Slovenija

'Pritiskov pri dodeljevanju kreditov ni bilo'

Ljubljana, 08. 07. 2010 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Marjan Kramar, ki je NLB zapustil z milijonsko nagrado, trdi, da se primera Ultre ne spomni. Poslanec SLS Franc Pukšič mu ne verjame.

Preiskovalna komisija državnega zbora, ki preiskuje ravnanja ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča, je zaslišala nekdanjega prvega moža NLB Marjana Kramarja. Pri dodeljevanju kreditov Ultri ni prihajalo do pritiskov, sam pa takrat tudi ni bil seznanjen z Golobičevim solastništvom v Ultri, je zatrdil.

NLB-8
NLB-8 FOTO: Blaž Garbajs
Marjan Kramar je zavrnil morebitne pritiske pri dodeljevanju kreditov.
Marjan Kramar je zavrnil morebitne pritiske pri dodeljevanju kreditov. FOTO: POP TV

Kramar, ki je NLB vodil do lanskega januarja in banko zapustil z nagrado milijon evrov, pozneje pa se ni več pojavljal v javnosti, je dejal, da ministra Golobiča pozna iz medijev, zadnjih osem let ga ni ne videl ne slišal, prav tako nista imela stikov v času njegovega mandata na čelu NLB. Miloša Urbanijo iz Ultre, ki bi sicer moral danes pričati pred komisijo, a se je opravičil, pa vidi večkrat, ker se je pred kratkim preselil v njegovo vas, sicer pa ga ne pozna. Predsednik komisije Rudolf Petan (SDS) je glede njunega poznanstva začuden, saj naj bi Urbanija trdil, da sta s Kramarjem zelo dobra prijatelja.

Kramar sicer o konkretnih poslih s konkretnimi komitenti, torej tudi o dodelitvi kredita Ultri in z njo povezanimi družbam, ni mogel govoriti. Pojasnil je, da je kreditni odbor NLB, katerega član je bil v svojem petletnem mandatu na čelu NLB, posamezne posle obravnaval skladno s poslovnikom, zakonodajo, statutom in ostalimi akti. Velikost posla in skupnega poslovanja s komitentom je eden glavnih kriterijev odobritve kredita. V zvezi z zaprosilom za kredit se najprej uskladita oddelek komerciale in oddelek ocenjevanja kreditnih tveganj, ki pripravita skupno, usklajeno poročilo za kreditni odbor.

Kreditni odbor po Kramarjevih besedah obravnava različne posle, od novih investicij do financiranja tekočega poslovanja, vključujoč reprogram posojila. Kot je pojasnil, je v pogojih krize reprogram posojila osnovna metoda vsake banke. "Čeprav reprogram pridobiva slabšalni pomen, je nekaj najbolj kakovostnega in pomembnega za reševanje krize," je poudaril. Na splošno je pojasnil tudi delo kreditnega odbora, ki po njegovih besedah dela po natančno postavljenih pravilih igre, poslovnikih in ostalih dokumentih, kar se odraža tudi na dokumentu, ki je podlaga za sprejem odločitve.

Kramar: Tudi menica je zavarovanje kredita

Glede zavarovanja posojila obstajajo jasna pravila Banke Slovenije, ki loči med redko uporabljenimi prvovrstnimi zavarovanji, primernimi zavarovanji, ustreznimi zavarovanji in ostalimi zavarovanji. Veliko poslov, tako Kramar, sodi v skupino, kjer so posojila zavarovana z ostalimi zavarovanji. Ostala zavarovanja so po njegovih besedah lahko tudi zelo kakovosten vir poplačila posojil, če pride do težav. "Ostala zavarovanja so splošna bančna praksa in ne posebnost, prvovrstna zavarovanja pa so pogosta v primerih, ko posojilo vzame nekdo, ki ga ne potrebuje. V odnosih z gospodarstvom in prebivalstvom to praktično ne pride v poštev," je zatrdil Kramar.

Marjan Kramar dokumentov v zvezi s krediti Ultre, ki so zaokrožili v javnosti, ne pozna, poudaril pa je, da je na splošno dokumentacija za odobritev posla zajetna.

Kot je še dejal, je tudi menica oblika zavarovanja kredita. "Če bančna analiza pokaže, da je konkreten posel dober in gre za visokobonitetno podjetje, je taka oblika zavarovanja sprejemljiva. Če pa gre za podjetje s slabšo boniteto in slabši posel, potem se v banki iščejo druge oblike zavarovanja. Je pa to odvisno od primera do primera," je poudaril. Pravila Banke Slovenije strogo predpisujejo oblike zavarovanja in državne posle obravnavajo kot najbolj varne, je dejal. "Gre za prvovrstne posle, ki so običajno nizko donosni in poslovno varni," je pojasnil. Poudaril je še, da bistvo posla ni v zavarovanju, temveč v oceni, ali bo posel uspel.

Kramar trdi, da se primera Ultre na kreditnem odboru ne spomni. Je pa bila po njegovih besedah praksa kreditnega odbora, da je pri obravnavi sektorskega vprašanja zaradi tveganj v samem poslovanju izpostavil dodatno previdnost in nadzor v poslovanju s sektorjem tehnoloških podjetij.

