Slovenija

Prisiljeni v prostitucijo in suženjsko delo

Ljubljana, 18. 10. 2011 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovina z ljudmi žal še vedno cveti in na leto prinese kar 32 milijard evrov dobička. Žrtve – po svetu naj bi jih bilo 2,4 milijona, med njimi polovica otrok – so prisiljene v prostitucijo ali suženjsko delo, številne celo v oboje.

Vsaka druga žrtev trgovine z ljudmi je mladoletna.
Vsaka druga žrtev trgovine z ljudmi je mladoletna. FOTO: Reuters

Države Evropske unije danes že petič zaznamujejo dan boja proti trgovini z ljudmi. Evropska komisija ocenjuje, da tokovi trgovine z ljudmi v Uniji zajemajo več sto tisoč ljudi vsako leto, piše na spletni strani vlade. Po svetu je žrtev trgovine z ljudmi okoli 2,4 milijona, polovica od njih je otrok.

Mednarodna organizacija dela ocenjuje, da je 43 odstotkov žrtev trgovine z ljudmi prisiljenih v prostitucijo, 32 odstotkov pa v suženjsko delovno razmerje. Kar četrtina vseh žrtev trgovine z ljudmi naj bi bila prisiljena v obe dejavnosti. V prostitucijo so v veliki večini (98 odstotkov) prisiljene ženske in dekleta.

Po podatkih omenjene organizacije trgovina z ljudmi vsako leto prinese okoli 32 milijard evrov dobička. Poleg prostitucije in prisilnega dela se med najpogostejše pojavne oblike zlorabe v trgovini z ljudmi prišteva trgovina z organi, prosjačenje, siljenje v kazniva dejanja, kot je kraja, in posvojitve.

Proti trgovini z ljudmi tudi Slovenija ni imuna. Najbolj v nebo vpijoč primer se je zgodil nedavno, ko je policija s hitro akcijo preprečila prodajo 20-letne slovenske državljanke v Italijo. Hudodelska združba si je od posla obetala 4000 evrov zaslužka. Poleg tega so v prostitucijo silili 30-letno Srbkinjo, ki se jim je uprla in zbežala.

Prostitucija
Prostitucija FOTO: Reuters

Tvegani poklici: Plesalke, gradbeni delavci ...

Policija je zaznala več različnih pojavnih oblik trgovine z ljudmi. Največ primerov je obravnavala kot obliko spolnega izkoriščanja in izkoriščanja delovne sile, sledijo beračenje in služinčad. Obravnavala je tudi več primerov, kjer so bile potencialne žrtve trgovine z ljudmi mladoletniki. Predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret o izkušnjah policije pri preiskavah trgovine z ljudmi

Leta 2010 je slovenska policija obravnavala tri kazniva dejanja trgovine z ljudmi in enajst kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, obravnavali pa so 33 oškodovancev. "Aktivnosti policije na področju odkrivanja in preprečevanja trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije so usmerjene predvsem v identifikacijo kriminalnih žarišč, posameznikov in kriminalnih združb, ki si z vsemi oblikami izkoriščanja žrtev trgovine z ljudmi in prostitucije pridobivajo protipravno premoženjsko korist," je ob predstavitvi prej omenjene uspešne akcije dejal predstavnik mariborske policijske uprave Bartolo Lampret.

Pri zagotavljanju pomoči žrtvam trgovine z ljudmi policija sodeluje z nevladnima organizacijama Slovenska Karitas in društvom Ključ.

Sicer se Slovenija aktivneje bori proti trgovini z ljudmi od leta 2001, ko je bila ustanovljena delovna skupina, ki se ukvarja s tem vprašanjem. V akcijskem načrtu za boj proti trgovini z ljudmi za leti 2010 in 2011 so člani skupine predvideli ozaveščanje potencialnih žrtev, med katerim so tako tujci, ki opravljajo t. i. tvegane poklice, denimo plesalke ali gradbeni delavci, kot prosilci za vizum ali azil. Načrt predvideva še ozaveščanje mladih in usposabljanje javnih uslužbencev, ki se srečujejo s tem problemom.

Žrtve trgovine z ljudmi se v njene mreže zapletejo nehote. Kako se zaščititi in kako si pomagati?

Policija omogoča tudi anonimno prijavo trgovine z ljudmi. To lahko storite prek naslednje povezave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
19. 10. 2011 11.57
a mogoče to ni delo ???
Tonček Balonček
19. 10. 2011 10.30
AA121, to je iluzija, mi smo imeli referendum o Zakonu o delu na črno, pa smo bvli vsi za to, da se fuša in dela na črno ter da naj davke plačujejo le naivni in neiznajdljivi. A prostitutke bi ga naj plačevale, malarji in keramičarji pa ne?
AA11
19. 10. 2011 08.29
Kriva je država, ki ne legalizira rdečih hiš. S tem bi omogočila popolen nadzor, plačilo davkov in zadala mafiji lep udarec. Ker pa s tem biznisom služijo ljudje, ki imajo politični vpliv, do tega seveda ne pride. Enako je z drogami...
franceljtancelj
18. 10. 2011 22.03
Ja hude stvari se godijo, če zmeneti vodijo državo. Njega dni so zvodnika prepustili nekomu iz korpusa takoj je vedel, da mu je do konca ostalo še tri dni groze.
Buena Vita
18. 10. 2011 21.16
samo gospodarstvo BUŽEKLJAN NAD IZOLO POGLEJTE
Buena Vita
18. 10. 2011 21.15
v večini so lastniki kuplerarev ravno politična elita,vsaj za slovenijo velja,na obali imajo politiki iz centralne ljubljane kar neki kuplerajev,vsi delajo s polno paro
Jimi1
18. 10. 2011 21.10
Ta država in FDV-jevci imajo toliko za povedati okoli "suženjskega dela" v tujini, doma pa delavstvo dela še za menjši denar in z manjšimi pravicami, če jih sploh ima. Plačilo dela pa je itak postalo LUKSUZ... Torej?
Bilba105
18. 10. 2011 18.46
Je mal drgač cel dan *dobivat ali pa delat na gradbišču.
Jimi1
18. 10. 2011 17.46
Audy18.10.2011, 13:00.... Res je, če pa ne plačajo za opravljeno delo pa je to itak SUŽENJSKO RAZMERJE !
lolipoly
18. 10. 2011 17.17
@Adisej Ni vse eno, ce si prisiljen , nimas moznosti , ce sprejmes ali ne , "si pac prisiljen" , posebno prostitutke, *, da grejo v to delo in denar jim poberejo, vsaj vecina, a ti to primerjas z tvojim delom , ki ti morda ni vsec?
smock
18. 10. 2011 16.07
Ha, Audy, tole si pa dobro povedu, čista resnica.
andisej
18. 10. 2011 16.03
Vsi delajo za denar. Tvoja volja je ali boš delal ali ne. Seveda je pa razlika v plačilu in težavosti opravljenega dela .
Audy
18. 10. 2011 13.00
V čem je razlika med prostitucijo in delovnim razmerjem? Vsi se moramo prodajati najboljšemu ponudniku oz. tistemu ki te je pripravljen zaposlit. Tako ali drugače.
disident2
18. 10. 2011 11.15
Suženjski odnos je tudi med romunskimi berači in njihovim "lastnikom", slovenska policija pa nič. Enako bi lahko označili vse, ki niso oz. ne plačajo opravljenega dela in socialnih prispevkov. Recimo Jankovičevi prijatelji v Grepu, Hilda, Zidar.... Vse, ki bogatijo na tak način bi že zdavnaj lahko priprli na podlagi sužnjelastniških odnosov lastnik-delavec.
major1
18. 10. 2011 09.42
Legalizirajte prostitucijo in odpade kriminalno ozadje, kar se tiče suženskega dela pa rešite problem delavcev pri nas, ki delajo, pa ne dobijo plače.