janez Janša, brigadir Tone Krkovič, nekdanji direktor HSE Jože Zagožen, direktor Rotisa Ivan Črnkovič in poslovnež Walter Wolf so v zadevi Patria obtoženi domnevnih kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje.

Kot je pojasnil Dejan Marković, odvetnik Ivana Črnkovića, je višje sodišče pritožbo zavrglo kot nedopustno, ker zoper sklep o izločitvi listinskih dokazov, ki ga sodišče sprejme na glavni obravnavi, ni predvidena pritožba.

Poudaril je, da je tudi sam opozarjal, da tovrstna pritožba ni mogoča, vendar je sledil pravnemu pouku sodnice. Tudi v sklepu o zavrnitvi pritožbe se višje sodišče po njegovih besedah sklicuje na njegovo pripombo. "Višje sodišče po vsebini ni obravnavalo pritožbe, ampak jo je zavrglo iz formalnih razlogov, ker pritožba ni mogoča," je dejal.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani odločbe višjega sodišča niso komentirali. Sojenje v zadevi Patria se je sicer začelo v začetku septembra, vendar je obramba še pred začetkom glavne obravnave zahtevala izločitev nekaterih dokazov, pridobljenih na Finskem in v Avstriji.

Po oceni odvetnikov naj bi bili dokazi namreč pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Zahtevo odvetnikov obrambe je najprej zavrnila sodnica Barbara Klajnšek, vendar so se nekateri zagovorniki na odločitev pritožili na Višje sodišče v Ljubljani.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
21. 11. 2011 10.28
za vse so vedno krivi drugi
nahrbtnik
21. 11. 2011 03.46
Sanader pa zaenkrat še lepo molči
Jože Zaplati?
20. 11. 2011 19.08
VSI KATERI SE SEDAJ PRED VOLITVAMI UKVARJATE Z STARIMI ZADEVAMI STE NAJVEČJI BEDAKI RAJE VPRAŠAJTE NA SODSTVOKDAJ BODO SODILI TAJKUNOM BOSTE VEČ PAMETNEGA NAREDILI SEDAJ BOMO PLAČEVALI PREVAJALCE ZA FINŠČINO A TAKE ZAPOSLENE NAJ BI IMELI DOMA POL NE JAMRAT KJE JKE DENAR ZA VEČJE PLAČE IN POKOJNINE NE BREZVEZNO TRATITE SESDAJ BESEDE KATERE SO ŽE ZDAVNI ADAKTA
korintos1
19. 11. 2011 09.35
playback Resnica boli. Obroč se zatezuje.
playback
18. 11. 2011 20.53
Mali palček iz Murgl se je zopet potrudil, da bo sojenje Janši potekalo v času volilne kampanije. Do sedaj ga niso obsodili, čeprav je poteklo že tri leta. Stara komunistična garda se oklepa oblasi, ki jo vodi iz ozadja. Upamo,da bo slovenski narod, tako kot 1991 leta spoznal kdo je za Slovenijo in kdo so tisti, ki so se okoristili s tranzicijo.Naj se enkrat konča ta prevara in se obsodijo botri, ki so iz ozadja vlekli ves čas niti. Ni jim uspelo niti s Pahorjem, ker je na njihovo žalost prebutast. zadnji poskus je lopovski Jankovič. Upam, da je še kaj pravice na tem svetu in bodo skupaj z njim izginili iz politike za vedno !!!
povemvsem
18. 11. 2011 18.53
Riedl: "Pristojen sem bil za posredovanje želja Slovenske vojske o tem, kakšno vozilo je primerno. S tem sem predstavnikom Patrie prihranil veliko obiskov v Sloveniji, saj sem sam zbiral pomembne informacije." obrambno ministrstvo. Odgovor: obrambnega ministrstva:"Predstavniki Ministrstva za obrambo, ki so v okviru projekta nakupa oklepnikov 8x8 imeli polna pooblastila, niso nikoli imeli nobenega kontakta z g. Wolfgangom Riedlom niti g. Riedl v zvezi s poslom ni kontaktiral z nikomer iz omenjene skupine. G. Riedl v zvezi z omenjenim projektom ni imel nobenih kontaktov niti s pripadniki Slovenske vojske." torej nekdo laže!če laže riedel ( v kar ne dvomim),potem je jasno da je sodeloval le preko wolfa z janšo&co,in to ne pri samem nakupu ali prodaji oklepnikov,pač pa v podkupovanju!
Schallabweiser
18. 11. 2011 18.51
spd = slovenska pralnica denarja.
povemvsem
18. 11. 2011 18.45
Wolf: "Ta denar je bil prejet pri moji firmi, tako kot je že gospod Riedl rekel, in tam je ta vsota, ki jo je Patria, pomota bila, se je vrnila, to je dokazano, gospodu Riedlu drugi dan." nezaslišana Wilfova laž,da je patria po pomoti nakazala denar,in da jo je vrnil!saj po prvi neuspeli transakciji je wolf v ta namen odprl nov račun!
Schallabweiser
18. 11. 2011 18.44
sds naj se po vzoru nemških socijal - demokratov preimenuje v spd.
prašek
18. 11. 2011 18.34
srebrnibreg Tisti besedica "žal" je čisto brez veze !!☺
srebrnibreg
18. 11. 2011 18.32
prašek 18.11.2011, 18:23 Žal ne bo mogel biti in žalovali bomo (bodo) za njim.
prašek
18. 11. 2011 18.23
STAJERKA2011 18.11.2011, 17:20 Kar se mene tiče naj kar nadaljujejo do konca !!! Jankovič sigurno ne bo moja izbira !!! Kajti, jaz želim poštenega predsednika
povemvsem
18. 11. 2011 18.23
Policijski zaznamek, na katerega se opira stranka SDS, ni nič. V njem piše zgolj to, da policija ni zaznala transakcij na račun stranke SDS, ki bi bili povezani z izborom podjetja Patria za dobavitelja vojaških oklepnikov slovenski vojski. Zaznamek pove samo to, da policija ni opazila prilivov na račun stranke, ki bi izvirali iz tega naslova. V Sloveniji je znano, da ljudje pogosto poslujejo na drugačne načine, prek tihih družb, tihih partnerjev, tudi z gotovino v kovčkih in nujno denarja ne dajejo na račune. In to je dejstvo, ki v popolnosti izniči pomembnost policijskega zaznamka. Mislimo, da noben pameten človek ne bi pomislil, da se bo denar stekel direktno na račun stranke SDS. Že iz številnih afer je značilno, da ljudje ponavadi denarja niso prinašali prek bančnih računov, ampak prek gotovine. Si predstavljamo, kdo v SDS-u bi lahko to dejstvo označil kot neko relevantno dejstvo. Verjetno kakšen Gorenak, ki ni znan po kakšnih intelektualnih presežkih. No. Res je, da je bil policist, kar marsikaj pove. Policisti znajo pogosto sprejeti ad hoc sklepe na podlagi malenkostnih informacij. SDS se opira na bedarije in to je dejstvo. Policijski zaznamek namreč ne pomeni nič posebnega. To je en dokument, ki ne pove nič pametnega. Pove samo to, da denar morda ni končal na samem transakcijskem računu (oziroma računih) stranke, kar pa je verjetno bilo tudi za pričakovati. H končnemu prejemniku denarnih sredstev, če so ta nelegalna, denar verjetno res ne bi prišel na njegov transakcijski račun, ampak na bolj prikrit način. No. SDS ima zelo lojalno volilno bazo, ki je sposobna podpreti vsak argument, pa četudi je čisto beden. vir: dosierkorupcija
povemvsem
18. 11. 2011 18.20
gizadlinka: ovčka? kaj pa naj bi potem izločali če ni dokazov?
povemvsem
18. 11. 2011 18.18
Na razkritje Robertsonove depeše,"Njegova ignoranca o podrobnostih obrambnih poslov je nekoliko neiskrena, predvsem, ker je znano, da je nekdanji obrambni minister, ki sledi takšnim zadevam," V SDS-u so to označili kot dokaz, da Janez Janša ni imel nič opraviti s primerom Patria. Seveda je takšno interpretiranje na ravni nekega intelektualno podpovprečnega osebka. Skratka. V SDS-u so se naredili malo neumne.SDS je znana po tem, da govori neumnosti, ki jih pa svojemu precej podpovprečnemu volilnemu telesu zelo uspešno prodaja.
MOSSAD003
18. 11. 2011 18.16
Treč lahko lajate kolikor vas je vollja...pa to Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Ta vas bo ZABIL DO NAFTE....pa to
gizadlinka
18. 11. 2011 18.11
brez zveze, saj ključnih dokazov, da je JJ dobil podkupnino itak nimajo. Ta zadeva se mi vse bolj dozdeva kot KOZLOVSKA SODBA V VIŠNJI GORI.
povemvsem
18. 11. 2011 17.58
Jože Zagožen je za RTV Slovenija povedal, da mu Wolfgang Riedl ni mogel izročiti 900.000 evrov podkupnine za SDS, ker da tisti dan sploh ni bil v Sloveniji, ampak v Avstraliji s hčerko. Očitno to ni res in je Zagožen ta dan (še) bil v Sloveniji. Kot je kasneje razložil, je novinarjem RTV Slovenija povedal neresnico, ker je govoril po spominu. Kasneje je povedal, da je 15.2.2007 še bil v Sloveniji, kjer je urejal stvari za Avstralijo. V Avstralijo je odpotoval šele 18.2.2007. seveda je urejal tisti dan (15.2.2007) stvari,bilo je treba tisti dan prevzeti denar.potem je do 18.2. bilo potrebno izplačati ostale vpletene,z ostankom pa hajde na pot.in ravno v avstralijo se je odpravljal zagožen?najbolj zanimivo da je rajko janša po neuspelem lobiranju pri gradisu za brniški stolp,tudi izbral to deželo za urejanje nekaterih naložbenih akrobacij s katerimi menda brat ivan "nima" nič.
DAEMONIUM
18. 11. 2011 17.54
Dokazi pridobljeni s krsitvijo clovekovih pravic? Katera drzava pa je priskrbela te dokaze? Banglades, Kitajska?
srebrnibreg
18. 11. 2011 17.53
botjabotja 18.11.2011, 17:11 Ne se repenčit, ker mislim, da boš z sodbo močno razočaran se ne oziram na obsodbo. Vem, da je orožje bilo v skladiščih vem, da se je nalagalo na kamione vem, da se je vozilo na jug vem, da ni denarja od tega orožja vem, da je bil tredanji pristojen za to področje Janša vem, da so ladje v času embarga vozila orožje v Kopersko pristanišče in naprej na Balkan od katerega se je pobiral denar... Tako, da mi je vseeno kar pove sodišče, ker je evidentno, da je nekdo lažnivec in takšen za mene ni verodostojni predsednik.