Slovenija

Primer Nekrep: Zdravnika v kazenskem postopku

Ljubljana, 10. 06. 2009 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./U.Z.
Komentarji
24

Staršem umrlega Bora je bolj kot Zdravniška zbornica naklonjeno sodišče. Preiskovalni sodnik je namreč izdal sklep o preiskavi zoper osumljena zdravnika, s tem je začet kazenski postopek.

Potem ko je senat razsodišča I. stopnje pri Zdravniški zbornici obravnaval obtožnico zoper zdravnika UKC Maribor, ki sta zdravila Bora NekrepaRoberta Pogorevca in Zlatko Kanič – in ju milo kaznoval (Pogorevca je kaznoval z javnim opominom, Kaničevo pa z dvomesečim odvzemom licence), bosta Borova starša morda dočakala pravico na sodišču.

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV

Preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Mariboru je namreč v ponedeljek izdal sklep o preiskavi zoper omenjena zdravnika. Osumljena sta kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, je za 24ur.com potrdil odvetnik staršev umrlega dečka Andrej Pitako.

Gre torej za začetek kazenskega postopka, ki poteka pred preiskovalnim sodnikom. "Proti temu sklepu o preiskavi imajo osumljenci možnost vložiti pritožbo v roku osmih dni in potem o tem odloči izvenrazpravni senat okrožnega sodišča. Če sklep postane pravnomočen, se začne izvajati kazenska preiskava proti tem osumljencem – zaslišanja prič, zaseg dokumentacije, če še ni bila zasežena, izvedeniška mnenja, preučitev ... Skratka vsa preiskovalna dejanja, ki jih je okrožni državni tožilec predlagal, in tudi tista, ki jih preiskovalni sodnik po lastnem preudarku še za razjasnitev zadeve pred vložitvijo obtožbe lahko stori,“ je pojasnil Pitako.

Da je preiskovalni sodnik v ponedeljek izdal sklep o uvedbi preiskave zoper oba osumljenca, ki pa še ni pravnomočen, saj je dopustna pritožba na senat Okrožnega sodišča, so za 24ur.com potrdili tudi na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru.

Če bo preiskava potekala 'normalno' in bo preiskovalni sodnik vsa preiskovalna dejanja pravil v času, kot si je zamislil, Pitako računa in upa, da bo preiskava hitro končana. "Glede na dokazni material, ki je zelo obremenjujoč, bi to lahko bilo dva ali tri mesece. Po zaslugi Zdravniške zbornice, ki je o zadevi že odločala, imamo namreč kar tri izvedeniška mnenja, od tega dve opravljeni v tujini in obe v breme oziroma v potrditev utemeljenega suma zoper oba osumljena zdravnika.“ Preiskovalni sodnik po zaključeni preiskavi izsledke posreduje okrožnemu državnemu tožilcu, ki se nato odloči, ali bo kazenski postopek ustavil in zavrgel ovadbo ali pa vloži obtožbo. Šele potem pride do kazenske obravnave.

Andrej Pitako, odvetnik staršev umrlega dečka
Andrej Pitako, odvetnik staršev umrlega dečka FOTO: POP TV

Kos: Gre za korupcijo!

Ker komisija za izredni interni strokovni nadzor ni razkrila nepravilnosti, nedoslednosti ali pomanjkljivosti, je zdaj Kosova komisija za preprečevanje korupcije po zbranih informacijah ugotovila, da člani omenjene komisije niso ugotovili, da bi se moral primer obravnavati kot nujen in bi moral biti ustrezno zdravljen ter v skladu s strokovnimi navodili premeščen in obravnavan v pristojni bolnišnični enoti. Tako so ravnali v nasprotju z dolžnim ravnanjem, ki jim ga narekujejo predpisi s področja zdravstvene dejavnosti in konkretno Pravilnik o internem strokovnem nadzoru ter s tem omogočili posameznikom in zavodu, da so se ali bi se lahko izognili postopkom za ugotavljanje odgovornosti, kar je oblika nepremoženjske koristi. Takšno ravnanje ustreza definiciji korupcije, ugotavljajo.

Spomnimo …

12-letni Bor Nekrep je marca lani v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi. Zahtevo za preiskavo zoper Kaničevo in Pogorevca zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti je 14. aprila letos vložilo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru. Ravnanje zdravnikov je že obravnavalo prvostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice, ki je Kaničevi odredilo dvomesečni odvzem licence, Pogorevcu pa je izreklo ukrep javnega opomina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ciaobella
11. 06. 2009 11.57
V ZAPOR...za toliko let, kolikor jih je imel mali Nekrep. VSI smo lahko BOR! Za to drhal, ki ji je mar za svojo plačilno listo in ne za LJUDI NE SME BITI MILOSTI! UMOR IZ MALOMARNOSTI! Vsa čast pa zdravnikom in sestram, ki so še vedno ljudje in se trudijo po najboljših močeh!
ralu
11. 06. 2009 11.20
V Ameriki te za tovrsten upor zoper zdravnike celo likvidirajo. In to dobesedno. Znanka iz Amerike je imela vse dokaze za tožbo proti dohtarjem, ki so iz malomarnosti in s postopki zdravljenja prot njeni volji in volji njene matere povzročili smrt matere. Noben odvetnik ni želel sprejeti primera ker se je bal za lastno življenje.
Cookies
11. 06. 2009 08.00
Naj se naši zdravniki znebijo kompleksa bogov! Za napake naj bodo kaznovani! ....mali človek zamudi v službo pa je na cesti, oni pa....nedotakljivi! Sramota!
gospakatja
11. 06. 2009 07.58
če avtomehanik zašuštra avto, mora za to odgovarjati, če pa zdravnik zašuštra življenje, pa dobi opomin!
mary003
10. 06. 2009 23.59
a še niso nč rešl glede tega ma to zdraustvo je tko čis u k**** tle ni kej taka šlamparija d dol padš nima cjta zate p reče d si ok a niso oni zato tm d ti pomagajo d si ok ne d ti pomagajo d čimprj umreš
hrcekmuri
10. 06. 2009 21.01
PRED 10 DNEVI SO PELJALI PRIJATELJA NA URGENCO V KLINIČNI CENTER LJUBLJANA. IMEL JE BOLEČINE V PRSIH IN OBHAJALA GA JE SLABOST.GENIJI SO GA POSLALI DOMOV Z RUPURUTOM.DANES NIMA VEČ BOLEČIN KER GA JE SREDI TRGOVINE V KAMNIKU KAP IN MU NI BILO VEČ POMOČI
deadea
10. 06. 2009 20.49
in ce katera zbornica mora biti sankcionirana je to sodnisa. ko sem imel sodbo na delovnem sodiscu je sodnik zaudarjal po alkoholu, ko sem zahteval da se odredi alko test so me oglobili za razalitev sodisca. kljub temu da so vsi v sobi videli da je sodnik pijan.
deadea
10. 06. 2009 20.47
mislim da bi zdravniki morali priznati ko naredijo napako, ampak nebi pa smeli biti kazensko preganjani zaradi tega. ker napake se dogajajo in ce gre nekemu zdravniku skozi roke 100 hudo bolanih in en umre pozdravi pa drugih 99.... ker ce bodo zdravniki postali tarce razocaranih starsev potem lahko pricakujete da ko bo kaj kriticnega bo zdravnik raje se drzal standardnih postopkov, za katere bo vedel da ne bodo pomagali, kot pa da poskusa pomagati na kak drug nacin ker ne-bo hotel noben vec na lastno pest delati.
anaksagora
10. 06. 2009 20.20
Mogoče se bo pa v tej državi celo kaj spremenilo. Naj pa Kos vzame pod drobnogled tudi smrt 13-letnice v Ljubljanskem UKC-ju. Tam so že 1 teden po njeni smrti lagali, da ni prišlo do nobene napake, čeprav je nadzor že ugotovil, da je nekaj šlo narobe. Vendar pa izgleda, da takrat zdravniki z ubojem še niso storili svojcem dovolj hudega in je moral njen rabelj še javno v intervjuju obelodaniti, da se ne strinja s kaznijo, ki jo je dobil (4 mesece odvzema zaradi premajhne skrbnosti), oziroma, da si sploh ne zasluži nobene kazni. Zaradi takih zdravnikov, kot so v teh primerih, ljudje izgubljamo zaupanje tudi v tiste, ki delajo dobro. Zato apeliram na državo, vse oškodovance, žalujoče svojce, da v podobnih primerih vztrajate kot ta starša, kajti le tako se bomo končno le lahko znebili te zalege, ki kvari dobro ime našega zdravstva.
Prvo Borec
10. 06. 2009 20.17
Sodnik je izjavil : Če iščete resnico, jo ne iščite na sodišču !!!
Prvo Borec
10. 06. 2009 20.16
Mengele bi si zaželel takšnih zdravnikov !! Predsednica ZZB pa bi vse vodila ""
boy123
10. 06. 2009 20.03
Eh nekateri so še kr naivni!V tej državi nebo sprememb,ker so vsi podkupljeni in jih prav boli::::::za navadne ljudi,in sam da je denar za njih!Prevzgoja je le to,da pride orkan in zbriše vse te skormpirane ljudi,AMPAK TO NA ŽALOST NI MOŽNO!
crypt_king
10. 06. 2009 17.30
"PONIŽNOSTI in SAMOKRITIČNOSTI jim manjka!" Točno tako. Saj bodo počasi prevzgojeni, brez skrbi.
strogoff
10. 06. 2009 17.19
zdravniška zbornica ZZS je samo cehovska zbornica z pozlačeno fasado in ki v glavnem ščiti nesposobne in/ali kriminalne zdravnike v RS ! _ _ _ ONI ŽE VEDO ZAKAJ SE JIM TO IN TAKO SPLAČA !!!_ _ _ sicko.si
bozislava1
10. 06. 2009 16.43
....bosta Borova starša morda dočakala pravico na sodišču....... Prav je, da starša ne odnehata, ker vse prevečkrat se je in se še reče; "Saj ga to ne bo oživilo - pustimo, da čas zaceli rane ". Res je, naj fantič počiva v miru, naj čas celi rane, toda, naj se resnica in odgovornost izkaže kot nekaj samoumevnega.
pikam_dopust
10. 06. 2009 16.39
@rokke.. Kakšna "pridnost in disciplina"? PONIŽNOSTI in SAMOKRITIČNOSTI jim manjka! Samo to! Pa ne bo nobenih problemov več.
pikam_dopust
10. 06. 2009 16.38
@davids30 - kakšen doktorat? 99% zdravnikov nima NOBENEGA doktorata... Tudi v UKC ne!
Covidus
10. 06. 2009 16.29
vivika: se strinjam!
JOBRTI
10. 06. 2009 15.17
(Foto: POP TV) - dvomim, da je tole sliko posnel pop Tv.
vivika@email.si
10. 06. 2009 14.46
tut zdravniki ne bodo več nedotakljivi!