Slovenija

'Deložacija družine Vaskrsić je neodložljiva'

Ljubljana, 15. 03. 2012 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je glede primera Vaskrsić naložila pravosodnemu ministrstvu, da v roku 30 dni preuči predpise. Pravi, da je deložacija neodložljiva, saj sodnega izvršitelja veže zakon. Za izboljšavo zakonodaje je odprtih več možnosti, poudarja.

Zoran Vaskrsić
Zoran Vaskrsić FOTO: Miro Majcen

Na današnji seji vlade so razpravljali tudi o zadevi Vaskrsič. Kot je po seji vlade sporočil tiskovni predstavnik vlade Anže Logar, je minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič pripravil poročilo o tem dogodku in podobnih dogodkih ter predstavil časovnico poteka.

Vlada je ministrstvu naložila, naj v 30 dneh celovito preuči predpise, ki zadevajo izvršbe, na podlagi poročila pa se bo vlada odločila za morebitne spremembe sistemske zakonodaje.

Predpise bodo preučili zlasti z vidika sorazmernosti posega v lastninsko pravico, ob upoštevanju dejstva, da je treba zagotoviti plačilno disciplino. Glede na poročilo, ki ga bo pripravilo ministrstvo, pa se bo vlada odločila za morebitne spremembe sistemske zakonodaje, je pojasnil Logar.

Minister za pravosodje sicer v poročilu po Logarjevih besedah ni ugotavljal nepravilnosti v konkretni zadevi Vaskrsić, saj morebitnih kršitev ne morejo ugotavljati na ministrstvu. Je pa Pličanič izpostavil, da je sodišče v tem primeru vztrajalo, da se opravi izvršba nepremičnin kljub predlogu dolžnika, da se opravi odvzem sredstev na njegovem računu. Razprava je tako danes tekla v smeri, da bi moral biti odvzem nepremičnin zadnji v vrsti ukrepov, in ne takojšnji, je še pojasnil Logar.

Pličanič: Za izboljšavo zakonodaje je odprtih več možnosti

Pličanič pravi, da bi se zakonodaja lahko izboljšala z določitvijo limita dolga, nad katerim bi se lahko uporabilo nepremičnino kot sredstvo plačila, in z določenim vrstnim redom uporabe izvršilnih sredstev.

Za izboljšavo zakonodaje je odprtih več možnosti, poudarja Pličanič. Ena od možnosti je, da bi se določila točno določena višina sredstev dolga, nad katero bi bilo mogoče za plačilo tega dolga uporabiti nepremičnino kot sredstvo poplačila. Pri tem poudarja, da je vprašljivo, ali bi s tem še vedno dovolj učinkovito varovali upnike in ali bi s tem morda še poslabšali plačilno nedisciplino.

Obstaja pa tudi možnost spremembe zakonodaje, s čimer bi se določil vrstni red uporabe izvršilnih sredstev. Ta odločitev je sedaj v rokah upnika, sodišče pa mora, če dolžnik temu ne nasprotuje, upoštevati njegove predloge, pojasnjuje minister. Vrstni red uporabe izvršilnih sredstev, ki bi bil določen z zakonodajo, pa bi po njegovih besedah izhajal iz načela sorazmernosti. Začel bi se torej z najblažjimi posegi v premoženje, na koncu pa bi posegel še v nepremičnino, pojasnjuje.

Vaskrsić je protestiral pred parlamentom.
Vaskrsić je protestiral pred parlamentom. FOTO: Miro Majcen

Družina se mora izseliti do 16. marca

Sicer je premier Janez Janša v ponedeljek naročil ministru Pličaniču, naj do četrtkove seje vlade pripravi poročilo o tem primeru.  Kot smo poročali, je Zoran Vaskrsić včeraj pred stavbo državnega zbora pripravil protest, ker mu je litijsko sodišče zaradi dolga v višini 124 evrov na javni dražbi prodalo hišo.

