Slovenija

Priložnosti v naravoslovnih in tehničnih poklicih: 'Držite se tistega, kar vam prinaša veselje'

Ljubljana, 01. 02. 2017 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
59

Uspešni Slovenci so na dogodku, ki so ga pripravili za bežigrajske gimnazijce, strinjali, da je treba med šolanjem nabrati čim več znanja in da je na karierni poti treba slediti svojim željam. Dodali so, da je lažje iz študija naravoslovnih in tehničnih smeri preiti v družboslovne poklice ali karierne poti kot obratno.

Na Gimnaziji Bežigrad so lahko dijaki in dijakinje prisluhnili uspešnim podjetnikom, ki so jim iz prve roke lahko podali informacije o karierni poti. Vsi so se strinjali, da je treba med šolanjem nabrati čim več znanja, torej več kot ponuja učni program. Prav tako so mladim pojasnili, da je lažje iz študija naravoslovnih in tehničnih smeri preiti v družboslovne poklice ali karierne poti kot obratno.

V denarju ni vse 

Že med šolanjem naj mladi poskusijo več stvari in naj se ne branijo različnih del prek študentskega servisa, saj je to vse šola, prav tako bodo lahko prek teh del našli tisto, kar jih veseli. ''Zanimivo mi je bilo tudi to, da so poudarjali, da moramo delati tisto, kar nas zanima in da bo potem prišel denar. Da ni nujno, da bomo srečni, če bomo imeli veliko denarja od poklica, ki nam ni blizu,'' je po srečanju dejala dijakinja drugega letnika Ana Meta Dolinar, ki sicer razmišlja o študiju medicine.

Kaj vse moramo postaviti na tehtnico?
Kaj vse moramo postaviti na tehtnico? FOTO: S.S.

Njena sošolka Maja Popović pa še zdaleč nima jasne predstave o študiju, prav zato ne počiva in se ukvarja še s številnimi obšolskimi dejavnostmi - učenje jezikov, udeležuje se tekmovanj, hodi na dodatne krožke. ''Zanima me več smeri, čeprav trenutno obiskujem matematični razred. Uspešna sem pri jezikih, zato mi je bilo zanimivo, ko so sogovorniki dejali, da so to uporabili kot dodatno orodje in ne prvenstveno smer na karierni poti,'' je dodala.

Mladi premalo poznajo, kaj lahko počnejo z določenimi znanji

Dogodek s pomenljivim naslovom ''Ne teslo, Tesla bom'' je potekal v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo, ki teče že šesto leto, je pojasnila pobudnica Edita Krajnović. ''Dogodki so namenjeni temu, da mladim odstiramo priložnosti, ki jih prinaša razvoj, inženirski poklici in inovativnost. Ker stvari se spreminjajo, v prihodnjih letih bo avtomatiziranih skoraj polovica delovnih mest, prikazujemo torej priložnosti ustvarjanja novih reči, ki bodo ustvarila nova drugačna delovna mesta z novimi poklici in nam je pomembno, da to čim hitreje to prenašamo iz gospodarstva, iz okolja razvoja, v šole,'' je dejala.

A dejstvo je, da niso vsi za tehnične poklice. ''Naša trdna usmeritev je, da v družbi potrebujemo vse poklice, vendar v nekih pravih razmerjih. Absolutno narobe je, da bi se nekdo, ki nima smisla za tehniko, vpisal v nek tak študij. Tak človek bo nesrečen. Hkrati pa, zelo malo poznamo, kaj se danes dogaja v tehniki, v razvoju, in zagotovo obstaja cela vrsta mladih, ki če bi vedeli, bi se odločili za ta poklic. Zato je tako pomembno povezovanje,'' je pojasnila in poudarila, da želijo predvsem pokazati, kje smo in kam gremo, ker bo tam več priložnosti, saj šolski sistem hitrega razvoja v zadnjih letih ne dohaja. ''Danes pravijo, da je znanje študenta iz prvega letnika, ko pride v četrti letnik, že zastarelo. Tako hitro se stvari spreminjajo in razvijajo, da se enostavno šolski učbeniki ne morejo več tako hitro posodabljati,'' je opozorila na razkorak med izobraževalnim sistemom in stanjem v okolju.

