Slovenija

Primer koroških dečkov: ministrstvo naj bi pritrdilo CSD, bo pa odvetnik po odločbi lahko pravico iskal na sodišču

Ljubljana, 10. 04. 2016 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odmevna zgodba o dečkih s Koroške, ki sta pristala v rejništvu, se seli v parlament. Janez Janša napoveduje interpelacijo, ministrica Anja Kopač Mrak odgovarja, da SDS primer zlorablja v politične namene. Medtem na odločitev velenjskega CSD vse bolj pritiska tudi ulica.

Nov teden bo prinesel nadaljevanje zgodbe o dečkih s Koroške, ki sta po umoru njune matere in začasnem bivanju pri starih starših, končala v rejništvu.

V stranki SDS so prepričani, da si pristojna ministrica Anja Kopač Mrak zasluži interpelacijo, primer dečkov je za njih le vrh ledene gore.

Anja Kopač Mrak
Anja Kopač Mrak FOTO: POP TV

Poleg odvzema dečkov, ki ga ministrica zaradi zaščite otrok in varovanja osebnih podatkov ne bo mogla komentirati - niti na morebitnem zaprtem delu seje, ji bodo očitali še neprimerno ravnanje ostalih centrov za socialno delo, med drugim CSD Trbovlje, kjer se je v aferi nezakonitih izplačil znašla nekdanja direktorica in poslanka SMC Irena Grošelj Košnik, pa strankarsko kadrovanje, zgrešene projekte ministrstva, kot so vrednotnice ali odpis dolgov, tudi neučinkovito inšpekcijo v primerih izkoriščanja delavcev, kot smo mu nedavno bili priča v enoti Gozdnega gospodarstva Postojna Marof Trade.

Ni pa znano, ali se jim bo pri interpelaciji pridružila še kakšna druga stranka.

Jutri shod, ministrstvo naj bi pritrdilo že znanemu

Medtem na odločitev Centra za socialno delo Velenje, ki ga podpirata tako ministrica kot varuhinja človekovih pravic, vse bolj pritiska tudi ulica. Za jutri je pred ministrstvom za delo napovedan množični shod.

Jutri bo ministrica sprejela tudi stare starše z odvetnikom. Ti lahko, sicer še ne jutri, pričakujejo tudi novo odločbo o tem, ali je velenjski Center za socialno delo ravnal prav ali ne.

Izdalo jo bo ministrstvo in ne CSD, kljub temu pa ni pričakovati, da bo kaj drugačna. Pravilnost postopka sta namreč že potrdila tako socialna inšpekcija ministrstva kot varuhinja človekovih pravic. Bo pa vse skupaj vsaj omogočilo odvetniku, da bo pravico lahko iskal na sodišču, saj se doslej sploh ni imel na kaj pritožiti.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1