Slovenija

FOTO in VIDEO: Tekaški praznik v Ljubljani: veter odpihnil rekord, dva tekača so oživljali

Ljubljana, 29. 10. 2017 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Na Volkswagen 22. Ljubljanskem maratonu je v teku na 42 kilometrov zmagal Kenijec Marius Kimutai, med ženskami pa Etiopijka Shuko Genemo Wote. V teku na 21 kilometrov je ciljno črto prvi prečkal slovenski reprezentant Rok Puhar, med ženskami pa Madžarka Fruzsina Bakonyi. V teku na 10 kilometrov sta zmagala Maruša Mišmaš in Jan Kokalj.

Več videovsebin
  • Zmagovalec 22. Ljubljanskega maratona prečka ciljno črto
    01:34
    Zmagovalec 22. Ljubljanskega maratona prečka ciljno črto
  • Iz 24UR: Tekaški praznik v Ljubljani
    02:48
    Iz 24UR: Tekaški praznik v Ljubljani
Na PU Ljubljana so nam potrdili, da so imeli precej dela med maratonom tudi reševalci, ki so pomoč nudili vsaj 3 osebam. Dva tekača so oživljali. Prvi se je zgrudil že na prvem kilometru, čez tri kilometre pa še drugi. Vse, ki so jim nudili pomoč, so odpeljali v UKC Ljubljana. Poškodoval pa se je tudi kolesar, ki je zapeljal na traso maratona. Policisti so ga opozorili, naj se umakne, kolesar pa je pri zaviranju padel s kolesa in se poškodoval.

Letos je po podatkih organizatorjev na Volkswagen 22. Ljubljanskem maratonu v dveh dnevih sodelovalo 23.303 aktivnih udeležencev, med njimi številni znani obrazi športa, politike, gospodarstva ... Na najdaljši razdalji, na 42 km, je bilo 1568 maratoncev in 385 maratonk. Na 42- in 21-kilometrskih razdaljah je skupaj startalo 9350 maratoncev, na 10-kilometrski razdalji je bilo 6040 tekačev, v soboto pa je bilo na tekih otrok, osnovno- in srednješolcev 7956 mladih.

V teku na 42 kilometrov je zmagal Kenijec Marius Kimutai, ki rekorda proge ni izboljšal, je pa ves čas veljal za favorita.

Kimutai je v cilj pritekel z rezultatom 2:08:33 in je v zelo vetrovnem vremenu za 14 sekund zaostal za rekordom proge. Tudi na naslednjih dveh mestih sta bila Kenijca; drugi je bil Solomon Kirwa Yego (2:09:36), tretji pa Albert Korir (2:10:35).

Kimutai je sicer zmagal že na letošnjem maratonu v Rotterdamu, njegov osebni rekord pa je 2:05:47, ki ga je odtekel lani v Amsterdamu. "Težava te tekme je bil močan veter. Temperature so bile dobre, tudi organizacija je bila izvrstna. Malo pa je bilo težav z narekovanjem ritma, tekači, ki so bili za to zadolženi, niso dobro opravili svojega dela, tistega, kar, so jim naročili organizatorji. Ritem je bil v prvem delu prepočasen," je dejal o nastopu v Ljubljani.

Med ženskami je v teku na 42 kilometrov zmagala Etiopijka Shuko Genemo Wote, s časom 2:27:02, tudi njej pa ni uspelo izboljšati rekorda tekmovanja. Druga je bila Kenijka Purity Jebichii Changwony (2:27:52), tretja pa rojakinja slednje Jane Jelagat Seurey (2:28:05).

"Vreme je bilo sicer lepo, toda vetra je bilo res malo preveč. Že pred tekmo sem imela nekaj težav s stegensko mišico, kar pa se je med tekom le še poslabšalo in so mi morali pomagati z masažo in kremo. Upam, da jutri ne bo še slabše," je po teku dejala Shuko Genemo Wote.

Danes je skupaj teklo 19.000 tekačev.
Danes je skupaj teklo 19.000 tekačev. FOTO: Damjan Žibert

V teku na 21 kilometrov je zmagal slovenski reprezentant Rok Puhar (1:08:17). Drugi je bil Avstralec Michael Marantelli (1:09:09), tretji pa drugi slovenski predstavnik Jan Brešan (1:09:37).

"Z doseženim časom nisem zadovoljen, temperature so bile odlične, toda v vetru sem veliko minut zgubil. Na koncu sem ga imel na srečo v hrbet in sem dosegel načrtovani čas v tem delu. Sprva sem tekel v kenijski skupini, zadaj, vendar sem že tedaj čutil veter, ko pa sem ostal sam, pa nisem mogel storiti kaj več. Poleg tega za mano nisem videl nikogar in tako ni bilo treba pospeševati. Prišel sem do cilja in opravil dober tek, prvega po svetovnem prvenstvu avgusta v Londonu. Pred ljubljanskim maratonom nisem niti pomislil, da bi tekel na 42 km. Na SP sem imel natrgano mišico, sedaj pa sem poškodbo pozdravil. Naslednje leto je cilj nastop na EP, tam želim odteči čim boljši izid, vmes pa bom imel nekaj nastopov na 10 in 21 km. Dolgo sem bil brez trenerja, sedaj pa sem začel sodelovati z Blažem Čadežem," je povedal Puhar.

Maruša Mišmaš in Jan Kokalj sta po pričakovanjih zmagala v teku na 10 kilometrov. Mišmaševa, ki je polovico proge tekla sama na čelu, tudi pred vsemi tekači, je slavila s časom 33 minut in 57 sekund, Kokalj pa je tekel 32:21.

Mišmaševa je tako dosegla skupno med vsemi 13. čas, na startu na najkrajši razdalji pa je bilo 6040 tekačic in tekačev.

Med atletinjami je bila druga Kenijka Lucia Kimani Mwahiki Marčetić (37:24), ki je za Bosno in Hercegovino tekla v maratonu na treh olimpijskih igrah leta 2008, 2012 in 2016. Tretja je bila še ena Slovenka Urška Martinec (38:36).

"Danes sem malo razočarana, sem pričakovala, da bodo fantje hitreje startali in da jim bom sledila ter tako dosegla boljši čas. Pa sem bila nato kar dolgo na čelu, ko so pospešili, pa jim nisem mogla več slediti. Dober občutek je bil sicer, da sem bila na čelu, pa obenem tudi težko, ker sem narekovala ritem. Po petih kilometrih pa so šli naprej, sem jih sicer videla pred sabo, ker so tudi v drugem delu tekli zelo počasi, vendar se jim nisem mogla več priključiti," je povedala Mišmaševa. "Tekla sem v podobnem času, kot na prejšnjem ljubljanskem maratonu, vesela bi bila, da bi bilo vsaj kakšno sekundo hitreje. Poškodba je sedaj pozabljena, tudi psihično sem jo prvič na tekmi odmislila. Do konca leta bom za trening tekla še na kakšnem krosu, zimsko dvoransko sezono pa bom, kot sedaj kaže, verjetno izpustila," je še pojasnila Mišmaševa, sicer slovenska rekorderka na 3000 m zapreke.

Čeprav so organizatorji upali na nov rekord največjega tekaškega dogodka v Sloveniji, pa ta žal ni padel.
Čeprav so organizatorji upali na nov rekord največjega tekaškega dogodka v Sloveniji, pa ta žal ni padel. FOTO: Damjan Žibert

Kokalj je v samem zaključku strl odpor presenetljivo drugouvrščenega Mateja Šturma, ki je zaostal za devet sekund, že veliko prej pa sta iz boja za zmago odpadla slovenska reprezentanta Jan Petrač in Blaž Grad. Prvi je na tretjem mestu zaostal 39 sekund, drugi pa še tri več.

