Slovenija

Primer dečkov iz Velenja: babica in dedek bosta kmalu spet objela svoja vnuka

Velenje, 15. 06. 2016 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stara starša dečkov iz Velenja bosta lahko že v prihodnjih dneh spet objela svoja vnuka. Sodišče naj bi namreč tako odločilo na naroku za določitev stikov. Odvetnik pravi, da naj bi stike začeli izvajati že v tednu ali dveh.

Na celjskem sodišču je danes potekal narok za določitev stikov dečkov iz Velenja z njunima starima staršema. Kot poročajo novinarji oddaje 24UR, bosta stara starša že v prihodnjih dneh, po dveh mesecih in pol, spet objela svoja vnuka. Sodišče je namreč odločilo, da se morata starša čimprej srečati z vnukoma. O tem, kako pogosti bodo stiki v bodoče, na današnjem prvem naroku, ki je bil sicer zaprt za javnost, sodišče še ni odločilo.

Andrej Hostnik, odvetnik starih staršev, je dejal, da so prišli do dogovora, da se stiki vendarle začnejo takoj izvajati. To naj bi se zgodilo v roku do 14 dni. Dodatnih podrobnosti zaradi tajnosti postopka ne razkrivajo.

Odvetnik babice Velimir Cugmas je sicer že včeraj povedal, da od sodišča pričakuje, da bo z začasno odredbo določilo, koliko časa in kako bodo potekali stiki dečkov s starima staršema ter da sodišče v takšnih primerih ponavadi pisno izda odločitev. Povedal je tudi, da stara starša od konca marca, ko sta bila vnuka nameščena v rejniško družino, vnukov nista videla, prav tako v torek še nista vedela, kdo so rejniki.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak, ki se prav zaradi primera dečkov danes v DZ zagovarja pred obtožbami iz interpelacije, ki jo je proti njej vložila SDS, pa je v DZ povedala, da je celjsko sodišče danes odločilo, da je treba čim prej vzpostaviti stike med dečkoma in starima staršema.

 

CSD Velenje
CSD Velenje FOTO: POP TV

Za mladoletna dečka iz Velenja sta od konca decembra lani po umoru njune matere skrbela stara starša po materini strani na Koroškem. Konec marca letos pa je dečka Center za socialno delo (CSD) Velenje brez vednosti starih staršev iz vrtca odpeljal v rejništvo, kar je sprožilo buren odziv javnosti.

Nadzor primera s strani socialne inšpekcije je nato pokazal, da je bila odločitev strokovna in zakonita ter v največjo korist obeh otrok. Tudi varuh človekovih pravic ni ugotovil kršitev pravic otrok.

Upravna inšpekcija pa je ugotovila nezakonito ravnanje CSD Slovenj Gradec pri obravnavi vloge, ki so jo podali stari starši za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, zaradi česar je odstop ponudil direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik.

Upravno sodišče pa je ugotovilo, da so bile z odvzemom dečkov babici kršene ustavne in človekove pravice, vendar sodba zaradi pritožb še ni pravnomočna. Je pa vrhovno sodišče v delni odločitvi že zavrnilo pritožbo odvetnika Cugmasa zoper sklep upravnega sodišča, ki je zavrnilo njegovo zahtevo za začasno odredbo, s katero je zahteval takojšnjo vrnitev dečkov k babici do pravnomočne odločitve v tej zadevi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1