Slovenija

Priče: Kajtna je bil videti zelo slab

Celje, 14. 12. 2011 17.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V noči, ko je pred vrati celjske bolnišnice umrl Bojan Kajtna, je na urgenci "vladala prava norišnica", je na zaslišanju povedala dežurna zdravnica, ki trdi, da za njegove težave sploh ni vedela. Priče pa zatrjujejo, da je bil vidno bolan.

Na Okrožnem sodišču v Celju so na večurni obravnavi zaradi smrti 50-letnega Bojana Kajtne, ki je junija 2007 zaradi zastoja srca umrl pred vrati celjske bolnišnice, zaslišali takrat dežurno zdravnico na urgenci Andrejo Strmčnik, takratno strokovno direktorico celjske bolnišnice Frančiško Škrabl Močnik in več prič.

Za smrt Kajtne sta obtožena zdravstvena tehnika Darja Šuper in Iztok Žilavec.
Za smrt Kajtne sta obtožena zdravstvena tehnika Darja Šuper in Iztok Žilavec. FOTO: POP TV

Strmčnikova je povedala, da za Kajtnove težave sploh ni vedela, saj je imela takrat v ambulanti drugega bolnika in je bila na urgenci prava norišnica. Poudarila je, da je skozi zaveso slišala le, da so sestre nekoga poslale po napotnico, vendar je takrat imela ogromno dela in preglavic, saj ji je sin enega izmed bolnikov celo grozil s fizičnim obračunom in je morala klicati policijo.

Po njenih navedbah na celjski urgenci sprejemajo tudi bolnike brez napotnic in zavarovanj in v takšnem primeru, kot je bil Kajtna, bi jo nekdo iz dežurne ekipe vsekakor moral obvestiti. Dejala je še, da ne drži, da bi sestre in tehniki presojali stopnjo življenjske ogroženosti ljudi. Za smrt Kajtne sta sicer obtožena zdravstvena tehnika Darja Šuper in Iztok Žilavec.

Škrabl Močnikova pa je dejala, da so malo pred smrtjo Kajtne imeli na obisku v bolnišnici predstavnike Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki so jih opozorili, da opravljajo preveč pregledov, ki niso nujni. Zatrdila je tudi, da bi bil Kajtna zagotovo zdravniško oskrbljen, če bi ostal v čakalnici. Po ogledu posnetkov nadzornih kamer, ki so ujele prihod in odhod Kajtne iz celjske urgence, je Škrabl Močnikova ocenila, da Kajtna ni kazal bolezenske prizadetosti in opozorila, da Kajtna ni bil tako dobrega zdravja, kot pravijo njegovi svojci. Dolgo naj bi že bolehal, a navzven se to ni videlo, trdi Škrabl Močnikova.

Takratni vratar informator v celjski bolnišnici Jožef Egete je pojasnil, da so vse bolnike, ki so v celjsko bolnišnico prihajali brez napotnic, pošiljali v Zdravstveni dom Celje k dežurnemu zdravniku. Poudaril je, da so bila takšna navodila, njemu pa je navodila posredoval njegov nadrejeni.

Egete je dejal, da mu je Kajtna povedal, da nima napotnice in da ga peče v prsih. Ker mu je Kajtna omenil bolečino v prsih in ker se mu je na obrazu videlo, da se ne počuti dobro, je Egete Kajtno napotil v ambulanto številka 14. Tam pa je Kajtni vrata odprla Šuperjeva, ki je v svojem zagovoru zatrjevala, da ji Kajtna ni pravilno opisal svojega stanja oz. ji ni omenjal bolečin v prsih, temveč bolečine v grlu. Zato ni vedela, da je zdravstveno stanje Kajtne zelo resno.

Celjska urgenca
Celjska urgenca FOTO: Kanal A

Vratar Vili Gračner, ki je v noči, ko je umrl Kajtna, dvigoval rampo pred vhodom v celjsko bolnišnico, je povedal, da mu je Kajtna skozi odprto okno avtomobila dejal, da ga peče v prsih. Nato mu je Gračner odgovoril, da si veliko upa, ker se tako bolan sam vozi z avtom.

Tudi druge priče, ki so tisto junijsko noč sedele pred celjsko urgenco, so zatrdile, da je bil Kajtna zelo slab, težko je dihal in se je držal za prsi. Kajtna naj bi po besedah prič Šuperjevo prepričeval, da ga sprejme in da bo sam plačal pregled, ker nima potrjene zdravstvene izkaznice in napotnice.

Tisto junijsko noč je na celjski urgenci dežural tudi Žilavec, z njim se je Šuperjeva posvetovala, vendar sta Kajtno kljub močnim bolečinam v prsih odslovila in ga napotila po napotnico. Zaradi Kajtnove smrti pa jim tožilec očita kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, Šuperjeva in Žilavec pa menita, da nista odgovorna za Kajtnovo smrt.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ani911
23. 12. 2011 08.16
-1
Vidim, da ste vsi zelo nezadovoljni s storitvami v bolnišnicah... Moram pohvaliti MB porodnišnico, kjer so zelo prijzni in strokovni. Dr. Janko, dr. Mujezinović, dr. Korpar... kapo dol! Same super izkušnje, vedno pripravljeni pomagati, skratka, doktorji na mestu! Upam, da še dolgo ostanejo tam in bodo, glede na to, kar berem tukaj, vzgled drugim...
Niko_K
15. 12. 2011 10.13
+4
Očitno so me izbrisali. Še enkrat... Prišel sem na urgenco takratne Splošne bolnišnice v Mariboru (kot se je izkazalo kasneje) s tremi zlomljenimi rebri in zlomljeno ličnico. Vratar me je že hotel poslati v čakalnico, pa je takrat prišel mimo takratni g. ŠEF urgence g. dr. Breznik. Ta g. dr. me je pogledal na cca 2-3 m daleč in po vprašanju, če \"imam napotnico\", me napotil domov oz. po napotnico, po katero bi moral na drugo stran mesta. Hvala g. Breznik za vašo \"nesebično\" pomoč in g. Breznik, upam, da je ob vas Hipokrat dobil posthumno diarejo. Ker vsaj v mojem primeru, se niti od daleč niste obnašali kot zdravnik, kaj šele ŠEF URGENCE!
kiss-my-ass
15. 12. 2011 09.12
+1
S svojim prejšnjim osebnim zdravnikom sem bil kar zadovoljen. Odšel je v zasluženi pokoj. Z svojo novo osebno zdravnico pa sem ZELO zadovoljen. Obravnava me kot človeka, ne kot številko. Pokliče me na telefon in me obvesti o stvareh, ki se tičejo mojega zdravljenja. Zelo jo spoštujem. Kot zdravnico in kot osebo. Skoraj bi pozabil napisati, da je zdravnica pred 4 leti \'*\' iz Slovaške. Morda je to krivo, da je strokovna in prijazna? morda je to krivo, da se pogovarja z nami pacienti v čisti slovenščini? Očitno je v zdravstu tudi nekaj izjem. Nekaj ljudi, ki si znajo vzeti čas in obravnavati pacienta kot človeka. Očitno je nekaj izjem, ki jih ta pogoltni sistem ni uspel dobiti v svoje kremplje. Očitno je nekaj izjem, ki jim je v prvi vrsti Hipokratova prisega, šele nato denar.... Hvala vam vsem, ki se prepoznate v teh vrsticah!
killer1971
15. 12. 2011 07.46
+5
moj primer!10 ali več let sem imel težave s hrbtenico,pa so me smatrali za bleferja in lenuha,pa čeprav sem delal 10-12 ur na dan! v bolniški sem bil res samo takrat,ko drugače ni šlo! ko sta mi začela odpovedovat roka in noga,so se končno odločili za pregled pri "specialistu",ki me je požgečkal po obeh dlaneh in me vprašal če oboje isto čutim!kot tesar,sem imel zelo utrjene roke in kakšnih razlik nisem zaznal in na osnovi tega so ugotovili,da mi ni nič! na koncu sem se odločil za samoplačniški emg in magnetno,kjer se je pa izkazalo,da imam 7 hernij in sem moral nujno pod nož! rezultat:danes sem skoraj popolnoma nesposoben za delo in jasno brez službe,pa čeprav sem se še došolal! da o prejemkih ne govorim!TOLK O ZDRAVSTVU
