Slovenija

FOTO: Kaničeva lahko svoje delo nemoteno opravlja, dokler ima licenco

Maribor, 24. 10. 2011 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Zdravnica Zlatka Kanič je bila spoznana za krivo malomarnega zdravljenja 12-letnega Bora Nekrepa. Obsodili so jo na deset mesecev pogojne kazni, a zaenkrat bo lahko še naprej opravljala svoje delo.

Mariborsko okrožno sodišče je pediatrinjo Zlatko Kanič spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja 12-letnega Bora Nekrepa, ne pa tudi povzročitve smrti iz malomarnosti. Obsodili so jo na deset mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let. Roberta Pogorevca pa je sodišče oprostilo vseh obtožb. Sodba še ni pravnomočna.

"Dejstvo je, da kritične noči ni storila tega, kar bi morala," je v obrazložitvi povedala sodnica Vanja Verdel Kokol. Kot je dejala, Kaničeva kljub očitno previsoki stopnji amoniaka pri dečku ni začela ustrezne terapije, ni poskrbela za takojšnjo premestitev v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana in se ni posvetovala z dežurnim endokrinologom. Posledica opustitve teh ukrepov je bila okvara možganov, ki se je osem dni pozneje končala s smrtjo dečka.

Robert Pogorevc in Matjaž Nekrep
Robert Pogorevc in Matjaž Nekrep FOTO: Mia Media

Ob tem je sodnica izpostavila, da niti sodna izvedenca niti ostali zdravniki niso mogli potrditi, da je opustitev ukrepov povzročila dečkovo smrt, zato zdravnici ni mogoče očitati krivde za to. Kaničeva je bila namreč obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti, a je sodnica kaznivo dejanje prekvalificirala v malomarno zdravljenje, za kar je najvišja zagrožena kazen leto dni zapora.

Obtožena se je sicer zagovarjala, da je pri dečku postavila diagnozo Reyevega sindroma, ki zahteva drugačno terapijo kot presnovna bolezen, ki jo je v resnici imel Bor. A sodišče je po besedah Verdel Kokolove prepričano, da bi bila ta diagnoza, če bi bila res postavljena, zabeležena v kakšni dokumentaciji ali pa vsaj odkrita med strokovnim nadzorom.

Sodnica je prav tako poudarila, da se obsodba nanaša izključno na obravnavani primer, ne pa na njeno splošno sposobnost opravljanja zdravniške službe. Spomnila je še, da je pri Boru šlo za redko bolezen in da je bila zdravnica deležna že javne obsodbe. "Pri sodnem epilogu se zastavlja vprašanje, kaj se lahko iz tega naučimo. Poleg tega, da nikakor ne gre podcenjevati odnosa med zdravniki in bolniki ter njegovimi svojci, zlasti to, da je treba v kritičnih trenutkih, ko je na tehtnici dobrobit bolnika, preseči rivalstvo med institucijami in pravočasno prepoznati organizacijske ter sistemske pomanjkljivosti, da se te stvari ne bi več ponovile," je dejala sodnica.

Po drugi strani sodišče pri drugoobtoženem Robertu Pogorevcu, ki ga je prav tako bremenila obtožnica povzročitve smrti iz malomarnosti, ni zaznalo znakov niti malomarnega zdravljenja, saj ni znano, ali bi ta zdravnik še sploh lahko usodno vplival na dečkovo tragično usodo. Krivde ga je sicer odvezal že sam državni tožilec, ko je zanj zahteval le dva meseca pogojne zaporne kazni, medtem ko je za Kaničevo predlagal leto in pol zapora.

Starša: Sodnica je rekla, da je kriva

Bora Nekrepa so v mariborsko pediatrično kliniko sprejeli 12. marca 2008, od tam pa je bil dan pozneje premeščen v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer je po osmih dneh umrl zaradi možganskega edema, ki je nastal kot posledica prirojene presnovne motnje.

