Slovenija

Božično sms voščilo: Z dinamitom rešimo vse!

Ljubljana, 16. 03. 2010 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Katja Šeruga/N.S./N.D./STA
Komentarji
216

"Veš, kako jaz vedno pravim: z božjo pomočjo in z dinamitom rešimo vse," je le eno od več kot sto sms sporočil, ki jih je Srečko Prijatelj pošiljal Marjanu Mikužu. Prijatelj pa iz pripora sporoča: "Ne obsodite me prehitro!"

Prijateljeva sms sporočila Mikužu:

 

"Crkni svinja pokvarjena, mater ti bosansko."

 

"Čas ni tvoj zaveznik. Tik tak tik tak tik tak."

 

"Se vidimo, lopov, ekipa je zbrana."

 

"Sezona lova na divje prasce je odprta."

 

"Marjučo, tvoj prijatelj bo zate od sedaj naprej nočna mora, tudi če gre sedet ali pa če ga jutri več ne bo."

Danes je v javnost prišel sklep sodišča o priporu za poslanca SNS Srečka Prijatelja, a večji del Prijateljevih SMS sporočil je za zdaj še v drugih dokumentih, ki še vedno niso javni, a smo se mi do njihove vsebine dokopali.

Srečko Prijatelj in Marjan Mikuž, ki je januarja zaradi Prijateljevih groženj postal sodelavec policije, naj bi dolgo plodno sodelovala, dokler se ni zalomilo. In zalomilo se je zaradi denarja.

Prijatelj je Mikuža začel stiskati v kot kmalu po drugi izvolitvi v parlament, leta 2008. Začela so se sms sporočila, ki so bila najprej groba in žaljiva. Tako je Prijatelj Mikužu poslal: "Crkni svinja pokvarjena, mater ti bosansko," in, "čas ni tvoj zaveznik. Tik tak tik tak tik tak. "

Mikuž naj ne bi plačal 404 tisoč evrov za parcelo, ki jo je Prijateljeva tašča prek njega prodala Luki Koper, in, kot na drugi strani kaže dokument sodišča, ker naj Mikuž ne bi več mogel Prijatelju za urejanje poslov plačevati velikih provizij, je postajalo vedno huje. "Se vidimo, lopov, ekipa je zbrana," je zapisal Prijatelj, poslal pa tudi: "Sezona lova na divje prasce je odprta."

Prijateljeva sms sporočila glede Mikužove družine:

 

"Kako kaj spiš, kako kaj spijo tvoja žena in otroci."

 

"Poslovi se od družine, kmalu greš na dolg, dolg dopust."

 

"Sedaj je vrag vzel šalo, vrni, kar si ukradel 400+100 obresti in 250+50 obresti, samo še nekaj dni imaš, potem pa bog vam pomagaj."

 

"Tvoja familija bo plačala za vse, kar si nam naredil, in boš gledal to trpljenje, na koncu prideš na vrsto ti, prasec."

Med sporočili so bile tudi grožnje družini: "Kako kaj spiš, kako kaj spijo tvoja žena in otroci."

Na božični večer pa: "Božička iz Gorice tudi danes ne bo, ne ostane ti več dosti dni v decembru a bo šlo, lep božič, Mario. Vem, ni ti lahko, če ti nihče na tem svetu ne verjame več. Saj bo vse se uredilo, boš videl, pomagal ti bom, obljubim. Veš kako jaz vedno pravim: z božjo pomočjo in dinamitom vse rešimo."

Tem sms sporočilom Srečko Prijatelj pravi: "Jeza so tudi grobe besede."

A Prijatelj naj bi Mikuža tudi udaril – sočasno z obema rokama, ga poljubil na čelo in rekel, da tako dela mafija. In čeprav Prijatelj fizično silo zanika, je po naših podatkih Mikuža oklofutal pred gostilno Pri hrastu v Novi Gorici. Prijatelj naj bi pred Mikužem tudi repetiral avtomatsko pištolo in ta mu je dal 50 tisočakov. Želel pa naj bi tudi, da mu Mikuž nakazuje denar v Švico, a se to ni zgodilo. 400 tisoč evrov plus usodnih 323 tisoč evrov naj bi mu Mikuž dajal ali na roke ali na banko.

Mikuž, Prijatelj in Časar naj bi se dogovorili o delitvi dobička

Marjan Mikuž
Marjan Mikuž FOTO: POP TV

Po naših informacijah, naj bi se pri poslu od prodaje zemljišč v Orleški gmajni kar na dva načina okoriščal tudi nekdanji šef Luke Koper Robert Časar, čigar telefon je danes zvonil v prazno.

