Slovenija

Primer Radan: tožilka zahteva zaseg računalniškega diska

Ljubljana, 10. 03. 2016 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sodišču je pričala soproga 83-letnega bolnika, ki je umrl decembra 2014 in naj bi mu zdravnik Ivan Radan skrajšal življenje z odmerkom kalija in morfija. Poudarila je, da Radana nikoli ni prosila, naj skrajša življenje njenemu možu. Na obravnavi je tožilka zahtevala zaseg računalniškega diska, na katerem so podatki vseh življenjskih funkcij 83-letnika na dan, ko je umrl.

Soproga 83-letnega bolnika, ki je umrl decembra 2014 in naj bi mu zdravnik Ivan Radan skrajšal življenje z odmerkom kalija in morfija, je danes na sodišču dejala, da Radana ni nikoli prosila, naj skrajša življenje njenemu možu. "Ob vseh lepih besedah in glede na to, kako lepo me je potolažil, ne vem, če je res to storil ali ne," je dejala.

Ko je obiskovala moža na nevrološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, je večkrat govorila z Radanom. "Lepe in prijazne besede, vse je lepo pojasnil," je za Radana povedala soproga 83-letnega bolnika. To je bil sicer prvi primer sumljive smrti Radanovega bolnika, za kar se je izvedelo v javnosti.

Ivan Radan
Ivan Radan FOTO: Kanal A

Na dan, ko je njen mož umrl, jo je Radan poklical ob 8.30 in ji dejal, naj obišče moža in se od njega poslovi. Približno uro pozneje je prišla na nevrološko kliniko in se poslovila od moža, je danes pojasnila na sodišču. Tam je ostala približno pol ure. Radan jo je poklical ob 13.10 in ji sporočil, da je mož umrl. Radan jo je vprašal, ali želi obdukcijo, a mu je odvrnila, da ne. "Če bi vedela, kar je potem prišlo na plan, bi zahtevala obdukcijo," je danes v solzah dejala. Moževa želja je bila, da ga upepelijo, kar so tudi storili štiri dni po njegovi smrti, je pojasnila.

Nato jo je v začetku januarja obiskal kriminalist. Od njega oz. iz časopisnih člankov, ki ji je kriminalist prebral, je izvedela za novico, da naj bi bil njen mož evtanaziran, je pojasnila. "Zato je moje življenje uničeno do konca," je dejala in dodala, da je to na njej pustilo hude psihične posledice. Zato zahteva odškodnino v višini 10.000 evrov. Na vprašanje Radanovega odvetnika Milana Krstića, ali ta denar zahteva od Radana, pa je dejala, da ne ve, ali mora denar zahtevati od Radana ali od bolnišnice oz. koga drugega, nekdo pa da mora plačati. Radan je na sodišču gospe dejal, da mu je strašansko žal za to, kar prestaja. Ob tem je zatrdil, da ni naredil nič od tega, kar se mu očita.

Po sicer zelo čustvenem pričanju je soproga 83-letnega bolnika ob odhodu domov pred sodno dvorano objela Radana, nato sta se v mirnem tonu tudi pogovorila.

Pričal tudi sin ene od bolnic

Na današnjem naroku je pričal tudi sin od ene od bolnic, ki naj bi septembra 2012 umrla zaradi prevelikega odmerka morfija. Povedal je, da mu je Radan povedal, da bo njegova mama umrla, da je nič ne boli in da bodo zagotovili, da je ne bo nič bolelo.

Radan mu je zatrdil, da je zdravljenje njegove mame, vključno z odmerjanjem morfija, potekalo v skladu z mednarodnimi smernicami. Njegovi mami je odmeril morfij zaradi dušenja, ne pa bolečine, je dejal Radan. Sin bolnice pa je odvrnil, da težkega dihanja ali dušenja pri mami ni opazil in da prvič sliši za to zgodbo.

Sicer pa ni zahteval odškodnine, saj meni, da gre pri takšnih bolnikih, katerih življenje je v izteku, za tanko mejo pri odmerjanju morfija.

Tožilka zahteva zaseg računalniškega diska

Sodni senat je danes tudi odločal o zahtevku tožilke Katarine Bergant, ki je predlagala, da se avstrijskemu izvedencu Wolfgangu Kröllu posreduje vso relevantno dokumentacijo glede primerov sumljivih Radanovih smrti, ne pa le zdravniško, ki je po njenih besedah nepopolna. Le tako bo lahko izvedenec po njenem mnenju izdelal mnenje.

Temu predlogu sodišče ni v celoti ugodilo, bodo pa Kröllu pred zaslišanjem poslali oba izredna strokovna nadzora, ki so ju opravili na UKC nad dvema primeroma smrti Radanovih.

Bergantova tudi predlaga, da se na UKC zaseže in zavaruje računalnik oz. računalniški disk s podatki vseh življenjskih funkcij s 16. decembra 2014, torej dneva, ko je umrl 83-letni bolnik. Da imajo te podatke, na UKC po tožilkinih navedbah prej niso vedeli, pač pa so to ugotovili ob nedavnem prehodu na nov informacijski sistem. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
10. 03. 2016 20.56
+3
RADAN JE NEDOLŽEN NJEGOVI KRVNIKI SE ŠE VEDNO SPREHAJAJO PO KLINIČNEM!!!!!!!!!!!!!!!
wolfterier
11. 03. 2016 09.36
+1
Zaseg diska...da ga malo predelajo ali pa izgubijo,kot pri Magajni ! Naj si ga ogledajo tam !
cirus
10. 03. 2016 18.54
+3
Kakšni diletanti so ti preiskovalci. Doslej sploh niso vedeli, kako delujejo monitorji v intenzivni terapiji. Ali pa mogoče niso želeli videti EKG zapisa, ker bi takoj bilo jasno, da bolnik ni dobil kalija.
puer2
10. 03. 2016 18.43
+5
Po vsem prebranem tale človek sedi v zaporu čisto brez potrebe. Ni ne kriv, niti ne vem, zakaj se ne more braniti s prostosti?
periot22
10. 03. 2016 20.55
+3
Ker ni Bavčar,Zidar in ostala mafija, pri nas nedolžne obsojajo,lopove pa spuščajo!!!!!!!!!
VolkBrenin
10. 03. 2016 16.45
+4
Na ukc niso niti vedeli da imajo podatke o bolniku ...Lepo ....za to bando nismo več niti številke ...sploh ne vedo ali imajo o kom podatke ., kakšne če že. ..itd ...
VolkBrenin
10. 03. 2016 16.47
+4
In da imajo podatke ...so ugotovili šele ob nedavnem prehodu na nov Info sistem ...Sklep . Če ne bi prešli na nov sistem ....nekateri podatki za njih ne obstajajo ..in tej podatki so o pacientih - torej ljudeh ....in tako za njih ne obstajajo tudi tej ljudje ....
AkenBosch
10. 03. 2016 18.48
+3
A ne da? In pol naj gre človek takim nesposobnežem pod nož... pol pa se še čudijo, zakaj folk masovno raje gre v tujino po zdravje... Porazno in sramotno.
proofreader
10. 03. 2016 14.43
+10
Tožilka očitno raje vidi, da ljudje trpijo. Čimprej dovoliti evtanazijo, da ne bo takih zapletov.
JosipBrozDrugi
10. 03. 2016 14.42
+9
gospod ivan radan je moj vzornik. . . . . . škoda, da nisem dokončal medicine.
ho?emVšolo
10. 03. 2016 14.30
+14
Radan je nedolžen in to je vedno bolj jasno. Me pa skrbi za vodstvo klinike.
22
10. 03. 2016 14.24
+5
Vsa ostala zdravniška tolpa je vredna preiskave! Dr. Žvanova bi morala biti do konca življenja za rešetkami, poleg še nekaterih!
šlogar
10. 03. 2016 14.20
+9
Pa bi ga prosila, če bi ga dobila domov in bi ga 24 ur na dan morala obračati, ga hraniti ( mogoče po cevki) preoblačiti, ga dvigovati in bi gledala trpljenje svojega moža.
BB40615
10. 03. 2016 14.14
+7
Za vsa rojstva in smrti mora biti negdo kriv!!! To je zivljenje kaj je humano in kaj ne, to je vprasanje za strokovnjake.
wolfterier
11. 03. 2016 09.40
+1
Že večkrat sem povedal ženi in otrokom,naj zahtevajo izklop,če bom nekoč v taki situaciji.Želim naravno umreti,ko bo čas !