Slovenija

Primer deklice iz Koroške predramil policijo?

Ljubljana, 18. 03. 2011 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kresalova je na podlagi ugotovitev notranjega nadzora policije izdala obvezna navodila glede obravnave primerov nasilja, katerih žrtve so otroci. Munc ukrepe pozdravlja, a še vedno pričakuje razrešitev odgovornih.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je izdala usmeritve in obvezna navodila policiji glede obravnave primerov nasilja v družini, katerih žrtve so otroci ali mladoletne osebe, so sporočili z notranjega ministrstva.
Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je izdala usmeritve in obvezna navodila policiji glede obravnave primerov nasilja v družini, katerih žrtve so otroci ali mladoletne osebe, so sporočili z notranjega ministrstva. FOTO: Miro Majcen
Očitno naše javne pobude le niso bile tako nesmiselne, kot je želel prikazati vrh slovenske policije, ampak so kazale na neustrezno in celo kaznivo prakso različnih služb. Takšno nedopustno prakso je pokazal prav nezakonit poskus izvršbe 4-letne deklice. Matic Munc, psiholog
Primer deklice iz Koroške je očitno vendarle zdramil policijo. Po neuspeli sodni izvršbi, v kateri policija po besedah predstavnikov svetovalnice Akcija! ni ravnala pravilno, je na podlagi poročila direktorata in na podlagi ugotovitev policijskega notranjega nadzora notranja ministrica Katarina Kresal izdala obvezna navodila policiji glede obravnave primerov nasilja v družini, katerih žrtve so otroci ali mladoletne osebe.

Ministrica od policije zahteva, da zagotovi takojšnjo vzpostavitev takšne organizacije dela kriminalistične policije na državni in regionalni ravni, na podlagi katere bo zagotovljena takojšnja, koordinirana, strokovna in kontinuirana obravnava kaznivih dejanj, katerih žrtve so otroci ali mladoletne osebe. Poleg tega ministrica pričakuje, da se v zahtevnejših primerih, kakršen je tudi primer domnevno zlorabljene deklice iz Koroške, zagotovi strokovno in učinkovito koordinacijo dela uprave kriminalistične policije, vključno s permanentnim nadzorom nad izvedenimi aktivnostmi in ukrepi. "Pri izvajanju ukrepov mora policija ravnati dostojno in spoštljivo do žrtev nasilja!“ še pravi.

Sodna izvršba na Koroškem - 1
Sodna izvršba na Koroškem - 1 FOTO: Mia Media

Več sodelovanja s pristojnimi centri za socialno delo

Ministrica je policiji tudi naložila, naj okrepi sodelovanje s pristojnimi centri za socialno delo, v primeru neustrezne odzivnosti pristojnih centrov za socialno delo pri obravnavi zahtevnejših primerov nasilja v družini mora prek nadrejenih zagotoviti aktivnejšo vlogo za usklajeno obravnavno posameznega primera.

Policija mora tudi zagotoviti, da se v vseh primerih nudenja pomoči pristojnim organom (asistenca), ko je vnaprej znano, ali se pričakuje prisotnost otrok na kraju, vse postopke izvede humano, taktično primerno in na način, da bodo otrokove koristi najmanj prizadete, je še zapisano v sporočilu za javnost.

Munc: Naše pobude niso bile nesmiselne!

Matic Munc iz svetovalnice Akcija! pozdravlja odziv ministrice, ki "gre v pravo smer". Kot pravi, je pravilno, da se v primeru predkazenskega postopka upošteva, da je policija tista, ki mora koordinirano usmerjati delovanje tudi drugih služb. "Očitno naše javne pobude le niso bile tako nesmiselne, kot je želel prikazati vrh slovenske policije, ampak so kazale na neustrezno in celo kaznivo prakso različnih služb. Takšno nedopustno prakso je pokazal nezakonit poskus izvršbe 4-letne deklice," pravi in dodaja, da se ne sme pozabiti, da so bile v mnogih postopkih storjene večje napake, ki so na pravice ljudi imele posledice.

Matic Munc in Natalija Markač sta pred dnevi predstavila dokumente, ki naj bi dokazovali, da je zlorabe osumljena tudi dekličina mati in da je policija ravnala nezakonito.
Matic Munc in Natalija Markač sta pred dnevi predstavila dokumente, ki naj bi dokazovali, da je zlorabe osumljena tudi dekličina mati in da je policija ravnala nezakonito. FOTO: Blaž Garbajs

Poziv h kaznovanju odgovornih ostaja

"Takšno navodilo ne more izbrisati kazenske odgovornosti pristojnih, ki so zanemarjali svoje službene dolžnosti in spregledovali veljavno zakonodajo RS!" je prepričan Munc, ki dodaja, da bo trajalo še dolgo, preden se bo celotni sistem prilagodil sodobnemu gledanju na zaščito otrok, oškodovancev kaznivih dejanj. "In seveda še vedno pričakujemo razrešitve in kaznovanje odgovornih," je dejal in dodal, da je tožilka ODT Slovenj Gradec gospodar postopka in tudi izvaja dodatna preiskovalna dejanja v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja na škodo mladoletne oškodovanke. "To so očitno spoznali tudi vsi vmešani v poskus nezakonite izvršbe," zaključuje.

Na ministrstvu sicer še pojasnjujejo, da si je ministrica Kresalova v letu 2011 za prednostno nalogo določila preprečevanje in osveščanje o spolnem nasilju nad otroki, o uresničevanju usmeritev pa bo morala policija ministrici poročati že maja letos.

Spomnimo:

Kot smo poročali, je 4. 3. 2011 izvršitelj Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu domnevno zlorabljeno deklico iz Koroške nameraval odvzeti očetu in jo vrniti materi, ki ji jo je sodišče nazadnje dodelilo v skrbništvo. Na kraju izvršbe so bili tudi policisti, a na naslovu, kjer je potekala izvršba, ni bilo ne deklice ne očeta. Predstavniki svetovalnice Akcija! So vmešavanje policije ostro obsodili, opozorili pa so tudi na slabo delo Centra za socialno delo na Ravnah na Koroškem, saj naj bi vedelo, da preiskava na tožilstvu, ki vodi postopek, še ni zaključena. Policija se je kmalu odzvala in zanikala obtožbe, da je prekoračila svoje pristojnosti, a je kljub temu uvedla notranji nadzor, na podlagi katerega je danes ministrica Kresalova izdala zgoraj omenjena obvezna navodila.