Mikuž, Prijatelj in Časar naj bi se ustno dogovorili, kako bodo denar delili. Prvič, vsak naj bi dobil tretjino od štiri odstotne provizije, ki jo je Luka Koper plačala Mikužu za tri posle z zemljišči v Orleški gmajni, in drugič, vsak tretjino naj bi bili pobrali razlike v ceni, po kateri je Mikuž zemljišča kupoval in jih dražje prodajal Luki.

Dokument sodišča pravi, da je Mikuž Luki zemljišča v orleški gmajni prodal za 3.380.000, kupil pa za slab 1.000.600. Razlika je 1.785.000 evrov kar pomeni, da naj bi vsak dobil 595.000 evrov. Časarju naj bi bil po naših podatkih denar dostavljal predvsem Prijatelj, dvakrat pa naj bi mu ga nesel tudi Mikuž. Po naših informacijah enkrat 36.000 evrov, drugič med 50.000 in 60 tisočaki.

Prijatelj se ne da

Srečko Prijatelj pa kljub temu, da je v priporu, ni tiho. Sporočil je namreč, da poslanskega mandata ne namerava vrniti, hkrati pa je javnost pozval, naj ga ne obsodijo še preden je obsojen. "V mojem primeru slovenska policija in tožilstvo nista ukrepala skladno s pooblastili, nalogami, zakonom in dolžnostjo," pravi Prijatelj in poslanke in poslance, ki zagovarjajo tak način javnega linča brez možnosti obrambe na prostosti, poziva, da so dosledni tudi pri klientelizmu, korupciji in kriminalu v svoji politični opciji. Ob tem izpostavlja ministrico za notranje zadeve Katarino Kresal, ki po njegovi oceni "uspešno ščiti nedovoljene družinske posle in ima tudi kar veliko masla na glavi z raznimi gradnjami, bulmastifi in drugimi zadevami".

Prijateljev odvetnik Silvan Jakin je sicer potrdil, da so danes prejeli pisni sklep sodišča o priporu Prijatelja in napovedal pritožbo, o sami vsebini le-te pa ni želel govoriti.

Srečko Prijatelj
Srečko Prijatelj FOTO: Kanal A

Prijateljeva zgodba

Prijatelj je povedal, da je bila po uradni poti preko odvetnika Silvana Jakina že januarja letos podana kazenska ovadba zaradi goljufije zoper Marjana Mikuža, "ki danes nastopa kot oškodovanec na prostosti". Mikuž si je po njegovih besedah protipravno prilastil 404 tisoč evrov. Mikuž naj bi svoji sodelavki naročil odpreti bančni račun na njeno ime, po nakazilu kupnine pa naj bi zahteval, da se celoten denar prenese na njegov račun.

"Policija do danes ni ukrepala, tožilstvo v Kopru pa je med mojim zaslišanjem pri preiskovalnem sodniku izjavilo, da o vloženi tožbi in ovadbi, že vloženi v Novi Gorici, ne ve nič," svojo zgodbo povzema Prijatelj.

Kot pravi poslanec, se je Mikuž odločil, da ga lažno ovadi, potem, ko je prejel kazensko ovadbo, vloženo zoper njega. "Policija ga je vzela kot zaščiteno pričo in sodelavca," opisuje Prijatelj. "Policija je raje, kot izvedla pregon po uradni dolžnosti za goljufijo - prijavo je imela - Mikuža zaščitila kot pričo. Posodila mu je 323.000 evrov, kolikor mi je bil dolžan, organizirala predajo denarja in mojo aretacijo na mestu prevzema," pravi Prijatelj.

