Slovenija

Primer Perić: Sojenje gre h koncu

Ljubljana, 12. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Na sojenju Periću, obtoženemu trojnega umora v Rovinju, so zaslišali psihiatra, tožilec in obramba pa so podali svoje zaključne govore.

Potem ko je bil zaslišan psihiater Vanja Rejc, ki je izvedensko mnenje glede Ivana Perića, obtoženega trojnega umora svoje družine Rakić v Rovinju avgusta 2002, podal že pred letom dni, so tako tožilec in obramba obeh obtoženih (poleg Perića še Igor Mišković, obtožen pomoči pri umoru) danes že podali zaključne govore.

Ivan Perić
Ivan Perić FOTO: POP TV

Tako bosta na naslednji obravnavi, 19. marca, svoje zaključne govore podala še Perić in Mišković, nato pa se bo sodni senat odpravil na posvet in obtoženca seznanil s sodbo.

Za Perića okrožni državni tožilec Matija Benulič sicer zahteva 30 let zaporne kazni, za Miškovića pa pet let.

Benulič je prepričan, da je dokazni postopek v celoti potrdil obtožnico, ki jo je danes deloma modificiral, nasprotno pa meni Perićev zagovornik Peter Čeferin. Slednji je tudi prepričan, da glede na to, kako je potekalo sojenje od 1. julija lani na ljubljanskem okrožnem sodišču, že vsaj tri mesece ve, da bo Perić, čeprav nedolžen, dobil najvišjo možno zaporno kazen, 30 let.

Peter Čeferin
Peter Čeferin FOTO: POP TV

Današnja obravnava se je začela z zaslišanjem psihiatra Vanje Rejca. Zaslišanje je Čeferin zahteval minuli petek, ker je Perića v petek na obravnavi popolnoma diskreditiralo pričanje izvedenca Janeza Rojška, specialista klinične psihologije, ki se sicer ukvarja z motenimi osebnostmi. Vendar tudi tokratno pričanje psihiatra ni šlo v prid obtoženega Perića. Tudi Rejc (podobno kot Rojšek) je namreč pri Periću zasledil poškodbo možganov, take znake pa najdemo pri ljudeh s povečano agresivnostjo in ga imenujemo kiberkinetični sindrom, je pojasnil Rejc. Značilen je za zgodnje otroštvo in obdobje pubertete, nato pa mine, razen če niso posredi bolezni (kot. npr. epilepsija). Za otroke z omenjenim sindromom je značilna brezobzirnost, pomanjkanje vztrajnosti, želja, biti na prvem mestu, itd. Sicer pa Perića Rejc ni uvrstil med tiste, ki bi imeli posebno diagnozo, Perić pa naj bi bil po mnenju Rejca v času storjenih umorov prišteven. Rejc se pri oblikovanju svojega mnenja ni posluževal Perićeve (ostale) osebne zdravstvene dokumentacije.

Čeferin je po zaslišanju Rejca, kot je dejal, zaradi hudih strokovnih napak obeh izvedencev, tako Rojška kot Rejca, od sodnega senata zahteval zaslišanje novega izvedenca psihiatra, ki naj bi k svojem delu povabil psihodiagnostika. "Perić funkcionalno ni sposoben storiti tistega, kar je zapisano v obtožnici," trdi Čeferin. Tožilec Benulič se z zaslišanjem novega izvedenca ni strinjal, češ da Rojšek in Rejc očitno nista predstavila mnenja tako, kot si je želela obramba, zato zdaj Čeferin zahteva novo mnenje. S predlogom odvetnika se ni strinjal tudi sodni senat, zato je njegov predlog zavrnil.

Matija Benulič
Matija Benulič FOTO: POP TV

Ker novih dokaznih predlogov ni bilo, je najprej svoj zaključni govor predstavil tožilec Benulič. Predstavil je modificirano obtožnico, v kateri je upošteval izvedensko mnenje balističnega izvedenca. Slednji je namreč ugotovil, da so poleg pištole škorpijon, s katero naj bi bila ubita družina Rakić, možni še dve drugi pištoli, s katerima bi lahko bili storjeni umori, zato je Benulič dopustil v obtožnici tudi to možnost.

Benulič je sicer prepričan, da je dokazni predlog v celoti potrdil obtožnici. Umori so bili storjeni v noči s 14. na 15. avgust 2002, kar po Benuličevem mnenju potrjuje več dogodkov. Umorjeni Georg Rakić je imel GSM znamke ericsson, prek katerega naj bi še 14. avgusta 2002 govoril z mnogimi poslovnimi partnerji, isti telefon pa je Ivan Perić 15. avgusta 2002 dal svojemu tedanjemu dekletu Mateji Dekleva. Precej prič po mnenju Benuliča zagotavlja, da so Rakićeve zadnjič videli 14. avgusta zvečer, ko so hiteli domov s centra Rovinja proti oddaljenem naselju Valsavija, kjer so imeli stanovanje, češ da pride na obisk sin Ivan. V pričevanjih sosedov Rakićevih v Rovinju, da so jih videli še žive 16. avgusta, je mnogo lukenj, pravi tožilec. Tudi izvedenec sodne medicine Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani je dejal, da naj bi se umori zgodili 15. avgusta. Poleg tega pa se tudi spremembe ne zgodijo tako hitro, da bi bilo smrad zaradi razpadajočih trupel lahko čutiti prej kot v 48 urah, tako da ne bo držalo, da so bili Rakićevi umorjeni 16. avgusta ali kasneje, njihova soseda Margareta Franz pa še navaja, da je že v soboto, 17. avgusta, začelo iz stanovanja smrdeti.

Za Perića tožilec zahteva trikrat po 30 let zapora oz. skupno 30 let ter predlaga podaljšanje pripora, za Miškovića pa glede na to, da je s svojim pričanjem pripomogel k marsikateri razjasnitvi umorov v Rovinju, zahteva pet let zapora.

Perić na noči s 14. na 15. avgust ni imel alibija, pač pa ga je video kamera v soboto zvečer posnela na cestninski postaji Videž na poti proti morju, naslednji dan pa še na poti proti Ljubljani. Benulič je svojo obtožnico obrazložil tudi tako, da so bili v družini Rakićevih spori, zlasti med očimom Georgom in pastorkom Ivanom. Perićev motiv za umore je koristoljubnost, saj je želel dobiti premoženje svojih bogatih staršev in denar od življenjskega zavarovanja. Perić je storil umore naklepno in se je nanje temeljito pripravil, tudi izvedenec Rejc je poudaril, da naj bi Perić storil trojni umor prištevno.

Čeferin je prepričan, da obtožba Periću sploh ni dokazana: čas kaznivega dejanja je sporen, ni dokazano, da je bila uporabljena le pištola škorpijon, Perić za življenjsko zavarovanje sploh ni vedel, skratka podan je dvom v domala vse, kar je zapisano v obtožnici.

Odvetnik Čeferin je v svojem zaključnem govoru podal kritiko na račun sodnega senata, češ da je očitno nekdo, ki je obtožen, tudi že kriv, kar so počeli nekateri izvedenci v zadevi Perić, pa je sramota za stroko. Čeferin je dejal, da je upal, da bo ovadba, ki sta jo s Perićem vložila na vrhovno državno tožilstvo, razjasnila tudi primer Perić, potem pa je bila tudi ta zadeva dodeljena Benuliču, ki je že tožilec v primeru Perić. Kot je znano, je Perić februarja podal ovadbo zoper strica Vladimirja Pavlina in njegovega kolega Nikolo Čulića, češ da sta ona verjetna morilca Rakićevih. Zato je Čeferin danes navedel več dokazov, ki bi ovadbo podprli. Pavlin se kot častnik v Slovenski vojski namreč spozna na orožje in ga zna uporabljati, bil je v sporu s sestro Vesno, če bi bila slednja zadnja ubita, bi bil Pavlin edini dedič premoženja Rakićevih. Že hrvaški preiskovalci so namignili, da je potrebno Pavlinu ponovno odvzeti prstne odtise in jih primerjati s tistimi v stanovanju Rakićevih v Rovinju, poleg tega pa ni nič kaj v prid Pavlina potekal tudi poligrafski test na Hrvaškem. Pavlin se je namreč ob nekaterih vprašanjih, ki so mu bile zastavljene v okviru poligrafskega testiranja, zelo vznemiril. Tako se je zdrznil ob vprašanju, če je sestro Vesno Pavlin Rakić in njeno družino ubil na petek, 16. avgusta 2002 (kar so za datum umora potrdile tudi nekatere priče, sosede Rakićevih v Rovinju), ob naštevanju prostorov v stanovanju pa se je Pavlin zdrznil prav pri navedbi stranišča oz. kopalnice, kjer so pokojno Rakićevo našli umorjeno. Pavlinu se je povečal srčni utrip tudi ob navajanju točno določenega kalibra, s katerimi so bili Rakićevi umorjeni, itd.

"V tem postopku je skoraj neverjetno, kako so se v vsem strinjali sodni senat, policija, tožilstvo in izvedenci," pravi Čeferin, ki med drugim poudaril, da so vsi policijski dokazi uporabljeni le v primeru, če so bili Rakićevi res umorjeni v noči s 14. na 15. avgust 2002. A Vesno Rakić Pavlin so videli živo še 16. avgusta, tudi sodni izvedenec Balažic je nakazal možnost, da bi do umorov lahko prišlo 16. avgusta, podobno patologi po opravljeni obdukciji na Hrvaškem.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou