Slovenija

Kangler o ovadbi: Z vodstvom Iskre sem se samo pogovarjal. Če je to kaznivo ...

Maribor, 10. 02. 2014 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
B.G./STA/M.K./D.L.
Komentarji
79

Preiskovalci NPU so v primeru mariborskih radarjev zaradi suma zlorabe položaja ovadili štiri osebe. Osumljenca iz Mestne občine Maribor sta zlorabila svoj položaj s tem, ko sta priredila javni razpis, pravijo.

Radar
Radar FOTO: Mia Media

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so na Specializirano državno tožilstvo RS podali kazensko ovadbo zoper štiri osebe, sporočajo predstavniki Policije. Kot je pojasnil tiskovni predstavnik Drago Menegalija so preiskovalci ovadili dva osumljenca iz Mestne občine Maribor, predstavnika gospodarske družbe iz Ljubljane in direktorja inštituta iz okolice Ljubljane zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja.

Po neuradnih informacijah časnika Večer naj bi bila z mariborske občine ovadena nekdanji mariborski župan Franc Kangler in Vili Eisenhut, ki je še vedno vodja mestnega urada za komunalo, promet in prostor. Kot še piše časnik, pa naj bi bila ovadena tudi direktor Inštituta za javno-zasebno partnerstvo Boštjan Ferk ter projektni vodja trženja iz Iskre sistemi Tomaž Vrčko. Predsednik uprave družbe Iskra Sistemi Dušan Šešok naj ne bi bil med ovadenimi.

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da sta oba osumljenca iz Mestne občine Maribor, eden od njiju je bil tudi član izbirne komisije, povezane z nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v Mariboru, zlorabila svoj položaj s tem, ko sta v letih 2010 in 2011, po predhodnem dogovoru s predstavnikom gospodarske družbe iz Ljubljane, vsak iz svojega delovnega področja pripravila in izdala javni razpis ter imenovala komisijo za izbor izvajalca na javnem razpisu. Ta je bil po besedah policistov pripravljen na način, da je bila v letu 2012 kot najugodnejši ponudnik izbrana gospodarska družba iz Ljubljane, s katero je nato Mestna občina Maribor sklenila javno zasebno partnerstvo ter pristopila k izvrševanju nalog iz javnega razpisa, katerega vrednost se je iz začetnih 5,6 milijonov evrov podražila na okoli 30 milijonov evrov.

"Pri navedenem kaznivem dejanju sta jima pomagala predstavnik družbe iz Ljubljane in direktor inštituta iz okolice Ljubljane, ki sta uradnima osebama iz mestne občine nudila navodila, nasvete in usmeritve, kako naj se pripravi javni razpis, da bi bila kot najugodnejši ponudnik izbrana družba iz Ljubljane in kako naj se nato izpelje sam postopek javno zasebnega partnerstva," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Na sume kršitev opozorila KPK in Računsko sodišče RS

Lani je že komisija za preprečevanje korupcije ugotovila, da sta bila pri oblikovanju javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Maribor in Iskro Sistemi za postavitev mestnih radarjev kršena dva zakona. Tako naj bi odgovorne osebe pri mestni občini kršile zakon o javnem naročanju (ZJN) in zakon o javno-zasebnem partnerstvu (ZJZP).

Javni razpis je bil izveden v času županovanja Franca Kanglerja.
Javni razpis je bil izveden v času županovanja Franca Kanglerja. FOTO: Miro Majcen

Po mnenju komisije so odgovorni s kršitvijo omogočali korist zasebnemu partnerju in izpolnili znake korupcije. Prav tako so odgovorne osebe na mestni občini sprejele pogodbeno obveznost plačevanja zasebnemu partnerju, ki je v nasprotju s pravno dopustnimi cilji. Predvideno je namreč, da se investicija in pričakovani dobiček zasebnega partnerja pridobi iz plačanih glob za pričakovane kršitve cestnoprometnih predpisov. Negativno menenje je nato izdalo Računsko sodišče RS, revizijo so posredovali tudi NPU.

Kot je znano, je Mestne občine Maribor leta 2012 pogodbo za nadgradnjo in avtomatizacijo cestnega prometa v mestu sklenil z družbo Iskra Sistemi, na čelu katere je Dušan Šešok, pri projektu pa je kot svetovalec sodeloval Inštitut za javno-zasebna partnerstva s sedežem v Turjaku, ki ga kot direktor vodi Boštjan Ferk. Projekt je takrat zaradi množičnih protestov v Mariboru odnesel župana Franca Kanglerja in njegovo mestno upravo.

