Slovenija

'Vrhunec nespoštovanja kolektivne pogodbe'

Ljubljana, 10. 09. 2010 10.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni svetniki zahtevajo sklic izredne seje in predlagajo sprejem veta na spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Posedijevi sindikati pa so začeli zbirati podpise za referendum.

Dušan Miščević
Dušan Miščević FOTO: POP TV

Državni svet bo v ponedeljek odločal o odložilnem vetu na spremembe zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Glasovanje o vetu je predsedniku državnega sveta Blažu Kavčiču predlagala skupina svetnikov s prvopodpisanim Dragom Ščernjavičem, ker omenjene spremembe predstavljajo negativen odnos vlade do socialnega dialoga in socialnih partnerjev. Poleg tega so spremembe zakona po prepričanju devetih podpisanih državnih svetnikov "vrhunec nespoštovanja sklenjenih dogovorov in kolektivne pogodbe za javni sektor, katere stranka je na strani delodajalca vlada sama". Pod zahtevo se je poleg Ščernjaviča in drugih svetnikov podpisal tudi svetnik Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije.

S spremembo plačnega zakona naj bi sicer omogočili, da bi za veljavnost aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor zadostovali podpisi tistih sindikatov, ki so te enkrat že prispevali. Med šestimi podpisniki je bilo pet sindikatov iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Skupaj z dogovorom aneks predvideva zamrznitev plač javnih uslužbencev, med drugim tudi zamik odprave plačnih nesorazmerij v čas, ko bo v Sloveniji vsaj 3-odstotna gospodarska rast. Sicer bi morala vlada izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij z oktobrom letos.

Na podlagi zakona o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivne pogodbe za javni sektor (KPJS) so bile sklenjene celo vse kolektivne pogodbe dejavnosti oz. aneksi h kolektivnim pogodbam. "Stranki KPJS sta se torej povsem avtonomno in s prepričljivo večino dogovorili o tem, kdaj so sklenjene spremembe KPJS, pa tudi o postopkih za dosego tega cilja," opominjajo svetniki.

Kot poudarjajo, je nesprejemljivo, da vlada kot pogodbena stranka s spremembami zakona spreminja dogovorjen način spreminjanja KPJS in "s položaja moči" ustvarja podlage za to, da bi obšla in skrajšala postopke, h katerim se je sama zavezala. Določbe sprememb zakona pomenijo poseg v socialno partnerstvo in nespoštovanje temeljnih načel socialne države, je prepričana skupina svetnikov.

"Očitno je, da za vlado ne obstaja noben dogovor, ki ga ne bi bilo mogoče ob primernem trenutku enostavno povoziti z zakonom, odgovornost za to pa preložiti na državni zbor," navajajo svetniki.

Opozarjajo še, da je podatek o članstvu v sindikatih podatek, ki se dnevno lahko spreminja, in da je bila obravnava predloga zakona po nujnem postopku "zloraba državnozborske procedure."

Na ministrstvu za javno upravo so pojasnili, da bodo državnim svetnikom, tako kot so že na torkovi izredni seji DZ poslancem, temeljito pojasnili razloge in argumente za sprejem zakona. Upajo, da bodo predstavljeni argumenti za svetnike tako prepričljivi, kot so bili pred dnevi za člane komisije za državno ureditev državnega sveta.

Zbiranje podpisov se je začelo

Vodja stavkovnega odbora Dušan Miščević je sporočil, da so vladi posredovali sklep o uvedbi stavke v javnem sektorju. V najavi stavke so zapisali, da je stavkovni odbor pripravljen takoj začeti pogajanja o stavkovnih zahtevah, je še sporočil Miščević. V stavki naj bi sodelovalo okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju. Miščević je že dejal, da bo stavka potekala na delovnih mestih in ne bo nikakršnih demonstracij po mestu.

V pogajalski skupini, ki jo vodi Janez Posedi, pa so začeli zbirati podpise za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o spremembah zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot je za 24ur.com povedal Posedi, so nekateri začeli že včeraj zbirati podpise, nekateri pa danes. V ponedeljek jih bodo prešteli. "Pričakujemo, da ne bo težav s številom," je še poudaril Posedi. V ponedeljek pa naj bi predvidoma vložili pobudo v DZ.

V skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi morajo za začetek postopka zbrati 2500 podpisov, nato pa za razpis referenduma še 40.000. Čeprav bi po Posedijevih besedah potrebnih 2500 podpisov lahko v nekaj urah zbrali na enem mestu, kjer imajo veliko zaposlenih, so se odločili, da jih bodo zbirali vsi sindikati.

Štrukelj poudarja, da če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem njihov dogovor ne velja več.
Štrukelj poudarja, da če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem njihov dogovor ne velja več. FOTO: POP TV

Bodo stavkali tudi Štrukljevi sindikati?

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je napovedal, da verjetno veta ne bo podprl, ne bo pa glasoval proti njemu. Štrukelj opozarja, da bi odložitev uveljavitve zakona vlado napeljala na prvotni predlog, s katerim bi lahko enostransko znižala plače v javnem sektorju.

Potem ko je vlada dosegla dogovor z zdravniki, pa je odprla novo fronto, in sicer s Štrukljevimi sindikati. Štrukljevi sindikati, ki so podpirali vlado in zamrznitev plač, so jasni: če bo vlada našla rešitev za zdravnike, potem naš dogovor ne velja več. "Če drži, da se bodo našla sredstva za plačevanje zdravniškega dela v višini, kot je bila pred novelo zakona, ki je znižal plačilo dežurstev, potem seveda ne drži, da vlada nima denarja. In mora hkrati to pomeniti, da če ima denar, da ga ima za vse," pravi predsednik konfederacije, v katero je vključenih pet od šestih sindikatov, ki so pristali na zamrznitev plač v javnem sektorju.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Javoje
11. 09. 2010 09.47
Morda je čas, da se prisilno sklepanje kolektivnih pogodb nadomesti s tem, da ima vsak državljan te države pravico zahtevati svojo, individualno pogodbo, brez kakršnekoli zveze zs kakšnim "kolektivizmom". IN kaj potem, če bo kršena - v normalnih državah greš na sodišče in kršitelja tožiš (namesto da se greš ponižujoče dret na cesto).
leis
10. 09. 2010 16.05
Mislim, da je Štrukelj še sindikalist starorežimskega kova in logično, da bo podprl SD-jevce in svojo žlahkto.
igog
10. 09. 2010 15.56
a ni Štrukelj Rdeč
Shesmeteet
10. 09. 2010 15.44
posedi namerno nagaja
dajno
10. 09. 2010 15.13
Ni druge rešitve kot celotni sistem javnega sektorja sesut in ga na novo postavit!
odkimasin
10. 09. 2010 15.03
A se je Štrukelj nehal česat?
botjabotja
10. 09. 2010 14.51
driskolin 10.09.2010, 13:24 1 GERONEMO joj joj to pa nimaš prav ,veš kako odgovornost nosi ,kirurg ,nevrokirurg Potem pa mi naštej vsaj 3 primere, ko so zdravniki za svoje slabo delo, malomarnost ali nedelo odgovarjali.
tv1
10. 09. 2010 14.22
ko bodo sindikalni predstavniki nehali sedet na dveh stolih se bo tudi marsikaj spremenilo .-))) dokler pa jim omogočajo tako sedet pa je tko kot je .-))9
Igor Hari 1
10. 09. 2010 13.59
Državni prevaranti je boljša beseda.............
xyzw
10. 09. 2010 13.43
Zdravnikom so že izzsilli svoje, naslednji bodo izzsili svoje v javnem sektorju. Ne vem kako na vse to gleda 100.000 nezaposelninih državljanov, ki bodo kot vsi mi dodatno zadolženi.
Rok Far?nik
10. 09. 2010 13.41
To kar se sedaj dogaja je rezultat vseh vlad, vseh institucij, vseh pametnjakovičev, vseh, ki so kradli javno vse po prek, pri belem dnevu so nas okradli, to ni demokracija to je lopovizija, sedaj so pa vse blagajne prazne, kaj pa zdaj, ja lastnike nakradenega kapitala je treba prijet pa bo kaj hitro za en Slo proračun denarja nazaj, pa kaj je še najbolj pomembno, tistega majhnega pajka iz Murgel je treba odstran, ki plete po vsej Slo zelo močno mrežo, vse je premreženo zato pa kapitala ni tam ko bi moral bit !!!
pepar
10. 09. 2010 13.29
Veliko ljudi v javnem sektorju bi moralo delat 80 let da bi imelo potem 40 let delovne dobe.Najprej to popucat pol pa štrajkat pa zahtevat višje plače.Naj mi oprostijo tisti v javni upravi ki pošteno delajo,tudi vi morate poslušati žaljivke na svoj račun zaradi preobilnih služb v državni in javni upravi. Sicer bo čas prinesel svoje,ker kritična točka potrpljenja delavstva bo vse kakor dosežena,slej ko prej se bodo polagali računi.Žal na ulici in kruto,žal.
mideana
10. 09. 2010 13.24
GERONEMO joj joj to pa nimaš prav ,veš kako odgovornost nosi ,kirurg ,nevrokirurg ,da enega ponesrečenca s hudimi poškodbami skupi sestav in da ta sploh preživi ,mislim da eni si zaslužijo to. Zakaj pa nisi DR.če si tuk pameten ,saj je še možnost ,ajd študirat saj jih manka ,da vidimo kje boš pol raje.
Geronemo
10. 09. 2010 12.55
Vsa Slovenija naj gre na CESTO... dohtari pa lahko režejo in šivajo še samo šnicle... Vsi iz javnega sektorja bi nekaj be be.... A realni sektor??? Mi pa bomo lepo tiho in bomo plačevali te kaprice od misterstev še naprej... E -. jok.. nečeš... Jaz nebom krava molznica da bom podpiral te vaše reforme, pogodbe, želje, pritožbe... Stopimo skupaj in se zmenimo kdo bo delal za koga... Jaz (navadni delavec realni sektor)bi načeloma mogel imeti večjo plačo kot npr. zdravnik in policaj itd... zakaj??? Ker so oni plačani od mojega davka.. Kar pa oni plačujejo v obliki davka v državno blagajno pa je t.i. denarna rotacija.. In če bi se ovčice zavedale, bi videli da država tukaj pobira pravi davek samo 1x iz dobička realnega sektorja med tem ko javni pa dejansko ne plačuje nič ker je ta plača ki ga oni prejemajo v bistvu moj davek. In če bi lahko vklopili logiko bi videli da ne moremo več izdajati kot prejemamo.. Se pravi javni sektor sploh ne bi mogel plačati davka in prispevkov ker v bistvu ni ustvarjenega dobička (denar ki pride iz državne blagajne nazaj v državno blagajno). In kdo je zdaj tu nor in kdo si zasluži več in kdo je tukaj več vreden in zakaj bo prišlo do finančnega kolapsa v gospodarstvu??? Presodite sami... in odprite že enkrat te vaše oči...
jurimuri1
10. 09. 2010 12.11
naj sam štrajkajo, po možnosti vsi pa vsaj kšn teden, ne manj
mideana
10. 09. 2010 11.46
SLOVENENCO7 Ti si humurist ,veš saj nekaj je pa resnice v tem ,že pri 63 bo lahko tako kaj šele 65
am_staff
10. 09. 2010 11.46
Pokvarjeni učiteljski sindikat. Sindikati združite vrste v eno učinkovito. NIkakor ni sprejemljivo vaše vrtičkanje. KJE LAHKO PODPIŠEM?
bozjibic
10. 09. 2010 11.43
Nič bat, ta vlada ima skritega asa v rokavu : ustavne sodnike. To so sive možje, ki teptajo ustavo kot za šalo, prav nasprotno od tistega za kaj so imenovani.
mideana
10. 09. 2010 11.42
mariborčan1 resniica še kako drži ,samo bodimo pošteni do enih zdravnikov ,recimo v kirurgiji ,plastiki travma, kardiologi. Sam na ta račun drugih so nastradal vsi , kar se tiče benificiranga del. staža si pa en delavec fizičen tudi zaslužu a ga nikoli ni imel ,delave za tekočim trakom.pa zdaj policija nori zakaj??? res slabe plače a benificiran staž niti pod razno. VSI na ceste pa protestirat da se ta vlada odstrani. 65 LET dela lahko samo vlada Z JE-ZIKOM. PAHORJEVA
Slovenc07
10. 09. 2010 11.34
Jaz pa ne bom šel v penzijo niti pri 43 letih delovne dobe (niti pri 65 letih). Bom vztrajal vsaj do 78 leta. Ker bom sproti pozabljal, bom srečen. Vsak delovni dan bo nekaj resnično novega. Ljudje bodo veseli, ker bom počasen in jih ne bom poslušal, ali pa tudi, če jih bom, bom sproti pozabil, kaj so rekli. Normo bom naredil, če jo bom zmogel, če pa je ne bom, tudi prav, ker me itak ne bodo mogli odpustiti brez mojega soglasja. Še prosili me bodo, da grem v penzijo, a se ne bom dal. Plača bo dobra, boljši kot penzija, ki je sploh ne bo čez nekaj let. In vsi me bodo pustili na miru, ker jih bo strah, da me ne bi razburili pri mojih letih, da se mi ne bi kaj zgodilo. Oh, kako luštno bo. In na WC bom lahko hodil vsako uro, po 20 min (zaradi prostate). In če se mi ne bo dalo na šiht, bom že kaj našel pri mojih letih, da bom dobil bolovanje, ki bo še vedno boljše kot penzija. Že vnaprej se veselim. Hvala.