Starša Bora Nekrepa sta takoj po razglasitvi sodbe povedala, da je za njiju pomembno to, da je sodnica izrekla besede 'Kriva je'. To, kako visoko kazen je pediatrinja Kaničeva dobila, ju, pravita, ne zanima, zato ta hip o pritožbi ne razmišljata. Sta pa zelo razočarana nad delom, po njunem mnenju tudi zavlačevanjem postopka na zdravniški zbornici. Tudi zagovornik Nekrepovih Andrej Pitako je povedal, da je žalostno, da zbornica do danes še ni storila ničesar.

Sodišče je sicer obtožbo prekvalificiralo iz povzročitve smrti iz malomarnosti v malomarno zdravljenje, zato je Kaničevi tudi prisodilo deset mesecev pogojne kazni v dveh letih, kajti za takšno dejanje je najvišja zagrožena kazen eno leto.

Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, se družina Nekrep pridružuje mnenju Okrožnega državnega tožilstva, ki bo zahtevalo prekvalifikacijo kaznivega dejanja zoper obtoženo zdravnico, ker pa je pritožbo na obsodbo napovedala že obramba, se bodo sodni postopki lahko nadaljevali šele v dveh mesecih.

V primeru oproščenega zdravnika Roberta Pogorevca pa je odvetnik družine povedal, da so v predhodnih postopkih ugotovili, da je doktor Pogorevc ravnal zelo malomarno in bodisi ni znal in ni izkoristil priložnost, da bi zaprosil za hitrejšo premestitev Bora v ljubljanski klinični center.

Zlatka Kanič
Zlatka Kanič FOTO: Mia Media

Kaničeva se je na sodbo odzvala z razočaranjem. Še vedno trdi, da malomarnega zdravljenja ni kriva. Ob tem je povedala, da bo svojo službo opravljala še naprej, kajti odvzem licence je po slovenskih zakonih stvar zdravniške zbornice in ne sodišča. Njena odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki je nad razsodbo tudi razočarana, pa je že napovedala pritožbo zoper kazen. Odvetnik Pogorevca Rok Petrič pa je z oprostilno sodbo zadovoljen in pravi, da je to pričakoval že od vsega začetka.

Tako obramba kot tožilstvo razmišljata o pritožbi na razsodbo. Kot je povedal okrožni državni tožilec Darko Simonič, se tožilstvo ne strinja niti z izrečeno kaznijo niti s prekvalifikacijo kaznivega dejanja. "V teh kaznivih dejanjih je zelo težko dokazati vzročno zvezo med opustitvijo ukrepov in smrtjo. A vztrajamo na tem, da Bor ni dobil nobene možnosti, da bi ostal živ, in to na intenzivnem oddelku, kjer so mu bili dolžni to zagotoviti," je dejal.

Z današnjim izrekom sodbe je dobila sodni epilog zgodba, ki je odprla javno razpravo o domnevni nedotakljivosti zdravnikov. Sodna praksa je na tem področju v Sloveniji še razmeroma šibka. Vsekakor pa nobeden od primerov ni tako odmeval v javnosti, kar je predvsem zasluga staršev Matjaža in Tatjane Nekrep, ki sta se k sodišču in medijem zatekla po tem, ko sta pri zdravnikih, UKC Maribor in Zdravniški zbornici Slovenije naletela na gluha ušesa.

"Škandal je, da zdravniška zbornica caplja za sklepi okrožnega sodišča, ki izreče sodbo zoper obdolžene zdravnike, nakar šele začne zdravniška zbornica presojati o morebitnem odvzemu licence obtoženi zdravnici. Zdravniška zbornica caplja za kazenskim sistemom in izreki sodišč, kar je ali pa bi vsaj moralo biti enostavno nedopustno," poudarja odvetnik družine Andrej Pitako.

Starša Bora Nekrepa, Pogorevc in Kaničeva
Starša Bora Nekrepa, Pogorevc in Kaničeva FOTO: Mia Media

Kot je poudaril, je zbornica doslej zavlačevala vse postopke in je raje dovolila, da so se v primeru Nekrep začele kar štiri obravnave in je v tem času prišlo do razveljavitve ukrepov zoper obtoženo zdravnico. Raje je ščitila nedotakljivost zdravnikov, kot da bi opravila svoje delo, še dodaja Pitako.

Za mnenje, kako bodo v primeru zdravnice Kaničeve ravnali na Zdravniški zbornici Slovenije, je vodja službe za odnose z javnostmi Valentin Hajdinjak v pisni obliki odgovoril: "Zagovarjamo neodvisno in samostojno delo pravosodnih organov, zato njihovega dela in odločitev ne komentiramo. Ne nazadnje gre tudi za dva povsem ločena postopka. Kot je znano, je vnovična ustna obravnava v okviru upravnega postopka, ki ga vodi Zdravniška zbornica Slovenije, sklicana za ponedeljek, 21. novembra."

Zbornica je sicer Kaničevi že pred časom izrekla javni opomin, in kot so zapisali, so tudi sami ugotovili, da je naredila napako. Zdaj že dobri dve leti ugotavljajo, ali je bila napaka tako velika, da ji morajo vzeti licenco. Prav to zavlačevanje je vrglo slabo luč na vse zdravnike.

Ker sodba še ni pravnomočna, gre zdravica lahko normalno v službo. V UKC Maribor današnjega razpleta na sodišču ne želijo komentirati, saj želijo počakati do pravnomočnosti sodbe. Dejali so, da do pravnomočnosti sodbe ne bodo ukrepali. A tudi ko bo sodba pravnomočna, bo zdravnica lahko opravljala svoje delo nemoteno, razen če ji ne bo zbornica odvzela licence. Ker gre za pogojno kazen, Kaničeva ne sme dve leti zagrešiti nobenega novega kaznivega dejanja. Sodišče lahko sicer v izjemnih primerih izreče tudi ukrep prepovedi opravljanja poklica, vendar Kaničevi tega ni dosodilo, čeprav ji očita malomarnost pri delu. Vendar kot so zatrdili, gre le za konkreten primer in ne za njeno celotno delo.

V UKC Maribor so sicer že bili priča obsodbi zdravnikov. V letu 2010 je višje sodišče potrdilo sodbo sodišča prve stopnje, v kateri je bil mariborski zdravnik spoznan za krivega povzročitve smrti iz malomarnosti. Zdravniku je bila, tako kot danes Kaničevi, izrečena pogojna kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let.

MZ: Odločitev sodišča je "neodvisna in nepristranska"

Na ministrstvu za zdravje same odločitve sodišča, ki je Kaničevo spoznalo za krivo malomarnega zdravljenja 12-letnega Bora Nekrepa, ne komentirajo, saj je ta "neodvisna in nepristranska", so zapisali.

Na ministrstvu pa pozdravljajo hitrost odločanja sodišča, saj je prišlo do izdaje sodbe v tako zapletenem primeru v relativno kratkem času, so zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem navajajo, da sodba še ni pravnomočna in da je pričakovati pritožbo tako s strani obdolžene kot s strani tožilstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