Kangler zatrjuje, da pri projektu ni sodeloval; odzvali so se tudi v Iskri Sistemi

Kangler je znova zatrdil, sam pri projektu ni sodeloval, saj so vse delale strokovne službe. "Nikoli nisem imel stika s komer koli, razen enkrat, ko so prišli predstavit projekt na občino, sem jih sprejel in nato napotil na urad za komunalo. To so vse moje aktivnosti, ki sem jih v zvezi s tem imel. Še pogodbe nisem podpisal, pač pa jo je podžupan Janez Ujčič. Kaj so delale strokovne službe, pa ne vem," je dejal Kangler.

Ob tem je še potrdil, da je bil v zvezi s poslom zaslišan na NPU, kjer naj bi mu policistka očitala, da se je pogovarjal z vodstvom Iskre in to takrat, ko so jim predstavljali projekt. Če je to kaznivo, potem sem pač kriv, da sem se pogovarjal, je še dejal Kangler.

V Iskri ovadbe še niso prejeli, zato je ne želijo komentirati. Kot je povedal njihov prokurist Jože Godec, se bo njena utemeljenost izkazala v postopkih pred sodiščem, v podjetju pa verjamejo, da je njihov predstavnik v postopkih deloval zakonito. Ob tem je še dodal, da je za vodenje postopka v celoti odgovoren naročnik, v tem primeru torej MOM.

"Sicer pa vrednost radarjev predstavlja le manjši del naročila, pretežnega pa oprema za semaforizacijo križišč. Kar nekaj teh v Mariboru deluje brez reklamacij že eno leto, vendar doslej nismo dobili še niti evra plačila," je še dejal Godec.

Iz mestne občine Maribor pa so sporočili, da jih kazenske ovadbe ne presenečajo, "saj je po mnenju vodstva omenjeno razmerje poleg nezakonitosti, ki kaže na ničnost sklenjene pogodbe, obsegala tudi vrsto dejanj in domnevno klientelističnih in koruptivnih povezav nekdanjega župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja".

Dodali so, da je treba počakati na uradno informacijo, zoper koga so bile do sedaj vložene ovadbe. "Žal se v praksi kar največkrat pripeti, da organi pregona lahko pridobijo le dokaze zoper izvrševalce navodil nadrejenih, ne pa tudi zoper tiste, ki so s svojimi odločitvami spravili zaposlene v izvrševanje nezakonitih dejanj," so še zapisali v sporočilu za javnost. Upajo, da bodo tokrat vprašanje odgovornosti razčistili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godhead
11. 02. 2014 09.14
+8
kako skuhati kanglerjevo glavo? daš jo v pisker z vodo in zraven en kamen. Ko je kamen mehek, še kakšni dve uri.
Timy15
11. 02. 2014 08.52
+3
Bojim se,da bodo tudi v tem primeru nastali le stroški davkoplačevalcem,tisti,ki pa bi morali odgovarjat,pa vsega oproščeni,kakor po navadi!
VSEZNALECno1
11. 02. 2014 08.32
+5
Kje je Sesok, veliki privatizator Iskre z najedanjem substance le teh zato da vraca svoje tajkunske projekte. On je dvojna odgovorna oseba v Sistemih. A on spet kao nic ne ve kot Vrhunec , Jaklic, Kramar.... Ve sej je po tv grozil s tozbami ampak ovaden pa ni. Selekcija, veze, klientelizem, slovenci smo izumili celo korupcijo znotraj korupcije....
godhead
11. 02. 2014 09.13
+4
mati vseh afer pa je janšarjeva orožarska afera
bmoto
11. 02. 2014 07.48
ne bo šlo na lep način! NIKAK!
Nauders
11. 02. 2014 07.40
+4
NE MOREŠ VERJET, V TAKEM K. KOT JE MARIBOR SO HOTELI POSTAVITI MILJONSKE RADARJE
Frenky68
10. 02. 2014 22.25
+5
čak mal ! sem prebral knjige "V imenu države" o orožarski aferi med osamosvajanjem Slovenije in piše: ! DUŠAN ŠEŠOK slovenski minister za finance med majem 1991 in majem 1992.Pozneje je postal lastnik ostankov propadlega koncerna Iskra .Bil je tudi lastnik švicarskega podružnice Cranex kamor se je stekal denar od prodaje orožja in od koder so se plačevali novi nakupi ! A je to ena in ista oseba ?
arthur1982
10. 02. 2014 23.20
+6
Sedaj se mi nekoliko bolj svita, zakaj se človek počuti zaščitenega kot severni medved. V orožarni so bili pa tako levi kot desni in zato nimamo nobenega procesa.
nightangel
10. 02. 2014 22.15
+13
Kangler,ne ti meni,da si se samo pogovarjal z Iskro,a oni so pa potem kar po svoji volji namontirali te radarje po Mariboru,ali kaj?
Mariposa_1
10. 02. 2014 23.57
+9
Še 1x ga lahko skinemo..;) Na kozl mi gre, ko vidim njegov obraz v obliki pol miši pa pol riti..
.jest
10. 02. 2014 21.37
+3
Dušan Šešok in deležniki bodo obsojeni mogoče takrat, ko bo Janez Motorka že kar lep čas fizično v zaporu. Janez je na eni politični strani, ki trenutno ni vodilna. Dušan in Co. pa vozijo slalom malo levo, malo desno in izgleda, da bodo sluzavci uspešno prevozili cilj.
24UBRISAN
10. 02. 2014 21.20
+4
Dolgo so rabili, da so našli šaflo za ta gnoj....
LOPOVI V AREST
10. 02. 2014 17.29
+34
Šešok, ta je TA GLAVNI pri vsej stvari, menedžerski odkup je hotel speljat z to potezo, pa se mu je Maribor uprl BRAVO!!!, Sedaj pa goni svoje zaposlene v Iskri do onemoglosti, jih šikanira in jim manjša plače, da bi prevzem Iskre uspel. Ampak žal ne bo ČAKA GA DOB!!!!
Njapo
10. 02. 2014 17.50
+29
Pa parkirnino jim zaračuna, lastnim delavcem- sramota....
11qq
10. 02. 2014 21.18
+4
.jest
10. 02. 2014 21.24
+2
Ni res. Treba je vedeti, da že od začetka lastninjenja podjetja Iskra skupaj z Dušanom Šešokom vesla tudi Jože Godec. Oba sta odstotke lastništva v podjetju Maos nenehno višala. Dušan je imel v začetku leta 2013 45,9 odstotni delež, Jože pa 41,1 odstotni delež Maos-a. Nekaj se je nato govorilo, da bi Dušan odkupil od Jožeta delež in tako sam postal večinski lastnik. V zadnjih letih družba Maos kot stoodstotna lastnica Iskre redno počrpa ves bilančni dobiček. Tako sta bila na skupščini leta 2013 za dividende namenjena dobra dva milijona evrov, v prihodnje leto pa se je preneslo le 133 evrov. Leta 2012 je bilo za dividende namenjenih 2,8 milijona evrov, leta 2011 pa 1,7 milijona evrov.
ho?emVšolo
10. 02. 2014 17.12
+12
Korupcija in nepotizem v vseh slojih, v vseh poklicih. Od zaposlovanja cestnega radarja do ponovnega imenovanja vodjo protokola Ksenije Benedetti. Ljudje pa ploskajo, kot da bi bral zgodbo "Cesarjeva nova oblačila". Obstajajo ljudje, mreža ljudi, ki so v Sloveniji nedotakljivi. 30 milijonov evrov, a hkrati taka socialna bomba??? ko sem bil pretekli teden v Mariboru, sem imel občutek, da se sprehajam po Ukrajini. Ljudje pa nadvse prijazni. Seveda, take je najležje okoli prinest.
franz1988
10. 02. 2014 17.00
+23
Šešok bo na Dobu montiral radarje.
konstruktor
10. 02. 2014 19.59
+5
bi blo boljš, če bi njemu kaj montirali.......
vozilo1234
10. 02. 2014 16.56
+11
najbolje da šešok pobira parknino po Mariboru
vozilo1234
10. 02. 2014 16.54
+14
bandit dušan šešok in ostala mafija
Dr.MilkyWay
10. 02. 2014 16.57
+7
haha Banditi so šli '45 ven ta banda pa ostaja!!!
The5myles
10. 02. 2014 16.51
+26
Kangler je hotel Šešoku rit odnesti, mu pomagati pri poslu, ker ima kredite za Iskro, Kangler bi pa v zameno provizijo dobil. Čista mafijska posla. Nastradali bi pa ljudje, ki \'\'vozijo prehitro\'\'. Nacist Šešok bi se pa smejal.
adadaa
11. 02. 2014 09.28
lunatix28
10. 02. 2014 16.33
+12
Dr.MilkyWay
10. 02. 2014 16.59
+7
Wurz
10. 02. 2014 16.33
+18
nihče ni nič videl, nihče ni ničesar slišal... nihče ni kriv... vsi vpleteni pa so zaslužili. Biznis po slovensko!
1adler
10. 02. 2014 16.26
+15
kangler in podjetnik šešok-mutni posli
sundancer
10. 02. 2014 16.19
+15
Veš ti dobro, Franček. Zelo dobro...
Von_Clausewitz
10. 02. 2014 16.09
+27
E moja banana republika...do kdaj bomo to trpeli ?