Slovenija

'Pripadnikov Al Kaide ni na Dobu'

Ljubljana, 14. 02. 2011 13.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so se pojavile govorice, da sta v zaporu na Dobu dva zapornika iz Guantanama, so te informacije zanikali tako v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij kot tudi pravosodni minister.

V javnosti so se pojavila namigovanja, da naj bi bila v zaporu na Dobu že dalj časa dva pripadnika teroristične mreže Al Kaida, morda celo zapornika iz Guantanama. Zapornika naj bi bila v ločenem oddelku, imela pa naj bi tudi posebnega paznika in kuharja, ki jima pripravlja jedi po islamskih običajih.

Namigovanja, da sta Guantanamo zapustila dva terorista, ki sta prišla v Slovenijo, ne držijo, pravijo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij.
Namigovanja, da sta Guantanamo zapustila dva terorista, ki sta prišla v Slovenijo, ne držijo, pravijo na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. FOTO: Reuters

Da informacije o pripadnikih Al Kaide v dobskem zaporu ne držijo, so potrdili v Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij. ''V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob nimamo nobenih oseb iz Guantanama, prav tako v zavodu nimamo nobene osebe, ki bi bila po naših podatkih pripadnik Al Kaide,'' so sporočili.

Znano je namreč, da se premier Borut Pahor tudi javno zavzema za sprejetje kakšnega zapornika iz Guantanama, vendar mu tega sedanji zakoni ne omogočajo. Že ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal zaprtje omenjenega taborišča, je Pahor spomnil na ''moralno dolžnost zaveznic do ZDA'', da sprejmejo zapornike. Po razkritju WikiLeaksovih depeš pa naj bi bil Pahor pripravljen zapornika sprejeti za srečanje z Obamo.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob je na današnji dan zaprtih 480 obsojencev, od tega jih je 24 nameščenih v strožji režim, vendar ne za to, ker bi bil kdo pripadnik Al Kaide, ampak izključno zaradi raznih varnostnih razlogov (so nevarni, begosumni, ogroženi, moteči). Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij

A zaenkrat Slovenija tujih zapornikov ne more sprejeti, saj bi prej morala sprejeti spremembe kazenskega zakonika in zakona o tujcih. Osebe iz Guantanama namreč nimajo statusa obsojenca in zato je treba v razpravi o morebitnem sprejemu teh oseb vedeti, da bi te osebe morale izpolnjevati enake pogoje, kot jih morajo za bivanje v Sloveniji po zakonu o tujcih izpolnjevati tujci. In te osebe bi bile svobodne, ne pa zaporniki, je pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar.

Po zakonu o tujcih morajo osebe izpolnjevati določene pogoje, od sredstev za preživljanje do zagotovljenega zdravstvenega zavarovanja. "Osnovno pravilo pa je, da je tujec tisti, ki zaprosi za dovoljenje za bivanje v Sloveniji in potem pristojni organ v Sloveniji o tem odloči v skladu s pravili zakona," je pojasnil minister.

Minister Zalar pravi, da zapornikov iz Guantanama, za sprejetje katerih se javno zavzema premier Pahor, ni na Dobu.
Minister Zalar pravi, da zapornikov iz Guantanama, za sprejetje katerih se javno zavzema premier Pahor, ni na Dobu. FOTO: Miro Majcen

"Kar so Američani želeli, je bilo, da bi država vnaprej jamčila, da bo prevzela neko osebo kot tujca," je pojasnil Zalar. Toda Slovenija tega pač ne more narediti, ker gre za postopek, ki se vedno začne na prošnjo zainteresiranega, je dodal.

Bo pa tu prišlo do določenih sprememb v zakonu o tujcih, je še napovedal minister. "Spremembe naj bi šle v smeri, da bi Slovenija kot država lahko v posamičnih primerih izrazila interes, da neka oseba dobi status tujca," je pojasnil. Ampak še vedno bo ta oseba morala izpolnjevati pogoje, torej imeti sredstva za preživljanje, je poudaril.

Slovenija nima nikogar, ki bi bil obsojen zaradi terorizma, tudi kakšnega pripadnika Al Kaide ne. Aleš Zalar

Gre pa v vsakem primeru za svobodnega človeka, ne za obsojenca, je ponovil. Tudi ne gre za enačenje s pravicami beguncev oz. prosilcev za azil. "Tu gre za prošnjo posameznika, ki jo vloži kot kdor koli na svetu, ki bi si želel bivati v Sloveniji," je še pojasnil minister.

O spremembah zakona o tujcih naj bi vlada sicer odločala še do konca meseca, so pojasnili na notranjem ministrstvu, kjer pripravljajo novelo. Potrdili so, da je v okviru novega zakona predvidena tudi nova ureditev postopka sprejemanja tujcev, "kadar za to obstaja nacionalni interes".

"Vlada bi se tako lahko odločila, da zaradi kulturnih, znanstvenih, gospodarskih ali političnih interesov države v Slovenijo sprejme tujca, ki se mu v skladu z zakonom izda ustrezno dovoljenje za prebivanje v Sloveniji," so pojasnili na MNZ.

V dobskem zaporu je trenutno 480 obsojencev, med njimi pa ni pripadnikov Al Kaide.
V dobskem zaporu je trenutno 480 obsojencev, med njimi pa ni pripadnikov Al Kaide. FOTO: Dare Čekeliš

Sicer pa na MNZ o morebitnih osebah iz Guantanama, ki naj bi že bile v Sloveniji, ne vedo nič, saj, kot so pojasnili, za evidenco zapornikov skrbi pravosodno ministrstvo. Prav tako pa so pojasnili, da osebe, ki so še v Guantanamu, "niso več osumljene terorističnih dejanj, saj zoper njih ni bilo zbranih dovolj dokazov za nadaljevanje predkazenskega postopka".

Odločitev o sprejemu nekdanjih zapornikov iz Guantanama pa bi v vsakem primeru lahko sprejeli šele po uveljavitvi novega zakona, še poudarjajo na MNZ. Novela zakona se sicer pripravlja, "ker je potrebno v zakon prenesti tri nove direktive EU s področja zakonitih migracij in zagotoviti izvajanje dveh uredb EU". "Z novim zakonom pa pilotno uvajamo pridobitev dovoljenja za delo in prebivanje v skladu s konceptom 'vse na enem mestu'," so še pojasnili na MNZ.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simon13
14. 02. 2011 22.24
'Pripadnikov Al Kaide ni na Dobu' Res je. Slovenija je prijazna dežela in pripadnika AlKajde sta zaprta v stanovanju na Gradaški. Namesto zaporniških oblek nosita krilce, bel predpasniček in bel trak v glai. K bradam se jim prav prilega
standard
14. 02. 2011 21.26
Mogoče so, mogoče pa niso:)) Glede na razno razne laži, ki smo jih že slišali -vse je mogoče.
matej962
14. 02. 2011 21.23
Bannannijaa... od kod lepote tvoje...?
Buena Vita
14. 02. 2011 21.21
JAZ VERJAMEM DA SO NA DOBU,MUBARAK PAHOR JE ŠEL SAMO PO VILO NA HAVAJIH , 16 MINUT JE RABIL ZA OVEROVITEV LASTNIŠTVA
Buena Vita
14. 02. 2011 21.20
KJER JE DIM ,TAM JE OGENJ
major1
14. 02. 2011 20.51
Dob je hotel, zaprti pripadniki Al Kaide, pa so v zaporu in prav gotovo si noben iz Guantanama ne zasluži dopusta.
Marijo Dražeti?
14. 02. 2011 20.16
Eh,da imamo...ups....da imaju teroriste bi to još najmanji problembijo
marjanka9
14. 02. 2011 20.13
Se pravi, to bo svoboden človek, pokril si bi zdravstveno zavarovanje, imel bo sredstva za preživljanje... In seveda najprej mora oddati vlogo, da sploh želi status tujca v Sloveniji... Zakaj potem sploh spreminjajo zakon? Saj že imamo zakon, po kateremu lahko tujci, ki izpolnjujejo zgornje pogoje zaprosijo za bivanje v Sloveniji, če to seveda želijo... Ali pa kateri od zgornjih pogojev ne bo izpolnjen in morajo zato spremeniti zakon?
manco-capac
14. 02. 2011 19.57
Ne morem verjet, kako novinarji in politiki obravnavajo nesrečnike, ki so leta dolgo zaprti v Guantanamu, ne da bi jim bilo omogočeno objektivno sojenje. Slabše ravnajo z njimi, kot so zavezniki ravnali z zajetimi nacističnimi liderji. Pa še vedno me ni noben razsvetlil, kaj ponuja naš premier gospodu Obami v zvezi z zaporniki. Ali jim bomo dali politični azil, ali jih bomo zaprli v zapor dokler ne bodo pomrli!? Pa ne mogoče, da bi jim sodili naši sodniki!?
prehlad
14. 02. 2011 19.53
TASTONJ NI PAHOR LEZEL GOR VERJETNO SE MU OBRESTUJE
prehlad
14. 02. 2011 19.50
TA DVA STA JIH ZAGLEDALA IN ZAVOHALA
variolog
14. 02. 2011 19.44
Nekej že mora bit,ker ima Zalar takšen fris.
alterego
14. 02. 2011 19.41
SlavujkoZuzek14.02.2011, 18:062 Vzamemo guantanamovca, če vi vzamete Pahorja ! bogve, koliko guantanamovcev bi morali vzet, če bi Američani vzeli celo našo vlado v Guantanamo?
korintos1
14. 02. 2011 19.34
Marko mravljak Ja no nekaj časa še, potem pa na volitve, do takrat pa grgrgrgr.
mismotu
14. 02. 2011 19.32
Je ni države v Evropi, ki bi imala tako lažnivo vlado. Niti Italijani na. Vlada z Pahorjem, Golubićem in Kresalovo ...ena velika laž
Spela Jeler
14. 02. 2011 18.50
TO KAR TRDIJO DA NIMAMO NIKOGAR OD TERORISTIČNIH OBSOJENCEV SPLOH NI POMEMNOvažno je da se pogovarjajo o možnosti kako spremenit zakonodajo da bi to bilo možno,jaz pravim naj jo spremenijo tako da bomo vse domače teroriste lahko zaprl vključno s pahorjem zalarjem........in še celo četico njima podobnih..*
Turksmile
14. 02. 2011 18.43
jp norci na kvadrat smo vsi v tej vsrani državi,svet se nam smeji,pahor in kompani se nam smeji :S res smo Slovenci rojeni hlapci brez ponosa ...ni čuda,da je tk kot je in še slabše bo!!! Zakaj si drugi narodi upajo boriti,Slovenci pa sam stokamo in jokamo doma,v družbi,v službi-no kolk jih to ima heh...no,prekolnemo vse živo ker ni denarja ni služb,če so pa gredo firme u stečaj pa spet ni plač itd...pa pahor to pahor ono...da bi pa se folk uprl ampak ne tle na internetu u ŽIVO bo treba hallllo zbudte se grrrrrrrrrrrrrr!!!!! mater kolk dolgo se bomo še pustil poniževat pa dol tlačit???? omg
Prassek
14. 02. 2011 18.43
Počakajmo, da dvigne Pahor še hypo kredit na katrco v znesku nekje 100.000 €. Saj danes je vsaka katrca toliko vredna. Tako kot pri stanovanju pajdaša-ice Senice in Kresalke
Spela Jeler
14. 02. 2011 18.31
POVSEM RESNO VPRAŠUJEM KDAJ GREMO PAHORJA DOL DAT pa ta nas ima za norce in to bomo tud ostali dokler bomo samo tipkal,poglejte te komentarje,če bi vse to pisal o meni bi se pošteno zamislu,ampak njih ne zanima kaj si mi mislimo,TOREJ DO KDAJ BOMO ŠE NORČKI???
Turksmile
14. 02. 2011 18.20
pahor naj ju ima kar pri seb doma pa njiju futra z svojimi 3000€ eh makaki 3000 prej 30.000€ mesečno...full bi on bil happy z 3000€ plače heh,da nem pokno od smeha...mamico mu na jezeru.....