Vaskrsić zahteva ustavitev postopkov zoper njega, na protestu je zagotovil, da se iz hiše ne bo izselil. Minister Pličanič sicer meni, da je deložacija neodložljiva. Sodnega izvršitelja namreč veže zakon, zaradi česar bo moral izvesti deložacijo, še pojasnjuje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fenikss
16. 03. 2012 07.54
+4
Pri vsej tej zadevi mi je škoda samo otrok ki bodo trpeli na račun napak svojih staršev.
robi1971
16. 03. 2012 07.45
+3
Kolk smo vsi pametni. Je pa ta zgodba vsem nam v poduk: sodna pisanja je treba upoštevat, ne pa se postavit nad oblast, sodstvo... Tip si je sam kriv, da je do tega prišlo. Tudi sam sem že imel dolžnike (za večje in manjše zneske), tudi sam sem že bil dolžnik (za večje in manjše zneske), pa razen nekaj obresti in majhnih stroškov takse večjih pretresov ni bilo, tako, da se je zadeva zaključila mirno. Isto bi lahko bilo tu, če bi VSE STRANKE V POSTOPKU to hotele. Se mi pa zdi, da ena od strank tega ni hotela. Katera le?
mistake
16. 03. 2012 08.10
+7
Najprej naj Jaklicu in romom podrejo crne gradnje, vse Hilde vrzejo iz hise, Erjavcu vzamejo stolcek,...!
fenikss
16. 03. 2012 07.45
+1
Nedvomno gre za primer ko se zgodba pojavi v medijih in vzburi celo javnost zaradi postopka. AMPAK tu je še vedno samo ena stan zgodbe. In to zgodba žrtve. Ozadje pa je skrito očem javnosti zato tudi prihaja do mešanih odzivov. Ne mešajte hruške in jabolka. Tajkuni (Bavčar,Šrot,Tovšakova) so zločinci, ki so kradli drugim in s to zgodbo nimajo nobene povezave. Gre za jasen primer ignorance in posmeha sistemu in za to bo pač odgovarjal. Tudi tajkuni bodo. Le da imajo več pod palcem in poznanstev zato jim bodo zelo težko karkoli prilepili v katoteko.
mistake
16. 03. 2012 08.12
+2
"Gre za jasen primer ignorance in posmeha sistemu in za to bo pač odgovarjal." Pri tajkunih je se vecja ignoranca, posmeh! Jabolka in hruske so vse sadje! Vi ne mesajte torka z decembrom. :)
a-dmin-je-gnoj
16. 03. 2012 07.41
+4
Potemtakem je bilo neodložljivo tudi rušenje Jakličeve črne gradnje??!!
robi1971
16. 03. 2012 07.42
fenikss
16. 03. 2012 07.49
To je vse res vendar ne da se primerjati ljudi ki imajo močne veze in poznanstva v samem vrhu države in političnih strank. Ljudje božji ne moremo se primerjati z njimi.
mistake
16. 03. 2012 12.07
"Ljudje božji ne moremo se primerjati z njimi." Ampak... ustava bi naj veljala za VSE isto! In lahko se primerjamo: vsi serjemo skozi ritno luknjo in za nobenemu po opravljeni potrebi ne disi! :D Povrhu vsega vsem tece rdeca kri, ne zelena ali modra :D
TANAJA79
16. 03. 2012 07.27
+12
Čisto prav mu je , teče tretje leto od pravnomočnosti sodbe. Tip izkorišča vse adute, ki so mu na voljo, zdaj ko mu teče voda v grlo in je že zadeva izpeljana. Kaj je pa prej delal, fučkalo se mu je po domače povedano. Mislil si je saj mi ne morejo nič. Enga sem pretepu, KER JE HOTEL DENAR OD MENE, ok tožil me bo , bom zaprl račun, na drug račun si denarja ne bom nakazoval, da ga bodo blokirali. Tisti , ki sem ga zbutal, nikoli ne bo prišel do mojega denarja, vo-ka prav tako ne , ker je moje blato, ki so ga odpeljali vredno zlata. Pa še nekaj vsi trdite, da bo družina sedaj socialni problem, jaz imam pa občutek, da žena tega nateguna , že zdaj prejema socialne transferje, ker je brezposelna, tako, da kaj dosti se ne bo spremenilo, razen nekateri upniki so končno prišli do svojega denarja. Pa lep dan vsem ....
Brabus
16. 03. 2012 07.41
+3