norisvet
26. 10. 2011 14.18
Slopedia! Bravo! Boljše se ne da povadati.
BogatunLOL
25. 10. 2011 22.46
Ja, naša država ima zelo slabo kazensko zakonodajo. Pravzaprav so kriminalci priviligirani. Imajo proti ljudem, ki naprimer storijo samo prekršek (prometni recimo) ogromne privilegije. Slučajno? Jaz mislim, da ne! Zakonodajalci so del mafije in so pač poskrbeli za sebe. Dvojno, od malih ljudi molzijo denar, sami pa so si sagotovili, da so oproščeni vseh sodnih stroškov in kazni... Prekrškar mora plačat vse, pa tud če zaradi tega strada!!1 LOPOVI SO OPROŠČENI VSEGA!!! TO JE RES NAROBE SVET!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
slopedia
25. 10. 2011 20.42
+1
Spoštoani nesojeni komentatorji Obsojati nekaj za kar sploh ne veste, kako je do tega prišlo je slablo. Žal tudi strokovna jvnost ni rekla bobu bob. Nočem zagovarjati nobenih takih in drugačnih odločitev tiszi dan ko je bilo potrebmo odločati hitroin preudarno, da bi mogoče rešili ta prmer v dobro otroka. Vendar bi javnosti rada povedala nekaj dejstev,ki jih žal ne pozna, da pojasnim sploh zakaj do tega pride. V osnov je imel deček prirojeno presnovno bolezen, ki se ni manifestirala prej, ker je šlo očitno za delni deficit encumov, delno pa so ti delovali. 12. Kdaj lahko bolezen iztiri? Takrat ko vladajo daljši čas stresne razmere za organizem, v tem primeru je to bilo zmerno stradanje na dolgi rok pri otroku. Vsi veste, da je deček treniral balet, sami veste kakšni so zaželeni gešteli pri baletu. Če otroku omejimo ogljikove hidrate vključno z glukozo, ga ob tem lahko s tako metabolno motnjo hitro pahnemo v stradanje. Posledično se začne kopiči amonijak, ki na daljši rok začne delati škodo vsem organskim sistemom, tudi možganom. Ko koncentracija amoniaka preseže vse meje pride do motenj zavesti in kome. To stanje je težko reverzibilno, težko ga je popraviti z vsem znanjem medicine in metabolizma. Včasih to uspe, včasih pa je uspeh fatalen- žal. Zato postavljam vprašanje vse, ki tako radi komentirate. Kje so bili starši prej, da tega niso opazili, deček je moral imeti težave že znatno prej. Zakaj skupaj z izbraninim zdravnikom niso storili določenih ukrepov že prej. Za božjo voljo a nihče na fotografijah ne vidi, da otrok ni bil primerno razvit in prehranjen za svoja leta. Kaj je s sistematiko, ki se redno izvaja po vseh ZD. in potem je prišel dan D, ko se je otrok dokončnosesul, in mu je bilo potrebno pomagati na vse načine, da bi preživel, če sploh bi, odvisno od nepovratne okvare možganov. Kaj nas primer nauči: v osnovi je šlo že zdavnaj prej od rojstva praktično. vse narobe, kako da tega niso zaznali ne starši,ki so bili z njim 24 ur na dan, niti strkovna javnost, skozi roke katere je šel 12 let. Težko je ves ta izgubljeni čas bilo potem nadomestiti v enem dnevu. Zato že Prešeren je rekel Da le čevlje sodi naj Kopitar. Žal je to tragićni primer, ki se dogaja tako pri nas kot v razvitem svetu ( V ZDA še prej, će nimaš pravega zavarovanja ti še amoniaka ne pogledajo). Vsega se žal na tem svetu ne da pozdraviti. Me pa moti nekaj povsem drugega Živi , ki so ostali s tem. Namesto da bi staršembilo omogočeno dostojno žalovane, se primer vlači po sodiščih, medijih in povsod na nepravih krajih. Normalnemu človeku se ob tem oprostite na izrazu STRGA. Samo da imamo kost da jo dokonca oglodamo, pa četudi na račun žalujočih in prizadetih. Verjamite mi izguba vsakega pacienta je izguba tudi za zdravnika, ki ga zdravi in ne samo za starše
agent.brinko
25. 10. 2011 14.26
V nekaterih poklicih naprimer vojska, policija, gasilec ipd. uslužbenec izgubi službo in ne more več opravljati svojega dela, če je nastala taka posledica (smrt) zaradi malomarnega dela. Smatram, da so tu dvojna merila kar pa ni pošteno do drugih.
_Abuh_
25. 10. 2011 14.04
+0
V Ameriki bi ji vzeli licenco in jo zaprli.
X-XY
25. 10. 2011 13.43
Tonči, mislil sem tisto noč, ko so ga pripeljali in so videli, da se nič ne dogaja. Saj ni edina pediatrinja v Mb. Sicer pa sem sam imel 15 mesečnega otroka v bolnici. In vem kakšen občutek je, ko ti ne povejo, nič določenega. Nakar te doktorca nadere zaradi copatov, kot da si tam vsak dan po svoji volji in to prvi dan.
modelx
25. 10. 2011 13.26
@Tonček Balonček in sedaj si odgovoril tisto, da si padel v zanko. Za svojega otroka bi takoj priznala, da nima pojma, na drugem pa se je učila po načelu, če bo šlo, bo šlo, če ne pa mi itak nič ne morejo. Torej, na osnovi tvojega lahko še celo sklepamo, da je šlo za naklep. In potem tebi podbni trdite, da gre za gonjo. Nekomu sem že napisal in tebi velja isto: želim ti, da bi se osebno znašel v enaki situaciji, potem pa si takole razmišljanje zatakni za parto.
petmar
25. 10. 2011 13.08
Obsojate in verjamem, da bi jo nekateri najrajši vlačili, vlačili po cesti kot smo videli Gadafija. Isti ste večina, barabe in pokvarjenci ki pojma nimate kaj je življenje, in ga niti niste sposobni kvalitetmno živeti.
didiss
25. 10. 2011 12.59
...me pa prav res zanima koliko bo teh skrbnih starsev se zaupalo svojega otroka takemu pediatru,kako bo imela sploh vest se delati,...sicer pa v sloveniji je zal vse mogoce...
Tonček Balonček
25. 10. 2011 12.45
X-XY, ati sploh veš, kaj je to urgentna medicina? Druga nejnja in podobna sranja so pač pri urgentnih stanjih brez zveze! Treba je ukrepati, to ni sodišče, kjer se najprej pol leta preiskuje, potem se leto dni sestavlja obtožnica, zavrže, dopolnjuje, potem s erazpiše sojenje, vmes se vsi spet par mesecev pripravljajo, po sodbi pa pritožujejo, ponavljao sojenje itd. deset let, dokler ne zastara vse skupaj ali ap se obtoženi postara in umre (Milošević, Karadđić, Ribičić, Artuković...). Tu ni šale, treba je ukrepati, pravilno ali nepravilno, kaj če bi Kaničeva tisto noč imela pet eksotičnih primerov, bi dobila 5x po leto dni pogojenga zapora ali 50 let zapora na sv. Grgurju? Tu pišejo ljudje, ki nimajo pojma o izzivih in dilemah pri delu zdravnika z urgentnimi stanji. zase pač rečejo, anihče ni nezmotljiv in ne ve vsega! To je prihranjeno le zdravnikom!
Tonček Balonček
25. 10. 2011 12.39
modelx, a ti s vojimi otroci ravnaš tako kot s tujimi? Popolnoma normalno je, da za svoje otroke skrbič bolj kot za druge! A delaš tudi domače naloge s sosedovimi in čisto kakšnimi tretjimi? Primerjava ravnanja s svojimi otroki in tujimi je docela bolna! Nihče ne ravna s tujimi otroci tako kot s svojimi, lepo vas prosim. A z vsemi ženskami delaš kot s svojo ženo?
X-XY
25. 10. 2011 12.34
Kaj pa če bi starši hoteli imeti še drugo mnenje, da otroka pregleda še kdo drug. Oooo, to bi bila panika, ne? Ne to pa se ne spodobi, drugemu v zelje skakat.
Berstuk
25. 10. 2011 10.18
A avto in izpit mi pa lahk vzamejo, če se hitro vozim???
modelx
25. 10. 2011 10.01
@Tonček Balonček dejstvo je, da bi tuda ona v minuti odločila drugače, če bi šlo za njenega otroka, otroke prijateljev in veljakov. Za njih bi takoj ugotovila, da nima pojam in jih z napotnico poslala v UKC. Naročila bi nujen medicinski prevoz (ne takega samoplačnisškega z 10% popusta), pa še sama bi se vsedla v rešilca in se požvižgala, da bi tisti večer bil en zdravnik tam manj. Še kaj ni jasnega?
Tonček Balonček
25. 10. 2011 09.45
Še sreča da imamo tudi zdravnike, ki prepoznajo vseh 100.000 sindromov in bolezni! Žal en zmorejo pregledati vseh pacientov. Imamo pa zdravilce, ki ti pogledajo v zenico in takoj ugotovijo kaj ti je. Potem ti pojačajo auro in je stvar urejena!
X-XY
25. 10. 2011 09.40
Gospa Kresalkova pravi, da mora kazen boleti oz. mora biti vzgojna. Če nekomu odvzamejo premoženje (vozilo) zaradi prehitre vožnje, kaj bi pol morali njej vzeti oz. ji narediti, da bi bila kaznovata vzgojno. Odgovor je pravilen! Licenco.
kavagre
25. 10. 2011 08.55
to ni prav poučno za ostale zdavnike narediš napako iz malomarnosti, še vedno imaš licenco in ni ti treba v zapor, niti finančno odgovarjati, nič.. kaj pomeni pogojna kazen za njo? da gre lahko normalno v službo in delo opravlja naprej... vrag pa tako sodstvo. zakaj povzročitelji takoj ne povejo resnice? vsem bi bilo prihranjeno na času in denarju. slej ko prej se vse počisti.
maijster
25. 10. 2011 08.37
če bi v začetku samo priznala napako in se zanjo opravičila tako kot so pričakovali,do tega sploh nebi prišlo,dobila je tudi 3 mesece prepovedi opravljanja dela a je ob pomoči zdravniške zbornice dosegla svoje.Nihče ni popolen in vseposod se dogajajo napake,mnogi tudi odgovarjajo zanje kar je normalno.Ali jas kot profesijonalni voznik laho rečem da sem spregledal rdečo luč in nehote povozil kolesarja do smrti??? Samo njena(dr.kanič) ponosna drža in nepriznanje krivde je kriva za to dramo,kar so potrdili mnogi zdravniki.
__jan__
25. 10. 2011 07.53
Ko vidim, kako nekateri pišete me kr zmrazi. Nihče sploh neve, da je imel zelo redko bolezen oz. kar sindrom, ki je prinas zelo redek. Starša pa se opravičujem, kot vidim na posnetku nista čisto normalna. Na posnetku sveta lahko vidimo kako se mama ziba gor dol in sedaj sta že vesela z eno besedo, da kriva je . Žal takih staršev ne razumem otroka ne bodo dobili nazaj, zdravnica Kaničeva pa je dala vse od sebe in tudi v Ljubljani pa seveda mu niso moglu pomagati. Edino kaj bi mu lahko bi mu dali še kako uro al pa dve imel je sindrom in to je tisto važno. Drugače pa je svet narobe usmerjen, ko večina zdravnikov reši življenju, ni nič sploh nevemo ko pa se zgodi tragedija, ki seveda ne trdim da se mora zgoditi, pa se takoj začne medijsko oblaševat.......
petmar
25. 10. 2011 07.06
AA11 Saj dokler si zdrav in pod okriljem mamice ne znaš razmišljat drugače kot skozi prizmo denarja, ki pa ti v krsti ne pomeni nič. Nisem elitnik in nimam takšne plače kot si ti želiš da bi jo jaz imel. Imam pa srečno življenje pa četudi včasih brez ficka pa se zato ne sekiram. Rimski mislec Seneka iz časa Kristusa je zapisal : Sprijazni se s svojo Smrtjo in takrat boš šele srečno zaživel. Razmisli?