Slovenija

'Naj priznajo krivdo'

Ljubljana, 10. 03. 2009 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Starši pokojnega Bora se z mnenjem odbora, da je prišlo do zmotne presoje, ne strinjajo, saj se jim zdi nepopolno in zmotno. O odškodninski tožbi sicer še ne razmišljajo, vendar pa pričakujejo priznanje krivde odgovornih.

Odbor za strokovnomedicinska vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je v primeru Nekrep presodil, da je prišlo po prejetju preverjenega izvida visoke vrednosti amoniaka v krvi do zmotne presoje, je sporočil član odbora David Neubauer. Vendar pa je ob tem opozoril, da po mnenju odbora ni mogoče trditi, da bi ob ustreznem zdravljenju otrok preživel.

Zdravnica bi otroka morala premestiti

Bor Nekrep
Bor Nekrep FOTO: POP TV
Zdravniška zbornica je izpostavila, da je šlo za 'strokovno izredno kompleksen primer' ter da je bila omenjena bolezen na intenzivnem oddelku UKC Ljubljana ugotovljena na zgolj treh pacientih – novorojenčkih. V Borovi starosti pa naj bi bilo to redko genetsko motnjo še posebej težko diagnosticirati, pojasnjuje Neubauer.

Po njihovem mnenju je bila začetna diagnostična obravnava bolnika z opravljenimi preiskavami in pregledi glede na simptome in nevrološko stanje bolnika v skladu z medicinsko doktrino. Primerno je bilo tudi simptomatsko zdravljenje na intenzivni enoti do ugotovljene povišane vrednosti amoniaka v krvi, po prejetju izvida krvi okoli 1. ure zjutraj pa "je prišlo do zmotne presoje in nespoznane vrojene napake presnove, zato so dodatne ukrepe začeli izvajati šele zjutraj", je še pojasnil Neubauer.

Dežurna zdravnica bi morala ob ugotovitvi povišane vrednosti amoniaka takoj začeti ustrezno zdravljenje oziroma otroka takoj premestiti v ustrezno drugo bolnišnično enoto. Zdravnik, ki je odredil prevoz v ljubljanski UKC, pa je glede na povišan sladkor v krvi pri bolniku pred prevozom presodil, da bi z višjo koncentracijo glukoze lahko dodatno ogrozil otrokovo zdravje, menijo na odboru.

UKC še čaka na sklep

Na UKC Maribor sicer od Zdravniške zbornice Slovenije še niso prejeli nikakršnih dokumentov v zvezi s sklepom odbora. Kot navajajo, bodo omenjeni sklep takoj, ko ga bodo prejeli, tudi preučili "in na osnovi tega sprejeli odločitve, ki jih bomo sporočili tudi javnosti".

Kaj bo doletelo zdravnico?

Gordana Kalan Živčec
Gordana Kalan Živčec FOTO: POP TV

Predsednica zdravniške zbornice Gordana Kalan Živčec je ob tem dejala, da danes poročajo o ugotovitvah odbora za strokovno-medicinska vprašanja, "ki ne izreka ukrepov" zoper zdravnike, ampak podaja "samo svoje strokovno stališče na podlagi vseh dokumentov". Za govorjenje o krivdi v smislu kazenske odgovornosti zato po njenih besedah zbornica nima nobene pristojnosti.

Nedopustno je, da se to, če česa ne veš, deklarira kot zmotno presojo. Andrej Pitako, odvetnik staršev

Sicer pa, kot je pojasnila, postopek pri zdravniški zbornici teče tudi na razsodišču, "ki je neodvisen in avtonomen organ zbornice". Ko bo ta končan, "se lahko izrečejo tudi ukrepi". Na vprašanje, ali zdravnici grozi odvzem licence, je odgovorila, da je med ukrepi sodišča poleg odvzema licence tudi javni opomin, ki je "zelo težek ukrep za vsakega zdravnika, četudi zgleda, da je mogoče premajhen".

Razšli smo se s stiskom rok

Sklepe odbora so tik pred novinarsko konferenco predstavili tudi staršem umrlega otroka, je še povedala. "Pogovor s starši je bil zahteven, težak, ponudili smo priložnost za nadaljno komunikacijo, zavezali smo se, da bomo poskušali odgovoriti na vsa vprašanja, na katera imamo ustrezna pojasnila, in razšli smo se s stiskom rok."

Nekrepovi: Mnenje zmotno in nepopolno

Starši pokojnega Bora so nad mnenjem odbora razočarani, saj menijo, da je nepopolno in zmotno, je medtem povedal njihov odvetnik Andrej Pitako. Mnenje namreč ne odgovarja na to, zakaj so dečku kri jemali dve uri, zakaj so potrebovali za analizo te krvi šest ur, zakaj niso 19 ur nič naredili in zakaj niso upoštevali navodil iz Ljubljane. "To je cel kup opustitev, ki se tukaj skrivajo pod plaščem nekaj birokratskih izrazov," meni Pitako, ki se z izrazom 'napačno presodil' kot pravnik ne strinja. Po njegovem mnenju je bil izraz konstruiran z namenom, da nima nobenih kazenskopravnih, civilnopravnih, stanovskopravnih in tudi ne delovnopravnih posledic.

O odškodninski tožbi starši zaenkrat sicer še ne razmišljajo, je povedal, vendar pa pričakujejo, da bo prišlo do "ukrepanja proti tem ljudem, da tega ne delajo več ali da priznajo svojo krivdo, kar do sedaj še očitno niso". To bo pomenilo večje zadoščenje, ki ga materialne stvari ne morejo zagotoviti, je dodal Pitako.

Kot je še dejal, so ga pretekli ponedeljek z Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru obvestili, da so kriminalisti zaključili predhodni kazenski postopek in da so opravili zavarovanje dokazov, ustrezna zaslišanja ter poizvedbe. Ko bodo s mariborske policijske uprave dostavili vso gradivo, se bo okrožni državni tožilec v Mariboru odločil, kako naprej, je napovedal Pitako.

Remškar: Maksimalna poštenost do bolnikov

Odločitev zdravniške zbornice o primeru Nekrep je opozorilo vsem bolnišnicam, da morajo svoje strokovne interne nadzore "opraviti maksimalno natančno" in biti pri tem "maksimalno pošteni" do bolnikov in svojih zaposlenih, pa meni direktor direktorata za zdravstveno varstvo na ministrstvu za zdravje Janez Remškar. Kot je dejal, njihov namen ni, da se iščejo "gnila jabolka", ampak da bo napak manj.

Po njegovih besedah naj bi se o takih nesrečnih dogodkih v vseh bolnišnicah in zdravstvenih domovih posvetovali in "pogovorili odkrito, brez namena kaznovanja posameznika ali celotnega tima, predvsem z namenom, da se te napake ne ponovijo, da se na teh napakah posameznik in institucija učita".

Smrt 12-letnega Bora

Kot je znano, so starši 12-letnega Bora Nekrepa, ki je marca lani v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor umrl zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi, kazensko ovadili zdravnico na mariborski pediatrični kliniki, ki ji očitajo umor iz malomarnosti. Poleg tega je pravni zastopnik družine Nekrep vložil tudi kazenski ovadbi zaradi suma storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja proti dvema zdravnikoma na isti kliniki.

V UKC Maribor so reševanje primera 6. maja lani predali odboru za strokovnomedicinska vprašanja Zdravniške zbornice Slovenije.

Ker zbornica primera ni zaključila, jo je ministrstvo prvič 15. januarja letos, drugič pa še 28. januarja letos pozvalo, naj to stori. Ob drugem pozivu je Remškar pojasnil, da od zbornice zahtevajo zaključek preiskave o smrti 12-letnega Bora Nekrepa v enem mesecu, in ob tem napovedal, da bo ministrstvo sicer razmislilo o odvzemu nekaterih pooblastil zbornici.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

s007
16. 03. 2009 08.25
Moramo se pa tudi zavedati, da smo ljudje zmotljivi in tako tudi zdravniki, ni pa sprejemljivo to, kot je omenjeno v komentarjih, da se dela prekomerno in da zdravniki niso upoštevali navodil drigih strokovnjakov....Sedaj lahko samo ugibamo kaj bi blo, če bi blo....
borkosan
13. 03. 2009 20.01
Ja, po logiki nekateri bi moral vsak šofer, ki pripelje potnike žive na cilj dobiti medaljo. Saj bi jih lahko pobil, mar ne ? (zdravniki rešujejo življenja)
502228
13. 03. 2009 09.28
Ludje če se za marsi katero brezvezno stvar protestira,bi se še lahko za ta primer kateri je res šokanten.Treba je protestirat naj odstopi predsednica zdravniške zbornice,ker se samo izgovarja in ščiti zdravnika,katera sta dejansko"UMORILA"Bora.Ter za odvzem licence zdravnikoma.Sem sama mati dveleti starega otroka in moje mnenje je ,da takšni ljudje ne smejo več opravlati svojega dela.
tinie100@email.si
11. 03. 2009 13.33
postchief11.03.2009, 09:015 IMAŠ MOJ PODPIS!!! "Zdravnica je delala 32 ur" halo...Koliko je meni znano je v naši zakonodaji piše, da je dovoljeno delat maximalno 10 oz. 12 ur (in to samo v gradbeništvu). Pa če se že gremo izjeme potem pa več kot 12 ur ne bi smel nobeden zdravnik delat (govorim o javni in zasebni praksi). No potem se bodo zgovarjali, da ni dovolj zdravnikov. Ja zdravniki bi že bili samo kaj ko se ne razpiše dovolj mest za stažiste, ker s tem ščitijo zdravniki svojo rit in upravičujejo visoke plače češ nas je premalo. "Sporna presoja" je samo olepševalni opis za besedo "napaka". In če je res, da zdravnica sploh ni bilo na spregled med 22 in 8:30 potem je tukaj očitno zanemarjanje svojega dela.
dree
11. 03. 2009 12.56
ZMOTA: pa kaj nas imajo za norca, saj obstaja opravilčljiva zmota (ki se zgodi še tako skrbenmu strokovnjaku) in neopravičljiva zmota (ki se ob vsej dolžni skrbnosti ne sme pripetiti). To naj raje povejo, ne pa da nas neki zavajajo z praznimi terminimi. To je preprosto žaljivo do javnosti in malo več logičnih ter strokovnih izrazov bi se od take institucije tudi pričakovalo. ENO LETO: pa se vsi jezite čez "počasnostjo" sodnikov, ki morajo rešit takih in še bolj zapletenih zadev 20 na MESEC!!!, pa še ob kopici strank in odvetnikov in svojo odločitev strokovno utemeljit, ne pa neke neumnosti ala zmotna presoja kvasit DEŽURSTVO: se strinjam s predhodniki, zaposlit dodatne zdravnike, tako da bo vsak plačan za DELO, ne pa za spanje med dežursvom, saj strošek bo na kocu itak enak ŠTUDIJ: Ja za medicino res ni vsak, moraš že imet sposobnost hitrega klikanja v glavi med vsemi informacijami in grupiranjajm informacij v smiselne povezave ter logične zaključke - diagnoze. Je pa na žalost tako, da se mnogo ljudi odloči za ta poklic iz prestiža , pritiska staršev... Ta pametni pa imajo itak preveč strahospoštovanja do tega poklica, ker se zavedajo njegove težavnosti in odgovornosti, tako da si ga ne upajo it opravljat, čeprav bi ravno te rabili. Aja, pa na faksu baje poleg predavanj psoholočko vzgajajo študente v nadljudi, v smislu, da je to edini posvečen polkic, drugi so nula... tako pravijo študentje. Pri vseh polkicih bi moralii privzgajati žlahtno skromnost - " Vem, da nič ne vem"- torej moram biti previden in se še veliko naučiti, ne pa da vzgajajo bogove v belih haljah, črnih togah, modrih uniformah ali poslovnih oblekah....
MARK AUREL
11. 03. 2009 10.38
Arogantna in nesposobna ga. Gordana. Totalno nesposobna, naj takoj odstopi. Sram naj jo bo . Eno leto je rabila za tako ugotovitev. Vsak laik je vedel, da so zaščiteni medvedi tatalno "zasrali" zadevo.
dolzvlado115
11. 03. 2009 10.08
PA SO SPET ZBRISAL.ŽALOSTNO KDO ODLOČA,KAJ JE PRIMERNO IN KAJ NE.
andrej69
11. 03. 2009 10.01
SRAMOTA. A za tako poročilo so rabili toliko časa.Gordana Kalan bi morala takoj odstopiti saj je totalno nesposobna.
postchief
11. 03. 2009 09.01
"Zdravnica je delala 32 ur" halo...Koliko je meni znano je v naši zakonodaji piše, da je dovoljeno delat maximalno 10 oz. 12 ur (in to samo v gradbeništvu). Pa če se že gremo izjeme potem pa več kot 12 ur ne bi smel nobeden zdravnik delat (govorim o javni in zasebni praksi). No potem se bodo zgovarjali, da ni dovolj zdravnikov. Ja zdravniki bi že bili samo kaj ko se ne razpiše dovolj mest za stažiste, ker s tem ščitijo zdravniki svojo rit in upravičujejo visoke plače češ nas je premalo. "Sporna presoja" je samo olepševalni opis za besedo "napaka". In če je res, da zdravnica sploh ni bilo na spregled med 22 in 8:30 potem je tukaj očitno zanemarjanje svojega dela.
Dušan Janžekovi?
11. 03. 2009 08.25
Takšno brezčutno osebo na vrhu zdravstvene zbornice bi treba nemudoma zamenjati. Morda bi,če bi imela jajca sama odstopila!!!
ciaobella
11. 03. 2009 08.25
Potrebno je "trajbat" to zgodbo dokler ne bodo odgovorni ODGOVARJALI. In ne samo simbolično ali denarno. ZAPOR! Le tako se bodo tudi "nedotakljivi" zavedali svoje odgovornosti. BITI ZDRAVNIK ni POKLIC. JE POSLANSTVO in brezpogojno sočustvovanje z BOLNIKOM (namenoma nočem uporabiti pacient = neosebno in tehnično).
Dušan Janžekovi?
11. 03. 2009 08.19
Treba,bi zapreti Gordano Ž. Kalan,ki je vse skupaj še po tollko,,ekspertnih"preiskavah zavlačevala v nedogled. Sramota za zdravniško zbornico in naše zdravstvo...........
.mdC.
11. 03. 2009 08.19
A je že kak zdravnik pri nas odgovarjal v 20letni zgodovini za kar kooli? Razen tega porodničarja zdej ko je dobil leto pogojne. Slovenija je RAJ ZA BREZODGOVORNOST. Kdorkoli lahko naredi karkoli in se mi ne bo nikoli nič zgodilo (razen v privatnem sektorju)..
jafalical
11. 03. 2009 08.10
verjamem, da smo vsi ljudje, da delamo napake...sam da se pa tko obnašajo, kot se obnašajo nekateri zdravniki, nekatere med.sestre,je pa za tak položaj nesprejemljivo.Žal! Pa če se ne bi tko izmotaval, če bi napako takoj priznal, ne bi bilo tok tega...itak ne bi povrnilo staršem sina...sam ne jih delat neumne, ne jih matrat, ne jih delat, kt da so glupi do konca.Bog ve kolk je takih primerov, pa se morda nekateri niso upal, al pa niso imel več moči...
Niko_K
11. 03. 2009 08.07
Zakaj tale prepotentna predsednica zdravniške zbornice ne odstopi?
J.K. & Gang
11. 03. 2009 07.59
Kje je sedaj Vatikan, ki ima toliko za povedati o neetičsti splava in ki, ki je ob zadnjem dogodku, ko je splavila 9-letnica izobčil tudi zdravnike, ki so naredili splav. A tu pa ni pomembno če je umrl razigran, poln energije in veselja, 12-letnik. In kako bi ravnala ga. Gordana, če bi se to primerilo njenemu otroku?
Tomazena
11. 03. 2009 07.56
Zdravniki in medicinske sestre prav nič niso prijazni! Nič se jim ne ljubi govoriti. Celo osorni in cinični so. Zlasti v Splošni bolnici Jesenice. Če bi jih pol odpustili bi bilo ravno prav.
ciaobella
11. 03. 2009 07.50
1 LETO in tako skropocalo od poročila!
ciaobella
11. 03. 2009 07.48
UMOR IZ MALOMARNOSTI! PA KAR DAJAJTE MINUSE "ZDRAVNIKI"...TAKO ALI TAKO SAMO DRUG DRUGEMU HRBET ŠČITITE IN ZAGOVARJATE DVIG PLAČ. VSA ČAST IZJEMAM.
ciaobella
11. 03. 2009 07.37
Odgovorne je treba omeniti z IMENOM IN PRIIMKOM in jih tudi obsoditi za umor iz malomarnosti. Najmanj 10 let zaporne kazni in POPOLNA PREPOVED ZA VEKOMAJ OPRAVLJATI TA POKLIC. Žalostno, da imajo na avtoservisih več "sočutja" za pokvarjen avtomobil, kot ga imajo mnogi zdravniki za ljudi. Napaka????? Kakšna napaka, če so vsi vprašani zdravniki odgovorili, kaj bi morali narediti. TO JE ZANEMARJANJE PACIENTA! Pa saj je imel zdravstveno zavarovanje !!! Saj nismo ZDA !!! KAZNOVATI ODGOVORNE. PREDSTOJNIKA klinike v Mariboru pa tudi odstaviti, ker je poizkušal "pometati pod preprogo" in MU PREPOVEDATI OPRAVLJANJE VSEH ZDRAVNIŠKIH FUNKCIJ.SRAMOTA.