Se podpišem. Kako ni sram teh podpornikov. Verjetno so sami tudi dolžniki in nategatorji.
ODSLUŽILDOB
16. 03. 2012 07.20
+4
imam firmo,kombi letnik 98,čez mesec komi lezem,časi so teški,dva šoloobvezna otroka,plačujem neredno ker ne gre plačam opomin .plačam pa.žal prihaja do takih stvari sam jest mam res tok dela sam iz sabo .....
Buena Vita
16. 03. 2012 07.19
+0
strinjam se s predsogovornikom od kje sodnikom take jahte in ogromne vile če so sodniki v nekih malih mestih kot je litija,ops če so tako slabo plačani,od kje imajo imetje v tujini,npr,na hrvaškem,, če je v sloveniji;UKLONILNI ZAPOR ,ZAKAJ SE SODNICA NI POSLUŽILA TEGASREDSTVA IN GA POSLALA V ZAPOR,,KOMU JE DELALA USLUGO ,,KOLIKO JE DOBILA V ŽEP DENARJA,,,,KER ZASTONJ NI POČELA TAKE GNUSNOSTI
Brabus
16. 03. 2012 07.42
-2
Te je treba poiskat, da boš dokazal svoje trditve, če ima res sodnica takšno premoženje.
cau-curaku
16. 03. 2012 07.19
+1
OOO, dobro jutro Zorane, ali si se naspal.!?
Jaka..
16. 03. 2012 07.11
+3
no bomo vidli danes,kaj se bo zgodilo,...sicer iz komentrjev je razvidno ,da ni od koristi človek,tako,da še en na ić ki dela v sloveniji probleme,morali bi sprejeti zakon vsi priseljenci ki delajo večje prekrške automatično izgon iz države,,potem pa da vidimo,...droge,pretepi,kraje,ubojstva,razni švercerji,..itd,itd,...takšni nimajo kaj delati pri nas,samo mečejo slabo luč na ostsale poštene državljane,...mar ni tko
RMM
16. 03. 2012 07.06
+4
Za vsakega raste šiba!!!!
Jaka..
16. 03. 2012 07.14
+1
res je pri enih mal bol pozno udari,,pa zato toliko bolj boli....ima boga,....
Buena Vita
16. 03. 2012 07.21
-1
IMA BOGA,,,,,, SAMO POTEM ZA TEGA BOGA PLAČUJEMO MI DRŽAVLJANI,KDO BO PLAČEVAL SEDAJ TEJ DRUŽINI ŽIVLJENSKE POTREBŠČINE MI,MI SLOVENSKI DRŽAVLJANI
Uporabnik811241
16. 03. 2012 07.05
+7
Mediji delajo pomp iz tega na dlje se vleče zgodba več podrobnosti prihaja na dan med drugimi ,da je med obiskom izvršitelja bila doma samo žena ,ki mu po vsej vrjetnosti ni povedala ,da so prišli rubit .Jasno je ,da je kriv sam ignoriral je 124 eur ko je bilo pozno je pa hitro plačal vendar je bil še dolžan kar zajetno vsoto kredita in še sovaščana je pretepel in mu dolgoval odškodnino torej se mu ni zgodila krivica ampak si je vse težave povzročil sam .Primer je trajal slabe tri leta in je imel vse možnosti zadevo rešit !
ovcerejec
16. 03. 2012 06.55
+1
tale Vaskrsić je definitivno barabin ampak tole kar se mu dogaja je pa svinjarija.............naše sodstvo je pa podn podna
maijster
16. 03. 2012 07.07
+9
...razloži,to upnikom ki čakajo na svoj denar,njih vprašaj če je sodstvo poden od podna,he,he,he,....
asan
16. 03. 2012 07.10
+4
Namesto,da bi Vaskrsić varoval svojo nepremičnino ,se je z njo igral in jo izpostavljal dražbi zaradi svojega nepoštenja in arogance,do Slovenskega pravnega reda ,sedaj pa manipulira z Slovensko zastavo in mediji ,da bi mu vrnili ,kar je zakockal.
Sh00t3r
16. 03. 2012 07.10
+4
Ja sej sodstvo je zato, da preganja barabine, mar ne??
robi1971
16. 03. 2012 06.52
+15
Kolk smo vsi pametni. Je pa ta zgodba vsem nam v poduk: sodna pisanja je treba upoštevat, ne pa se postavit nad oblast, sodstvo... Tip si je sam kriv, da je do tega prišlo. Tudi sam sem že imel dolžnike (za večje in manjše zneske), tudi sam sem že bil dolžnik (za večje in manjše zneske), pa razen nekaj obresti in majhnih stroškov takse večjih pretresov ni bilo, tako, da se je zadeva zaključila mirno. Isto bi lahko bilo tu, če bi VSE STRANKE V POSTOPKU to hotele. Se mi pa zdi, da ena od strank tega ni hotela. Katera le?