major1
15. 12. 2011 00.01
+4
Saj ne moreš verjeti, da je sodstvo postalo asistent pokvarjenih ljudi.
Eurojackpot
14. 12. 2011 22.24
+16
Podobno zgodbo z ljubljanske urgence imam za sabo tudi jaz, le da sem ostala živa in od takrat tudi invalid. Po enournem čakanju sredi noči ( in to sama v hodniku ), da se dežurna zdravnica zbudi, in narejenem ekg, me je ta hotela poslati domov, ker da mi nič ni. Rešila me je sestra, s prošnjo, ali sme narediti še en ekg. Nejevoljno je privolila in po ponovnem pregledu rekla: JE! In stekel je ves nadaljni postopek s koronarografijo in drugim zdravljenjem na CIIM v KC. To je povedano čisto na kratko. Zgodbi manjka še en neprepoznan infarkt pol leta pred tem in triletno napačno zdravljenje po tem. Zamenjala sem kardiologa, takoj me je poslal tirologu in vse je krenilo v pravo smer. Vsako leto ga enkrat obiščem in ve kako sem mu hvaležna. Tudi sestri z urgence bi se rada zahvalila. O vseh ostalih pa... Pa saj to je zgodba za Preverjeno.
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.52
+15
...celoten zdravstveni sistem je napačno zasnovan - dokler bodo zdravniki in poleg tega še nekateri drugi zdravstveni delavci mislili , da so nedotakljivi in za svoje strokovne napake ostali nekaznovani - do takrat ne bo nič bolje. Recimo čakalne vrste - so umetno ustvarjene s strani zavarovalnic in vodstva bolnišnic - vse je en ogromen biznis - če si pa samoplačnik , si pa takoj na vrsti,...tu ni logike,... Prevelika plačna razmerja med zaposlenimi - kjer je razmerje lahko tudi 1 : 15 ali še več,...lepo vas prosim,.... In še bi se dalo naštevati,....
Darko32
14. 12. 2011 22.21
+7
Imaš prav glede čakalnih vrst. NAredimo test. pridobim onapotnico za nek pregled pri specialistu in gremo se naročit na isto okence. Z napotnico bomo čakali 3 mesece. Če pa bomo rekli, da smo samoplačnik pa bomo zaradi tega, ker jim bo nerodno raje naročili čez 3 dni in ne čez eden dan. Toliko o delovanju zdravstva in skozi kaj se gleda zdravje ljudi.
m0dridirkac
15. 12. 2011 14.44
@darko32 Pa si ti neumen al neumen? Če zavarovalnica plača 350 pregledov na leto je to en pregled na dan. Če je pred tabo na napotnico naročenih 90 pacientov, boš čakal 3 mesece. Ker pa je kapacitet več kot za en rpegled na dan, da bolnica proste kapacitete na trg, in kdor pokaže denar, je lahko takoj na vrsti. KAJ TI NI JASNO? Vse je odvisno od plačnika storitve. A so v bolnici krivi, da ZZZS malo pregledov plača? A je za to mogoče kriva administratorka v sprejemni? A je za to mogoče kriv zdravnik v ordinaciji? Bodi vesel, da je vsaj to področje kolikor toliko urejeno in pregledno, da lahko kot samoplačnik prej prideš na vrsto. Se vsaj ve, da gre ta denar za delovanje bolnice. Če pa bi ukinili samoplačništvo, bi pa ta denar pobasala administratorka v sprejemni, da bi te v vrsto vrinila.
nekdo...
14. 12. 2011 20.43
-3
Zaposlenih po bolnicah je več kot preveč!!! Ko se bo nardil red, ko bodo tisti ki jim ni za delat spokali kufre bodo tisti ko delajo in so zainteresirani lahko bili bolje plačani, bodo nardili več in delo bo dobro opravljeno. Dokler pa se jih 3/4 pase po bolnicah tak daugo pa tako stanje bo. Boga reva če ni vedla... Medicinka si verjetno ni sama zmisla da mora odganjat pacjente to je nek "šefovič" mogu naročit
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.29
+7
...razloži mi katerega kadra je preveč ???...in kdo je v zdravstvu lepo plačan ?....srednji kader sigurno ne,...pri virantovi prevedbi plačilnih razredov so največ profitirali zdravniki in na prvem mestu diplomirane sestre madtem , ko so srednjemu kadru v povprečju vzeli od 150-200 eur - ....
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 20.21
+10
...ne smete v en koš metati vse zdravstvene delavce , ker nismo vsi takšni - kar pa zadeva primer Kajtna ; navodila bolnišnice so žal takšna , da morajo tehniki in sestre vse , ki nimajo napotnice poslati po njo dežurnemu v ZD - osebno mislim ,da so tukaj odgovorni tudi vodstvo in pa zdravniki , kateri sedaj igrajo nedolžne ovčke - napako pa sta storila tudi oba obtožena , ker sta vpričo ostalih v čakalnici poslala nesrečneža po napotnico , namesto , da bi počakala na odgovor in navodila takratne dežurne zdravnice,.... ...v tem primeru bosta najkrajšo potegnila prav obtožena - ker v našem zdravstvenem sistemu še nisem zasledil ,da bi kateri od belih kadarkoli za kaj odgovarjal , razen s kakšnim ukorom ali pa le pogojno kaznijo,...
pokikoki
14. 12. 2011 21.01
-5
in zakaj naj bi tokrat odgovarjal zdravnik? aja, saj res, sestrice nimajo nobene odgovornosti, za njihove traparije je odgovoren zdravnik, še dobro, da je tako urejeno!
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.26
+10
..pikiriki al kaj si že - ne klobasaj v tri dni , če ne delaš v zdravstvu in ne veš kako zadeve potekajo -...pa nauči se brati - lepo sem napisal , da bi morali na zatožni klopi sedeti še kdo iz vodstva in pa dežurna zdravnica - le ti odrejajo in postavljajo pravila , katera pa so dostikrat izven določenih standardov - še vedno se dela po principu , ki je veljal in se pelje še iz časa bivše Yuge -....
24bumbarka
14. 12. 2011 20.18
+9
Možakar je plačal ceno nestrokovnega zdravljenja, oziroma ocenitve zdravja celo s svojim življenjem! Torej brez raznoraznih opravičil je razvidna krivda - in tudi nekdo jo mora sprejeti in odgovarjat! Verjamem, da bi tudi on raje živel, pa mu tega ni bilo omogočeno - pa naj se tudi ustrezno kaznuje to! dandanes se slo raje ukvarja z politiko in zavaja narod ...
lisec3
14. 12. 2011 19.31
-1
keramicar2
14. 12. 2011 18.51
+15
celjska bolnica je katastrofa prve vrste, in zdravniki ter sestre si še domišljajo da so premalo plačani za svoje šalabajzarstvo- seveda so določene izjeme, prideš na določen odelek pa si obravnavan hitro in korektno predvsem pa človeško.
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.34
+3
...kako enostavno je v koš metati vse zdravstvene delavce - nismo vsi takšni , kot se nas predstavlja - je pa vse odvisno od posameznika in njegovih manir , bontona , poklicne profesionalnosti,.....
IronDave
14. 12. 2011 18.50
+25
Sam spoštujem zdravnike, ki takole nesebično in zavzeto rešujejo naša življenja, vendar se pa žal tudi zgodi, da tu in tam reagirajo drugače kakor bi človek od njih pričakoval, morda res nenamerno, so kljub temu le ljudje, in tudi sami verjetno v službenem času doživijo kakšen slab trenutek. Kako pa je ponavadi na urgencah pa ve povedati vsak, ki je že kdaj čakal na milost in nemilost v teh čakalnicah. Tudi sam sem pred leti bil na celjski urgenci, ni nas bilo veliko, morda sedem vse skupaj. Ker sem bil alergik še takrat na cvetni prah mi j enekega dne proti večeru začel zatekati sapnik in grlo tako, da nisem več moral dihati. Oče me je pripeljal na urgenco, jaz pa sem bil komaj še pri zavesti. Pred mano je bila neka mama z otrokom, ki je nekaj stokal, ne vem ali je bilo kaj hudega, meni se je zdelo kot, da sem takrat najbolj ubogo bitje tam :) In, če ne bi bilo očeta, ki je vsaj trikrat dobesedno vstopil v ordinacijo in jih skoraj na kolenih prosil naj me vsaj pogledajo in, da vidijo, da sem skoraj že nezavesten. Trajalo je in trajalo, vse supaj se je začelo temniti pred očmi, ko je nato oče le povzdignil besedo, kaj je takrat izrekel se ne spomnim saj nisem več bil pri sebi :) in počasi so se me le usmili in me posadili na mizo, me nekaj spraševali, jaz pa niti dihati nisem mogel kajšele govoriti. Šlo je za sekunde, da so me takrat rešili, saj sem skoraj zadušil v recimo temu skoraj prazni čakalnici. Rešili so me, za kar sem jim hvaležen, vendar imam občutek, če ne bi bilo takrat očeta in njegovega nerganja in moledovanja, da bi klavrno končal tam na tistih lesenih neudobnih klopeh, saj me nihče niti ni hotel povohati.
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.39
+5
...tudi sam delam v zdravstvu in tudi sam sem že bil recimo temu žrtev neprijaznega in neprofesionalnega osebja - sam si takega obravnavanja pacientov enostavno ne dovolim in lahko to trdim za vse svoje sodelavce - ampak problem je tudi v tem , da se nihče potem uradno ne pritoži čez postopek in nekorektno obravnavo - in potem vsi mislijo , da je vse v najlepšem redu.
erjauc
14. 12. 2011 23.49
+2
Res je, z vrha se nalaga dolžnosti osebju-tudi nezdravstvenemu. Vsi se trudimo, si prizadevamo, da bi bilo drugače, samo nadrejeni ne upoštevajo tvojih mnenj. Ljudje pa dokler je vse v redu so tiho, ko pa se zgodi kaj takega, je pa prepozno! Menim, da v tem primeru nista pravi osebi na zatožni klopi. Zdravnik, ki pride v dežurstvo bi moral poskrbeti, da pride delat, ne spat in on slediti bolnikom ob sprejemu, ne pa da sestre same odločajo ali si bolan ali ne. Urgenca pa bi morala imeti izdelan sistem, da te obravnavajo tudi brez napotnice, v 24 urah pa je čas, da jo dostaviš.
kiss-my-ass
14. 12. 2011 18.29
+17
OSEBNO sem imel z urgenco v Bolnišnico Celje - ne težave - temveč popolnoma NEČLOVEŠKI odnos dežurnega urologa. Imel sem VSE potrebne dokumente, napotnico, kartico. Verjetno se bo spomnil, ko sem ga lovil, pa je klical varnostnike. Prav rad bi se z tem - ...... še enkrat srečal. Lahko me pa najde po IP številki. Bi bil prav vesel. Drugače pa - ne bom ga nikdar pozabil. Nikdar ne veš, kje se poti križajo.
Buranja
14. 12. 2011 20.47
+0
Dragi dr. Rugelj ! Očitno je, da ne spremljaš dovolj dobro medicinjskih primerov na sodišču, vsaj je bilo v zadnjem letu več obtožb ( da te spomnim glede na tvoj slab spomnim primer -
Dr.Rugelj
14. 12. 2011 21.45
+7
...naštej mi primere v katerih je dejansko prišlo do konkretnih kazni za obtožene ?....in kakšne so te kazni ??...ne nakladaj v tri dni , ker delam v zdravstvu že več kot 20 let in dobro vem kako zadeve funkcionirajo - in tudi sam sem se že znašel na sodišču , ker je plemeniti zdravnik , ki je dejansko naredil strokovno napako - le to lepo preložil na nižji kader,...še dobro , da se je vse končalo v vmoj prid,...ampak za napako nihče ni odgovarjal razen z ukorom - malo bolje spremljaj procese pa boš videl , da zdravniška zbornica zelo zelo redko najde napako pri zdravnikih,....