"Vedel sem, da sem v finišu najmočnejši, boljši od sicer najhujših tekmecev, Petrača in Grada. Po sedmem kilometru sem se odločil za drugo spremembo ritma in na koncu še eno veliko, po kateri sem bil že sam in sem zasluženo zmagal. Mišmaševa je bila dolgo na čelu, nihče izmed nas ni hotel naprej in narekovati ritma. Hoteli smo zmagati na eni največjih prireditev v Sloveniji. Zmaga je le zmaga, ne glede na rezultat," je pojasnil Kokalj, ki je bil prvi favorit, ker je tekač na 5000 in 10.000 metrov, Petrač pa je denimo močnejši na 800 in 1500 metrov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (235)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
30. 10. 2017 12.35
+1
"Malo pa je bilo težav z narekovanjem ritma, tekači, ki so bili za to zadolženi, niso dobro opravili svojega dela, tistega, kar, so jim naročili organizatorji. Ritem je bil v prvem delu prepočasen," Zanimivo, morda pa so naredili točno kar jim je bilo naročeno, kdo more vedeti kaj jim v resnici bilo naročeno in za koliko v žepu, ... človek dobi namreč vtis, da je v ozadju nek scenarij, ... zmaga pa, vse se kdo potem. Zakaj nek tek rabi narekovalce ritma, so ti še tekači, ... zakaj ne bi tekel vsak tekmovalec kot mu odgovarja, v lastnem ritmu.
hladnajesen
30. 10. 2017 09.26
+3
Čestitke vsem za pogum, da so se udeležili maratona. Vsak človek ima svoje veselje. Nekateri radi tečejo, drugi smučajo, tretji plavajo, četrti berejo, peti se sprehajajo, potem so spet drugi, ki jih veselijo ročna dela, obdelovanje zemlje. Prav vsem želim še naprej veliko uspehov in zdravja!
Quatflow
30. 10. 2017 09.22
+0
Pa kaj je sploh problem? Vsak se prostovoljno odloči za sodelovanje, zakaj je potrebno toliko negativnih komentarjev? Noben ni manj vreden, če se tega ne udeleži, ni se potrebno primerjati z drugimi. Vsak ima pluse in vsak tudi ni za vse, je pa vsak za nekaj. Ne razumem "nesrečnih" ljudi, ki iščejo potrditve zunaj sebe, namesto, da bi se imeli radi takšni kot so in delali na tem v čem so dobri znotraj sebe predvsem.. po prebiranju negativnih komentarjev lahko človek postane samo še bolj depresiven, ker smo bolj povezani kot se sploh zavedamo..in danes jaz, jutri ti se lahko še prehitro naredi..zato želim čim več pozitivnosti in lepih besed in misli drugim..in čestitke vsem.
lemur
30. 10. 2017 08.48
+2
OMG ste negativci. Kako se vam da ziveti sami s sabo? Da boste razumeli zakaj denar tukaj ni problem, tekaci dogodke z veseljem placamo, ker za placano dobimo profesionalno meritev, neprekinjeno traso, pijaco in tu in tam hrano ob trasi, wcje, zdravnisko osebje, dober obcutek, ker je vec tekacev. Vecina redno tece svoje trase, tako da je lepo, ce se prekine monotonija. Ko k celotnem suportu prisetejemo se tistih par drobnarij, kakor so majice, medalje ipd., cena 35€ niti ni nekaj strasnega.
CrushLow
30. 10. 2017 09.06
+3
pesek v oci ... zoki navija za take kot si ti .... in se vam sladko smehlja ...
lemur
30. 10. 2017 10.16
-4
Glede na organizacijo, obiskanost ipd je normalno, da se taksne dogodke podpre in se jih udelezi. Tudi, ce ti "Zokija" ne maras, je ta maraton eden od primerov odlicnega dela organizatorjev. Vecina tekacov, ki ga dejansko lahko s cim primerjajo je zadovoljna z organizacijo, tako da ni pesek v oci. Ce pa s temi 35€ se dodatno zasluzijo pa je kar se mene tice zasluzeno.
CrushLow
30. 10. 2017 11.00
+2
zaradi takih kapitalizem laufa na polno ! ... se vec takih prav Zoki
Militos
30. 10. 2017 08.27
+4
In potem intervjuvajo tistega smešnega Urbana, ki uči tek in mu delajo zastonj reklamo.
Maddox
30. 10. 2017 08.29
+3
Maddox
30. 10. 2017 08.29
+3
CrushLow
30. 10. 2017 08.13
+7
tist k je s srcem pri stvari lahko gre vsak dan odlaufat 10, 20 50 ... 100km ... in ne rabi placvat za to 30+ eur da se guzi med folkom .... ajaaaaa ni fotke za na FB pol ... haha ...raja :)
maxsel
30. 10. 2017 08.46
+3
ggzz
30. 10. 2017 08.09
+8
pa zanimivo bo vprašat kakšnega fizioterapevta, kdaj se bo začel naval raznih bolnikov, boli to, boli ono,... s takimi psihoznimi teki "na silo" se dela narod invalidov, žal ..
tarzan13
30. 10. 2017 08.16
+1
ja res je, imaš prav...kok enga brezveznega truda vloženega v šport, poplačani so pa samo prvi trije...govorim za une k ful forsirajo in pol pride do zastoja srca
maxsel
30. 10. 2017 08.02
+3
Razumem ,da si nekateri želijo rekreacije in druženja ob tem maratonu. Samo organizator bi ta denar ki je namenjen za nagrade podelil raje v dobrodelne namene.Samo je pa res da takrat marsikdo ne bi prišel iz Kenije tečt zastonj.
janezov uč
30. 10. 2017 07.57
+3
veter je bil kriv, ja. upam, da ovce prihajajo k pameti. tista dva gresta pa lahko tudi drugo leto laufat. naravna selekcija.
pieta
30. 10. 2017 07.37
+6
Tisti ki vemo kaj je ovčji nagon vemo tudi čemu take prireditve služijo !!
JORCH
29. 10. 2017 21.58
+3
Joj žal res ...
Vrhovni
29. 10. 2017 21.56
+22
Brez vezno dejanje, edino da smo bili ujetniki v svojem mestu, sramota.
HorstWiesel
29. 10. 2017 21.59
-15
Vrhovni
29. 10. 2017 22.21
+17
HorstWiesel
29. 10. 2017 22.29
-4
Ceste so vsakodnevno zaprte v LJ zaradi prekomernega prometa
HorstWiesel
29. 10. 2017 22.37
-6
Hoče človek jet na neko športno aktivnost za sprostitev po napornem šihtu, pa ne more nikamor, ker vozači zasedajo celo mesto, vse ceste....
janezov uč
30. 10. 2017 07.54
+2
in kdo jh zabaše? tisti, ki se v lj vozijo na šiht.
HorstWiesel
30. 10. 2017 08.03
+2
Točno tako, tisti ki se v Lj vozijo na šiht in popoldne iz Lj ven domov
ggzz
30. 10. 2017 08.11
+2
LJ prijazno mesto trajne mobilnosti hahahaha tale 20% župan že ve, kdaj pa kje mora kaj razkopat... trajna nemobilnost in možganska invalidnost njegovih volilcev. pa ne mi nakladat da je vsaj kaj j naredil. Zato je tam in preklet dobro plačan
Maddox
30. 10. 2017 08.32
+3
Nimas kaj, to je pa prineslo koncentriranje vsega v glavno mesto. Lahko bi naredili ministrstva in institute itd..po celi drzavi in bi se razporedilo...
HorstWiesel
29. 10. 2017 21.50
-19
V glavnem, res lepa prireditev, kaj takega bi se moral večkrat dogajat. Hejtrji se pa požrite od foušije in lastne nesposobnosti.
janezov uč
30. 10. 2017 07.55
+8
HorstWiesel
30. 10. 2017 08.04
-4
JanšaBoy
29. 10. 2017 21.41
-1
Koliko pa znasa ta nagrada?
paracelsiuss
29. 10. 2017 21.21
+52
...ej, pa koga zanima ta trapasti tek.......a vam izdam skrivnost......zeljarka Lucija je včeraj na tržnici vse svoje škafe iz kombija zložila ob pult v 37,76255418 sekunde.....Tudi to je dosežek........
ggzz
30. 10. 2017 08.12
samo Lucija ni bila oblečena po zadnji modi, no, k ni tko fensičkana. Je bila pa ena prednost maratona - Šmarna gora je bila malo bolj prazna, vsaj ni bilo potrebno gledat in poslušat vso to LJ smetano
JanšaBoy
29. 10. 2017 21.19
+14
Slovenijo belcem!
Sunshine73
29. 10. 2017 20.52
-1
Ne deri se ... bravo bravo, sunce ti !!
TistoPravo
29. 10. 2017 20.51
+15
A poklic za obravnavo te vrste bolezni že obstaja...aia zdj jim pa verjamem, da se spreminjajo poklici in prihajajo novi...jih ljudje sami producirajo z takim deviatnim vedenjem...plačam, da grem lovit...ja je res da nekoč je človeštvo hrano lovil na tak način, in bežal pred nevarnostim....danes pa majčke tisočerih barv, boj za prevlado pred ogledalom...dokler se ogledalo ne bo naveličalo, ker norost človeška ne pozna meja in se bo to prej zgodilo
jakec1575
29. 10. 2017 20.33
-2
Ponavadi se teki na cas in primerjanje bolj domena dosežkarjev, kar pa je v neposredni povezavi z materialnim in materializmom. Meni se zdi dogodek fin za razne godbe, vzdusje, ljudi, ki pomagajo. Proizvede pa dogodek nepotrebne smeti. Kozarcki bi lahko bili recimo in reciklabilnega materiala, povoscenega papirja ali kaksna druga resitev. Zdrazati mora cca 2 min v kozarcku. plastika se v resnici ne reciklira. Ni pa Slovenija edina s tem nagonom. Pac ljudje si moramo dokazovati nonstop, da smo vredni obstoja z dosežki. Tak je ekonomski in politicni ustroj zahodnega sveta, ki ne priznava cloveku, da je vreden ze sam po sebi. Zadaj je industrija superg, posebnih materialov za majice, ki so same po sebi precej problematicen odpadek, ki konca v rekah in morjih in na kroznikih. Vse je povezano in vsi smo povezani.
TistoPravo
29. 10. 2017 20.37
+13
Stari al se fino našvicaš za 35 eur, to ni drago :)
jakec1575
29. 10. 2017 21.39
+2
hja. 2x. enkrat na sihtu, da jih zasluzis, to je ce nisi blefer in drugic na teku. neki za zdravje.
TistoPravo
29. 10. 2017 20.24
+5
Objavljam razpis, izbiram najboljšo ponudbo...da pridem, tekat...ponudbe veljavne samo, če ponudnik priteče do cilja