Donatela01
16. 03. 2012 06.44
+10
S tole deložacijo bodo naredil državi več stroškov kot koristi. Če ni imel kaj drugega za rubit kot hišo, bi mu pa naložila kakšno javno delo za dolg, ki ga je imel. Bi lahko šel v dom starejših delat, ceste pometat ... Zdej bojo pa na sociali, plačeval bomo pa mi ... NISEM PROTI TEMU, DA SE GA NE KAZNUJE, SEM PROTI TEMU, DA SO RUBILI HIŠO! In takših je lahko v današnjih časih čezdalje več.
maijster
16. 03. 2012 07.10
+5
v njegovem primeru,dam prav soctvu,tip lahko plačuje lizing za BMV-ja,tam pa se je izogibal 2 leti 140-tim eur,tako da,....in takšnih kvazi biznismenom z dobrimi avti je dosti ki se kitijo plačujejo pa ne,....
TANAJA79
16. 03. 2012 07.16
+4
ajtim26
16. 03. 2012 06.38
+1
ODPUSTIT JE TREBA SODNIKA, KER IMA SIGURNO KORIST OD TEGA .... % JE MATI POSLA NEPREMIČNIN NISO RUBL ZA MILJONE ZDEJ BI JO PA ZA DROBIŽ SRAM VAS NAJ BO ... SLOVENSKO SODSTVO IN NJIHOVA PRAVICA SODNIKI Z JAHTAMI NA MORJU, VIKENDI IM VELIKIMI HIŠAM, PRI SAMO 1600 EVRIH PLAČE DEJMO PREVERIT KATERI SODNIK JE POŠTEN IN NAJ DOKAŽE KAKO JE PRIŠEL DO PREMOŽENJA
maijster
16. 03. 2012 07.17
+4
ti si zašel iz teme,tu se negre o sodnikih ampak o tipih,ki vozijo draga vozila na lizing,ne plačujejo pa raznih dolgov,in če je meni gdo dolžan 140 eurov,je to zame ogromen denar,kakor tudi za mnoge slovence v teh časih,
ajtim26
16. 03. 2012 06.29
+10
vogrin,šrot,bavčar,in podobni so dolžni miljone državi pa še imajo vse. SLOVENIJA ( REPUBLIKA BRATOV TATOV)
mraxxx
16. 03. 2012 06.23
+23
Tale protest pa ne podpiram. Vsi vi in tudi jaz moram plačati davke in dolgove, zakaj jih eni ne bi. Lahko bi ubral bolj pametno pot, če se ni strinjal s plačilom. Lahko bi plačal tisti sto evrov in jih potlej preganjal, da mu jih vrnejo zaradi napake ali kar koli že. Ampak ne, frajer kar ni plačal. Ne vem, ali je mislil, da se bo stvar kar pozabila. Točno tako, to je popolnoma neupoštevanje sodstva, pravne države in etike. Ja, res je kot pravite, tudi politiki kradejo. Ampak dobro, če bomo govorili vedno saj oni pa lahko mi pa ne ne bomo nikamor prišli. Zakaj pa ne bi bili mi zgled politikom, če oni niso sposobni biti nam. Tudi oni bodo dobili prej ali slej svojo palico. Najbolj me pa boli, ker gre potlej pod Slovensko zastavo protestirat zaradi zavestnega neplačevanja dolga. Sramota.
mraxxx
16. 03. 2012 07.20
+0
BagrMacola
16. 03. 2012 06.19
+0
Ma kva se greste, za 124€ ti ne smejo prodat HIŠEE, če imaš druge vrednosti. pa je zarad mene še lohka nevem kaj. A ste sploh normalni, enmu ne boste dal 100€ pa vam bojo pri, avtomobilu, motroju, televiziji, računalniku RUBILI HIŠO????
Thor-1st
16. 03. 2012 07.01
+6
A res misliš, da so Vaskrsići dolžni le 124€? Slabo poznaš primer, zelo slabo.
JEZKE-BLOKIRAT
16. 03. 2012 06.09
+12
se mi zdi da si je on za tole cist sam kriv kar si je skuhov naj pa se poje
revanšist
16. 03. 2012 06.21
+19
ja res je tudi sam kriv OK naj ga izselijo ampak zakaj hudiča ne izselijo Pogačarja,ki je dursu dolžan 125 tisoč eur in mnogo takih pogačarjev je v sloveniji v tem je problem neodvisnega sodstva naj bo za vse enako
mazozazo
16. 03. 2012 06.48
+9
ibasumik
16. 03. 2012 06.02
+10
Vaskrsić se dela bedake iz sodstva, predvsem pa iz ljudi, ki težko plačujejo račune, vendar jih plačujejo. Opekel se je in zdaj joka. Kdo mu je kriv, bajta je bila 2x na dražbi, pa je ni hotel odkupiti ali plačati pufov. Prav mu je.