Kot poudarja, je sam v dogovarjanju z Mikužem izrecno zahteval, da mu denar nakaže na bančni račun. Pred tem mu je bančni izračun obresti tudi poslal po pošti s povratnico na njegov račun, a je Mikuž zahteval predajo denarja osebno, kjer je bil tudi ozvočen, je pojasnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (216)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janžo
18. 03. 2010 15.14
Zanimivo!!! Iz te zgodbe sklepam, da si lahko z goljufijo prilastim miljon evrov, soudeleženim ne dam dogovorjene provizije, zaprejo pa samo njih, ker to vse skupaj priznam policiji. In imam na koncu status žrtve. Treba se bo spomnit kako tako kupčijo, vi ostali pa le pridno delajte za drobižek.
Goky
17. 03. 2010 12.25
Zanima me kako so prišli do gotovine saj tako velikih vsot nemoreš kar tako dvignit na banki. Še za par 100€ je problem. Ali pa ima še kakšna banka zraven prstke.
apolon
17. 03. 2010 11.08
V kolikor ne bodo strpali prijatelja in ostale podobne majstre v zapor SE ODPOVEM SLOVENSKEMU DRŽAVLJANSTVU!!!
TV-MindControl
17. 03. 2010 10.59
resnica je tam zunaj.treba bo mulderja i scully pozvat.
petdan
17. 03. 2010 10.08
Naša politična elita, vse povprek, si že leta polni žepe in so takorekoč preko noči postali milijonarji v evrih, narod je pa obubožan in brez pravic. Sigurno to ni edini "Prijatelj", ki je pomagal obubožati slovenski narod. V kolikor bi jih vse polovili in jim odvzeli na nepošten način pridobljeno premoženje, bi na vsakega slovenca prišlo kar nekaj deset tisoč ukradenih evrov. Le vkup, le vkup, uboga gmajna !
santamaura
17. 03. 2010 10.05
Tonček Balonček Zakaj pa Jankoviću en prisluškujejo? Zato ker morajo take najemnine plačevati, pa nimajo denarja za prevajalca.
Tonček Balonček
17. 03. 2010 09.54
Zdaj je važno samo še to, kdo od njiju je lavk in kdo pošten Slovenec, poetm bo pa Brezigarjeva odločila, kako naprej. Zakaj pa Jankoviću en prisluškujejo?
stromberg
17. 03. 2010 09.48
PRED VOLITVAM LJUDEM U RT LEZEJO NA VSE MOŽNE NAČINE,OBLUBLAJO KVA VSE BOJO ZRIHTAL,KO JE PA VOLITEV KONC,PA SAMO ŠE ZA SVOJ ŽEP
stromberg
17. 03. 2010 09.45
ZAPRET ZA 20 LET BREZ MOŽNOSTI POMILOSTITVE,BANDO POKVARJENO,VSE POVRST.
bredka
17. 03. 2010 09.30
Ko sta zakonca Prijatelj,ki sta se siromašno borila za preživetje pred prihodom Srečkota v parlament zavohala denar, se jima je totalno zavrtelo. Ma samo kakšni ljudje so to, nobene zdrave mere. Pohlep, en sam pohlep. Pa Časar? Ej sam nej ga strpajo v celico. In naj nakaže denar nazaj v Luko, če ga že ni zagonu. Pokvarjenci pokvarjeni. Mene je res sram, da živim v taki državi. Pahorju ima, da se zmeša. Še dober je, kar mu kuhajo.
Leontysik
17. 03. 2010 09.29
TONČEK BALONČEK, KAKŠNE PA TI KLATIŠ ??? PRIJATELJ JE KRIV IN BASTA.. NE VEM PA ZAKAJ SI TI PROTI TEMU ??? A SI TI TUDI KAJ DOBIL OD TEGA ???
RADO62
17. 03. 2010 09.10
Me pa res zanima, če bo tako neslavno končala tudi mama Katarine Kresal, ki je davkoplačevalce oškodovala za podoben znesek..... Strokovno? in neodvisno? delo policije je seveda tudi v tem primeru garantirano...... heh
Spetsnaz
17. 03. 2010 09.10
Torej je Mikuz baraba, saj se ni drzal dogovora?
Tonček Balonček
17. 03. 2010 09.07
Bolj kulturno bi pa res lahko komuniciral!
kivzfccz
17. 03. 2010 08.50
Res so malo groba sporočila,ki jih je pošiljal Prijatelj.SE PA LAHKO VPRAŠAMO ALI BI BILI MI KAJ BOLJ NEŽNI,ČE NAM BI BIL kDO DOLŽAN TAKO VSOTO DENARJA.S tem ne bom komentiral vzroka nastanka dolga
jure920
17. 03. 2010 08.21
Prijatelj in Mikuž se bosta že v zaporu zmenila kdo ima prav saj po tem kar izjavljata oba sodita v zapor,ker to kar sta naredila je pač kriminalno dejanje.
Tonček Balonček
17. 03. 2010 08.18
A povojnih grobišč pa nočejo raziskati in urediti?
Tonček Balonček
17. 03. 2010 08.17
Mislim d av miselnosti in izobrazbi Viol, Green Dragonsov in volilcev SNS praktično ni nobene razlike. Očitno je postalo moderno, da se Neslovenci v parlamentu zavzemajo za slonenstvo. Pa saj tudi Stalin ni bil Rus in Hitler ni bil Nemec.
santamaura
17. 03. 2010 08.14
Glede na informacije je največji lopov nekdanji šef Luke Koper, ki je izkoristil svoj položaj in goljufijo sploh omogočil.
Tonček Balonček
17. 03. 2010 08.14
Tiste SMS-je mu je Kresalolva podtaknila, to je vendar več kot očitno! Gre za zaroto!