Mlade so nagovorili uspešni Slovenci.
Mlade so nagovorili uspešni Slovenci. FOTO: S.S.

S tem se strinja tudi ravnatelj bežigrajske gimnazije Ciril Dominko, ki je dejal, da so pobudniki dogodka ugotovili, da so inženirski poklici premalo znani oziroma da je premalo znano, kaj vse lahko s tako izobrazbo delaš. ''Starejši smo vajeni, da študij povezujemo s točno določeno službo, a zdaj ni več tako. Ugotovili smo, da dijaki niso seznanjeni, da lahko z inženirskimi poklici delujejo tudi na družboslovnem področju. Bistven namen je, da mlade nagovorijo posamezniki, ki imajo inženirski poklic, a opravljajo druga dela, torej nekaj, kar človek ne bi pričakoval, glede na dokončano izobrazbo,'' je dejal Dominko.

Izvršna direktorica ABC Pospeševalnika Urška Jež je tako študirala strojništvo. Mladim podjetnica, ki se ukvarja predvsem z mentorstvom start upov, svetuje, naj se ''držijo tistega, kar jim prinaša veselje.'' ''Večji del dneva preživimo v službi in če se nečesa lotiš le zato, ker se dobro sliši, ni nujno, da ti bo to prinašalo veselje,'' je poudarila. Generacija, ki se je rodila v digitalizacijo, naj družbena omrežja, ki jih tako ali tako uporabljajo, uporabljajo tudi za to, da sledijo hitrim spremembam četrte industrijske revolucije, da nabirajo znanje, je nadaljevala.

Ravnatelj gimnazije Dominko je poudaril, da lahko dijaki pri njih dodatno zanje pridobijo skozi različne dejavnosti, imajo jih namreč več kot 80 vrst. ''Ko imaš veliko znanja, si sposoben delati marsikaj,'' je dodal in ponovil znano dejstvo, da le malo kdo vse življenje opravlja enako delo.

Dotaknil se je tudi pomanjkljivosti izobraževalnega sistema, ki temelji na ocenah. Tako po njegovem mnenju dobri ne morejo pokazati vsega, kar znajo, zato jim dajejo možnosti na tekmovanjih. ''Izobraževalni sistem v Sloveniji ima mejo, kjer res dobri ne morejo niti pokazati vsega svojega znanja. Zato jim denimo na naši šoli omogočamo 80 dodatnih dejavnosti, hkrati pa jim omogočamo raziskovalne naloge in tekmovanja, ker lahko dokažejo svoj doseg. V sistemu ali pri maturi tega ne morejo. Če ponazorim s primerom: če je pri nas povprečna ocena na maturi pri fiziki 4,7, pomeni, da jih več kot polovica dobi pet in ta pet ni več nobeno zadovoljstvo za tiste zelo dobre. Zdaj se dokazujejo z nesistemskimi stvarmi, na olimpijadi, in podobno. In to je narobe,'' je dejal.

Besedo neuspeh je treba nadomestiti z besedo šola

'V čem sem res dober?'
'V čem sem res dober?' FOTO: Thinkstock

Zagotovo bodo mladi na študentski in nato na karierni poti deležnih bolj ali manj velikih neuspehov. Ježeva jim svetuje, naj besedo neuspeh spremenijo v besedo šola. ''Žal ali k sreči se vedno več naučimo iz tistega, kar nam ni šlo, kot pa iz tistega, kar nam gre. Če sem 'pogrnila' na testu, se bom naslednjič naučila veliko več, kot pa če sem z malo truda dobila pet,'' je dejala in dodala, da je v podjetništvu enako.

