Slovenija

Pripravljen na delo brez plače

Ljubljana, 03. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tomaž Bračko
Komentarji
0

Zaradi plače predsednika državnega sveta so v vladni koaliciji na vidiku prva trenja. Ministrstvo za javno upravo predlaga, da se plača ukine, kar podpirajo vse parlamentarne stranke, razen Slovenske ljudske stranke, katere član je aktualni predsednik sveta Janez Sušnik.

Sušnik pravi, da ga ne skrbi, ker bo ostal brez dobrih 700 tisoč tolarjev neto na mesec (Foto: POP TV)
Sušnik pravi, da ga ne skrbi, ker bo ostal brez dobrih 700 tisoč tolarjev neto na mesec (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Na novico, da bo predsednik državnega sveta ostal brez plače, so se odzvale vse parlamentarne stranke. Tako opozicija kot koalicija predlog ministrstva za javno upravo, ki predlaga, da se plača ukine, podpirata. Izjema je le Slovenska ljudska stranka, katere član je tudi aktualni predsednik Državnega sveta RS Janez Sušnik. V SLS so namreč prepričani, da je odločitev ministrstva prišla prehitro in so tako izrazili presenečenje nad izjavo državnega sekretarja Pereniča, ki je dejal, da predlagajo ukinitev plače. Poslanec SLS Franc Kangler je tako dejal, da so presenečeni, ker se o tem v koaliciji sploh niso pogovarjali.

Kangler je presenečen, ker se v koaliciji glede predloga niso pogovarjali (Foto: POP TV)
Kangler je presenečen, ker se v koaliciji glede predloga niso pogovarjali (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Sušnik, ki vsak mesec za častno delo iz davkoplačevalske blagajne prejema kar okoli 700 tisoč tolarjev neto, bo kot kaže ostal brez zavidljivega dohodka. Zanimivo je, da sam večjih skrbi zaradi tega nima. "Zame, kot za Janeza Sušnika, ni nobenega problema. Seveda pa bo problem nastal, ko bodo izvoljeni drugi predsedniki," je povedal Sušnik.

Kako naprej z državnim svetom?

Vladna koalicija se je odločila brez dogovora s Slovensko ljudsko stranko. Primer državnega sveta bo vplival tudi na razmerja znotraj koalicije. "Pomembno je, da se v koaliciji dogovorimo, kako naprej z državnim svetom," je še dodal Kangler iz SLS.

Parlamentarne stranke se strinjajo, da je čas, da se državni svet končno uredi v skladu z ustavo
Parlamentarne stranke se strinjajo, da je čas, da se državni svet končno uredi v skladu z ustavo FOTO: POP TV

V večini parlamentarnih strank pa so mnenja, da je sedaj priložnost, da se državni svet končno uredi v skladu z ustavo. Poslanec SDS Srečko Hvauc je povedal, da ustava določa, da je opravljanje funkcije predsednika častna funkcija in ne profesionalna. "To pomeni, da pričakujemo, da bo državni svet z ustreznim aktom to področje tudi uredil," je še dodal Hvauc. Poslanka LDS Darja Lavtižar Bebler pa je mnenja, da je zaradi tega, ker je funkcija predsednika državnega sveta častna, njegova popolna profesionalizacija sporna.

Predlog ministrstva za javno upravo bo naslednji teden obravnavala vlada. Če ga bo ta sprejela, bo predlog romal v državni zbor, kjer bo glede na stališča poslanskih skupin z večino sprejet. Državni svet bo nato moral svoj pravilnik urediti tako, da predsednik ne bo več prejemal plače.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou