Slovenija

Primer koroške deklice: Markačeva in Kaker nista priznala krivde

Slovenj Gradec, 26. 01. 2015 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na slovenjgraškem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper Natalijo Markač in Zvonka Kakerja v primeru koroške deklice. Osumljenca krivde nista priznala oziroma nista sklenila nobenega dogovora s tožilstvom.

Na slovenjgraškem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok zoper Natalijo Markač in Zvonka Kakerja v primeru koroške deklice. Osumljenca krivde nista priznala oziroma nista sklenila nobenega dogovora s tožilstvom, je povedal predsednik sodišča Zvonko Ulcej.

Natalija Markač
Natalija Markač FOTO: Mia Media

Matic Munc, ki je bil v primeru koroške deklice obtožen sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe, je v pogajanjih s tožilstvom septembra leta 2013 sklenil dogovor in priznal krivdo ter s tem pristal na devetmesečni hišni zapor in triletno prepoved opravljanja poklica. Poleg Munca je krivdo v pogajanjih s tožilstvom priznala tudi njegova žena Jerneja Munc, ki je pristala na kazen leto dni zapora, ki jo bo odslužila s 726 urami družbeno koristnega dela.

V obrazložitvi sodbe je sodnica Valerija Matvos-Jeromel dejala, da sta zakonca Munc kriva, ker sta v sostorilstvu s sodelavko v Svetovalnici Akcija! Markačevo, Zvonkom in Zlatko Kaker (dedek in babica po očetovi strani) ter dekličinim očetom Boštjanom Kakerjem na neznanem kraju protipravno zadrževala mladoletno deklico, zaradi česar je deklica utrpela poslabšanje duševnega in telesnega zdravja.

Dekličina babica Zlatka, ki jo je policija po letu dni pogrešanja deklice našla ob njej 28. marca leta 2012, pa je v istem postopku 9. julija 2013 že priznala krivdo. Zanjo je bila odrejena devetmesečna zaporna kazen v obliki hišnega pripora.

Spomnimo

Zgodba boja nekdanjih partnerjev za skrbništvo nad deklico se je začela zapletati, ko sta se starša deklice razšla in dekličin oče Boštjan leta 2010, ko je bila deklica pravnomočno dodeljena v varstvo in skrb mami, deklice ni želel predati mami. Marca 2011 je bila izvedena izvršba, a policija deklice ni našla na očetovem domu, dekličina mama pa je nato deklico policiji prijavila kot pogrešano.

Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja 2011 na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan.

Slovenjgraško sodišče je nato dekličinega očeta Boštjana 15. marca 2012 obsodilo na zaporno kazen zaradi sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe in zanemarjanja otroka, nato pa se je konec marca 2012 zadeva v nekaj dneh razpletla, ko je policija priprla Munca in Markačevo, ki sta v času pred tem veljala za svetovalca dekličinega očeta. Takoj zatem, ko je policija našla deklico, so jo predali mami.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni