Slovenija

Primer smrti Gregorja Šiliha: Poravnave ne bo

Slovenj Gradec, 14. 12. 2009 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primer smrti Gregorja Šiliha še vedno ni dobil zaključka. Po tem ko je bil znova vrnjen v sojenje na prvi stopnji, svet slovenjgraške bolnišnice ni podprl možnosti poravnave z Gregorjevimi starši.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec FOTO:

Potem ko je bil primer Šilih po 14 letih postopkov vrnjen v sojenje na prvi stopnji, se je vodstvo slovenjgraške bolnišnice z zakoncema Šilih pogovarjalo tudi o možnosti poravnave. Direktor bolnišnice Janez Lavre je to predstavil članom sveta, ki pa možnosti poravnave niso podprli, saj menijo, da krivda bolnišnici ni bila dokazana.

Kot je Lavre povedal članom sveta zavoda, se je za mnenje obrnil tudi na ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki mu je odločitev o tem prepustil. Sam pa kot direktor svetu zavoda, kot je dejal, ne more predlagati poravnave, ker bolnišnici krivda ni bila dokazana in tudi zato, ker se mu zdi pričakovani znesek zakoncev Šilih previsok oziroma ga bolnišnica nima kje vzeti. V primeru, da bi bila krivda dokazana, pa ima bolnišnica urejeno zavarovanje za takšne primere, so menili člani sveta.

Postopek, ki sega v leto 1993, se tako nadaljuje na sodišču prve stopnje. Kot je znano, je bil leta 1993 Gregor Šilih po vrnitvi s potovanja v tujini zaradi znakov alergije sprejet v slovenjgraško bolnišnico. Tam se mu je stanje po zdravljenju zelo poslabšalo, tako da je po 16 dneh globoke kome umrl v Ljubljani.

Njegova starša sta zaradi smrti sina leta 1995 vložila okoli 67.000 evrov vredno odškodninsko tožbo proti Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in tamkajšnji zdravnici Metki Epšek Lenart. Tožbo oz. nadaljnje pritožbe so zavrnila okrožno in višje sodišče v Mariboru ter vrhovno sodišče. Zaradi teh odločitev sta Šilihova skupaj s svojim odvetnikom Bojanom Grubarjem vložila ustavno pritožbo, ustavno sodišče pa je v začetku oktobra letos njuni pritožbi ugodilo.

Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha
Spomin na pokojnega Gregorja Šiliha FOTO: POP TV