Ježeva opaža, da je v zadnjem času vse več želja po fleksibilnih zaposlitvah in delovna zakonodaja bo temu morala slediti. Mladim po njenih besedah ni več težko imeti dolgih delavnikov, če jim je to, kar delajo, všeč. Pojasnila je, da se mladi pravzaprav ne želijo več strogo vezati. Številni, ki prihajajo k njim imajo še druge dejavnosti, v katerih vidijo priložnost (za zaslužek) in zato večinoma sprašujejo, če jim bo s službo opravljanje tega še omogočeno.

Čeprav so na dogodku mlade usmerjali predvsem v tehnološke poklice, je Ježeva dejala, da vsekakor ni vse v teh vodah, saj bomo tudi v prihodnosti ''radi dobro jedli in bili lepo oblečeni'', torej storitvene dejavnosti bodo ostale nespremenjene. Za mlade je po njenih besedah ključno, da vedo ''v čem sem res dober in kako lahko s tem kar res dobro znam, zaslužim''.

Milenijci
Milenijci FOTO:

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ana Sols
02. 02. 2017 21.59
+2
Mladim po njenih besedah ni več težko imeti dolgih delavnikov, če jim je to, kar delajo, všeč. Na podlagi cesa to sodis? Mislis da smo novodobni suznji, da ne zelimo druzine pa miru pa življenje? Kaksne ta strelja. Upam, da ta dela 12 ur na dan pa brez dopsuta, zavarovanja, malice, prevoza, regresa, redne place. Pa da te vidim!!!
Tomaz1980
02. 02. 2017 18.24
+5
Ok, ok, ok... Imam vprašanje... Kaj pa če nimaš nobenega talenta? Ali pa da ga imaš, pa ga ne moreš vnovčit, ker nobenega ne zanima? Kje dobit denar, da uveljavljaš svoje talente? Danes opažam, da bi vsi radi, da se dela zastonj, kaj? Ni problema... Lahko zastonj.. samo potem zahtevam tudi hrano, internet in bivanje zastonj!!! Zastonj riši, zastonj piši knjige in članke, zastonj rihtaj stare ljudi, včlani se v prostovoljstvo... Ja... če imaš starše, ki ti plačujejo vse to... Kaj pa če tudi tega nimaš?? Ni vse tko prekleto enostavno, kot vi pišete!
Ana Sols
02. 02. 2017 21.48
+1
ja, eni mislijo, da kr po zraku stvari priletijo.
Tomaz1980
02. 02. 2017 18.19
+3
Superca ja... to ja... denar ni vse!! Se hecate???? Najboljš, da nas kar v robote spremenite pa vam ne bo treba plačevat nobenih življenjskih stroškov!
Ana Sols
02. 02. 2017 21.47
ja, prostovoljno hodimo delat pa ne za placat poloznice ampak za simbolicno placilo mislijo nekateri :) na drugi strani pa oni razmetavajo z denarjem in pisejo butaste komentarje. Takoj grem na cesto prostestirat, izkoriscevalci zagamani!
jakec1575
02. 02. 2017 10.30
+11
V denarju ni vse, v preživetju pa je. Začeti delati to kar rad počneš ni enostavno in ni za vsakega. Če si talentiran športnik in vlečeš to še iz otroštva je lažje, kot začeti z nule pri 20 letih. pot podjetništva ni lahka. Žal Slovenija ne ceni ne kulture ne katerih drugih poklicev ne nekaterih inženirskih poklicev. Samo zelo izbrane. Trg determinira vaš uspeh. Večji kot je, lažje je, ker je več interesentov za vašo storitev. Slovenija je zahteven trg. Zato tisti, ki uspejo tu, v tujini navadno nimajo nobenih problemov. To je tudi prednost lahko. Zame uvoznik robe, ki pobere mastno provizijo ni uspeh. Je pa odlično prezivetje. Razen če je na zahtevnem področju tehnologij in mora podpirati resne firme. Ne morete biti vsi najboljsi in ziveti od tega v cemer uzivate. Razen če se lokacijsko povsem odvežete in sledite delu, dokler ne njadete države oz. območja, kjer lahko od tega zivite. Slovenija pa je v večini bolj predelovalna in dodelovalna industrija za druge. kar pomeni nizke place, trde urnike in debelo smetano poberejo prodajalci koncnih izdelkov. Vedno!! In zato si nagrade izplacuje BMW, Porsche, mrcedes za katere mi delamo luči, smernike in še mnogo drugih reči. Slovenija ne razvija končnega brandinga, razen Krka, Gorenje in podobne firme. Gorenje je srednje nizek brend. Slovenija je svoje znamke prodala ali pa so jih unicili posamezniki recimo MIP, Istrabenz... Pač ljudje, ki ne ustvarjajo, ampak mrhovinijo.
mastablasta
02. 02. 2017 10.19
+0
kakšne neumnosti. jaz sem uporabljal (tudi) 20 let stare učbenike v srednji šoli, večina kar sem imel pa je bilo mislim da okrog 7 let staro. no, nekaj sem si nakupil novih. žal se zgradba paramecija v vseh teh letih ni bistveno spremenila. podobno velja za recimo človeško srce. pa 1+1 je zenkrat še vedno 2. malo je bilo sprememb pri geografiji, pa še to v glavnem samo kar se tiče državnih mej. Ljubljanica namreč še vedno teče skozi Ljubljano..
mastablasta
02. 02. 2017 10.22
+1
preskok iz naravoslovja v družboslovje je lažji le za tistega, ki ima široko znanje. v tem primeru pa velja tudi obratno. "najbolje" za družboslovca v prodaji je, ko inženir stranki pove da to pa ni drago , mi to kupimo po en EUR, potem pa dobiš en tak mejl v vznemirjenem tonu, kjer te kupec povprašuje zakaj hudiča mu ga izdelek prodajaš po 4 EUR. pri vsem tem se pa ne zdi inženirju nič kaj narobe v tem kar je storil, samo povedal je dejstva. ali pa ko se dogovarjaš za odprodajo starih zalog, pa naravoslovec javi da zakaj raje ne vzame novejših.
Marko Novakov
02. 02. 2017 09.50
-2
Dobro bi bilo omeniti tudi da je danes znanje Nemškega jezika enako poklicni izobrazbi (Avstrija, Nemčija,Švica) Če ne še več, glede na to da je v Švici minimalec okoli 7x višji od našega...
bb5a
02. 02. 2017 09.47
+2
Ni res da je lažje prehajati iz tehnične v družboslovne, zaradi faxa... Ljudje ki obiskujejo tehnične fakultete so veliko bolj inteligentni od družboslovcev in zato lažje osvojijo njihovo delo, obratno pa žal ne gre...
Ana Sols
02. 02. 2017 21.50
lol no :) kak se eni delajo pametne, na koncu ti ves vec pa sploh nimas njihovega naravoslovnega faksa :)
24 cenzur
02. 02. 2017 09.18
+0
Naravoslovje? Težak študij, nizke plače, dobrih zaposlitev pa brez vez in poznanstev ni, tako kot v družboslovju. S tem, da so v družboslovju plače veliko višje.
I G N O R A N T
02. 02. 2017 08.55
+2
Ta topla voda je za zamenjati počasi.Smrdi
bb5a
02. 02. 2017 08.53
+18
Kakšna nakladanja, samo 10% ma službo ki jo želijo, ostalih 90% pa več sreče v prihodnjem življenju...
User1063544
02. 02. 2017 08.36
+12
