Slovenija

Priprti zdravnik namesto običajnih deset predpisal kar 900 receptov za psihoaktivna zdravila letno

Ljubljana, 29. 05. 2014 15.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zdravnik, ki so ga policisti priprli, je na leto predpisal kar 900 receptov za psihoaktivna zdravila, medtem ko jih večina zdravnikov predpiše deset ali manj. Njegov sin pravi, da je v Zagorju uravnaval problem odvisnikov s pomirjevali, ki so jih bolniki sami plačevali, da so lahko dokaj dostojno živeli.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je na policijsko zahtevo pregledal predpisovanje psihoaktivnih zdravil v Sloveniji v letih 2012 in 2013. Ugotovili so, da je v sredo priprt zdravnik Franc Grošelj iz Zdravstvenega doma Zagorje na leto predpisal 900 receptov za ta zdravila, večina zdravnikov pa deset ali manj, je pojasnil direktor NIJZ Ivan Eržen.

Zdravnik
Zdravnik FOTO: Thinkstock

Kot pravi Eržen, podatkov za letos ni mogoče preveriti, v preteklih dveh letih pa je število predpisanih receptov za pomirjevala, ki sodijo med psihoaktivna zdravila, pri omenjenem zdravniku splošne medicine zelo odstopalo od števila receptov pri ostalih zdravnikih. Za Grošljem je po številu receptov na drugo mesto uvrščen zdravnik s 50 predpisanimi recepti, še pojasnjuje Eržen. 

Omenjeni zdravnik je po njegovih besedah bolnikom predpisoval tako zelene kot bele recepte za omenjena zdravila, kar Eržena sicer zelo čudi. "Zakaj bi bil nekdo, ki je zavarovan in je upravičen do zelenega recepta, zainteresiran, da ta zdravila v lekarni plačuje?" se sprašuje. Kot pravi, se jim je to zdelo zelo čudno, izkazalo pa se je, da je šlo tudi za hude kršitve osnovnih moralnih načel.

Do kakšnih zlorab je prihajalo, Eržen ne more ugibati. Zdravila, ki jih je predpisoval omenjeni zdravnik, so lahko njegovi bolniki, ki so jih prejemali, uživali v prekomernih količinah in tako zlorabljali, lahko so jih preprodajali ali pa oboje hkrati, našteva Eržen.

Pomirjevala po njegovih besedah učinkujejo glede na to, koliko jih posameznik zaužije in s čim jih kombinira. Nekateri z zdravili delajo tudi koktajle, s katerimi se omamljajo.

Po Erženovih besedah gre pri omenjenem zdravniku za edini tovrsten primer v Sloveniji. Policijsko zahtevo za pregled predpisovanja omenjenih zdravil so prejeli januarja, a je to moralo ostati v tajnosti, da ne bi ovirali preiskave, pojasnjuje. Takoj ko so dobili dovoljenje, pa so o ugotovitvah pregleda obvestili tudi Zdravniško zbornico Slovenije. Eržen od nje pričakuje izredni strokovni nadzor pri omenjenem zdravniku. Glede na to, da je tako predpisovanje najmanj neobičajno, pa predpostavlja, da bodo na zbornici pregledali zdravnikovo dokumentacijo ter preverili, ali je bilo njegovo delo strokovno in primerno.

V zdravniški zbornici so potrdili prejem poročila o pregledu, ki ga je opravil NIJZ. Z njim se bo seznanil odbor za strokovno-medicinska vprašanja in se nato odločil, ali bodo izvedli strokovni nadzor, so napovedali.

Zdravnikov sin: Nekateri ne razumejo potrebe po večjih odmerkih odvisnikov

Zdravnikov sin Igor Grošelj, ki je sicer zaposlen v podjetju Vitasan, katerega prokurist je njegov oče, je pojasnil, da je njegov oče v Zagorju uravnaval problem odvisnikov z uradnimi zdravili – pomirjevali, ki so jih bolniki v lekarni sami plačevali in lahko tako dokaj dostojno živeli. "Vendar ker nekateri očitno ne razumejo ali pa nočejo razumeti potrebe po večjih odmerkih odvisnikov pri njihovem (malodane večnem) zdravljenju, delajo sedaj iz tega odmevno akcijo, medijsko prikazano, kot izjemen uspeh," meni Grošelj.

Eržen na pojasnilo v zvezi z zdravljenjem odvisnikov pojasnjuje, da tovrstnih učinkov ne pozna. Obenem se sprašuje, zakaj je – če to pomaga – to edini tovrsten primer v Sloveniji?

Poleg omenjenega zdravnika je policija v sredo priprla še tri osebe, vse so še vedno v priporu. Na policiji bodo več o primeru predvidoma pojasnili v petek na novinarski konferenci, je napovedala tiskovna predstavnica ljubljanske policijske uprave Maja Ciperle Adlešič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xxx121
30. 05. 2014 22.28
+5
Ko pa kdo zlorabi zdravljenje da se izvleče iz storjenih kaznivih dejan ter antidepresive in pomirjevala meče v smeti Pa ostaja vse tiho brez možnega naknadnega nadzora .? !
majorb
29. 05. 2014 18.58
+0
Zanimivo v Sloveniji zapirajo samo nedolžne Janša:-nisem kriv,
majorb
29. 05. 2014 18.56
+0
ALI JE ZDRAVNIK ZMOTLJIV??
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.42
-1
rissp1
29. 05. 2014 21.57
+3
Ta ni zmotljiv ampak pokvarjenec, recepte je prodajal po 5€, vsaj 4je mladostniki iz Kisovca,Zagorja,Trbovelj so v zadnjih 3 letih umrli od njegovih pomirjeval. Glede dostojnega življenja,ki ga omenja sin pa samo tole: poglejte si osebe ki dopoldne redno pohajkujejo pred ZD, celotno zasavje jih pozna, živi mrliči, stranke Grošlja. Na centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog so te "stranke Grošlja" najmanj funkcionalni, tisti najbolj na dnu. Od več kot 150 oseb je ravno tistih 20 ki so stranke Grošlja najbolj nefunkcionalnih, na robu smrti, po katerih potem sodijo ostale osebe, ki se uspešno zdravijo.
brezpla?e
29. 05. 2014 18.02
+7
zakaj ne previrijo njegovega premoženja kmetij in drugo
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.43
-1
Bramor
29. 05. 2014 17.26
+5
Džanki džankiju dohtar, za advokata je pa sine diler.LOL
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.44
-1
Dr.Rugelj
29. 05. 2014 16.54
+6
...lep zaslužek v njegov žep - ker sodišče mu ne bo moglo dokazati krivde - tako kot tistemu Celjskemu dohtarju ne,...bodo rekl ti ti grdi in nikomu ništa,...
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.44
+0
Brabus
29. 05. 2014 16.53
+7
Ja, ko take članke berem, me boli glava in moram kupit Lekadol, ga še nisem dobil na recept, pa že zeloooo dolgo plačujem zdravstvo. Zato oba Grošla , malo morgen."
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.46
askralj
29. 05. 2014 16.25
+9
Farmacija lepo poskrbi za take.
civitasstain@gmail.com
29. 05. 2014 19.45
-1