KOMENTARJI (56)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
20. 03. 2011 13.21
torej je imel munc prav, in so mu s strani mnz tud neupravičeno grozil( s tožbami...)?
Buena Vita
19. 03. 2011 10.01
KEDAJ BODO SLOVENSKI GADAFIJEVCI TOPOVE SPRAVILI NA ULICE,,ALI KRESDALKA SAMO PROBAVA POLICIJO Z ZASEDAMI IN VLAMLJANJEM V TUJE HIŠE SEVEDA,,,NAD OTROKE JA,TAKI KI SE NE MOREJO BRANITI,TAKE SE USTRAHUJE
Buena Vita
19. 03. 2011 09.57
IN BOG POMAGAJ,VSI VEMO DA JE SLOVENIJA RAJ ZA ZLOČINE VSEH SORT
Buena Vita
19. 03. 2011 09.56
DULE100 BRANI SE ŠE ŽIVEČE ZLOČINCE TIPO;;,RIBIČIČ
dule100
19. 03. 2011 09.18
Hopla pomota ! Spodnji post se nanaša na članek : izguba delovnega mesta zaradi grobišč !
dule100
19. 03. 2011 09.15
Do tega je prišlo, ker so lani, oktobra 2010, pri Dobovi v bližini Brežic odkrili veliko množično grobišče. Gre za skoraj dvesto metrov dolg odsek nekdanjega tankovskega jarka, širokega več kot štiri metre in globokega okrog dva metra in pol, ki je poln okostij žrtev povojnih pobojev. Tam je bilo gotovo pobitih nekaj tisoč žrtev, govori se celo o številki 10.000. Med žrtvami so vrnjeni domobranci s Teharij, Kočevarji ki se niso pravi čas umaknili, domačini iz Brežic in Zagreba ter množica beguncev in in vojakov, ki so bili zajeti na Krškem in Brežiskem polju. Med njimi so verjetno tudi nemški vojaki, ki so bili 11. in 12 maja 1945 zajeti na območju med Dobovo in Zidanim mostom, zato je slovensko podjetje, ki v skladu z slovensko-nemškim sporazumom o vojnih grobiščih skrbi za grobove nemški žrtev vojne na območju Slovenije, dobilo dovoljenje za preiskavo tega grobišča. Da bi preverili domnevo. Na zadnji delavni dan pred začetkom te preiskave je policija prepovedala preiskovanje tega grobišča. To bi lahko povzročilo večje težave, zato sem napisal ugovor na to prepoved. Namesto odgovora sem potem dobil izredno odpoved zaposlitve. Iz intervjuja M.Štrovsa za revijo Reporter ! Kaj se želi prikriti in v kakšen namen in koga se tu brani je pa menda vsem jasno !
Golosek
19. 03. 2011 08.31
Prepozen ukrep, spet šele postmedijska reakcija. Usmerjajo policiste mediji ali bi jih morala že zakonodaja in male sive celice? Predvsem Svetlik bi moral pomesti v teh socialnih službah, to ni stvar policije. Nekatere socialne "strokovnjakinje" so brezčutne kot Živčec Kalan in ne bi smele opravljati tega posla. Tudi taki ljudje uničujejo življenja s svojo nesposobnostjo. Napaka v naslovu pa spada v osnovno šolo. Najbrž deklica ne živi "v Koroški"?
svegel
19. 03. 2011 07.53
Kresalovo pozivamo naj odstopi, sedaj je pokazala njihovo nesposobnost
goso
19. 03. 2011 01.00
socialni centri so štala. hočjo čim manj delat. zato prihaja do prepoznih akcij.
tv1
19. 03. 2011 00.23
škoda da se policija sploh vpleta v to, saj center za socilano delo ni v njeni domeni, če pa so dobili prijavo od bolnice za --- pa bi danes morali na mizo dat vse , ne pa se v javnisti obnašat kot planet ki še ni videt prijave .-))
BOB-FL
19. 03. 2011 00.01
gospa kresal kaj še niste spakirali kovčke za milano in kupili na svoje stroške enosmerno karto???
manco-capac
18. 03. 2011 21.32
Po vsem, kar se je zgodilo, je ta ukrep gospe ministrice zgolj poceni pridobivanje političnih točk! In nič drugega.
butro
18. 03. 2011 21.16
Gospa ministrica in gospod komandir, volitve bodo kmalu. Posledice bodo takšne, da katarince ne bo v parlamentu, komandir pa bo delal na tri izmene kot policajček na celjski upravi.Mogoče bo kdaj kaznoval katarinco zaradi prehitre vožnje. Živi bili, pa videli.
dusar
18. 03. 2011 20.38
Vsi tile ministranti-ministri se ucijo in ucijo, zmeraj po bitki so generali. Taksna "navodila" na brzino ,toliko pac da nekaj mleje bi MORALA ta teta ze veliko prej v svojem kabinetu predvidevat, dati svojim vojakom instrukcijo z vso strokovnostjo ki jo premore in sluzbami ki jih ima okrog sebe, da bi jim postalo jasno kako SIROK je horizont dela POLICIJE kar pa ta banda ne ve ,oz.ve pa ne ukrene in dela drugega kot pa STE KAJ PIU, piu piu pa ostal ziv. To ni drzava , je gmota nekaksne larifari institucionalne zmesi, kjer je prodajanje njihove pomembnosti , pomembnejsa od preprostega delovanja in efektive za vseobce dobro. EGO je nacelo .
guna
18. 03. 2011 20.35
Je vedno potrebno toliko hudega, da se nekdo "predrami"? Šele predramili so se! Mila mati.
Darko32
18. 03. 2011 19.36
Tujkaj je potrebno suspendirati komandirja PP, ker do danes ni pojasnil kaj je delalo 30 polocistov pri tem barbarskem početju. Nedopustno je, da se z orožjem in bojno opremo odpravijo lovit 3 letnega otroka. Slikajo razbiojanje in iskanje otroka v hladilniku in v predalu omare, kar je dokaz, da so se izživljavali. POSTAVLJA SE VPRAŠANJE KAKO LAHKO POLICISTI, KI SODELUJEJO PRI RAZBIJANJU IN DRŽIJO SVEČO LAHKO STROKOVNO DELAJO. Bodimo pošteni to početje je pod nivojem in slika stanja duha in morale ter znanja. Sve stroške tem ljudem bi moral plačati sodni izvršitelj . Zato vsa moralna podpora temu očetu, saj je pokazal veliko moralno držo, ko je zavaroval otroka pred tem vandalizmom in barbarstvom, ki so ga počenjali.
bca
18. 03. 2011 19.05
Kdaj se začne sodna obravnava o fizioterapevtih? A je že zastarala?
alterego
18. 03. 2011 18.28
koliko odgovornih je pa ministrica razrešila? nobenega!
strupar
18. 03. 2011 18.17
hahaham na kaj vse nasedejo naši novinarji. to navodilo ni nič novega, samo preobračanje besed potek postopkov pa še vedno ostane isti. tko da, bi bilo zanimivo če bi novinarji primerjali prejšnja navodila in način dela, s tem "izboljšanim".
svegel
18. 03. 2011 18.08
katarinca spet si naredila napako