Šilihova sta sicer v Sloveniji pravico iskala tako v civilnih kot kazenskih postopkih. Leta 2001 sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Zadeva se je po ponovni obravnavi zaključila aprila letos, ko je sodišče potrdilo odločitev izpred dveh let, da je Slovenija v primeru Šilih kršila 2. člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, in sicer zaradi pomanjkanja učinkovitih pravnih postopkov za določitev vzroka smrti in odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jure591
15. 12. 2009 15.15
pa stanje v tej državi je tako, da vsak gumpec misli, da pozna vsa dejstva in lahko sodi. Merilo za uspesnost zdravnikov pa naj bi bilo stevilo odvzemov licence....ah dejte no. Napake se dogajajo dnevno in se o njih debatira med stroko - ker je point takih debat izobraževanje in preprečevanje podobnega v bodoče. Ne bo pa medicina z javnostjo debatirala strokovnih napak, pa sej nismo v filmu :) Najprej so zdravniki grdi, zdej še sodniki ne zanjo več sodit,... dejte no... Primer Šilih je dobil odškodnino zarad postopkov, ne pa ker je bila storjena strokovna napaka!!!
milan68
15. 12. 2009 10.11
pa ja niste jasni vsi skupi... fant se je drogiral, njegova mati ki zdej išče "pravico" pa je preprečila par postopkov ki bi jasno pokazali vzroke... dejte nehat sam zdravnike tlačit v drek pa ni vsaka bolnica mariborska
Drejc MB
15. 12. 2009 09.12
Spet zmaga za sistem bogovov v belem,...... vendar vojna še ni končana. Če nekdo za nek poklic ni naj dela pač nekaj drugega. Tako je v vsakem poklicu, samo v cehu belih halj ne. Takšno je pač stanje v RS. Žalostno je da to meče slabo luč na večino zdravnikov, ki so se za ta poklic odločili iz plemenitih razlogov in ne iz čiste pridobitniške dejavnosti, kot se zadnje čase prikazuje v medijih. Če narediš napako moraš za njo odgovarjati. Morda ta zdravnica ni naredila nič narobe, vendar ne mi rečt, da so naši zdravniki tako dobri, da si je samo en v 18 letih zaslužil odvzem licence. Tega nikjer v nobenem poklicu ni in dokler bodo drug drugemu krili hrbet, bo tista velika večina dobrih zgubljala na ugledu,..... Kdor naredi napako mora za to odgovarjati.....
rafael.m
15. 12. 2009 07.55
Happy-Doomsday dobili so neko minimalno odškodnino na evropskem sodišču. Zadeva pa se vleče že tako dolgo, da uboga duša ne najde miru in pokoja. Dajte v bolnišnici izplačajte to odškodnino, da bo mir. Zato sem pa raje doma, za stimulans popijem 2 dcl domače brajdovščine. In če mi pade slika na glavo, ne bo nobenih dodatnih stroškov in tožb. Še enkrat vam pravim. Nehajte s tem, da duša odide kjer ji je mesto.
DoNadaljnegaSeJebite
15. 12. 2009 02.19
A ni blo to že na eu sodišču in naj bi dobil neko odškodnino ...
mac4_m
15. 12. 2009 01.17
važno je, da se v sloveniji prednostno obravnavajo primeri užaljenih kljunov posameznih pomembnežev, zaradi zapisov v nizkonakladnih časopisih.....
Jooseef_f.
15. 12. 2009 00.25
vprašanje kaj se je tu fogajalo kaka bolezn mogoče je jemal kake droge katere so zdravilo morilsko spodbudile .... ne moremo točno vedet kaj vse je bil okrivo za smrt ni rečeno da ravno zdravnica in medicinska sestra,...
User447113
15. 12. 2009 00.09
Ma enkrat naj že končno enga zdravnika in bolnico fajn po prstih in končno bo morda nekoč kaj drugače tudi pri obnašanju ostalih. Bi res dobrodejno vplivalo na njihov odnos do pacienta in do kritike. Kako je mogoče, da smo edina država, kjer še noben zdravnik ni resno kazensko odgovarjal? Kdo bo končno razhajkal ta lobi?
Mr.Somebody
15. 12. 2009 00.03
+1
Itak, človek umre od neke tropske alergije in potem so zdravniki krivi za njegovo smrt. Verjetno ste tudi mnenja, da so zdravniki krivi za smrt vseh tistih, ki jih razčetverjene pripeljejo iz prometnih nesreč...
migo221
14. 12. 2009 21.58
Ja vidim da vsi imate veliko zaupanja v nase zdravnike!!! Me zanima ce bi se vam kaj takega zgodilo kako bi reagiral!!?? Sem mnenja da do napake pride vsake toliko casa in razen ce ni oseba motena, nenamerno, vendar ko pa pride je pa treba odgovornost prevzet in poskrbeti da se to ne ponovi!!! Vem pa da po tem dogotku ta zdravnica opravlja svoje delo nadpovprecno!!!
migo
14. 12. 2009 20.57
poznam zdravnico in vem, da se še danes počuti krivo in ima zelo nelagodno življenje, ker jo vsi obtožujejo, čeprav niti malo ni bila kriva. Tudi njeno življenje je uničeno, ker je ta Šiliha ne nehata že enkrat preganjat :(
K_K
14. 12. 2009 20.56
saj menijo, da krivda bolnišnici ni bila dokazana. --- klovni, zadeva je ponovno na 1. stopnji, kar pomeni, da še nič ni bilo odločeno !!! počakajmo na pravnomočnost. osebna pa menim, da naj bolnica plača v izogib vseh bodočih zdrah.
timering
14. 12. 2009 20.40
karmen.sedlar 14.12.2009, 20:30......če bi starši al pa on sam povedal da kaj uživa ko ga je zdravnica vprašala bi bil fant še danes tu
timering
14. 12. 2009 20.39
Šilihi ..predobro jih poznamo..KRIVA NI ZDRAVNICA..NIKOLI..
Karmen Sedlar
14. 12. 2009 20.30
mate 08, Šilihovi ne trdijo, da je prišel v bolnico zdrav.Prišel pa je po zdravje in ne smrt!
mate08
14. 12. 2009 20.11
prideš iz nekih tropskih dežel ves bolan in doma, na žalost, umreš. in sedaj je za smrt kriva bolnica in zdravnica.....