Pukšič ni bil zadovoljen

Za pestrost današnje seje preiskovalne komisije je tudi tokrat poskrbel Franc Pukšič (SLS), ki se še vedno ni sprijaznil z novimi navodili generalne sekretarke državnega zbora glede navajanja osebnih podatkov prič. Nezadovoljen je bil tudi s Kramarjevimi odgovori. "Ni prav, da kot nekdanji predsednik uprave NLB, ki so jo davkoplačevalci že sanirali, zdaj pa naj bi bila znova potrebna sanacije, ne poveste kaj bolj konkretnega. Da pa o zadevah ne veste nič, pa ne verjamem," je dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
08. 07. 2010 21.32
pritiskov pri podeljevanju - šenkavanju kreditov ni bilo. Bile so samo skomine.. Vendar čas pokore prihaja za vse vpletene. Z vsako minuto, uro, dnevom je bližje...
Buena Vita
08. 07. 2010 19.08
BRIŠE KOMENTARJE TAKOJ KO OMENIŠM TEVE-SLOVENIJO IN VPOGLED ODDAJ NA TEVE-SLOVENIJA,
odbogaposlan
08. 07. 2010 18.57
seveda pri običajnih državljanh ni bilo pritiskov!ž ,mafiozo krošnjar
odbogaposlan
08. 07. 2010 18.57
laže, laže, laže, laže!
shishmish
08. 07. 2010 16.10
vetrolov
08. 07. 2010 15.52
včasih je res najbolje, da te preprosto "zapusti" spomin ! a svoje nagrade za "uspešnost", se še spomni ? taki amnezični osebki nikdar več ne bi smeli opravljati kakršnih koli vidnejših funkcij - saj so, vsaj kar se spomina tiče, opravilno nesposobni ! bruuuh..........
loden
08. 07. 2010 15.47
est 08.07.2010, 15:36 Ne sekirajo se za nazaj in ne za naprej.
est
08. 07. 2010 15.36
Vedno me je in me še zanima, kako lahko ljudje s tako slabim spominom vodijo velika podjetja.
fafajonka
08. 07. 2010 15.26
+1
Lastnik Ultre in Kramar sta na Izlakah skoraj soseda.
nikajana
08. 07. 2010 14.59
+1
milijon, da je zapustil NLB.....a še kdo meni ponudi kakšen milijonček, da bom odšla iz delovnega mesta:)...
Buena Vita
08. 07. 2010 14.54
+1
Buena Vita
08. 07. 2010 14.53
+1
NE,PRIJATLI NE PRITISKAJO SE ZMENIJO IN POKRADEJO KAR JE ZA POKRAST
Buena Vita
08. 07. 2010 14.52
+1
ČUDNO DA SE SEDAJ NE SPOMNE,NAJ PUKŠIČ VPRAŠA NA TEVE-SLOVENIJA ZA POSNETKE,ZAKAJ JIH ŠE ENKRAT NEV PREDVAJAJO ZATO SE SPOMNEMO DRŽAVLJANI--MAFIJA ITAK IGRA IGRO MOLKA
Zatarra
08. 07. 2010 14.45
+1
Bolj zanmivo, kot to, kdo Kramarju ne verjame, bi bilo zanimivejše videti po mojem pričakovanju bistveno krajši seznam onih, ki Kramarju verjamejo. Vsem, ki bi se znašli na tem drugem spisku bi v prihodnosti prepovedal kakršnokoli udeležbo pri vodenju slovenskega gospodarstva, kjer ima največji delež država, in seveda v slovenski politiki. Sicer pa - NLB je zadnjih nekaj tedno zgovorno tiho ...
volk55
08. 07. 2010 14.29
+1
ZANIMIVO, KOMISIJA SPRASUJE KAJ JE ON ODOBRIL, KRAMAR POVE , DA SO VSE PRIPRAVILI NJEGOVI PODREJENI, ZDEJ PA NEVEM ZAKAJ JE POTEM SAMO NJEMU PRIPADALA TAKO VISOKA NAGRADA, CE NI ON NIC ODLOCU, TO SO RES PRAVI POSTENJAKI PRIDE Z ODVETNIKOM , KI PREPRICUJE KOMISIJO , DA IMAJO OPRAVKA Z POSTENJAKOM, DA JE VSE BILO PO ZAKONI.
Spetsnaz
08. 07. 2010 14.18
+1
Jaz mi verkamem, da mi bilo pritiskov. Vse je bilo organizirano in zato ni potrebno nikakrsnih pritiskov. Kako bi pa olastninili Slovenijo, brez kreditov? Zanimivo, da so lastniki kapitala vecinoma leva opcija ali simpatizerji levice !
jenihvetes
08. 07. 2010 14.02
+1
je rekel pahor, da ga je poklical in mu rekel, naj razmisli o vračilu odpravnine... očitno je razmislil in se odločil, da bi bilo najboljše za vse, če jo obdrži...
bnam 2707
08. 07. 2010 13.20
+1
Nevednost pri nas opravičuje......zunaj pa je nekoliko drugače.
fafajonka
08. 07. 2010 13.10
+1
Sej prjatli ne pritiskajo.
tony_abcde@yahoo.com
08. 07. 2010 13.04
+1
Če bi mi bili plačani, da pozabljamo potem bi tudi mi pozabili.