Slovenija

Primer Nekrep: Zbornica razveljavila 'fantomski' sklep?

Ljubljana, 09. 12. 2009 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Edini sklep drugostopenjskega razsodišča zdravniške zbornice je bil, da se zdravnici Zlatki Kanič za štiri mesece odvzame licenco, je po obisku staršev umrlega Bora Nekrepa dejal predsednik razsodišča Miro Denišlič. Kaj je dejansko razveljavila zbornica?

V ponedeljek je skupščina Zdravniške zbornice Slovenije razveljavila sklep drugostopenjskega razsodišča zbornice, ki je zdravnici Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Zlatki Kanič zaradi vpletenosti v smrt 12-letnega Bora Nekrepa nalagal odvzem licence za dva meseca in trimesečno dopolnilno izobraževanje. Namesto tega je skupščina Kaničevi izrekla javni opomin in trimesečno dopolnilno strokovno izobraževanje, kar je bil del zapisnika o odločanju drugostopenjskega razsodišča, čeprav je razsodišče na koncu zdravnici izreklo strožjo kazen.

Starša Bora Nekrepa z zagovornikom Andrejem Pitakom
Starša Bora Nekrepa z zagovornikom Andrejem Pitakom FOTO: Blaž Garbajs

Starša Bora Nekrepa sta nato v torek obiskala ministrstvo za zdravje in zdravniško zbornico. Predsednik razsodišča druge stopnje Miro Denišlič je po njunem obisku poudaril, da člani razsodišča niso bili povabljeni na ponedeljkovo skupščino zbornice, kjer bi lahko pojasnili potek celotnega postopka.

Na vprašanje, ali obstaja sklep drugostopenjskega razsodišča, da se Kaničevi dodeli samo javni opomin in trimesečno izobraževanje ali pa je to samo del zapisnika, je odgovoril, da je edini njihov sklep tisti z dne 30. junija. Tedaj so odločili, da se ji odvzame licenca za štiri mesece in ji naložili trimesečno dodatno strokovno izobraževanje. "Drugi sklep ne obstaja." Dodal je, da je ostalo bilo le delovno gradivo. V komentiranje odločitve skupščine se Denislič ni spuščal, je pa začuden, da so razpravljali o sklepu, ki ga drugostopenjsko razsodišče ni sprejelo. Na vprašanje, ali sme skupščina odločati samo na podlagi gradiva, pa je dejal, da skupščinskih pravil ne pozna.

Po besedah pravnega zastopnika Nekrepovih Andreja Pitaka je še prezgodaj, da bi napovedovali svoje nadaljnje ukrepe. Ocenjuje, da bi bile kakšne druge izjave z njegove strani v tem trenutku zgolj špekulacije. Vodja oddelka za odnose z javnostjo na zdravniški zbornici Valentin Hajdinjak pa je danes dejal, da nadaljnjih komentarjev o odločitvi skupščine zbornice ne bodo dajali.

Pivec: Upoštevali bomo odločitve zbornice

Po besedah Pivca se v mariborski bolnišnici že nekaj časa soočajo s hudo kadrovsko stisko na področju pediatrije.

Prvi mož UKC Maribor Gregor Pivec medtem ni želel komentirati odločitve skupščine Zdravniške zbornice Slovenije v zvezi s primerom Nekrep, saj ga še niso dobili. Zagotovil pa je, da bodo upoštevali vse odločitve, ki jih je sprejela zbornica.

"Absolutno bomo upoštevali sklepe zdravniške zbornice, kakor smo jih tudi doslej. Nenazadnje je eden od obeh pediatrov, ki mu je bil vročen pravnomočen sklep, že na izobraževanju v tujini," je še dejal Pivec. Potrdil je, da Kaničeva, dokler sklepi niso pravnomočni, dela kot doslej z vsemi pristojnostmi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anomar
15. 12. 2009 16.27
krivci so Direktor, ki ne zna zaposlovat izkušenih zdravnikov in govori da imajo premalo kadra, zaposli pa nena novih delavcev, zdravniki so šefi sami sebi, nihče ničesar ne nadzoruje, in ja namesto da bi delali na tem da bi bilo napak najmanj, jih raje zakrivajo in stem (so sostorilci) sprožijo val zakrivanja napak in tako se zgodi da umirajo ljudje katerim sploh nebi bilo treba, po vrhu vsega pa so še eni zvišani in ne kulturni in niti neznajo izraziti sožalja... ! in ja vsaka medalja ima dve plati, sprašujem se, če je zdravnica res žrtev nevem česa, zakaj potem ona nepove celotne zgodbe, saj čeje nedolžna se itak nima česa bati ! vprašajte se kaj vse se je dogajalo še pa mi ne vemo... sram me je dda se temu lahko reče pravno socialno varstvena republika slovenija, prazne besede in nič drugega !
mac4_m
11. 12. 2009 01.19
metuljka sej ta zdravnica se ga ni lotila.. Zato je pa fant preminil..
metuljka
10. 12. 2009 11.29
Zdravnico tako preganjajo, da se sprašujem eno: če bi npr. vinjena zdravnica do smrti povozila otroka bi zadeva sploh ne bila odmevna, v tem primeru, pa ko berem komentarje se ne morem načudit, koliko ljudi omenja, da bi zdravnico kar linčali, ki pa je vseeno poskušala otroka rešit. Sem prepričana. Koliko staršem so vinjeni vozniki ubili otroka! Na tiste se spravite! Ta gonja je dvorezni meč!!! Tu ne bo zmagovalcev!
metuljka
10. 12. 2009 11.15
Starši, če želijo sebi in Borovi duši pokoj naj se umaknejo iz javnosti! Ta primer pa bo vsekakor zaostril odgovornost zdravnikov vendar v drugo smer. Zdravniki rizičnih metod pri zapletenih primer se ne bodo lotili, šli bojo k svojcem in jim lepo rekli, da so poskušali narediti vse, a se ni dalo. In svojci bodo pomirjeni sprejeli usodo. Zakaj bi zdravniki tvegali ??? Vsak poklic ima svoje pasti!
rafael.m
10. 12. 2009 08.29
Enklava. V marsičem se strinjam s tabo. Tudi jaz ne potrebujem zdravnikov, ker sem zdrav. Res je, da ljudje za vsako malenkost letajo v zdravstvene domove. Včasih tega ni bilo toliko, danes jih pa mobing, brezposelnost, nezadovoljstvo žene k temu. Sploh pa če si polomljen, poškodovan ,ti nobena alternativa ali dobra misel ne zaceli kosti. Tudi sam sem imel primer, ko bi se stvari pri mojem otroku lahko drugače iztekle kot so se. Pa sem si rekel je že moralo biti tako. Pri tem medijsko izpostavljenem primeru pa nihče ne pove, da je imel baje otrok prirojeno, redko bolezen za katero se ni vedelo kdaj in kako strahovito bo izbruhnila. In življenje gre naprej. Morda so tega otroka tudi preforsirali glede na vse kar gledam na TV. Ne vem, samo ugibam. Ne zagovarjam zdravnikov ampak nihlče ne pove, koliko življenj je ta zdravnica rešila. Sicer pa česar mi ni jasno pravim: Bog že ve. In to tožarjenje in obsojanje ne da pokoja duši.
bsjurist
09. 12. 2009 22.41
Ni mi jasno zakaj je potrebno zgubljati toliko besed okrog tega ali javni opomin ali izguba licence za 4 mesece. Licenca pomeni zgolj dokazilo za samostojno delo. To pomeni, da lahko zdravnik dela tudi v primeru začasnega odvezma licence. to samo pomeni, da v tem primeru dela pod nadzorom še enega nadzornega zdravnika. Posledično pomeni, da držva potem plača v dežurstvu 2 namesto enega (z enako visoko plačo). Zbornica pa je stanovska organizacija zdravnikov in stanovsko odloča o kršitvah svojih članov (po samem zakonu). Ne gre za organizacijo, ki bi ščitila interes države. Osnovna ideja zbornice ni v zaščiti bolnikov temveč zdravikov (to je povsod po svetu - ne samo v RS). Če nam to ni všeč, potem je potrebno spremeniti zakonodajo. Zgodovinsko je razsodišče stanovskih organizacij služilo predvsem urejanju nelojalne konkurence med izvajalci, ne pa varstvu ostalih. Torej ni problem v nastopu zbornice - problem je v napačnem razumevanju položaja zbornice (ki ga določa zakon). Interese bolnikov ščiti ZZZS, ki ima z izvajalci sklenjene pogodbe in možnost iztoževanja pogodbenih obveznosti (torej tudi kvalitete zdravstvenih storitev). Glavni srd bi torej moral biti usmerjen proti ZZZS in ne proti zbornici. Mislim, da je potrebno prebrati zakonodajo in pristojnosti. Ni vse samo eksplicitno ampak tudi inplicitno. Ob rob goniji in natolcevanjem - noben normalni človek ne more mirno živeti, če je kakorkoli udeležen pri smrti drugega človeka (razen morebitni zakrknnjeni zločinci). Osebno menim, da imajo sedaj uničeno življenje vsi, ne glede na to, kako se bo zadeva razpletla. Bojim pa se, da bo ob javnih pogromih slovensko zdravništvo reagiralo podobno kt v ZDA. Kar ne bo po standardu ali bo visoko rizično, sploh ne bo prišlo pred zdravikovo obličje. S tem tudi zdravniki ne bodo odgovorni (kar spomnimo se primera v Celju z nepotrjeno zdravstveno kartico). Če pa bomo dali na recepcijo še kakšnega varnostnika, ki bo preverjal formalne pogoje za zdravstvene usluge pač nihče ne bo nič odgovarjal. pa še nekaj - če moraš z zadevo v javnost potem to ni samo kriza zdravstvenega sistema, ampak predvsem kriza pravnega sistema. Č ebi bil pravni sistem delujoč, potem ne rabiš medijev. To pomeni, da je primer Nekrep primer s katerim bi se moral ukvrajati g. Zalar (v katerega pristojnost sodijo tudi izvedenci) ne pa g. Miklavčič.
Milivoje Hajdukovi?
09. 12. 2009 21.53
Groza me je, ko vidim med kojim ljudstvom živim. Nobeden nima usmiljenja in ljubezni v odpuščanju. Nimate rzsodka, ker ste v lastnemu grehu, zato sodite in ne odpuščate, Če je v srcu tvome ljubezen, se lahko izogneš nemiru svoje duše, v nasprotnem si sam sebe obsodil. Vedeti vam je treba: Maščevanje je podobno odprti rani na karero dodaješ sol. Odpuščanje je zdravilo za ranjeno dušo.
Milivoje Hajdukovi?
09. 12. 2009 21.09
Osebno nočem imeti nobenih stikov z zdravniki. Skratka: ne zauoam im, kar ne pomeni, da ih za njhove greške obsojam. Ambolante in bolnice so vsakeku na rzpolagu, ki si ih lahko privoščijo in jim zaupajo. Mnogi ljudje za vsako malenkost rinejo zdravnikom in od "muhe" vidijo "slona", ne računajoči na morebitne posledice: ki so nepredvidljive. Pri zdravniku, odvetniku, sodniku in župniku, ničesar nemoreš predvideti. Kdor se z njimi zapleta, zapleta se na lastno odgovornost. Nebodite im navoščljivi za njhove plače, saj jih v svoji lahkomiselnosti sami podpirate. Zaradi mene in meni podobnim, so lahko kockarnice na vsakemu voglu, še pogledal ih nebom. Kljub dejstvom tveganj se tudi tamo mnogi zapletejo. Ne krivite zdravnikov, preden izrečete obsodbo, razmislite o sebi. V odpuščanju je odrešitev, ne v sodbi: KRISTJANI !!
strogoff
09. 12. 2009 20.26
Buena Vita
09. 12. 2009 19.26
še ne padajo,le kaj bi se moralo zgoditi da jih sklati iz višav
Buena Vita
09. 12. 2009 19.25
igor.gojcič veš lepo razlagaš in pišeš neveš pa najosnovnejšega--ti nadooklepniki v belem na delovnem mestu spijo,--in zakaj,ker so si izborili dežurstva s katerimi bogatijo,nič pa ni treba delat
alterego
09. 12. 2009 19.11
jaz Zlatko razumem, da človk ne zmore vedno vsega - redno delo, nadure, dežurstvo, pa njena družina, da o tečnih starših bolnih frocev niti ne govorim
bysaRD
09. 12. 2009 19.10
Beli bogovi padajo z oblakov.
stafford
09. 12. 2009 18.45
B23 09.12.2009, 18:32 Če boš tako razmišljal, resneboš dolgo in kakovostno živel. Doktorji se ti pa bodo lepo smejali, še en butl manj.
Foen
09. 12. 2009 18.42
eden od obeh je na'izobraževanju' v tujini. vsi vemo kako ta izobraževanja potekajo ; 4 urce na dna, vmes kosilo, vse zastonj;savna,bazenčki, tenis, zvečer mal ven zažurkat... noben ne nadzira prisotnosti in na koncu ni potrebno opraviti izpita.
stafford
09. 12. 2009 18.41
B23 09.12.2009, 18:32 Zaradi takšnega razmišljanja kot ga imaš ti,in ga ima tudi tričetrtine slovencev, zato pa je toliko bolanih ljudi v sloveniji. A si že mogoče slišal za preventivo? Bolje da bolezen odkrijejo preden se razvije do kritične točke, potem pa te lepo bašejo z zdravili, pa razne drage operacije........ in jamrajo da zdravstvo nima denarja. Cenejša je vsekakor preventiva kot pa zdravljanje.
vetruvian
09. 12. 2009 18.38
Jaz upam le, da bo sodišče bolj normalno in profesionalno od zbornice.
B23
09. 12. 2009 18.32
stafford Za vsako sranje pa te ja zdravnik ne bo poslal k specialistu;je enostavno premalo sredstev ,da bi vsakega hipohondra poslal k specialistu ali pa dal antibiotik samo za ziher.
B23
09. 12. 2009 18.28
Igor.gojcic "Koliko možnosti je v resnici imel Bor? Zdravniki iz ZDA in Kanade so v raziskavi 25 let spremljali 299 bolnikov z enako motnjo presnove, kot jo je imel Bor. V tem obdobju so imeli bolniki skupaj 1181 zapletov s povečano ravnjo amoniaka v krvi. Ta je dostikrat presegala celo 1000 mikromolov v litru krvi (Bor je imel 453 mikromolov amoniaka v litru krvi). In vendar je kar 99 odstotkov bolnikov v Borovi starosti preživelo zaplet! TI Igor.gojcic potem razloži zakaj so Ameriški zdravniki čakali da je vrednost dosegla1000 mmol/l.Potemtakem gre res za zmotno presojo ,saj je bila Borova vrednost več kot pol manjša. Malo karikiram ,ampak kaj se je v resnici dogajalo vedo le zdravnica in Borovi starši.Zaenkrat smo slišali samo starše.Zame je zmagovalec te tgodbe odvetnik Nekrepovih,ki si je fajn reklamo naredil.
stafford
09. 12. 2009 18.27
kadar greš k doktorju se moreš psihično pripravit na borbo za svoje pravce. Nikoli ne smeš popustiti in vstrajati pri svojih zahtevah, za vsako napotnico se moraš pogajat, za vsak preventivni krvni test si moraš nekaj zmisliti, da je nekaj narobe, če hočeš dodatne informacije o pregledu si moraš že v naprej pripravit vprašanja in iz njih dobesedno vlečt besede ali pa jih ure in ure iščeš po hodniku in pisarnah. In za to prejemajo pa astronomske palče, katastrofa.