Slovenija

Primer Nekrep: Res še vedno brez posledic?

Ljubljana, 26. 11. 2009 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odločba drugostopenjskega razsodišča Zdravniške zbornice Slovenije v primeru Nekrep še do danes ni izvršena. Zastopnik družine Nekrep pravi, da je to protipravno. Zbornica vse očitke zavrača.

Organizacijsko pravno, delovno pravno in strokovno se z ljudmi, ki so zdravili Bora Nekrepa, ni nič zgodilo. Zastopnik družine Nekrep Andrej Pitako

Drugostopenjsko razsodišče zdravniške zbornice je 1. julija letos v primeru smrti 13-letnega Bora Nekrepa po zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zdravnici Zlatki Kanič izreklo ukrep začasnega odvzema licence za štiri mesece in varstveni ukrep obveznega dopolnilnega trimesečnega strokovnega izobraževanja. Drugemu zdravniku Robertu Pogorevcu je izreklo opomin in enomesečno dopolnilno izobraževanje.

Kot je dejal zastopnik družine Nekrep Andrej Pitako, se še nobeden od ukrepov, ki jih je drugostopenjsko razsodišča sprejelo, ni izvršil. Zagovornika obeh obtožencev sta namreč razsodbi ugovarjala, zdravniška zbornica pa je zavzela stališče, da sklepov, ki so sicer po njihovem internem pravilniku dokončni in pravnomočni, ne bodo spoštovali, je dejal.

Razen tega, da je odstopil predstojnik pediatrične klinike na UKC Maribor Alojz Gregorič, se ni zgodilo nič, pravi odvetnik.

Ob tem je pripomnil, da starši umrlega Bora več kot leto in pol po smrti svojega sina še vedno niso prejeli kakršnega koli opravičila, ampak zgolj izraze sočutja in sožalja. "Za nobeno napako se še nihče ni opravičil, napake pa prihajajo sedaj ena za drugo," opozarja Pitako.

Starša Bora Nekrepa
Starša Bora Nekrepa FOTO: POP TV

Zdravniška zbornica Slovenije: Izvedli smo številne postopke

Zdravniška zbornica Slovenije za navedbe Pitaka pravi, da ne temeljijo na resničnih dejstvih. Na zbornici razlagajo, da zdravnici Kanič še ni bila izdana odločba o odvzemu licence, saj je zoper sklep razsodišča druge stopnje in postopek pred izdajo sklepa vložila zahtevo za izredno presojo sklepa razsodišča druge stopnje o odgovornosti. Vloženo zahtevo bo obravnavala skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na svoji decembrski seji.

Slovensko zdravništvo nikoli ni bežalo pred kritikami in odgovornostjo za napake. Kadar so bile kritike upravičene, smo se z njimi odgovorno soočili in znali prevzeti tudi odgovornost. Zdravniki nismo bogovi v belem, čeprav marsikdo to od nas pričakuje, nimamo se za nezmotljive, čeprav si marsikdo to želi, smo namreč zgolj in samo ljudje. Žal pa je včasih bolnikova bolezen bolj zapletena, kot jo je naše znanje sposobno rešiti. Kadar se to zgodi, to priznamo in obžalujemo. Predvsem pa naredimo vse, da se ne bi nikoli več ponovilo. Zdravniška zbornica Slovenije

Dodajajo, da Kaničeva ni bila nikoli članica nadzornih komisij zdravniške zbornice za izvajanje strokovnih nadzorov s svetovanjem. Glede Pitakovih očitkov o pedagoškem delu Kaničeve na mariborski medicinski fakulteti pa razlagajo, da to ni v pristojnosti zbornice.

Kar se tiče Pogorevca, pa zbornica razlaga, da je o sklepu drugostopenjskega sodišča obvestila tako zdravnika kot tudi njegovega delodajalca, mariborski klinični center. Omenjeni zdravnik mora dopolnilno strokovno izobraževanje, ki mu je bilo naloženo, opraviti v soglasju s svojim delodajalcem in ustanovo, v kateri bo potekalo izobraževanje.

Poudarjajo, da je primer Nekrep izjemno zapleten in kompleksen primer, obravnavati pa ga je bilo treba z najvišjo stopnjo strokovnosti in odgovornosti, s pridobivanjem mnenj tudi tujih strokovnjakov. "Pavšalno ali enostransko reševanje omenjenega primera, ki bi mogoče celo zadovoljilo kritike in javnost, je nedopustno pri iskanju odgovorov na vprašanje, kaj je v tem tragičnem primeru, ki ga zelo obžalujemo, šlo po zlu. Zdravniška zbornica Slovenije je že večkrat dokazala, da zna in zmore posamezne postopke reševati strokovno pravilno in učinkovito, vendar vedno v skladu z veljavnimi predpisi in zdravniško doktrino," dodajajo na zdravniški zbornici.

Remškar o primeru Nekrep: Sram me je, da sem ta trenutek v Sloveniji zdravnik

Janez Remškar
Janez Remškar FOTO: Kanal A

Lahko rečem, da me je sram in da mi je žal, da sem v Sloveniji v tem trenutku zdravnik, je glede primera Nekrep dejal generalni direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar. Po njegovih besedah Evropa v takšnih primerih hodi po popolnoma drugačni poti; sporoča, analizira, se na tem uči in ne kaznuje. Kot je opozoril, pa pri nas to ne drži. "Ko sem januarja letos interveniral v smislu, da preveč odlašamo z zaključevanjem, pa sem bil označen kot sramota za slovensko zdravništvo," je spomnil Remškar.

Minister za zdravje Borut Miklavčič je ob tem že napovedal razširitev oddelka za pediatrijo v mariborski bolnišnici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PICCOLAMINU
27. 11. 2009 17.37
Lonwolf, ne znašam se nad nikomer, čeprav bi imela vso pravico! Glede zdravstva le to, izgubila sem svojo težko pričakovano prvorojenko, ker se je zdravnik moral it obrit, babica je bila na cigaretu, ko se jima je "zljubilo" priti pogledat je bilo žal prepozno, urgentni CR je bil narejen prepozno. Kaj bo, če deklice ne bodo peljali k zdravniku sam Bog ve. Sama sem bila tekom nosečnosti 20-krat na pregledu, nabralo se je v tistih 18 dnevih čez rok, ko sem hodila v porodnišnico vsak drugi dan na pregled. Tako, meni so res rešili življenje (ko še niso poznali CR bi gotovo umrla), kljub temu se sprašujem, zakaj so me prikrajšali za srečo, ki jo občuti ženska, ko postane mati. Kaj je botrovalo temu nesrečnemu dogodku? MALOMARNOST, MALOMARNOST ...
Sandra Žibert
27. 11. 2009 10.39
Gospod Janez Remškar, kljub vsemu in vsemu navkljub, ostanite pokončen človek s "hrbtenico", kakršni ste bili do sedaj. Predvsem človek. Naj vas ne zamajajo!
remember
27. 11. 2009 10.21
Slovenski zdravniki imajo mrtve paciente po njihovi krivdi za kolateralno škodo, tako kot vojaki. Eden več ali manj, važni so nameni in ne rezultat.
lonwolf
27. 11. 2009 06.42
@zero22 Kot sem že napisal . Jima zaupam 100% in prav tako zelo podobno priznam primer. Se pa vprašujem kaj bo , če se slučajno kaj zgodi njunemu drugemu otroku, starejši hčerki ki je prav tako bolana in jo sedaj zaradi medijskega pompa ogromno zapostavljata in jo ne vodita na preglede kot to nista storila pri boru? A bo spet kakšen zdravnok kriv česa?
mac4_m
27. 11. 2009 01.25
Izredno zapleten in kompleksen primer? In lahko pričakujemo, da bo zdravniška zbornica tudi po 20 letih trdila, da ni šlo za napako, ko zdravniki niso ukrepali, čeprav so prejeli rezultate analize, ki jih nikoli v življenju niso videli in so več 100% odstopali od meja normale.. Človek se sprašuje kake 'strokovnjake' ima zbornica, ki tako kompleksno jasne napake ne morejo razumeti kot napake. Še več. Tu ni šlo za nobeno napako. Tu je šlo za umor iz malomarnosti.. Čas je, da nekdo odgovaraja kazensko in da bogovi v belem začutijo svojo odgovornost. Ne do škrtarjenja za zdravstvene zavarovalnice - temveč do zdravja in življenj ljudi, ki preplačujejo tako nehuman, poniževalen sistem, kjer je življenje in kakovost zdravja odvisno od zvez in poznanstev...
komarec
26. 11. 2009 21.12
lonwolf 26.11.2009, 20:42 3 @ kozarnik,PICCOLAMINU Vmarsičem se ne stinjam v vsej tej zgodbi. Nihče ni ravnal pravilno: ne zdravnika, še manj pa Nekrepa ki bi rada ne vam kaj dosegla. Ne odobravam njuno početje še posebej grožnje z nekimi pretepači. Ja ok, pišem pogojno; pol pa se naj Nekrepa maščujeta na ta način. Ali bo treba nekomu otoka ubit iz maščevanja, da bosta dosegla svoje? Ali jih boste pol spet enako zagovarjali ali jima celo čestitali za to kar bi se zgodilo. Ne vem kaj hočeta doseči? Da vsi sodelujoči zdravniki pri njuni nesreči odstopijo ali vrnejo licenco? Ja dobro, že tako primanjkuje zdravnikov pol pa dajmo še te zapret! Oba omenjena zdravnika sta in bosta še naprej pregledovala mojega otroka ker jima zaupam. Bom kratek. V mojem komentarju sem napisal samo to kako ssistem ne funkcionira. če bi ta funkcioniral bi bile stvari že zdavnaj urejene tako za Nekrepe kot za zdravnike.
periot
26. 11. 2009 21.09
Sprašujete kaj bi rada Nakrepa dosegla pravico da se kaznuje zdravnica ki je zaradi svoje malomarnosti povzročila smrt otroka ampak v sloveniji se ščiti ljudi kot so zdravniki.
periot
26. 11. 2009 21.04
Lonwolf imaš srečo da tvoj otrok živi kaj bi bilo če bi se tvojemu otroku to zgodilo da bi umrl zaradi malomarnosti zdravnice potem bi mogoče tvoji možgani drugače razmišljali zato drugič premisli kaj pišeš?????????
lonwolf
26. 11. 2009 20.54
v440622 niso še dnara dobli pa se še bunijo ko pa bojo dnar dobli pa bojo naenkrat ftihnili!! pa lahko talate minuse kolko hočete, ampak to je nažalost res!! ********************************************... vsem tem jima denar niti ni tako važen. Dosegla bi rada nekaj drugega in tudi v ozadju je nekaj drugega, Kaj pa ve najbolje njun odvetnik, ki se skriva in potika po bolnici z "kvazi" novinarji in išče zgodbice.Sramota za "kvazi" odvetnika in Nekrepe same.
lonwolf
26. 11. 2009 20.42
@ kozarnik,PICCOLAMINU Vmarsičem se ne stinjam v vsej tej zgodbi. Nihče ni ravnal pravilno: ne zdravnika, še manj pa Nekrepa ki bi rada ne vam kaj dosegla. Ne odobravam njuno početje še posebej grožnje z nekimi pretepači. Ja ok, pišem pogojno; pol pa se naj Nekrepa maščujeta na ta način. Ali bo treba nekomu otoka ubit iz maščevanja, da bosta dosegla svoje? Ali jih boste pol spet enako zagovarjali ali jima celo čestitali za to kar bi se zgodilo. Ne vem kaj hočeta doseči? Da vsi sodelujoči zdravniki pri njuni nesreči odstopijo ali vrnejo licenco? Ja dobro, že tako primanjkuje zdravnikov pol pa dajmo še te zapret! Oba omenjena zdravnika sta in bosta še naprej pregledovala mojega otroka ker jima zaupam.
periot
26. 11. 2009 20.31
To je živi dokaz kako se v sloveniji ščiti ljudi ki zagrešijo takšno malomarnost sramota.
B23
26. 11. 2009 20.02
A naj ta dva zdravnika ubijejo?Komu bo to koristilo? Ena napaka;tisoč dobrih stvari ,tega pa nihče ne vidi. Zame ima tukaj največjo korist odvetnik,ki ubogo družino in zdravnike vozi pred medije...samo ,da bi si naredil reklamo;to pa nisprevrženo?
strogoff
26. 11. 2009 20.00
PROKLETA BANDA ZDRAVNIŠKA SPRENEVEDAVA !!!_
PICCOLAMINU
26. 11. 2009 19.52
LONWOLF, bi rada videla tebe na njunem mestu. Zdravniki so nedotakljivi bogovi! A ni zdravnik, ki ravna malomaren vreden obsodbe. Verjamem, da je človek zmotljiv, za malomarnost pa ni opravičila. Sramota so zdravniki brez vesti, s takimi imam žal opravka tudi jaz. Biti v vlogi nemočnega pacienta, ki je žrtev okoliščin, kar je drugo poimenovanje za MALOMARNOST, je veliko huje kot biti pretepen. Rane in modrice se zacelijo, jeza, nemoč, bolečina ob izgubi ostane. Čeprav sem sama žrtev zdravniške napake, ne obsojam vseh zdravnikov, le MALOMARNOST bi v takih primerih morala biti "vzorno" kaznovana. Sankcije bi morale biti KONKRETNE, dejansko se ni čuditi, da ljudje jemljejo pravico v svoje roke, če po uradni poti nimajo možnosti, zaradi sistema, ki je pokvarjen.
komarec
26. 11. 2009 19.49
lonwolf 26.11.2009, 19:27 Bom malo nesramen. Sprašujem vas kako bi odreagirali, če bi se vam zgodilo kaj takega? Zakaj bi morala biti tiho, zakaj se niso izvšile sankcije? Ko sistem več ne funkcionira in bolj ščiti krive kot nedolžne oziroma oškodovane, kaj lahko še pričakujemo drugega kot, da si oškodovani vzamejo pravico v svoje roke. Tega sicer ne odobravam vendar ne odobravam tudi tega, da so tu odpovedali vsi moralni in pravni instrumenti.
rafael.m
26. 11. 2009 18.06
Ni večje bolečine kot izgubiti otroka. Kakšen je bil splet okoliščin, da se je to zgodilo ne vem, prepričan pa sem da zdravniki tega niso povzročili namerno. In nihče se ne vpraša, koliko človeških življenj sta ta dva zdravnika že rešila in koliko jih še bosta. Ampak zdaj po vsem tem medijskem linču bosta gotovo delala s tresočo roko. Ne mislite, da govorim tja v en dan, sam sem pri otroku doživel veliko tragedijo. Toda prizadeti starši se morajo zavedati, da zaradi tega ne smejo uničevati ostalih najbljižjih okoli sebe. In verjamem, dokler se vlečejo postopki in obtoževanja duša ne najde miru in pokoja. Kako dolgo lahko to traja?
Klizma
26. 11. 2009 17.43
zelo, zelo dobro plačana funkcija predsednice Kalanove za očitno nedelo in prodajanje megle, tudi na šarlatana iz Salzburga se je odzvala šele pol leta za tem, ko je bila o njem obveščena s strani kompetentne zdravnice, in šele ko so o njem pisali že vsi časopisi! Žalostno Kalanova, da si sploh še upate gledati v kamero! !! ! Sram naj vas bo!!!
Tamara Jaklic
26. 11. 2009 16.40
Zdravniška zbornica je eno veliko s.... Pri nas nikoli za nič nihče ne odgovarja! Ne v gospodarskem kriminalu, še posebno pa nikoli ni noben zdravnik kriv za kao zdravniško napako ali bolje rečeno malomarnost. Napaka se zgodi...normalno pri ljudeh. Malomarnost pa se ne sme! Govorim na splošno za večino. Hvala Bogu pa za zdravnike in medicinsko osebje, katere ni prevzel pohlep ampak delajo s srcem. In spoštujejo Hipokratovo zaprisego. Večini se več ne sanja, kdaj so jo izrekli...in ali so jo sploh :( Ja, tako je in zanima me koliko časa še rabimo, preden se kot je omenil Vlab...vsem skupaj ne utrga od pokvarjenosti.
katja07
26. 11. 2009 16.38
oprosti vlab, verjemi, da ne bi noben 2x pomislil o odpustu kozmetičarke (oz. katerega koli drugega poklica), če bi se ji taka malomarnost zgodila... Res je sramotno, ker država enostavno noče ukrepat! Še take bedne "kazni", kot sta jih zdravnika dobila (dopust pa izobraževanje če smo realni) ne morjo v pol leta izvršit. Čist zares človek ostane brez besed... me zanima, zakaj je država tako dosledna, ko treba kako kazn terjat, pa kak TR blokirat... Zares se mi smilijo starši, ki enostavno ne morejo zadeve zaključit! Za kar koli bosta dosegla smo jima lahko iz srca hvaležni, ker se borita in nista tiho! Dol z zdravniki, ki imajo božje komplekse!!!!!!
PICCOLAMINU
26. 11. 2009 16.36
440622 26.11.2009, 15:23 niso še dnara dobli pa se še bunijo ko pa bojo dnar dobli pa bojo naenkrat ftihnili!! pa lahko talate minuse kolko hočete, ampak to je nažalost res!! Ko bi le bilo vse v denarju! Danes podpišem, z velikim veseljem plačam bolnici odškodnino (v Sloveniji so smešno nizke), če mi dajo mojega otroka nazaj! Če ne poizkusiš na lastni koži, enostavno ne moreš verjeti, da je mogoče, odnos v bolnišnici je vse prej ko moralno in etično sprejemljiv! Res je, da se zgodbe, ki dobijo epilog pred sodiščem, za medije končajo! Staršem pa kljub vsemu ostane bolečina, ki ni zanemarljiva, nikoli ne ponikne, se nikoli ne konča! Njihova obsodba je dosmrtna, živeti s tem je vse prej kot lahko.