Slovenija

FOTO: Janša in Sanader za sodelovanje

Obrežje, 30. 04. 2008 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Odnos med državama ne more narekovati noben posameznik, ne Joras ne kdorkoli drug, je na srečanju z Janšo poudaril Sanader.

Predsednika slovenske in hrvaške vlade, Janez Janša in Ivo Sanader, sta se udeležila srečanja, ki sta ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške.

Med državama obstaja več skupnih točk kot težav, sta prepričana Janša in Sanader.
Med državama obstaja več skupnih točk kot težav, sta prepričana Janša in Sanader. FOTO: Damjan Žibert

"V odnosih med Slovenijo in Hrvaško moramo slediti zgledu, ki sta ga dali sindikalni organizaciji, ne pa pozivom, obrnjenim v smer nesodelovanja,“ je dejal Janša. Dodal je še, da se problemi ne bodo rešili sami od sebe in da bo potrebno veliko dela in potrpežljivosti, da bi ta vprašanja v prihodnosti zaprli.

Sanader se je z njim strinjal in poudaril, da je prijateljstvo med državama večje kot dvostranski problemi. "Predvsem vam moram povedati, da odnosov med državama in njihov razvoj ne more narekovati noben posameznik, ne Joško Joras ne kdorkoli drug. Tako Slovenija kot Hrvaška imata pristojne ustanove, skupni komisiji ter politično voljo in odločnost za iskanje rešitev, ker gre za prijateljski državi," je Sanader komentiral dogajanje zadnjih dni ob Dragonji.

"Da ne bi bil Joras v prvem planu, srečanje dveh sindikatov iz Slovenije in Hrvaške pa pobuda v drugem, sva premier Janša in jaz danes prišla podpret pobudo Sindikati brez meja. Pričakujem, da ko bo Hrvaška vstopila v EU, ne bo meje med Hrvaško in Slovenijo. To je cilj, na katerem si želimo delati," je še dejal Sanader.

Janša in Sanader na Obrežju
Janša in Sanader na Obrežju FOTO: Damjan Žibert

Janša: Meje padajo

Predsednik slovenske vlade je izpostavil, da se Evropa nahaja v zgodovinskem obdobju pozitivnega napredka, ko meje padajo. Dodal je, da "ne podpira postavljanja kakršnihkoli zaprek, korit ali česarkoli, ki pelje v drugo smer. "Vsi koraki, ki peljejo k tem, da bi bila hrvaško-slovenska meja bolj propustna in bolj evropska, si zaslužijo podporo," je še dejal.

Kot je ocenil, v teku drugi resni poskus ureditve meddržavne meje od osamosvojitve obeh držav. "Dobro bi bilo, da strokovnjakom pustimo nekaj časa za delo, ker je ozračje za to delo zelo pomembno. Pričakujem, da bo ta poskus uspešen," je odgovoril Janša na novinarsko vprašanje o mednarodnem pravosodnem posredovanju pri urejanju mejnega spora.

Najboljši odgovor na to vprašanje je najino današnje srečanje, je odgovoril Sanader. "Mi smo se zmenili, da bomo šli pred mednarodno pravosodno telo. Bil je predlog s slovenske in potem s hrvaške strani, na Bledu pa smo se govorili o tretji rešitvi - kompromisu. Zadeve potekajo v dobri smeri in ne bi okrog tega delal problemov," je izjavil Sanader. Poudaril je pomembnost srečanja meddržavnih komisij o meji ter je dodal, da državi delata tudi na urejanju ostalih sporov.

Janša in Sanader na Obrežju
Janša in Sanader na Obrežju FOTO: Damjan Žibert

'Za delavce in sindikate meja obstaja'

Predsednica Zveze samostojnih sindikatov Hrvaške Ana Knežević je med drugim spomnila na nedavno Janševo izjavo, da ima desetkrat manjšo plačo kot francoski predsednik Nicolas Sarkozy: "Prosim oba premierja, naj si prizadevata za to, da bosta njuni plači bosta takšni, kot jo ima Sarkozy, medtem pa naj bodo delavske plače takšne, kot sta sedanji premierski."

Predsednika obeh vlad smo povabili na današnje srečanje, ker oba lahko usodno vplivata na življenje delavk in delavcev, je dejal Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Sodelovanje med sindikati pa je nujno, ker "kapital ne pozna meja, dobički pa se požvižgajo na schengensko mejo". Dodal je, da za delavce in sindikate meja dejansko obstaja, sicer pa zagotovo ni ovira za njihovo dobro sodelovanje.

Srečanja so se udeležili tudi slovenska ministra za gospodarstvo in za delo, Andrej Vizjak in Marjeta Cotman, ter hrvaški minister za gospodarstvo, delo in podjetništvo Damir Polančec.

Zavod 25. junij: Srečanje ni prineslo rešitve

Današnji pogovor predsednikov slovenske in hrvaške vlade Janše in Sanaderja ni prinesel rešitve najresnejših mejnih vprašanj, je prepričan Marjan Podobnik, direktor Zavoda 25. junij. Žal je bila odločnost zavzemanja za slovenske interese tako na preteklih srečanjih kot tudi danes bistveno premajhna. Predsednik slovenske vlade bi moral svojemu hrvaškemu kolegu povedati, da Slovenija podpira Hrvaško na poti v Evropsko unijo, da pa si ta s svojim odnosom do evropskih pravil obnašanja sama zapira pot v to povezavo, je Podobnik zapisal v sporočilu za javnost.

"Pozivamo predsednika vlade, predsednika države, predsednika državnega zbora in državnega sveta, vse poslance in ministre, predsednika vrhovnega sodišča in predsednika ustavnega sodišča, naj tako kot varuhinja človekovih pravic z vso resnostjo pristopijo k reševanju vprašanja, zaradi katerega je gospod Joras izpostavil svoje zdravje in morda tudi življenje", pozivajo v Zavodu 25. junij.



SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

starasablja
04. 05. 2008 12.11
Tudi Janša in Sanader sta posameznika, ki samovoljno upravljata z ljudmi.
mac4_m
03. 05. 2008 18.40
sanaderja je lahko sram, da pošlje policijo zato, da čuva in nadleguje enega starčka in mu na pot navozi cvetlična korita. Vidi junake hrvate.....Sramota. Človek potrebuje prost dostop do hiše in je bil tam že davno prej predn so prismradili hrvati in okupirali našo zemljo. Meja pri Reki ali Mirni. To je edina prava rešitev in kdor od slovenskih politikov je ne bo zahteval je izdajalec...
fastschumy
02. 05. 2008 21.46
janša ,žal mi je da sem te volil ne grem več na volitve! Žal vidim da vsi gledajo samo nase! in še nekaj Največ zaslug za vojno , ki je bila v SLOVENIJI imajo vozniki tovornjakov, ki so se upali postaviti na ovire in žrtvovali življenja za nas. hvala lepa sedaj pa se lepo umikamo in šenkujemo
coldrex
02. 05. 2008 13.14
Joško Joras je umazan igralec. Njegovo padanje in kotaljenje zasluži rumeni in rdeči karton. Marijan Podobnik je cinik. Njegova izjava, da na shod podpore naj ne pride nihče, ki v srcu nosi mržnjo do Hrvatov, je čisti cinizem in sarkazem. Če bi bil dosleden v svojih izjavah, bi moral nagnati Jelinčiča s tega shoda. Če Joras poziva vse Slovence, da naj mu pomagajo izvršiti sodno odločbo, pa naj še on sam komu pomaga, da se v Sloveniji uresničuje pravna država. Naj pomaga gospe, ki ji je njen mož ugrabil hčer in ima tudi ona v rokah papirje. Vse skupaj je tako histerično, da mi je pošteno nerodno. Če bi Jelončiča res bilo kaj v hlačah, bi šel Heiderju težit za pravice koroških Slovencev. Najlažje je udrihati po svoji rodbini in sorodnikih in po tistih, ki jih razumeš. Podpiram Sanaderja in Janšo. Je pa res, da je že kar težko najti v Sloveniji nepristranske medije. Težko, da bi nekdo poročal nepristransko. Ko povedo novico, jo že tudi komentirajo in literarno obdelajo. Pa še to. Jelinčič se naj že odloči, ali je opozicija ali pozicija. Na dveh stolih se ne da dolgo sedeti.
Buena Vita
02. 05. 2008 10.52
PRAZNA-LUNA POGLEJ STATISTIKO kaj in kdo ima kaj na hrvaškem,npr.vile,jahte bratijo se bratje z brati ker pa imajo hrvatje bolj podmazane prste,pa si jemljejo davščino kaj je to čudno???????
prazna-luna@hotmail.com
02. 05. 2008 09.07
Nekdo mi naj razloži zakaj lezemo tem hrvatom v rit,ko pa nam po drugi strani nož rivajo v hrbet...KOT REKEL GOSPOD JELINČIČ....MEJE ZAPRETI PA SE NAJ J..... PO SVOJEM PONOSNEM MORJU...KAJ NAM TREBA TE NESNAGE PRENAŠAT.......grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr..JANŠA ČAS ,DA ŽE GREŠ DOL Z VLADE PA NEKOGA PAMETNEGA NA TO MESTO..........
Prvo Borec
01. 05. 2008 18.57
Domobranska - ustaška naveza dela svoje.
etrof
01. 05. 2008 18.05
Če hočeš prijatelja (soseda) izgubit posodi mu denar (zemljo).
bema1201
01. 05. 2008 12.07
Sanader je spet prijazen, ker ga skrbi turistična sezona.
SEJ BO
01. 05. 2008 10.36
SLIŠAL SEM,DA JE JORAS PADEL SKUPAJ....PIZDA JE PA DOLGO ZDRŽAL...
Uporabnik113189
01. 05. 2008 10.29
Ugotavljam da so rezultati delovnih komisij na državnem nivoju zelo vzpodbudni. Na osnovi tako vzpodbudnih rezultatov komisij sta se predsednika vlad ZELO PLODNO DOGOVARJALA. Kakšen subjekt mednarodnega prava je že Joško Joras? Ali mi to zna kdo razložiti. Verjetno bi bilo manj škode, če tisti denar za komisije podarijo revežem..
Uporabnik113189
01. 05. 2008 10.19
Naši balkanci so pravi umetniki. Prvič slišim, da je Joško Joras predmet obmejnega spora med državama..Do sedaj sem bil prepričan da so to korita, pa črne gradnje, pa posegi na našo zemljo, motenje posesti..
SEJ BO
01. 05. 2008 10.17
NO IMATA PA NEKAJ SKUPNEGA....OBA DELATA ZA HRVAŠKE INTERESE...
Uporabnik113189
01. 05. 2008 10.11
Če bi hoteli srečanje proglasiti za uspeh, potem bi moral biti rezultat takšen, da bi bile administrativne ovirje dražje, iz današnjih €50, na €100. Hrvaška bi tudi privolila da bio v roku petih dni umaknila črno gradnji, tako kot so obljubili..To bi bil minimalen začetek..Sindikalisti pa naj se srečujejo kje drugje.
nemejugat
01. 05. 2008 10.05
Še eno veliko zapravljanje časa in denarja ter metanje peska v oči volilcem....tu prednjači JJ....ob takem napredovanju uspešnega sodelovanja in pogledom v zgodovino bo leta 2050 meja na mostu v Sečovljah, kamionski terminal pa na že asfaltiranem letališču, hrvaški seveda...
Uporabnik113189
01. 05. 2008 10.00
Hahahahahaha. kakšno srečanje? Temu se pa res reče metanje peska v oči in širjenje megle.. No v tej megli se Sanader zelo dobro znajde..Ni problema za razrešitev administrativnih zapletov in cenejših obrazcev, vse za to, da bo hrvaški turizem imel večje dobičke..Torej to so z lahkoto rešili. Kdo ima dobiček? Hrvati..Kaj pa korita in Joras? Pazi, Joras je motnja v odnosih med državama pravi Sanader. MOTNJA? MOTNJA???? Tisto kar prinaša Sanaderju dobiček so takoj rešili. Enih korit pa niso mogli. Je mnogo cenje ( za hrvate) če Joras postane motnja. RES VELIK USPEH SLOVENSKE DIPLOMACIJE. Slovenija je izpadla zopet ena "nateg***" kokoš. Za to da se vse skupaj popolnoma zamegli, pa se srečajo sindikalisti? Ne bom uporabil žaljivk, vendar bi jih moral poleg vprašanja kaj imajo sindikalisti s temi koriti opraviti lepo prosim? Vse kar je Sanader izrekel je čista laž. Najprej to da smo prijateljske države..TO JE ČISTA LAŽ. Javnomnenjske raziskave kažejo na spor v večjem odstotku od 60%. NISMO PRIJATELJI, kdaj vam bo to končno padlo v glavo. In kaj ima ta podlasica od Sanaderja za komentirat okrog Jorasa. Prav vseeno je ali je Joško ali Pepe ali Janez..Imamo problem, ko se maltretira državljana, poleg tega pa različne veje oblasti nimajo pojma kaj počne levica kaj desnica..V sodbi piše eno, policaji delajo drugo, med državama se dogaja tretje. Totalna zmešnjava. In kdo v tej zmešnjavi potegne kratko slamico? Državljan, za katerega celo predsednik vlade SOSEDNJE države pravi da je motnja. Kaj se ima ta #$%& za vtikat v slovenske državljane? Meni se pa le dozdeva da je motnja le kdo drug, mogoče kdo na krmilu..
SEJ BO
01. 05. 2008 09.58
SAMO ŠE HITLER FALI....
Prvo Borec
01. 05. 2008 09.42
Prava skupaj : domobranska vlada in ustaška vlada !! Kam smo prišli !!
SEJ BO
01. 05. 2008 09.33
KAJ BOŠ TI FOTOGRAFIRAL....KMET
izzyone
01. 05. 2008 07.47
Janša ti kar sanjaj, da bodo meje padale.S takim obnašanjem boš ti letel s stolčka hrvati pa počakali srednji vek.Zadnja beseda o vstopu HR še ni izrečena.Še ima moč ljudstvo, ki te plačuje.V slogi je moč ne v hlačah ne igraj na karto sej tako ali tako ne bom ponovno izvoljen.