Če bi se VSI držali tega kar nas veseli, bi VSI živeli na ulici in prodajali Android aplikacije in modne dodatke... Ne pravim da je slogan zgrešen, ampak PREPOZEN. Zasužnjen narod nima pravice biti srečen. Da pa se redki bohotijo z srečo uresničenih sanj pa ni pošteno do zasužnjenega naroda. Ko bodo VSI srečni se lahko pogovarjamo o uspešni družbi. Če pa pogledate okrog sebe, pa je to projekt ki bo še trajal doooooolgo časa. Pa mi naj samo en reče da sem pesimist, ker če upošteva moj zadnji stavek bo dojel da je to REALNO STANJE.
Janezek1a
02. 02. 2017 10.45
+1
Če želiš biti srečen, moraš najprej vedeti kaj te osrečuje. Tudi v sanjskem poklicu je velik del rutine, ampak tistih nekaj % dela, ki te osrečuje odtehta vse!
arash
01. 02. 2017 22.34
+18
najprej moramo najti tisto, kar nam prinaša veselje. zato pa večina študentov (posplošujem) spi na predavanjih oz. jih sploh ne obiskuje.
Jožajoža
01. 02. 2017 22.43
+26
to so potomci sedanjih politikov, ki so nam ukradli državo inže, ko so se rodili, so vedeli, da jim je podarjena služba v javnem sektorju. doživljenjska. v šolo pa hodijo, da še koristijo vse bonitete in poznanstva svojih staršev ki se imenujejo osvoboditeljizasvojžep
valjhunsinkajtimara
01. 02. 2017 22.04
+27
Sladko je videti diplomantke FDVja v poznih tridesetih,ko strezejo pijačo in še vedno upajo na uspešno kariero .
Megaclite
02. 02. 2017 09.29
+6
Res je! Najbolj uspešne pa prevajajo ameriške trač članke z google translate in jih tukaj objavljajo.
Ana Sols
02. 02. 2017 21.51
+1
seveda je sladko, upam da se tudi vam ta sladkost maščuje :)
Rožle2X
01. 02. 2017 22.02
+42
"V denarju ni vse" ....ja pol pa dejmo že denar ukinit....pa je
Ana Sols
02. 02. 2017 21.52
keved
01. 02. 2017 21.26
+34
ja ja pejte vsi na fakse, sluzbe vas ze cakajo, place bojo odlicne. Vsi pejte na fakse, vsi vsi vsi.
Tdk Tdk
01. 02. 2017 21.22
+27
"Ni vse v denarju" ... sploh, če lahko celi državi vsiliš poljubno visoko naročnino na nekaj, česar noben noče ... kajne?
yokerxdinterfan
01. 02. 2017 21.17
+22
Smeri kot so strojšništvo, elektro, naravoslovje in podobno tudi danes niso več tako oh in sploh in iskane.....razen če hočete delati za dosti mizerno plačo. Tujina je pa spet druga pesem pa tudi tam ni vse z rožicam postlano čeprav vsaj cenijo trud znanje in to da se probaš več naučiti.
TellingTheTruth
01. 02. 2017 20.51
+35
Držite se tistega kar vas veseli, ker pošteno vas itak ne bodo plačali nikjer :)
ajdova kasa
01. 02. 2017 20.49
+21
Ja, ja, sej ni vazn kaj delas in kolk zasluzis... glavno je da delas. Pa tud vseen je, ce gres z muko v sluzbo. Sej je vseen, a ne
encijandupli
01. 02. 2017 20.46
+5
MANJ KOMUNIZMA, VEČ PAMETI! Pa bodo Švicarji enkrat sanjali, da bi postali druga Slovenija!
ajdova kasa
01. 02. 2017 20.50
-8
Dej spoki s to svico in njihovimi pravili. Ne, hvala.
encijandupli
01. 02. 2017 21.05
+19
Ko bo komunizem v SLO padel, bomo odpustili 60% javnih uslužbencev in organizacij iz pisarniškega področja. Glej, da tebi potem nebo trema kam. V Švici vas ne ne rabijo, v Severni Koreji, pa vas ne morejo nafujtrat, ker so sami preveč sestradani.
ajdova kasa
02. 02. 2017 09.23
+2
Bolj se priblizujemo zahodu, slabse je. Za njih bomo vedno manjvredni slovani. Mi nismo svicarji! Ce pa tebe srbijo prsti, pa kar izvoli, pojdi.
ajdova kasa
02. 02. 2017 09.23
+5