Slovenija
Oglas

Prijetno in okolju prijazno bivanje

Ljubljana, 06. 05. 2013 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zakaj ne bi hiše zgradili po svojih željah in določene elemente naknadno prilagodili, tako kot si želite?

Zakaj ne bi hiše zgradili po svojih željah in določene elemente naknadno prilagodili, tako kot si želite? To v resnici ni več vprašanje, temveč stvarnost. Preprosto zato, ker določeni gradbeni materiali to omogočajo, in med najbolj napredne zagotovo spada sistem gradnje s porobetonskimi bloki Ytong. Z natanko temi željami sta se gradnje hiše lotila zakonca Simonič. Odločila sta se, da bosta sebi in svojim trem otrokom zgradila prostorno hišo, v kateri bodo vsi skupaj prijetno, udobno in zdravo bivali. Obenem pa sta želela, da bi vsi otroci imeli dovolj prostora za svoje aktivnosti. Kako je gradnja potekala in kateri so bili glavni razlogi, da se je družina Simonič odločila za gradnjo z Ytongom, nam je zaupal Erik Simonič.

Dokončano novo domovanje (Foto: arhiv naročnika)
Dokončano novo domovanje (Foto: arhiv naročnika) FOTO:
1. Kateri so bili glavni razlogi, da ste se odločili za gradnjo z Ytongom?
Predvsem nam je ustrezal paket tipske hiše in sofinanciranje načrta, obenem pa tudi sodoben način gradnje.

2. Kje ste pridobili vse potrebne informacije o gradnji z Ytongom?
Osnovne informacije smo najprej našli na spletni strani podjetja Xella porobeton SI, d.o.o., kasneje pa obiskali tudi več sejmov, kjer je podjetje razstavljalo. Opravili smo več pogovorov z njihovim svetovalcem, gospodom Pergarjem, prav tako pa smo se udeležili tudi dneva odprtih vrat.

3. Odločili ste se za tipsko hišo Pinija. Kako to? Je načrt vseboval že vse, kar ste želeli od nove hiše?
Sprva smo se odločili za tipsko hišo Neža, saj nam je ustrezala glede na razporeditev in število prostorov ter velikost, nato pa smo v sodelovanju z arhitekti iz projektivnega podjetja Ingra spremenili naklon strehe, tako da ustreza primorski krajini. Kasneje so pri Xelli to hišo dodali k tipskim hišam in jo poimenovali Pinija. V šali lahko rečem, da je tudi naša družina malce pomagala pri nastanku Pinije, nove hiše Ytong.

4. Je bila to družinska odločitev?
Seveda. Skupaj z ženo sva se odločila, da si želiva novo hišo, v kateri bova srečna in v kateri bodo vsi trije otroci imeli dovolj prostora. Selitev v novo hišo je bila za vse težko pričakovan trenutek, ki sta se ga najbolj veselila 6-letna Kaja in 3-letni Žiga, saj sta komaj čakala svoji novi sobi. 8-mesečna Zala pa je še malce premajhna, da bi hišo dojemala kot nekaj svojega.

Erik z otroki v svoji novi Ytong hiši (Foto: arhiv naročnika)
Erik z otroki v svoji novi Ytong hiši (Foto: arhiv naročnika) FOTO:

5. Kakšna se vam je zdela gradnja z Ytongom?
Zelo me je pritegnila, zato sem nekatere dele hiše pozidal tudi sam. Vzel sem si kar nekaj časa, da sem preučil način gradnje (tudi s pomočjo Xellinega DVD-ja in spleta), med gradnjo pa sem zidarjem pri tehničnih podrobnostih pomagal tudi s svojim videnjem zidave z Ytongom. Po mojem mnenju je pri njej najpomembnejša natančnost in upoštevanje tehničnih podrobnosti, drugače pa je sama gradnja preprosta in precej čista.

6. Koliko časa ste potrebovali za gradnjo hiše in koliko časa je preteklo, da ste se vselili vanjo?
Hiša je bila pokrita izredno hitro, in sicer v dveh mesecih, vanjo pa smo se vselili v letu in pol.

7. Kako pa je bilo z zaključnimi deli, vgradnjo stavbnega pohištva, električnih, vodovodnih inštalacij in napeljave za ogrevanje?
Pri teh delih se je pokazala prednost Ytonga, saj sem veliko lahko naredil sam in to zelo natančno. Ni veliko razbijanja. Pri vgradnji stavbnega pohištva je bilo delo monterjev enostavno, saj je bila zidava precizna. Vsekakor na to vpliva tudi natančnost zidarjev. Menim, da je zelo pomembno odločiti se za ekipo zidarjev, ki sprejemajo tak način gradnje in niso že na začetku proti. Seveda je dobro tudi, da imajo z Ytongom že izkušnje.

8. Na kakšen način se ogrevate in koliko letno porabite za ta namen?
Ogrevamo se s peleti. Čeprav morda ne boste verjeli, porabimo za ogrevanje v povprečju samo 350 € letno. In tudi počutje v hiši je dobro.

9. Odločili ste se tudi za dodatno izolacijo hišnega ovoja. Kako so se pri tem obnesli bloki Ytong glede pripravljenosti podlage za nanos izolacije?
Odločili smo se za dodatnih 8 cm izolacije, in ker je bila hiša natančno zgrajena, je bil nanos izolacije zelo enostaven.

10. Ste imeli veliko dela z gradbeno dokumentacijo in pridobitvijo gradbenega dovoljenja?
Arhitekti podjetja Ingra so se odzivali zelo hitro in upoštevali naše želje, ki so jih nato vnesli v projekt. Mislim, da je ta del trajal dvakrat po dva tedna, pa smo že imeli načrte za hišo. Drugače je bilo na občini, kjer nekateri ljudje stvari po nepotrebnem zapletajo, kot da nimajo dela. Od prvega dopisa Ingri do gradbenega dovoljenja je preteklo pol leta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni