Slovenija

Čaka nas gneča, začenjajo se 'selitve' s severa na jug

Ljubljana, 28. 06. 2013 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.L./Š.V./G.G.
Komentarji
12

Turistična sezona je tu, na jug se bodo odpravili številni Nemci, Avstrijci, Čehi ... Slovenske ceste se bodo šibile pod težo pločevine. Delovne zapore pa to poletje ne bodo razlog za zastoje.

Zastoj
Zastoj FOTO: Thinkstock
Najbolj se promet zgosti ob koncih tedna, ob petkih popoldne po 14. uri, ob sobotah med 9. in 16. uro (včasih tudi dlje), ob nedeljah med 16. in 21. uro (včasih tudi med 10. in 12. uro). Bolj kot drugi dnevi so prometno obremenjene tudi srede. Prometnoinformacijski center

Za šolarje so se počitnice začele že v ponedeljek, številni so se že okopali v morju, zdaj pa se turistična sezona začenja še na cestah. Za Nemce, Avstrijce, Čehe, Slovake in Poljake se začenjajo poletne počitnice, zato lahko ta konec tedna na avtocestah in mejnih prehodih s Hrvaško pričakujete povečan promet in zastoje, so poročali v oddaji 24UR ZVEČER.

Na štajerski avtocesti je zaradi zapiranja intervencijskega prehoda gneča med priključkoma Šempeter in Arja vas proti Mariboru. Kolona je dolga le še približno 500 metrov.

Dela ne bodo ovirala prometa na avtocestah

Se pa letos ob polžji vožnji ne bomo smeli pritoževati nad cestnimi delavci. Včeraj zjutraj so odstranili še zadnjo od delovnih zapor na slovenskih avtocestah in tako do septembra končali velika obnovitvena dela. Po besedah Sandre Urbančič s prometnoinformacijskega centra so čez poletje predvidena le manjša dela na regionalnih cestah, ki ne bodo vplivala na gnečo.

A tej se vseeno ne bo mogoče izogniti, zato na prometnoinformacijskem centru svetujejo, naj se ljudje, preden se odpravijo na pot, pozanimajo o stanju na cestah, s seboj pa naj imajo dovolj brezalkoholne tekočine. V vsakem primeru pa naj vozijo strpno in previdno.

Kje je pričakovati največ gneče?

Na pot pojdite dobro pripravljeni, spoštujte druge udeležence v prometu, predvsem pa vozite zmerno.
Na pot pojdite dobro pripravljeni, spoštujte druge udeležence v prometu, predvsem pa vozite zmerno. FOTO: Thinkstock
Omejitve tovornega prometa

V Sloveniji med turistično sezono veljajo strožje omejitve za tovorni promet, in sicer je omejitev z nedelj in praznikov razširjena tudi na sobote med 8. in 13. uro, na primorskih cestah pa velja ob sobotah od 6. do 16. ure, ob nedeljah in praznikih pa od 8. do 22. ure.
V poletni turistični sezoni se promet na slovenskih cestah poveča predvsem od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med Obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna, prvi prometno bolj obremenjen pa je prav konec tedna, ki je pred nami.

"V poletnem času je tako med avtocestami v Sloveniji najbolj obremenjena primorska avtocesta A1 med Ljubljano in Koprom, zato je na tej cesti ob morebitni prometni nesreči ali nujnem intervencijskem posegu pričakovati daljše zastoje," so zapisali na prometnoinformacijskem centru. Poleg omenjene je gneča že tradicionalno na avtocesti pri Ptuju, pred predorom Karavanke ter na obalnih cestah.

Dobra novica ob tem je, da se bodo gneče na mejnih prehodih s tem koncem tedna končale. V noči na ponedeljek namreč Hrvaška vstopa v EU, s tem pa se močno razrahlja tudi mejna kontrola.

Za konec še nekaj priporočil, ki jih najdete na  prometnoinformacijskem centru

- Bodite strpni do drugih udeležencev. Poleti se na cestah pojavi več tujcev, ki ne poznajo cest tako kot domačini. Pričakujte zastoje tudi zunaj prometnih konic, ki so običajne v drugih letnih časih. 
- Če je le mogoče, se na daljšo pot odpravite zunaj največjih konic, torej zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj.
- Imejte v avtu zadostno količino pijače.
- Pri roki imejte zemljevid ali napravo, ki vam bo ob nepredvidenih dogodkih pomagala poiskati alternativno pot. 
- Vročina lahko še poslabša zdravstvene težave ali utrujenost, zato se za volan usedite le spočiti in zdravi. Na daljši poti načrtujte več postankov.
- Izogibajte se prtljagi na zadnjih policah, saj v primeru trka ali ostrega zaviranja lahko poškoduje potnike.
- Vozite zmerno.
- Ob veliki vročini se pri preveliki hitrosti pnevmatike hitreje obrabijo ali celo poškodujejo, še posebej če imate avto hkrati obremenjen z veliko prtljage. 

Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere, dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena pa lahko naredi zelo spolzko cestišče, voznike svarijo na prometnoinformacijskem centru.
Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere, dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena pa lahko naredi zelo spolzko cestišče, voznike svarijo na prometnoinformacijskem centru. FOTO: Thinkstock


- Bodite pozorni na napovedi poslabšanja vremena. Plohe in nevihte v hipu spremenijo vozne razmere. Dež po daljšem obdobju vročega in suhega vremena lahko naredi cestišče zelo spolzko.
- Ob morebitni toči ne ustavljajte v predorih in pod nadvozi.
- Bodite posebej pozorni na motoriste in kolesarje.
- Če se odpravljate v tujino, se pozanimajte o prometnih predpisih v državah, skozi katere boste potovali.
- Še pred potovanjem se pozanimajte, kakšno je stanje na cestah in pridobite kontakte za prometne informacije v državah, kamor potujete. Med vožnjo dobite sveže informacije za slovenske ceste na telefonu 1970. Imejte vključen radio, na katerem lahko pričakujete prometne informacije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

noire
28. 06. 2013 15.33
+19
Gneča je že skos. Bogati ljubljančani s preveč dopusta vsak vikend rinejo dol.
alicante123
28. 06. 2013 15.25
+4
Ne vem od kod vam ideja, da se bo z vstopom Hrvaške v EU mejna kontrola razrahljala? Mogoče ne bo gužve na kakšnem lokalnem mejnem prehodu, na mednarodnih pa bodo zihr kolone, ker je tudi struktura potnikov drugačna ( Srbi, Turki, Makedonci, Rusi, Ukrajinci, Albanci, BiH, Črnogorci...)
piko112
28. 06. 2013 09.39
+11
Kako da ni nobenih gradbišč? Poglejte na PIC do kopra je že do vrhnike nekaj gradbišč